Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Neregulile privind prevenirea incendiilor au crescut cu 15% în județul Hunedoara

Publicat

pe

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara a organizat o conferință de presă, susținută de inspectorul șef al ISU Hunedoara, lt. col. Alin Nasta, alături de care s-a aflat și lt. col. Bogdan Dănăiață, șeful Inspecției de Prevenire, subiectul principal fiind activitatea pompierilor din județul nostru din primele trei trimestre ale anului în curs. Din păcate, rezultatele raportului sunt îngrijorătoare, hunedorenii părând a fi prea puțin receptivi la măsurile de prevenire a izbucnirii incendiilor.

 

Sute de acțiuni de prevenire

Pompierii hunedoreni au intensificat, în primele nouă luni din acest an, acțiunile de prevenire a izbucnirii incendiilor. Activitatea desfăşurată de personalul Inspecţiei de Prevenire s-a materializat în cele 552 controale de prevenire. Numărul de controale a crescut cu 12 % faţă de aceiași perioadă a anului 2023, când au fost făcute 486 controale de astfel de operațiuni. Astfel, în urma controalelor executate în perioada ianuarie – septembrie 2024 s-a constatat o creștere a numărului de deficiențe. Acestea au fost în număr de 2034, față de 1337 câte au fost constate în perioada similară a anului anterior. În urma acesor acțiuni s-a constatat o creșetre cu 15% a deficiențelor constatate, a transmis ISU Hunedoara.

Focul a luat două vieți

Advertisement

O altă concluzie a raportului, care prezintă și numeroasele acțiuni de prevenție a evenimentelor nedorite organizate de către pompierii hunedoreni este aceea că în primele trei trimestre ale anului în curs au fost înregistrate 141 de incendii de locuințe, 70 dintre acestea având loc în localitățile urbane, iar celelalte 71 în mediul rural. Din păcate, însă, au existat și victime omenești.În primăvara acestui an, la nivelul județului Hunedoara au fost alocate 500 de detectoare de fum/monoxid de carbon care au fost montate gratuit în locuințe din satele și comunele unde s-a înregistrat un număr mare de incendii izbucnite în gospodării, acțiunea făcând parte din din campania „Detector pentru viață”. Cu toate acestea, două persoane și-au pierdut viața și alte trei au fost rănite, iar pagubele materiale înregistrate au fost de 3.175.005 lei. Cauzele care au dus la producerea acestor evenimente nedorite au fost instalații electrice defecte (25,36 %), burlan de fum necurățat (23,4%), focul deschis (15,6 %), scântei de la sistemele de încălzit (7,8 %) și acțiunea intenționată (7,09%)”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.

Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.

Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate