Actualitate
O „armată” de poliţişti, pe urmele escrocilor care înşelau bătrâni prin metoda „accidentul”
Percheziţii în mai multe judeţe din ţară, între care şi Hunedoara!
Descinderi s-au făcut inclusiv în cinci penitenciare, mai mulţi deţinuţi fiind suspectaţi că ar fi sunat mai multe persoane vârstnice pe care le-au păcălit cu important sume de bani
Percheziţii de amploare s-au făcut ieri dimineaţă, la prima oră, în mai multe judeţe din ţară, între care şi Hunedoara. Peste cinci sute de poliţişti au descins la 42 de adrese în căutarea unor indivizi suspectaţi că ar fi comis mai multe înşelăciuni telefonice, prin metoda „Accidentul”. Ofiţerii au acţionat şi în cinci penitenciare din ţară, vizaţi fiind câţiva condamnaţi care ar fi păcălit mai multe persoane prin acest mod.
Anchetatorii au format 51 de echipe şi au descins în Galaţi, Brăila, Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea, Buzău, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava, Iaşi, Călăraşi, precum şi în Capitală. În judeţul Hunedoara s-a făcut o percheziţie, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
La finalul acţiunii, mai multe persoane au fost ridicate şi duse la audieri, între care 14 încarceraţi. În fapt, suspecţii ar fi contactat prin telefon, în special, bătrâni, cărora le aduceau la cunoştinţă implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu răniţi grav şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor.
Hunedoreni, înşelaţi „pe capete”
În ciuda avertismentelor lansate de poliţişti cu privire la acest mod de operare, au simţit pe pielea lor acest tip de înşelăciune şi mai mulţi hunedoreni. Poliţiştii au înregistrat, în cursul lunilor aprilie – mai anul acesta, un „val” de plângeri de la locuitori ai judeţului care au reclamat că au fost păcăliţi, cu diferite sume de bani, prin acest mod de operare. Cea mai mare pagubă a suferit-o o femeie din Petroşani, care a plătit într-un cont indicat suma de 16.000 de lei pentru a-şi salva fiica dintr-un accident rutier inexistent. De asemenea, o altă femeie din Geoagiu -Băi a fost înşelată cu 11.500 de lei de un individ care s-a dat drept apărător al legii, cerându-i banii sub pretextul că fiica ei ar fi comis un grav accident rutier şi, că în schimbul lor, va împiedica victima să depună plângere la poliţie. Şi câţiva cetăţeni din Turdaş erau cât pe ce să fie „traşi pe sfoară” în acelaşi fel. Oamenii s-au trezit sunaţi de un şarlatan care le-a pus aceeaşi „placă”: a minţit că fiii sau fiicele lor au comis accidente grave de circulaţie, solicitând diferite sume de bani pentru ca aşa-zisele victime să nu reclame ce s-a întâmplat. Iar lista poate continua.
Actualitate
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar
Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu”, din municipiul Hunedoara, este închis temporar. Publicul va putea să admire spectaculoasele exponate ale acestui muzeu – unic în România, cel mai probabil, în primăvară, într-o nouă locație mai mare și mai aproape de Castelul Corvinilor.
“Dragi prieteni! Dorim să vă anunțăm faptul ca Muzeul este închis temporar! Urmează să deschidem într-o nouă locație mai mare și mai aproape de castel unde vă vom surprinde cu foarte multe noutăți și surprize. Sperăm că putem deschide porțile în decursul lunii martie a acestui an, dar vă vom ține la curent! Vă mulțumim pentru înțelegere și abia aștept să ne revedem cu noul proiect! Doamne ajută!”, au transmis reprezentanții muzeului.
“Muzeul Trenulețelor” de la Hunedoara a fost deschis în urmă cu cinci ani, fiind una dintre principalele atracții turistice din municipiul de pe Cerna. Muzeul găzduiește piese din impresionanta colecţie a regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu, decedat în 2018, la vârsta de 54 de ani. Vizitatorii expoziției inedite au posibilitatea să admire o lume în miniatură, foarte spectaculoasă şi plină de culoare, în care piesele de rezistență sunt trenulețele.
Sursa foto: Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”/Facebook
Actualitate
Carduri de alimentare cu combustibil clonate în Belgia. Percheziții și în județul Hunedoara
Polițiștii au efectuat percheziții în trei județe ale țării, printre care și Hunedoara, precum și în Capitală, la locuințele unor persoane bănuite că se ocupau cu copierea ilegală a cardurilor de aprovizionare cu conbustibil la benzinării din Belgia, iar apoi alimentau folosind clonele realizate.
“La data de 21 ianuarie 2025, polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Bacău, Alba-Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară, în județele Bacău, Hunedoara, Dâmbovița și municipiul București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliție Române (IGPR).
În urma perchezițiilor efectuate la locuințele celor în cauză, au fost descoperite și ridicate laptopuri, medii de stocare, carduri bancare, telefoane mobile, cartele SIM, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, față de două persoane au fost puse în executare mandate europene de arestare.
Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada 2023 – 2024, membrii grupului infracțional ar fi realizat operațiuni ilegale de copiere a cardurilor de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia (skimming), urmate de operațiuni de alimentare frauduloasă cu carburant folosind clonele realizate.
Percheziții și în Belgia
Acțiunea, efectuată în cadrul unui Ordin European de Anchetă, a fost realizată în sprijinul cercetărilor derulate la nivelul autorităților judiciare din Belgia – Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Est, Departamentul Gent, în vederea destructurării unei grupări de criminalitate organizată din Bruxelles, constituită din cetățeni români. „Concomitent, pe teritoriul Belgiei, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în Bruxelles și Zulte, iar trei membri ai grupării, cetățeni români, au fost arestați preventiv”, se mai arată în comunicatul IGPR.
Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Timiș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.
Actualitate
Universitatea din Petroșani primește investiții majore prin Programul Regional Vest
Universitatea din Petroșani va beneficia de investiții importante, în valoare totală de 2,7 milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii educaționale, dotarea laboratoarelor și dezvoltarea unor programe de studii adaptate pieței muncii. Fondurile sunt alocate prin Programul Regional Vest 2021-2027 și vizează îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru studenții din Valea Jiului.
Proiect de modernizare de 1,32 milioane de euro
Un nou proiect, în valoare de 1,32 milioane de euro, a fost semnat între Universitatea din Petroșani și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Investiția va fi utilizată pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente IT de ultimă generație, software avansat și mobilier de specialitate. De asemenea, sunt incluse măsuri de formare profesională finanțate prin Fondul Social European+, pentru adaptarea cursurilor la cerințele actuale ale pieței muncii.
Impactul investițiilor
Proiectul va avea un impact direct asupra a 4.150 de studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, care vor beneficia de condiții moderne de studiu. Vor fi modernizate 17 laboratoare din domeniile Ingineriei mecanice, electrice, Științelor și Minelor, care se vor adăuga celor 24 de laboratoare deja dotate printr-un proiect anterior.
Istoricul investițiilor europene la Petroșani
Universitatea din Petroșani a valorificat constant fondurile europene pentru dezvoltarea instituției. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, instituția a reabilitat un corp de clădire și a modernizat peste 50 de laboratoare, într-un proiect de 2,6 milioane de euro.
Programe europene pentru învățământul superior din Vest
În cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, universitățile din regiune au la dispoziție 21 de milioane de euro pentru modernizare, digitalizare și extinderea ofertei educaționale. Până în prezent, au fost semnate opt contracte de finanțare, care vor sprijini transformarea învățământului superior și pregătirea viitoarelor generații de specialiști.
Universitatea din Petroșani continuă să joace un rol esențial în dezvoltarea educațională și economică a regiunii, demonstrând că investițiile strategice în educație pot contribui la progresul comunității.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”