Primarul Ovidiu Bălan nu se lasă
Lună de lună, unitatea medicală produce datorii de aproape 80 de mii de lei, care trebuie plătite din bugetul local

Spitalul din Orăştie trebuie să treacă „pe plus” prin investiţiile prognozate de municipalitate
De mai bine de un an, Spitalul Municipal din Orăştie ar fi intrat în colaps dacă nu ar fi intervenit autorităţile locale pentru a susţine financiar unitatea. Până în prezent, din bugetul local au fost plătite arierate şi datorii în valoare de aproape un milion de lei.
Planurile primarului municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (foto mic), pentru a reduce datoriile pe care lună de lună le „produce” spitalul cuprind o serie de îmbunătăţiri ale serviciilor medicale. Astfel, în unitate se doreşte crearea unui compartiment de oncologie şi aducerea unui computer tomograf printr-un parteneriat public-privat. Iar lucrările pentru modernizarea ambulatoriului au intrat în linie dreaptă, în aproximativ două-trei luni acestea vor fi finalizate, speră autorităţile locale. Această lucrare a fost posibilă graţie fondurilor contractate de la Uniunea Europeană.
Fiecare lună, arierate noi
Este bine cunoscut faptul că încă de anul trecut unitatea medicală din oraşul Paliei este ajutată de autorităţile locale să se menţină pe linia de plutire din punct de vedere financiar. În mai puţin de un an, din bugetul local au fost plătite arierate în valoare de un milion de lei, însă lunar unitatea aduce undeva la 80 de mii de lei datorii, sume care revin din serviciile medicale prestate în afara contractului încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara. Aceast lucru se întâmplă deoarece din cele 155 de paturi de care dispune unitatea, doar 123 sunt contractate de CJAS Hunedoara. „Am plătit, plătim şi vom plăti lună de lună arieratele de la spitalul municipal pentru că altfel ne trezim că ne sunt blocate cotele defalcate din Trezorerie. De când sunt în funcţie am plătit aproximativ 10 miliarde de lei vechi arierate şi datorii pentru spital, în momentul de faţă am mai avea de achitat undeva la 2-3 miliarde de lei vechi. Însă problema cea mai mare este că lunar, unitatea medicală produce pierderi de aproximativ 80 de mii de lei, sume care vin din datorii către furnizori, neacoperirea integrală a facturilor de utilităţi din banii care vin din contractul cu Casa de Sănătate şi cu ministerul. Şi aceasta pentru că se oferă servicii medicale în afara contractului”, susţine primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan.
Servicii medicale moderne
Pentru a rezolva în mare parte problema veniturilor către spital, administraţia locală a pus la punct un proiect prin care serviciile oferite să devină viabile şi, mai ales, aria de acoperire a investigaţiilor medicale să crească. Un prim pas în acest sens a fost făcut odată cu investiţia din bani europeni menită să modernizeze şi reabiliteze ambulatoriul de specialitate din cadrul spitalului, care se speră a fi finalizată până în toamnă. Însă, concretizarea altor două proiecte vor aduce pe „plus” Spitalul Municipal din Orăştie. „Astăzi (n.r. – ieri) am solicitat de la Bucureşti un aviz pentru a înfiinţa un compartiment de oncologie în cadrul unităţii medicale, acum ne mai trebui şi un medic pentru Orăştie şi vom putea oferi un nou serviciu specializat şi dotat în zona noastră. Ba mai mult, în cadrul unui parteneriat public-privat ne dorim să aducem la spital un computer tomograf, care cu îmbunătăţirile în aparatură şi infrastructură de la ambulatoriu, ar oferi servicii complete şi de maximă calitate. Dacă am reuşi înfiinţarea secţiei şi aducerea tomografului şi prin măsurile de restructurare a personalului din aparatul administrativ în special şi a reducerii cheltuielilor, prin îmbunătăţirea serviciilor medicale, sperăm să redresăm activitatea şi să ajungem „pe plus” cu veniturile spitalului pentru a nu mai fi nevoiţi să îl mai susţinem din bugetul local”, a precizat Bălan.