Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

„Noaptea Bibliotecilor”, ediția a XII-a

Publicat

pe

Ca în fiecare an, primul sfârșit de săptămână din luna octombrie a strâns laolaltă prieteni ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva care au venit, cu mic, cu mare, la o nouă ediție, a XII-a, a tradiționalei „Nopți a Bibliotecilor”.

Este un eveniment cultural interactiv foarte îndrăgit pe care, an de an, îl pregătim cu bucurie și cu toată atenția pentru prietenii noștri de toate vârstele. A fost pentru noi un nou prilej de a le dărui celor ce ne-au trecut pragul momente de bucurie, de destindere, un mod plăcut de a petrece câteva ceasuri în universul cărții, al muzicii, al teatrului.

Încă de la început, ne-au onorat cu prezența, au fost împreună cu noi și au asistat la fiecare moment al programului domnii Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara și Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, care ne-au demonstrat încă o dată, prin acest gest, cum au făcut cu atât de multe alte prilejuri, că instituția pe care o reprezintă este alături de biblioteca județeană și îi acordă toată susținerea, cu încredere și generozitate. Este de remarcat faptul că toate proiectele, inițiativele și activitățile noastre se bucură de sprijinul constant pe care îl primim de la Consiliul Județean Hunedoara, sprijin pentru care mulțumim și pe care îl onorăm așa cum se cuvine, prin tot ceea ce facem.

Anul acesta, cele mai multe manifestări artistice s-au desfășurat în curtea interioară a Consiliului Județean Hunedoara care ne-a fost pusă cu generozitate la dispoziție.

Programul din acest an a fost alcătuit în așa fel încât să meargă la sufletul fiecărui participant la această activitate.

Ca de fiecare dată, programul pe care l-am pregătit a fost bogat și divers. Ca de obicei, copiii au fost „beneficiarii” primelor momente din suita de manifestări. Cei mici au avut plăcuta surpriză de a se întâlni din nou cu îndrăgiții actori ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani care au dat viață personajelor din piesa „Arlechino”, spectacol de Valentin Neacșu. Sub privirile încântate ale celor mici, au apărut personaje din lumea circului, de la clovni la acrobați și magicieni, totul petrecându-se într-o înlănțuire de întâmplări care au ținut cu sufletul la gură copiii și au smuls ropote de aplauze din partea acestora.

Copiii s-au putut delecta cu diferite surprize plăcute, pe gustul lor: tobogane gonflabile, modelaj de baloane, vată de zahăr, oglindă foto: fotografii la minut, jocuri și alte surprize, o atracție deosebită pentru cei mici fiind pictura pe față.

După piesa de teatru, copiii au intrat în universul științei, al tehnologiilor de vârf, și în Sala de Lectură a avut loc un „atelier de lucru în robotică și noi tehnologii”, susținut de elevii de la Centrul Județean de Excelență Hunedoara care, sub coordonarea domnului profesor, ing. Paul Țoța, au participat și au câștigat premii la diverse concursuri și evenimente de robotică naționale și internaționale. Cu toții au fost fascinați de acești mici eroi ai erei informatizării, care sunt roboții. Copiii au pus întrebări, au fost curioși, au privit cu ochii mari toate demonstrațiile făcute de aceste mici minuni tehnice.

Începând cu ora 19:00, au fost susținute două concerte mult așteptate de iubitorii de muzică tânără.

Advertisement

Mai întâi, trupa Deva E Smart a delectat publicul cu piese muzicale originale, pline de ritm și culoare, piese care au demonstrat că profesorul de chitară Nicu Hada, managerul E Smart Learning Center, și Roxana Ilea, coordonatoarea grupului de chitariști, reușesc să pregătească spectacole de înalt nivel, pe măsura exigențelor publicului. Muzica este una dintre componentele profilului acestui centru educațional care se mândrește cu realizări notabile în predarea limbii engleze la standarde internaționale. Concertele trupei Deva E Smart s-au bucurat de succes în multe orașe din România, iar Deva nu a făcut excepție.

A urmat mult așteptatul recital susținut de îndrăgita vedetă Delia, care nu mai are nevoie de nicio prezentare și care a încântat publicul cu piesele ei devenite șlagăre, cântate împreună cu ea, la unison, de către toți cei prezenți în curtea Consiliului Județean Hunedoara, veniți s-o asculte. În aer parcă a plutit, „pe aripi de vânt”, un minunat „parfum de fericire”.

Un spectaculos foc de artificii a încheiat recitalul susținut de Delia, un recital ce va rămâne multă vreme în inimile celor prezenți.

Am pregătit vizitatorilor noștri și vernisarea unei frumoase expoziții cu titlul „Acorduri în culoare”, cu lucrări elaborate de cursanții clubului de artă „Curcubeu”, artiști amatori de toate vârstele.

La Secția de Artă și Carte Franceză a bibliotecii la dispoziția publicului a stat și standul cu vânzare al Grupului Editorial RAO.

Ca de obicei, oaspeții au vizitat apoi biblioteca, secțiile, birourile, depozitele, totul sub îndrumarea competentă a bibliotecarilor noștri. Cu toții au avut posibilitatea să cunoască „laboratorul” unei biblioteci, drumul pe care îl parcurge o carte din momentul în care este achiziționată până ajunge în mâna cititorului.

Noaptea s-a încheiat cu o proiecție de filme sub genericul „Cartea și filmul”, ecranizări după romane celebre, moment care a adunat numeroși cinefili în Sala de Lectură a bibliotecii.

La intrare, copiii au primit gratuit cărți din partea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

La eveniment au fost prezenți și ofițeri din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Hunedoara, care au oferit celor prezenți informații cu privire la competențele Direcției Generale Anticorupție, precum și modalitatea de sesizare a faptelor de corupție prin intermediul liniei telefonice gratuite Call Center Anticorupție. De asemenea, invitaților le-au fost oferite materiale promoționale inscripționate cu mesaje preventive anticorupție.

Și în acest an, „restanțierii” care ne-au trecut pragul pe durata Nopții Bibliotecilor au fost iertați, iar utilizatorii noi s-au putut înscrie la bibliotecă gratuit.

Pentru biblioteca județeană, această ediție a Nopții Bibliotecilor a fost un bun prilej de a ne dovedi profesionalismul și respectul față de cititori, a fost o dovadă a faptului că toate activitățile noastre sunt așezate sub semnul unui profund devotament față de toți cei care ne trec pragul și apreciază tot ceea ce facem. Și de această dată am dorit să demonstrăm că suntem o adevărată instituție de cultură, o instituție a cărei ștachetă a calității se află la un nivel foarte înalt.

Advertisement

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Actualitate

Noutăți din comuna Pui

Publicat

pe

Redactat de

Din luna octombrie administrația publică locală din comuna Pui și-a preluat atribuțiunile. Prezent, săptămâna trecută, în emisiunea SPUNE CE CREZI, deifuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, noul primar al comunei Pui, Ovidiu Ciolea, a vorbit despre lucrurile cu care se confruntă la început de mandat, dar și despre planurile de viitor.

Datoriile se vor stinge, iar proiectele începute vor fi finalizate

În prima parte a emisiunii, Ovidiu Ciolea a vorbit despre problemele existente în comună și modalitățile de rezolvare, fiind vorba despre datorii și de proiecte nefinalizate, dând asigurări că aceste aspecte vor fi reglementate. “Avem datorii, ca și mai toate UAT-urile, mai mari sau mai mici. Deci cam peste tot sunt probleme. Nu vreau să vorbesc de sume, dar datoriile sunt destul de consistente la Pui, dar îmi doresc să le reglăm în timp. Sunt și unele proiecte nerealizate. Mai avem de făcut recepții la unele proiecte. Este vorba despre proiecte bune, care ajută la dezvoltarea comunei. Avem, de exemplu, grădinița cu program prelungit, lucrare începută de mult timp, dar e bine că s-a încheiat și putem da drumul activității începând cu anul școlar viitor. De asemenea, mai este canalizarea în Hobița, Uric și Râu Bărbat, la fel un proiect foarte bun, dar nerecepționat, însă este în termen și îl vom finaliza. Ar mai fi căminul cultural de la Ponor, care mai trebuie finalizat și recepționat. De asemenea, mai sunt și câteva drumuri, lucrările la acestea nefiind recepționate de prin 2028 – 2019, dar sperăm să le finalizăm. Le luăm pe rând, pe fiecare”, a spus Ovidiu Ciolea.

Rezolvarea problemei terenurilor întăbulate greșit, o prioritate

Primarul din Pui a vorbit și despre o chestiune ce trebuie rezolvată urgent, fiind vorba de corectarea întăbulării terenurilor, care nu este conformă cu realitatea. „În momentul de față ne confruntăm cu o problemă ce necesită o rezolvare destul de urgentă, fiind vorba despre terenuri. Mai exact de terenurile care au fost întăbulate la lucrările de la conducta de gaz BRUA ce trece prin comună. Acolo sunt decalaje foarte mari, mai ales în ce privește suprapunerea unor suprafețe. Este vorba despre circa 500 de terenuri, care trebuie remăsurate. Întăbularea a fost făcută greșit. Fără a acuza fosta conducere a comunei, din ce am vorbit cu oamenii, dar și cu firma care a executat măsurătorile și cu angajații Primăriei, a fost o lipsă de comunicare. Dacă se comunica, nu cred că se ajungea aici. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm cu prioritate”, a precizat primarul din Pui.

Este nevoie de colaborare în Consiliul Local pentru dezvoltarea așezării

Ovidiu Ciolea a mai vorbit și despre proiecte de viitor, subliniid că este nevoie de colaborare în Consiliul Local, așa cum există cu angajații Primăriei, pentru dezvoltarea comunei. „Oamenii din Primărie își fac treaba destul de bine și nu sunt probleme în acest sens. Lucrez cu aceeași angajați, care au răms pe posturile lor, și colaborez foarte bine cu dânșii și, din câte am înțeles, acest lucru este reciproc. În ce privește Consiliul Local am oarece probleme, fiind în minoritate, legate de unele proiecte, dar sper că cei care sunt majoritari vor vota pentru binele comunei. Sunt proiecte care trebuie derulate în viitor. Unul dintre acestea este introducerea gazului metan, iar când se va deschide sesiunea de proiecte pe acest domeniu vom depune documentația. De asemenea, avem încă drumuri neasfaltate sau care necesită pietruire. La fel este și cu alimentarea cu apă, aproape jumătate din satele comunei nefiind legate la rețea. La acest capitol problemele cele mai mari sunt în Fizești și Federi. Satele de munte ale comunei, unde trebuie să găsim o sursă de captare a apei. Când este secetă, cum a fost și în vara acestui an, locuitorii de acolo s-au confruntat cu lipsa apei. Sper ca toate aceste probleme să le putem rezolva în viitor. Îmi doresc ca în viitor să atragem și investitori, pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri”, a declarat Ovidiu Ciolea.

Pregătiți de iarnă și de sărbători

Primul din Pui a discutat și despre subiecte de sezon, precum venirea iernii și pregătirile de sărbători. „Încălzirea se face, în general, cu lemne, și nu cred că vor fi probleme. Cu siguranță, însă, nu vor fi probleme la instituțiile publice, în special la școli. De asemenea, suntem pregătiți și pentru deszăpeziri și nu cred că iarna ne va lua prin surprindere. Legat de sezonul rece, în decembrie așteptăm, cu toții, sărbătorile. În comună va fi iluminat festiv, vor fi brazi împodobiți și sperăm ca micuții să primească și cadouri de Crăciun din partea administrației. Le doresc concetățenilor mei toate cele bune și sărbători cu multe bucurii și îi asigur de colaborare și sprijin total din partea mea, a precizat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui, în emisiunea SPUNE CE CREZI difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

CCR a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, pe 8 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 8 decembrie.

“În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:

– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;

– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;

– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.

Advertisement

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.

Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.

Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate