Connect with us
Data: 09/01/2025
.

Actualitate

Noi sancțiuni, aplicate firmei de la deponeul ecologic de la Bârcea Mare, după poluarea cu levigat

Publicat

pe

Povestea poluării cu levigat de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a început în urmă cu aproximativ trei săptămâni, atunci când mai mulți locuitori din această zonă au sesizat că în albia unui pârâu, secat de obicei, curge un lichid gros, urât mirositor, care părea că provine de la deponeu. Oamenii au sesizat această problemă, solicitând organelor abilitate sprijin în acest sens. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara a aplicat atunci o amendă de 40.000 de lei, pentru poluarea creată din cauza levigatului provenit de la deponeul ecologic. Acum, după mai bine de o săptămână de la acel control, autoritățile s-au întors din nou în teren, pentru a vedea dacă firma de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) a ecologizat zona. Potrivit autorităților lucrurile s-au mai îndreptat, în sensul că acum sunt folosite trei celule de epurare a levigatului și a tot ceea ce se află în deponeu. Garda de Mediu a aplicat o sancțiune de 100.000 de lei, după ce au fost transmise și rezultatele analizelor. Ieri, reprezentanții SGA, ai Gărzii de Mediu și ai Consiliului Județean Hunedoara au efectuat un control în teren.

Reprezentanții SGA Hunedoara spun că, în urma analizelor efectuate pe distanța de aproximativ 7 kilometri de la deponeul ecologic și până la Simeria, într-o zonă în care pârâul cu pricina se revarsă în Mureș, nu există poluare în râu.

 

„Nu avem încă toate rezultatele analizelor efectuate. Poluarea s-a diminuat mult, iar apele care sunt acum și care se scurg înspre Mureș sunt diluate. Pot să spun că indicatorii mai sunt foarte puțin depăsiți, pentru că firma de la CMID au curățat zona. Am fost astăzi (ieri-n.red.) împreună cu conducerea Consiliului Județean, cu Garda de Mediu Hunedoara și directorii de la SUPERCOM, firma care administrează deponeul ecologic, în control pe teren. Am văzut cu ochii noștri că acum funcționează stația de epurare pe trei segmente. Se va epura întreaga cantitate care este deja în bazine și atunci am văzut apa curată care se deversează. Ce mai curge acum pe pârâu este cursul natural al pârâului, cu apa de ploaie care se scurge de pe teren. Încă mai are acea culoare roșiatică – maronie, din cauza fundului albiei. În Râul Mureș s-au scurs o parte din aceste ape, dar în urma analizelor pe care le-am efectuat în aval și amonte de locul unde s-au deversat în râu, concluzia noastră este că Mureșul nu este poluat. La debitul care este acum pe Mureș, această scurgere nu influențează calitatea apelor din râu. Deocamdată, nu mai luăm alte măsuri, în afară de monitorizare. Se încheie fișa de poluare și toate documentele cu această poluare. Poluatorul o să plătească toate cheltuielile pe car enoi le-am efectuat cu analizele și cu tot. Nu știu exact care va fi suma pe care firma va trebui să o plătească, dar sigur este mult mai mare față de amenda pe care i-am aplicat-o în urmă cu mai bine de o săptămână, în valoare de 40.000 de lei. Scopul nostru este să avem pe curate. Dacă se dorește, se poate. Noi suntem cu ochii pe ei și monitorizăm evacuarea și facem analize periodic, dar fără să anunțăm momentul în care facem aceste controale”, a declarat ing. Aurica Lăsconi, directorul SGA Hunedoara.

 

 

Amendă de 100.000 de lei și de la Garda de Mediu Hunedoara   

Advertisement

Garda de Mediu Hunedoara a aplicat, în urma rezultatelor primite de la SGA, amenda maximă. Mai exact, firma care administrează deponeul ecologic a fost sancționată cu suma de 100.000 de lei.

„După ce am primit, luni (15 martie-n.red.) datele de la SGA cu rezultatele analizelor apelor cu acel levigat, marți (16 martie-n.red.) s-a întocmit procesul verbal de amendă. CMID a fost amendat cu maximum de 100.000 de lei. Astăzi (ieri-n.red.) am fost în control la deponeu și am constatat că acum funcționează trei celule de epurare, respectiv două fixe și una mobilă. Își îndeplinesc această sarcină de a epura tot ce înseamnă levigat și ce au mai adunat de pe traseu. Problema cu acest levigat aparține de Apele Române, care monitorizează stațiile de epurare, nu numai de la CMID, ci toate de pe raza județului Hunedoara. În acest sens, noi nu mai avem atribuții. Cu toate acestea, vom continua să identificăm soluții pentru îmbunătățirea colectării selective, pentru că mare parte din deșeurile care ajung la CMID nu se pot selecta și ele intră într-un proces de măcinare, ceea ce nu este foarte, foarte bine”, a precizat Dorel Ovidiu Bretean, comisar șef al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, spune că măsurile impuse la deponeul de la Bârcea Mare sunt respectate de către firma care se ocupă de acest deponeu.

„Imediat după incidentul cu scurgerea de levigat, am convocat la Consiliul Județean conducerea operatorului de la CMID, atunci am primit asigurări că va fi adusă o stație mobilă. Astăzi (ieri-n. red.) am venit să văd personal cum funcționează, cum arată levigatul și care este rezultatul proceselor tehnologice. Constatăm că rezultatul este o apă limpede, se prelucrează zilnic aproximativ 240 de metri cubi. Măsurile dispuse sunt respectate”, a declarat președintele CJ, Laurențiu Nistor. Acesta a solicitat conducerii Asociației de dezvoltare Intercomunitară SMID Hunedoara să monitorizeze cu atenție modul în care operatorii își desfășoară activitatea, cu respectarea prevederilor legale în materia protejării mediului înconjurător.

 

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.

„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară

Publicat

pe

Redactat de

Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.

 

Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.

Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.

La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate