Connect with us
Data: 12/07/2024
.

Actualitate

Negocieri eșuate. S.I.P. Hunedoara: „Rămâne cum s-a stabilit: Continuăm protestele! Luni, începe greva generală”

Publicat

pe

Negocierile purtate între liderii sindicatelor din Educație și reprezentanții Guvernului au eșuat, iar profesorii vor intra în grevă generală, de luni dimineață. Sindicaliștii din învățământ spun că, în urma discuțiilor, au fost avansate propuneri „nesatisfăcătoare”, prin urmare, greva generală anunțată va fi declanșată în toate unitățile de învățământ preuniversitar. „Nu avem niciun motiv, în momentul de față, pentru a renunța la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o”, a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, după întâlnirea cu reprezentanţii Executivului.

La rândul său, Sindicatul Învățământ Preuniversitar (S.I.P.) Hunedoara a anunțat că, luni, începe greva generală. Într-un mesaj publicat pe pagina oficială de pe rețeaua de socializare, reprezentanții S.I.P. Hunedoara arată că: “Astăzi ne (re)organizăm, ne (re)mobilizăm. Luni continuăm protestele. Participarea la greva de avertisment a fost peste așteptările… guvernanților și, probabil, așa se explică ieșirea acestora din starea prelungită de hibernare și … muțenie. Președintele a postat un mesaj pe Facebook în care apreciază că „solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite… dacă ne dorim un învățământ de foarte bună calitate, atunci sunt necesare nu doar școli moderne, săli de clasă și cabinete bine dotate, ci trebuie să avem grijă ca cei care formează tânăra generație, dascălii, să aibă toate condițiile pentru a-și face treaba…” Foarte frumos spus…, dar nimic altceva, doar vorbe… Dacă ne gândim mai bine, e mult și acest lucru având în vedere cât vorbește de obicei Președintele. Ministrul educație „s-a trezit” și Dumneaiei: ne-a invitat să negociem contractul colectiv de muncă, după ce inițial ne spusese că nu poate negocia un nou contract fără să avem o nouă lege a educației și o nouă lege a salarizării. Nu vedem legătura, dar…, na, e Ministrul educației, mergem la negocieri… Bomboana de pe colivă a fost pusă ieri după-amiază (n.red. miercuri, 17 mai) la Guvern. Premierul a chemat liderii naționali și le-a promis că va aplica Anexa VIII la Legea 153 – legea cadru a salarizării bugetarilor (anexa cuprinzând funcțiile comune în sistemul bugetar, mai pe românește anexa pentru colegii din nedidactic) și că va introduce educația ca prioritate în programul de guvernare!!! Nici nu știi cum să comentezi așa ceva. Aplicarea legii a devenit negociabilă? Cumva, parcă eram deja prioritate națională! Sau devenim și mai prioritate? Sau programul de guvernare e mai tare ca o lege organică? Așa că, rămâne cum s-a stabilit: CONTINUĂM PROTESTELE! LUNI ÎNCEPE GREVA GENERALĂ!”, au scris pe Facebook, reprezentanții S.I.P. Hunedoara.

În județ, aproape 5.000 de salariați din învățământ au participat la greva de avertisment

Aceștia au publicat și o statistică referitoare la participarea la greva de avertisment în județul Hunedoara. Potrivit situației prezentate, la greva de avertisment care s-a desfășurat miercuri, 17 mai, în intervalul orar 11:00 – 13:00, din zona Deva au participat 1.006 salariați din învățământ, 707 – zona Hunedoara, 566 – zona Petroșani, 389 – zona Brad, 344 – zona Hațeg, 522 – zona Orăștie, 286 – din zona rurală, 247 – zona Lupeni, 255 – zona Simeria, 216 zona -Vulcan, 164 – zona Petrila, 186 – zona Calan, 73 – zona Uricani.

Care sunt revendicările dascălilor

Reamintim că, revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic. De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Actualitate

Alertă din cauza căldurii

Publicat

pe

Redactat de

ISU Hunedoara vine cu recomandări pentru această perioadă caniculară.
În aceste zile, valul de căldură și disconfortul termic deosebit de ridicat se resimt și în județul Hunedoara.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea!
– Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător!
– Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
– Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!
De asemenea, trebuie să avem grijă de cei care sunt cei mai vulnerabili la caniculă:
• vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani);
• copiii, mai ales cei sub 2 ani (metabolismul lor diferă de al adulților);
• femeile gravide;
• persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.);
• persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare);
• persoane vulnerabile socio-economic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială);
• persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).
Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevii de la „RobotX” Hunedoara, felicitați de Dumitru Prunariu, unicul cosmonaut român care a zburat în spațiul cosmic

Publicat

pe

Redactat de

Cosmonautul Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spațiul cosmic, i-a felicitat pe elevii de la “RobotX” Hunedoara, pentru realizările lor deosebite, prin intermediul unui mesaj video.

Apreciatul astronaut le-a dorit genialilor elevi hunedoreni să ajungă și ei în Cosmos.

“Vreau să-i felicit pe elevii de la cercul de robotică “RobotX”, de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, pentru realizările lor deosebite. Vă doresc să ajungeți și voi în Cosmos, așa cum am ajuns și eu”, le-a transmis cosmonautul Dumitru Prunariu.

Impresionați de mesajul celebrului astronaut

Elevii de la „RobotX” Hunedoara au primit, cu multă emoție și recunoștință, mesajul de la unicul astronaut român care a călătorit în spațiul cosmic. “Suntem copleșiți de emoție și recunoștință după ce am primit un mesaj video special de la însuși Dorin Dumitru Prunariu, primul și singurul cosmonaut român care a ajuns în Cosmos! Cuvintele dumnealui de încurajare și felicitare pentru rezultatele muncii noastre ne motivează și mai mult să continuăm să visăm măreț și să ne străduim să ajungem și noi printre stele. Vă mulțumim din suflet, Domnule Prunariu, pentru că ne inspirați și pentru că ne-ați arătat că și românii pot cuceri spațiul cosmic! Sunteți un model pentru noi toți! Mulțumiri Rotary Club Hunedoara, în special domnului Ovidiu Șerdean, care ne-a facilitat comunicarea cu domnul Dorin Dumitru Prunariu”, au scris, pe pagina lor de pe rețeaua de socializare, elevii de la „RobotX” Hunedoara.

Advertisement

Elevii de la „RobotX” Hunedoara, îndrumați de reputatul profesor Mircea Nistor, sunt cunoscuți pentru rezultatele lor impresionante. Pe lângă proiectarea de roboți, cu ajutorul cărora au câștigat numeroase premii la competiții naționale și mondiale, ei au mai realizat și programe informatice care au rulat pe Stația Spațială Internațională.

Citeste mai mult ...

Actualitate

ISU Hunedoara: Sfaturi pentru prevenirea cazurilor de înec

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara reamintesc câteva măsuri de siguranță pentru cei care, în aceste zile, cu temperaturi ridicate, aleg să își petreacă timpul liber în apropierea cursurile de apă.

“Având în vedere prognoza meteorologică, potrivit căreia, în aceste zile, vremea în județul nostru este caniculară, vă reamintim câteva măsuri de siguranță în cazul în care mergeți la scăldat:

frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

Advertisement

nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Advertisement

Este indicat ca autoritățile publice locale și operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafețe de apă, ce pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri și să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare; 112 – numărul unic pentru situații de urgență”, transmit reprezentanții ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate