Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Natalia Intotero: A fost aprobat Memorandumul privind Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru copii

Publicat

pe

Guvernul a aprobat Memorandumul privind Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru copii. Măsurile propuse în „Garanția pentru copii” vor fi corelate cu cele pe care a fost construită ”Strategia Națională pentru copiii 2023-2027, adoptată pe 12 octombrie de Executiv.

Garanția pentru copii a fost instituită de Consiliul Uniunii Europene prin Recomandarea nr. 1004/2021. Obiectivul recomandării îl constituie prevenirea și combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului copiilor aflați în dificultate la un set de servicii esențiale, contribuind astfel la susținerea drepturilor acestora prin combaterea sărăciei și promovarea egalității de șanse.

Oportunitatea unui astfel de document, aplicabil la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii a pornit de la constatările generale potrivit cărora în majoritatea statelor membre, rata copiilor afectați de sărăcie din numărul total al populației continuă să rămână ridicată.

Cele 5 servicii cheie care trebuie garantate sunt: nutriția sănătoasă, servicii de îngrijire medicală gratuite, educația gratuită, educația și îngrijirea timpurie gratuită, condiții de locuire adecvate. Planul național de acțiune, pregătit de România ca parte a obligațiilor care îi revin în transpunerea prevederilor Recomandării privind instituirea Garanției pentru Copii, reprezintă o reflectare a măsurilor și obiectivelor incluse deja în noua Strategie națională privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Rezultatele așteptate prin implementarea Planului de Acțiune până în anul 2030 sunt următoarele:

  1. Scăderea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu cel puțin 500 mii de copii raportat la valoarea de referință din 2021, contribuind la obiectivul european de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectați de acest fenomen multi-dimensional.

  1. Impactul protecției sociale asupra reducerii ratei sărăciei copiilor este de 30%, față de 45% la nivelul anului 2020.

  1. Familiile cu copii în dificultate sunt prioritare pentru a beneficia de locuință socială și sunt eligibile pentru un ajutor de locuire, inclusiv sub forma unui sprijin pentru închirierea unei locuințe, atunci când nu sunt disponibile locuințe sociale.

  1. Copiii afectați de sărăcie beneficiază de un program de sprijin alimentar adecvat la nevoile lor nutriționale.

  1. 3 din 4 copii separați temporar sau definitiv de familie sunt plasați în servicii de tip familial.

  1. Mortalitatea prin cauze evitabile se reduce cu 20% față de nivelul din anul 2021, pentru copiii de toate vârstele.

  1. Rata de cuprindere în educația timpurie este de cel puțin 22% pentru segmentul de vârstă de 0-3 ani și cel puțin 95% pentru segmentul 4-6 ani.

  1. Documentele de politici naționale care vizează drepturile copilului sunt elaborate în formate accesibile pentru copii și cu participarea copiilor.

  1. Cel puțin un program național de întărire a capacității de funcționare a mecanismelor actuale de participare a copiilor la luarea deciziilor este implementat.

Advertisement

Actualitate

Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Conform datelor preliminare de la alegerile parlamentare, este cert că vor fi deputați de Hunedoara Natalia Intotero, de la PSD, și Claudiu Bârstan, de la AUR. Șanse foarte mari de a ajunge în Camera Deputaților au Vetuța Stănescu, de la PNL, și Ilie Toma, de la PSD. Celelalte două locuri din Camera Deputaților alocate județului Hunedoara vor fi ocupate, dacă se confirmă calculelele inițiale, de Anamaria Gavrilă, de la POT, și de Daniel Răducanu, de la PNL. La Senat este ca și sigur că un loc din cele trei va fi ocupat de Cristian Resmeriță, de la PSD. Pentru celelalte două locuri rămase libere în pole-position sunt Vasilică Potecă, de la AUR, și Maria Ștefănie, de la PSD.

Citeste mai mult ...

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate