Connect with us
Data: 12/01/2025
.

Actualitate

Noutăți din comuna Lelese

Publicat

pe

Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun sunt destul de dispersate.

Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.

Tradiție și modernism

Aici tradițiile se păstează cu sfințenie și, tocmai din această cauză, nu trebuie să mire pe nimeni că în Lelese poți vedea, și în zilele noastre, oameni purtând costume tradiționale pădurenești, și asta nu doar în zile de sărbătoare. La Lelese se organizează niște nedei memorabile, ale căror începuturi se pierd în negura timpului, acestea desfășurându-se deja și în acest an, ca și măsuratul oilor, de altfel, și a fost readusă la viață nunta pădurenească, dar administrația publică locală are, în mod firesc, și o preocupare deosebită pentru dezvoltarea comunei. Aici întâlnim, de exemplu, internet pe fibră optică, o rețea de alimentare cu apă comandată de pe calculator, semnal la maxim la o rețea de telefonie mobilă ori cămine culturale modernizate, dar erau și unele minusuri. Satele comunei sunt împrăștiate pe culmi muntoase, chiar și în zone mai greu accesebile, până nu demult, administrația publică locală din Lelese având, în ultimii ani, un amplu program de modernizare a drumurilor, dar și alte investiții. “S-au efectuat mai multe lucrări pe drumurile din comună, inclusiv pe cel județean, care face legătura cu comuna învecinată Teliucu Inferior și, mai departe, cu municipiul Hunedoara, iar operațiunile din acest domeniu de activitate continuă. Apoi PNDL mai avem depus un alt proiect, în valoare de peste 600 de mii de lei, la care a și avut loc licitația, pentru extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public stradal. Totodată, s-au făcut pași mari în ceea ce privește pentru înregistrarea terenurilor în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.

Investiție utilă

Dar seria investițiilor pe care le realizează reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Lelese nu se oprește aici. De curând a fost demarată o nopuă procedură pentru o investiție extrem de importantă pentru comunitatea locală. “Am semnat, prin Grupul de Acțiune Locală din care face parte și comuna Lelese, un contract de finanțare, pe fonduri europene, a unei autospeciale, a cărei valoare este de 80.000 de euro, pentru bugetul nostru această sumă fiind de-a dreptul exorbitantă. Această autoutilitară, ca și celelalte utilaje pe care le mai avem în dotare, va fi folosită, și ea, la activități edilitar – gospodărești. Noi mai avem un buldoexcavator și un tractor, însă această autoutilitară, dotată, printre altele, cu lamă de împrăștiat zăpada și cu capacitate de transportare de materiale în zone greu accesibile, cum sunt destule pe la noi, ne va fi, cu siguranță, extrem de utilă. De altfel, așa cum se știe, la noi iernile vin mai repede și durează mai mult, așa că, încă de pe acum, chiar dacă suntem în plină caniculă, am început deja pregătirile pentru sezonul rece, pentru a nu fi luați pe nepregătite de capriciile vremii”, a mai spus primarul comunei Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea

Publicat

pe

Redactat de

O familie din satul hunedorean Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea, trece prin momente grele. Gospodăria lor a fost cuprinsă, vineri, de flăcări care le-au mistuit agoniseala de-o viață. Incendiul puternic a afectat grav casa în care locuiau, dar și o anexă, iar patru animale – două vaci și doi porci, au pierit. Un apel umanitar a fost lansat pe rețeaua de socializare către toți cei care doresc și pot să ajute.

 

Incendiul, ce a cuprins gospodăria din satul Bucium -Orlea, s-a produs vineri după-amiază. Într-o clipă nefericită, munca de-o viață a unei familii a fost distrusă de foc.

Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale

Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit pentru stingerea flăcărilor. „La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu cinc autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită. Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei. La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite patru animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Advertisement

Foto: ISU Hunedoara

Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de Pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția. “La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea. După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos. Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite”, au mai transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

Apel pentru ajutorarea familiei

Reprezentanții Primăriei comunei Sântămăria -Orlea au făcut un apel, pe rețeaua de socializare, la oamenii din comunitate care pot să întindă o mână de ajutor. “Haideți să ajutăm! Vineri, 10 ianuarie 2025, o familie din localitatea Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea, a rămas în toiul iernii fără agoniseala de o viață. Casa și mai multe anexe gospodărești au fost distruse de incendiu și câteva animale au pierit. În astfel de momente, haideți să le fim alături și să dăm o mână de ajutor familiei Toncea Linu. Cei care doriți să ajutați financiar vă rugăm să o faceți în contul de mai jos sau direct la familie. Orice ajutor contează! Vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții Primăriei comunei Sântămăria -Orlea.

Persoanele care doresc să sprijine familia greu încercată pot face donații în contul de mai jos:

Titular cont: TONCEA LINU

IBAN:RO45BRDE220SV83237062200

Advertisement

Moneda : Lei

Nume Bancă: BRD

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 72 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, de către salvamontiști. Dintre acestea, 29 au fost transportate la spital, a informat, duminică, Salvamont România.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 70 de apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:

10 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,

9 apeluri pentru Salvamont Voineasa,

6 apeluri pentru Salvamont Gorj,

Advertisement

5 apeluri pentru Salvamont Lupeni,

5 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin-Muntele Mic,

5 apeluri pentru Salvamont Cluj,

4 apeluri pentru Salvamont Predeal,

4 apeluri pentru Salvamont Prahova,

Advertisement

4 apeluri pentru Salvamont Maramureș,

4 apeluri pentru Salvamont Sibiu,

3 apeluri pentru Salvamont Harghita,

3 apeluri pentru Salvamont Alba,

2 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov,

Advertisement

2 apeluri pentru Salvamont Mureș,

2 apeluri pentru Salvamont Bihor,

2 apeluri pentru Salvamont Neamț.

“În cazul acestor intervenții au fost salvate 72 de persoane. Dintre acestea, 29 au fost transportate cu Ambulanțele SAJ, SMURD sau SALVAMONT pentru transport la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor. S-au primit și 67 de apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile”, au informat reprezentanții Salvamont România.

 

Advertisement
Sursa foto: Salvamont România-Dispeceratul Național Salvamont
Citeste mai mult ...

Actualitate

Reguli mult mai stricte pentru promovarea în Liga 3

Publicat

pe

Redactat de

Pentru a participa la barajele de promovare în eșalonul terț, campioanele din Liga 4 au parte în 2025 de noi reglementări stricte din partea Federației Române de Fotbal (FRF) Echipele care râvnesc la accederea în Liga 3 trebuie să îndeplinească noile cerințe impuse în cadrul Regulamentului privind organizarea și desfășurarea jocurilor de baraj pentru promovarea pe a treia scenă fotbalistică.

Cerințe ce trebuie îndeplinite

Pentru a putea participa la baraj, echipele campioane județene trebuie să îndeplinească următoarele criterii: 1. Deținerea certificatului CIS, eliberat de Ministerul Tineretului și Sportului/ANS; 2. Obținerea minimum a categoriei III (Bronze) în cadrul evaluării Centrelor de Copii și Juniori Fotbal Amator. În plus, Asociațiile Județene de Fotbal (AJF) trebuie să aibă cel puțin cinci cluburi afiliate care să fi obținut aceeași categorie în cadrul evaluării. Legat de cluburile afiliate, aici intră și cele care au activitate doar la nivel de copii și juniori. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, echipa campioană va pierde dreptul de a participa la baraj, iar adversara sa va promova direct în Liga a III-a. Pentru a obține certificarea necesară, cluburile trebuie să îndeplinească cerințe stricte în șase domenii: 1. Organizarea Centrului de copii și juniori – Documente precum organigrama și lista personalului angajat; 2. Echipe și jucători – Minimum două echipe de juniori (U7 – U13) înscrise în competiții oficiale organizate de AJF; 3. Staff tehnic – Cel puțin un antrenor cu Licență C sau superioară; 4. Staff suport – Angajarea unei persoane instruită medical pentru primul ajutor; 5. Infrastructură – Utilizarea unui teren de dimensiuni reduse și a minimum două vestiare funcționale; 6. Antrenamente și meciuri – Minimum două activități săptămânale (antrenamente/meciuri) pentru fiecare echipă.

La AJF Hunedoara nu ar fi probleme

Legat de echipele din județul nostru, Cristian Petrean, președintele AJF Hunedoara, a venit cu câteva precizări pe această temă. “În luna septembrie am avut o întâlnire cu reprezentanții cluburilor afiliate la AJF Hunedoara, în care am expus noile cerințe. Pe 16 ianuarie ne vom întâlni, din nou, la Hunedoara, pe aceeași temă, semn că nu este de glumit cu acest aspect. Ar fi o mare rușine să nu avem cinci cluburi care să îndeplinească standardele respective și, apoi, să urmeze procedura de certificare. La ora actuală avem, la nivelul Ligii 4 de seniori, cinci astfel de cluburi fiind vorba despre Aurul Brad, Retezatul Hațeg, Dacia Orăștie, CFR Simeria și CSM Deva și, din informațiile pe care le am, lucrează pe această temă și cei de la Unirea DMO, lideri în campionat. De asemenea, îndeplinesc standardele pentru certificarea „Bronze” și trei cluburi cu activitate exclusivă la copii și juniori, fiind vorba despre Viitorul Șoimuș, Școala de Fotbal „Damian Militaru” Petroșani și Stars Academy Călan”, a declarat Cristian Petrean, președintele AJF Hunedoara.

În barajul de promovare pentru Liga 3 campioana județului Hunedoara va juca cu cea din Arad.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate