Actualitate
O carte veche, rară – „Slujebnicul” tipărit la Veneția, în 1554, se găsește la muzeul din Deva
O carte veche rară se găsește în biblioteca documentară a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva. Este vorba despre „Slujebnicul” tipărit la Veneția, în 1554. Potrivit reprezentanților instituției culturale, exemplarul devean păstrează 206 file nenumerotate, din cele 240 pe care le păstrează exemplarele complete și, fiind extrem de deteriorat, a necesitat restaurare.
„La Veneția, spre sfârșitul secolului al XV-lea, au început să fie tipărite și cărți cu alfabet chirilic, alături de cele cu alfabet latin și cel grecesc. Scrise în limba slavonă, acestea erau destinate spațiului est-european, în special pentru uzul bisericilor sârbești și românești. Cei mai cunoscuți tipografi de cărți cu alfabet chirilic, din această perioadă, sunt polonezul Sweipolt Fiol și ieromonahul Macarie, cel care va înființa și prima tipografie din spațiul românesc. La începutul secolului al XVI-lea, între tipografii venețieni se remarcă Božidar Vuković, care înființa un atelier tipografic cu litere chirilice ce a funcționat, cu intermitențe, până în anul 1539. După moartea lui Božidar, atelierul a fost preluat de fiul său Vićentije Vuković, care va retipări unele dintre titlurile apărute în timpul vieții tatălui său. Între acestea este și Slujebnicul (Služebnik), a cărui a treia ediție apărea în anul 1554, comandată de Vićentije Vuković în asociere cu Bartolomeo da Schio. O asemenea carte se găsește și la muzeul din Deva, în biblioteca documentară, și este o tipăritură rară în colecțiile din România, a patra identificată, după cele două exemplare de la Biblioteca Academiei Române din București și cel al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Slujebnicul, sau Liturghierul, este o carte religioasă, cea mai solicitată carte de cult, care cuprinde cântările și rânduiala liturghiei, principala slujbă în biserica creștină. Exemplarul devean păstrează 206 file nenumerotate, din cele 240 pe care le păstrează exemplarele complete și, fiind extrem de deteriorat, a necesitat restaurare (corpul cărții la muzeul din Deva, iar legătura la muzeul din Alba Iulia)”, menționează dr. Georgeta Deju, șef-serviciu Secția de Istorie și Artă din cadrul MCDR Deva.
De format in 4°, cu dimensiunile 19,2 x 14,2 cm, cartea are 19 rânduri pe pagină, este tipărită în negru cu roșu, iar textul este în limba slavonă. Ornamente tipografice precum inițiale, frontispicii și viniete, înfrumusețează paginile cărții.
“O particularitate a exemplarului este dată de prezența a numeroase file manuscrise, care au completat textul Slujebnicului, cândva. Caligrafia textelor manuscrise este desăvârșită, asemănarea cu literele de tipar fiind uluitoare, până la confundarea celor două modalități de fixare a textului pe hârtie. Acest lucru poate fi un indiciu al faptului că au fost copiate într-un centru mănăstiresc de către un copist bine instruit, din păcate rămas necunoscut.Unele file sunt scrise cu mâna în întregime, cum sunt filele 47-53, altele dețin fragmente adăugate într-un proces de restaurare empirică anterioară, precum în cazul filelor 53v-67v. O însemnare a unui vremelnic posesor, se păstrează pe parcursul a 5 file: „Această carte o au luat / Jurj Chirilă derept / șesă florinți / să fie pomenă pre viță / pre sămânță pînă a 7-a sămânță”. Identificarea acestui titlu a îmbogățit colecția de carte veche a Muzeului Civilizației Dacice și Romane cu un exemplar valoros și rar, care se alătură exemplarelor, deja cunoscute, din spațiul românesc, dar și din cel european, oferind un indiciu sigur al utilizării tipăriturilor slavone venețiene în zonele locuite de români”, a mai menționat dr. Georgeta Deju, șef-serviciu Secția de Istorie și Artă din cadrul MCDR Deva.
Actualitate
Comuna Densuș, între proiecte finalizate și planuri de viitor
Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana, Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.
Drumuri reabilitate
La alegerile locale din vara acestui an, locuitorii din Densuș au decis ca în următorii patru ani să aibă o altă conducere în fruntea comunității. Actuala administrație se păregătește să predea ștafeta și își încheie mandatul cu finalizarea unui proiect important. „Mă bucur că încheiem mandatul cu o realizare importantă, finalizată cu patru luni înainte de termen. Este vorba despre proiectul „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”, derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și cu o valoare de circa 10 milioane de lei. Proiectul a vizat Drumul Comunal Densuș – Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni și a venit în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări. Menționez și că există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Pe de altă parte, predăm noii administrații două proiecte aflate în derulare, cu finanțare în valoare de aproape patru milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care privesc eficientizarea școlilor din Densuș și Ștei. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru încrederea acordată în cei opt ani cât am fost primar și îi asigur că voi munci, și în continuare, pentru binele și dezvoltarea localității noastre”, a spus primarul în exercițiu al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.
Gazul metan, o prioritate
Noul primar al comunei Densuș va fi Nicu Lăscuț Merian, actualul viceprimar al localității. Acesta are planuri de viitor, însă dorește ca acestea să fie în concordanță și cu dorințele populației. „În mod firesc, vom continua proiectele începute de actuala administrație, pe care le cunosc foarte bine, fiind viceprimar al comunei în prezent. În mod firesc, am proiecte de viitor, unul prioritar, în opinia mea, fiind introducerea rețelei de alimentare cu gaz metan. Eu, însă, îmi doresc ca proiectele să fie prioritizate în funcție de doleanțele cetățenilor. Îmi propun ca în mandatul care stă să înceapă să existe transparență decizională și dezbateri publice reale înainte de adoptarea de Hotărâri de Consiliu Local. Nu am făcut promisiuni deșarte în campania electorală, însă acum pot să promit onoare, corectitudine și dezvoltare pentru Densuș. Voi fi primar pentru fiecare cetățean din comuna Densuș și angajat în slujba tuturor. Toți concetățenii mei vor avea în mine un partener corect și sincer, care le va apăra și le va reprezenta interesele”, a declarat Nicu Lăscuț Merian, primarul ales al comunei hunedorene Densuș.
Actualitate
Bărbat din Petroșani, dispărut când se ducea să își ridice pensia
Astazi, 08 octombrie 2024, în jurul orei 15:20, Poliția Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie despre faptul că unchiul său, Bălăcescu Gerard, de 59 de ani, din Petroșani, în data de 07 octombrie 2024, în jurul orei 08:30 a plecat de la domiciliu pentru a se deplasa la un oficiu poștal pentru a ridica pensia, însă nu a mai revenit acasă.
Bărbatul prezintă următoarele semnalmente: înălţime 1,85 metri, constituție fizică atletică, părul alb, scurt, barbă
albă, ochii căprui, are problem dentare (dinți lipsă).
La momentul plecării voluntare, bărbatul avea asupra sa cartea de identitate (nu se cunosc articolele de îmbrăcăminte pe care le purta când a plecat de la locuinţă).
La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetări în vederea depistării bărbatului, care a fost dat în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații utile găsirii acestuia sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze cele mai apropiate unități de poliție.
Actualitate
Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Peste 7.600 de înscrieri, în Regiunea Vest
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au încheiat.
Astăzi, 8 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru Regiunea Vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
Bugetul de 229.110.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 7.637 de persoane fizice, dintre acestea, 999 fiind din județul Hunedoara.
De mâine, 9 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se vor putea înscrie unitățile de cult. Bugetul alocat este de 20.100.000 lei, buget ce permite înscrierea a 670 de unități de cult.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Modificări în traficul feroviar, în noiembrie, din cauza lucrărilor la infrastructură. Vor fi afectate și trenuri care trec prin județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul a pierdut acasă de la Metalul Buzău
-
Politiccu 3 zile in urma
Prezidenţiale 2024| Termenul pentru depunerea candidaturilor la BEC s-a încheiat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de curent electric, programate în perioada 7 – 11 octombrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se joacă la Deva, într-o distribuție de excepție
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Fotbal – tenis: Medalii naționale pentru CSM Deva și Comexim Lupeni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu puternic la o casă din Buceș. Intervenția pompierilor a durat peste patru ore