Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

„Noaptea muzeelor” la Deva, în atmosferă medievală. Cavaleri şi domniţe i-au întâmpinat pe vizitatorii care au trecut pragul Palatului Magna Curia (FOTO)

Publicat

pe

Dansuri din vremuri demult apuse, bătăli istorice, ateliere meşteşugăreşti au fost doar câteva dintre „ingredintele” manifestării la care au luat parte sute de locuitori

Muzeul din Deva şi-a deschis larg porţile sâmbătă noapte pentru vizitatori. A fost o noapte albă, iar cei care au dorit să vadă expoziţiile organizate în incintă au putut să facă acest lucru gratuit. În plus, conducerea instituţiei de cultură a pregătit un program bogat şi extrem de variat care i-a transpus pe participanţi într-un perioadă demult apusă, în Evul Mediu, aceasta fiind tema de anul acesta a evenimentului „Noaptea muzeelor”, devenit tradiţie. O paradă medievală, dansuri renascentiste, concerte şi jocuri aşa cum se organizau în timpurile trecute, dar şi un spectacol cu torţe aprinse, toate au acestea au făcut parte din programul manifestării. Nu a lipsit nici pregătirea unei mese tradiţionale medievale, cu bunătăţuri la ceaun.

Noaptea Muzeelor (68)

Palatul, readus la viaţă

Noaptea-Muzeelor-(10)Domniţe rafinate şi curajoşi cavaleri, cu sabia la cingătoare, le-au dat bineţe sutelor de  vizitatori care au început să sosească la Palatul Magna Curia din Deva încă de după-amiază. Înveşmântaţi în straie din vremuri demult apuse, aceştia au încercat să-i transpună pe cei prezenţi într-o atmosferă de Ev Mediu şi chiar au reuşit, prin atitudinea şi costumele impecabile pe care le-au purtat. Începând cu ora 16:00 după-amiaza, nobilii au început să se adune pe platoul din faţa muzeului din Deva. După o paradă de costume medievale şi un dans renascentist, au urmat demonstraţii de lupte medievale, la care a asistat un public numeros. Bravi cavaleri s-au luptat în bătaia spadei „pe viaţă şi pe moarte”, luptele lor reuşind să impresioneze mulţimea adunată în faţa muzeului devean.

Noaptea Muzeelor (85)

Gazdă la toate aceste manifestări a fost Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, care i-a primit pe oaspeţi îmbrăcată şi ea într-un costum medieval. „<Noaptea albă a muzeelor>” este pentru orice instituţie muzeală cel mai important eveniment al anului. Anul acesta am ales pentru organizarea acestui eveniment o temă medievală. Împreună cu Asociaţia „Castelul din Carpaţi” şi Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, am încercat să dăm viaţă Palatului Magna Curia, care datează din epoca medievală, din secolul XVII. De aceea, foarte mulţi dintre colegii mei poartă ţinute medievale, inclusiv eu. (…)

Liliana Tolas (96)

Pe lângă expoziţiile organizate,  încercăm ca această noapte să fie una foarte interactivă. Îi implicăm pe toţi cei prezenţi în lupte medievale, în tot felul de activităţi, vor fi foarte multe ateliere în care cei care îşi doresc pot să participe să înveţe să gătească, să ţese, să alerge cu sacul, tot felul de alte jocuri. De asemenea, în toate punctele noastre muzeale, de la Baia de Criş până la Orăştie, intrarea este liberă. Şi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde am pregătit şi amenajat situl arheologic, după perioada de iarnă, sunt evenimente. Acolo, avem amenajat un mic lapidarium, o zonă protejată în care expunem piese arheologice extrase din sit, dar care au stat până acum închise în depozit”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Advertisement

 

Un os de dinozaur uriaş, arătat în premieră

Noaptea-Muzeelor-(88)

„Piesa de rezistenţă” a expoziţiei a fost, însă, un os de dinozaur uriaş, pe care vizitatorii l-au putut vedea în premieră. Piesa, recent intrată în patrimoniul muzeului devean, a fost descoperită în vara anului 2011, de geologul Mihai Dumbravă, care a găsit-o într-un loc din apropierea oraşului Haţeg. „Este vorba despre un omoplat ce aparţine unei noi specii de dinozaur de dimensiuni mari. Numele speciei nou descoperite va fi publicat într-o revistă de specialitate de cei care l-au găsit şi, probabil, luna viitoare vom putea să spunem şi numele speciei nou descoperite. Este o piesă ce va intra în tezaur, în patrimoniul cultural naţional, şi care are nevoie de anumite condiţii de păstrare”, a spus Marcela Balaş, cercetător ştiinţific în cadrul muzeului din Deva.

Despre această piesă, rezultatele preliminare arată că ar aparţine celui mai mare dinozaur descoperit până acum în Cretacicul European şi că a trăit la sfârşitul erei Mezozoice în perioada Cretacică într-o vârstă geologică denumită Maastrichtian, pe Insula Haţeg, ale cărei rămăşiţe pot fi văzute astăzi ca depozite de argile roşii pretutindeni în zona Ţării Haţegului. Datorită modului în care s-a îngropat şi fosilizat, acest specimen nu a fost păstrat în întregime, lipsind mai mult de jumătate din fosilă. Estimativ, dinozaurul atingea aproximativ 20 de metri lungime şi o greutate de 15 tone.

Ateliere meşteşugăreşti

Advertisement

Vizitatorii s-au arătat impresionaţi atât de exponatele pe care le-au putut vedea, dar şi de programul manifestării. „E foarte frumos. Noi am venit de la Şoimuş cu copilul să vadă exponatele. Sperăm să ajungă cât mai multă lume aici pentru că sunt lucruri interesante expuse, iar atmosfera e fantastică”, a spus una dintre vizitatoarele care au trecut, sâmbătă, pragul muzeului devean.

Noaptea Muzeelor (53)

Cei mai entuziasmaţi de programul prezentat au fost copiii. Aceştia au putut concura la întrecerile „puse la cale” de organizatori, între care alergatul în saci, cu usturoiul în lingură, sau tir cu arcul.

Noaptea Muzeelor (55)

Cei mici s-au înghesuit să participe la aceste jocuri, iar eforturile lor nu au rămas nerăsplătite, la final, fiind premiaţi. De asemenea, la mare căutare au fost şi atelierele meşteşugăreşti, unde participanţii au putut învăţa să ţese, să picteze, după tehnici medievale. „La atelierul de sculptură, doritorii pot învăţa să facă manual linguri sau alte obiecte din lemn. Totodată, avem atelier de pictură, unde cei care doresc vor picta pe pânză şi vor fi învăţaţi cum să aşeze culorile într-o planşă. Mai avem un atelier de lucru în cupru, unde se fac bijuterii din cupru hand-made. Unul de gătit şi altul de dans medieval, în care voluntarii asociaţiei noastre invită publicul şi doritorii să înveţe câţiva paşi de dans medieval”, a declarat, la rândul său, Cristian Stan, preşedintele Asociaţiei „Castelul din Carpaţi”, partener în organizarea evenimentului.

Flacari Muzeu (1)

Seara, publicul a fost invitat să ia parte la un concert de muzică susţinut de formaţiile „Foc viu” şi „Tempo”, precum şi un spectacol pirotehnic impresionant, susţinut de trupa „Strop de foc”.

„Noaptea muzeelor” s-a încheiat la Palatul Magna Curia din Deva la ora 06:00 dimineaţa, reprezentanţii instituţiei de cultură apreciind ca evenimentul s-a bucurat de un număr de peste 1.000 de participanţi.

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate