Actualitate - Eveniment
O icoană cu Sfinții Petru și Pavel, exponatul lunii la muzeul din Deva
În această lună, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva le propune vizitatorilor în categoria „Exponatul lunii”, o icoană datând de la jumătatea secolului al XIX-lea care îi ilustrează pe Sfinții Petru și Pavel.
Noua piesă poate fi admirată în categoria „Exponatul lunii” în spațiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Icoană realizată la Mănăstirea Nicula
Exponatul lunii iunie face parte din colecţia de artă a MCDR, fiind reprezentat de o icoană cu tema „Sfinții Petru și Pavel”, realizată de către un pictor anonim în prima jumătate a secolului al XIX-lea și atribuită centrului de pictură de la Nicula (judeţul Cluj). Este o icoană pe sticlă, realizată în culori tip tempera (alb, albastru, roșu, ocru-galben si negru), obţinute din pigmenţi naturali. Sfinții Petru si Pavel sunt redați frontal, cu însemnele specifice (cheia și sabia), fiind reprezentați în veșminte bogat drapate pe un fundal cu un turn de biserică și trei motive florale supradimensionate. „Primele icoane din centrul de la Nicula, între care se integrează și exponatul lunii iunie, impresionează nu numai prin conţinutul lor ci şi prin calităţile formale şi cromatice. Particularităţile acestor icoane se exprimă prin stângăcia, simplitatea și primitivismul desenului, dar și printr-o compoziţie sintetică, printr-un chenar de factură populară alcătuit din spirale, cârlige care se întretaie, dar mai ales prin intensitatea cromatică și sinceritatea sentimentului”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Țolaș.
Actualitate - Eveniment
Reținut după ce și-a amenințat concubina. A încălcat și ordinul de protecție

A fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de violență în familie, amenințare și încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție
În data de 12 mai 2025, în jurul orei 13:50, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată cu privire la un conflict în familie, la o adresă din localitate.
La fața locului s-a deplasat patrula de ordine publică, care a aplanat conflictul și a stabilit că o femeie de 49 de ani ar fi fost implicată într-o dispută cu un bărbat de 53 de ani, din Hunedoara, concubinul său, în urma căruia ar fi fost lovită de către acesta cu palmele peste față.
După completarea formularul de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de bărbat, un ordin de protecție provizoriu, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.
Actualitate
Marți 13 – „Preveniți ghinionul!”. Ziua Informării Preventive în județul Hunedoara

Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu E.ON România, fiecare zi de marți, 13, este declarată Ziua Informării Preventive.
Actualitate - Eveniment
Sănătate și ecologie în comuna hunedoreană Ghelari

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.
Ample acțiuni de curățenie
Pe raza acestei așezări din Pădurenime, așa cum, cu mândire, își numesc localnicii zona în care trăiesc și care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. Toate acestea se găsesc într-o zonă curată, acest aspect fiind primul pe care îl poate observa oricine. Administrația locală conștientizează acest lucru și, cu sprijinul voluntar al populației, a organizat, în ultima vreme, mai multe acțiuni de ecologizare. „Am desfășurat operațiuni de curățenie în zonele Sat, Cuț și Cârnu. Acestea au vizat curățarea crengilor și a resturilor vegetale, îndepărtarea surplusului de material antiderapant rămas din timpul iernii, precum și văruirea pomilor, a stâlpilor și a bordurilor de pe marginea drumurilor. Pentru această curățenie de primăvară noi am pus la dispoziția voluntarilor saci, materiale și transport. Și pe această cale vă mulțumim din suflet tuturor celor care ați fost alături de noi la aceste acțiuni de curățenie de primăvară! Ați demonstrat, dragi concetățeni, că implicarea face diferența și că, atunci când punem mâna împreună, putem reda strălucirea locurilor în care trăim. Fiecare gest, fiecare unealtă folosită și fiecare oră petrecută pe teren a contat enorm. Comunitatea se construiește prin fapte, nu doar prin intenții, iar rezultatele vorbesc de la sine”, a declarat primarul comunei hunedorene Ghelari, Iancu Emerson Toma.
Posibilități de dezvoltare a zonei
Mergând pe aceeși linie, edilii din Ghelari își propun și dezvoltarea localității. În acest sens, autoritățile locale s-au implicat în prezentarea programelor de finanțare pentru ghelărenii care doresc să acceseze fonduri europene pentru implementarea a diverse proiecte. „Am găzduit o întâlnire de animare privind oportunitățile de finanțare prin Stategia de Dezvoltare Locală 2023-2027. Cei prezenți au putut afla detalii importante legate despre surse de finanțare pentru comunitate, domeniile eligibile, ghidajul pentru accesarea fondurilor și, mai ales, oportunitățile pentru dezvoltarea zonei noastre. Am convingerea că a fost o întâlnire utilă”, a precizat Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
Creșterea gradului de confort
Îm mod firesc, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Ghelari își doresc și creșterea gradului de confort al cetățenilor. În acest sens, a fost depus un proiect în cadrul programului național „Rabla pentru sobe”, prin care se pot achiziționa aparate pentru încălzirea locuințelor. „Prin acest program, derulat de Agenția Fondului de Mediu (AFM), o primărie poate beneficia până la 560.000 de lei pentru achiziționarea de sobe moderne, cu consum redus și eficiență ridicată. Perioada de depunerea documentației a fost 31 martie – 11 aprilie, iar noi am făcut acest lucru chiar din prima zi, solicitând suma maximă posibilă, de 560.000 de lei. Acesta a fost primul pas și suntem în așteptarea deschiderii platformei pentru înscrieri. Pasul următor este publicarea rezultatelor procesului de analiză a cererilor de înscriere a primăriei După publicare, cetățenii se vor înscrie pe platforma online, atunci când aceasta va fi deschisă.Apoi, după înscriere, AFM va verifica documentele. Documentele celor declarați eligibili vor ajunge la Primărie, iar abia după aceea vom anunța ce trebuie făcut în pasul următor. Îi rog pe concetățenii mei să stea liniștiți, întrucât vom anunța totul la timp și îi vom ajuta pe tot parcursul acesta, care trebuie respectat. Informațiile vor fi afișate pe avizierele localității, vom face anunțuri, iar acestea se vor găsi și pe canalele de comunicare oficiale ale primariei, imediat ce vor apărea noutăți”, a menționat primarul comunei hunedorene Ghelari, Iancu Emerson Toma.
Consultații medicale gratuite
La toate acestea se adaugă și preocuparea administrației pentru o cât mai bună stare de sănătate a populației, o acțiune de consultații mexdicale gartuite urmând a avea loc curând, mai exact miercuri, 14 mai.”Primăria comunei Ghelari cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Asociației Salvital Hunedoara, organizează o acțiune de evaluare a stării de sănătate pentru locuitorii din comuna noastră prin sistemul de telemedicină și teleconsultații. Sunt oferite gratuit următoarele consultații: măsurarea glicemiei, măsurarea temperaturii, măsurarea tensiunii arteriale; efectuare spirometrie – identificare probleme pulmonare; efectuare electrocardiogramă EKG – identificare probleme cardio; efectuare INR – probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante; determinare indice braț-gleznă- identificarea unei boli arteriale periferice (BAP); Hemoglobina glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, după caz; osteodensitometria-măsurarea densității osoase. Acțiunea se va desfășura la Primărie, miercuri, 14 mai, începând cu ora 09:00, iar cei care doresc să participe la această acțiune gratuiă trebuie doar să prezinte un act de identitate”, a spus Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Descoperire de substanțe interzise într-un bar din Ilia: Doi bărbați, prinși în flagrant de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DN 76, la Fornădia: Pompierii au intervenit pentru salvarea unui șofer
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sarmizegetusa Ulpia Traiana nu găzduiește evenimente private! – anunță Consiliul Județean Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Fără permis, cu alcoolemie ridicată și vehicule neînmatriculate, incidente în traficul hunedorean
- Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în prioada 12 – 16 mai, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Minerul Lupeni păstrează șanse la primul loc
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Poteca de poveste de la Cetatea Colț” – Primul traseu tematic din România cu benzi desenate prinde contur în Geoparcul Țara Hațegului
- Actualitatecu 3 zile in urma
Marinela Szekely, din nou campioană națională la „Marșul Factorilor Poștali”