Connect with us
Data: 28/03/2024
.

Actualitate

O nouă viață pentru 10 copii sărmani din Pui

Publicat

pe

Un preot hunedorean a reușit să schimbe viața a 10 copii, ce provin din familii cu o situație materială mai săracă. Părintele Sebastian Vândălac, căci despre el este vorba, le-a oferit micuților speranța unui viitor mult mai bun. El a construit o casă de tip familial, în comuna Pui, în care trăiesc aceste suflete nevinovate și în care au parte de condiții la care înainte puteau doar visa. Nu singur, ci ajutat de primăria localității, dar și de alți oameni de bine care au dat dovadă de foarte multă umanitate și au dorit să se implice cu tot sufletul pentru a contribui la schimbarea destinului acestor copii.

De câteva luni, în comuna Pui, din județul Hunedoara, funcționează o casă de tip familial, plină de veselie și chicotele a zece copii. Sunt opt fetițe și doi băieți care și-au găsit liniștea într-o căsuță cochetă și modernă, ridicată undeva prin centrul localității, și în care primesc toată atenția cuvenită și afecțiunea de care are nevoie orice copil. Au camerele lor, propriile paturi, jucării frumoase și haine curate. Dar, cel mai important au parte de educație, existând un personal care se ocupă îndeaproape de ei, în acest sens. Îi ajută la teme, îi angrenează în tot felul de activități, le pregătesc masa, așteptându-i cu hrană caldă, atunci când se întoc de la grădiniță sau școală. Totul, datorită părintelui Sebastian Vândălac, care a fost părinte paroh în comună până nu demult. El a fost cu inițiativa de a ridica o astfel de casă pentru copilașii sărmani din zonă, după ce, înainte, tot la Pui, a pus bazele unui centru after-school, frecventat de mai mulți copii. S-a gândit mult cum să facă să poată să-i ajute și mai mult pe micuții aflați într-o situație mai grea. Așa i-a venit ideea de a se construi această casă de tip familial. Se întâmpla prin 2015. Intenția sa i-a spus-o și primarului comunei Pui, Victor Stoica, care n-a stat pe gânduri și și-a oferit tot sprijinul pentru acest proiect, punând la dispoziție terenul pe care, în nici doi ani, a fost ridicat imobilul în care trăiesc acum, în condiții excelente, cei 10 copii.

„Mie mi se pare ceva normal”

Fapta părintelui, deosebit de sensibilă, a impresionat pe multă lume. Acestuia i se pare, însă, un lucru firesc. „Mie mi se pare un ceva normal ca un preot să aibă asemenea înclinări și să-i sprijine pe cei care sunt în dificultate. Ideea mi-a venit după ce am înființat acel after – school în comună, unde 25 de copii luau masa, își făceau temele… Am văzut că oamenii vor să ajute și atunci am zis să facem și o casă pentru copii. Oamenii vedeau că Biserica se implică continuu în viața comunității. Nu a fost chiar ușor la început, fiindcă a fost nevoie de multă umblătură, am făcut hârtii peste hârtii, dar am avut tot sprijinul Primăriei comunei Pui, care ne-a ajutat foarte mult, punându-ne la dispoziție și acel teren”, povestește preotul.

Advertisement

Atașați unii de alții

Copiii locuiesc acolo în permanență, fiind acum „sub aripa” părintelui Bogdan Vândălac, dar și a celor cinci persoane angajate special să se ocupe de ei. Dimineața se trezesc și se pregătesc pentru a merge la școală sau grădiniță. Un instructor în educație îi ajută în acest sens. Cât micuții lipsesc, personalul se ocupă de treburile gospodărești, până la prânz, când copiii se întorc acasă. După-amiaza, micii locatari au un program de odihnă și de joacă, după care își fac temele. Seara, când se apropie ora de culcare, nu de puține ori, preotul le citește povești. Între ei și părinte s-a creat o legătură strânsă, mai mult decât de prietenie. Sunt ca și o familie. Adevărată. “Eu unul n-aș mai putea fără ei. Pentru mine sunt ca și copiii mei. Dacă nu îi văd câteva zile, sunt terminat. Sunt niște copii foarte iubitori. Îți dau, pur și simplu, putere. Ceea ce noi am făcut prin acest gest, este, de fapt, un lucru normal pe care trebuie să îl facă Biserica”, mai zice părintele Sebastian Vândălac.

La vară, preotul ar vrea să îi ducă pe copii la mare. Nu știe dacă vor fi posibilități, dar își dorește să le facă această mare bucurie. „N-am mai fost până acum așa de departe, doar în excursii la munte sau în zone mai apropiate. Ne-am dori mult”, a adăugat acesta.

Advertisement

Părintele e hotărât să ducă la bun sfârșit această misiune nobilă pe care și-a asumat-o, aceea de a avea grijă de acești copii până când vor fi „pe picioarele lor”. Ba mai mult, în paralel, are și alte planuri, în scopuri nobile. Împreună cu Episcopia Devei și Hunedoara, ar vrea să deschidă la Deva o casă pentru mame și copii, dar și centre after-school în mai multe cartiere ale orașului, tot pentru copiii sărmani, proiecte pentru care se lucrează intens, în acest moment. Până când se vor materializa și aceste idei, părintele se va ocupa în continuare, cu aceeași strădanie, ca micuților din casa de tip familial din Pui să nu le lipsească nimic.

Acești copii au un alt mod de viață acum (…) Parcă sunt alții”

Primarul din Pui, Victor Stoica, spune că este un lucru minunat ceea ce s-a putut face pentru acești copii. Administrația locală a comunei sprijină, în continuare, achitând lunar costul tuturor utilităților, dar și a celor necesare cu întreținerea imobilului ce îi găzduiesc pe cei 10 micuți. “Acesta este un proiect de suflet, început prin 2015, cu preotul paroh de atunci, Sebastian Vândălac. El a venit la mine cu această propunere. Noi aveam un teren pe care doream să facem o altă investiție, însă, din cauză că aceea s-a tot tărăgănat, am dat curs inițiativei părintelui. Practic, s-a încheiat un parteneriat între Biserica Ortodoxă, prin Parohia Ortodoxă din Pui, și Consiliul Local al comunei Pui. Am cedat gratuit acel teren, am ajutat și cu construirea. De asemenea, sprijinim și prin plata tuturor utilităților, începând de la lemne de foc, energie electrică, apă, canal, până la întreținerea clădirii. Este un lucru foarte bun ceea ce s-a făcut pentru acești copii necăjiți. Ei au acum un mod de viață mult mai bun. Parcă sunt alții. Mă bucur mult!”

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Licitația pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, anulată

Publicat

pe

Redactat de

CNAIR a anulat licitația de 100 de milioane de lei pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, care leagă DN 7 Valea Oltului de DN 66 Defileul Jiului.

Singura ofertă, depusă de constructorul IMFALT din Turcia, a fost declarată neconformă și procedura va fi reluată la CNAIR, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova. Oferta IMFALT a fost depusă pe 26 februarie și a fost respinsă pe 20 martie.

Contractul vizează modernizarea în zona montană de la Vidra până la limita dintre județele Vâlcea și Hunedoara. Constructorul turc a lucrat la proiecte precum Autostrada Izmir-Aydin și Ankara-Nigde. Proiectul, cu o durată de 20 de luni, prevede execuția a șapte noi poduri peste Lotru sau afluenți ai Lotrului. Studiul geotehnic, realizat în 2020, prezintă starea de degradare a DN 7 A.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Percheziții la posesorii de arme. Au fost ridicate mai multe trofee

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au desfășurat activități procedurale într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor.

Activități procedurale desfășurate de polițiști, într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor

„La data de 27 martie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară (pe raza municipiului Lupeni și a orașului Uricani) emise de Judecătoria Petroșani, în cadrul unui dosar penal ce privește săvârșirea infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Cu ocazia celor două percheziții, la locuința unui bărbat din Lupeni, polițiștii au găsit două arme de vânătoare și muniția eferentă, toate deținute legal, în baza permisului de armă, precum și două articole pirotehnice, tip baterie de artificii, din categoria F2, deținute fără drept, un trofeu (craniu de lup) deținut fără drept și un căprior mascul, ținut în captivitate, fără drept”, transmite IPJ Hunedoara.

Advertisement

De asemenea, de la imobilul unui bărbat din Uricani polițiștii au ridicat mai multe trofee de vânat (cranii de cerb, de lup, busturi de căpriori și de capră neagră, blană de lup etc.) – toate fiind deținute fără drept.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Foto: IPJ Hunedoara

Advertisement

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Petrila: Pași pentru finalizarea Muzeului Momârlanului

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările la Muzeul Momârlanului din orașul Petrila sunt aproape finalizate. Pentru partea de construcție stadiul este de 99%. În acest moment  se efectuază lucrări la partea exterioară a muzeului și la iluminatul ornamental.

Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, este optimist și spune că obiectivul de investiții poate fid at în folosință în apripierea lunii iunie.

”La Muzeul Momârlanului lucrările sunt realizate în proporție de 90-95%, cel puțin partea de construcție este finalizată în proporție de 99%. Acum se lucrează la amenajarea terenului, la panourile informative și la iluminatul ornamental. Undeva în luna iunie sau mai repede, obiectivul de investiții poate fi dat în folosință. în acest moment chiar dacă au rămas sume mai mici, noi am etapizat acel proiect iar în acest moment nici nu a fost finalizat ghidul de finanțare pentru acea parte de etapizare. În momentul în care va fi finanțat ghidul vom continua cu restul de execuție”, a declarat Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK  DAN GAVRILĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate