Actualitate
O singură teză susținută, după achiziționarea softului antiplagiat la Universitatea din Petroșani
Universitatea din Petroșani nu mai vrea să fie în centrul scandalurilor cu plagieri și doctorii, care vor să urmeze școala aici, trec, de anul trecut, printr-un filtru adevărat. Orice teză este verificată cu noul soft achiziționat, care le dă garanția că lucrarea nu a fost plagiată, iar de când a fost achiziționat acesta, un singur doctor și-a mai susținut teza.
Asta, în condițiile în care din 2008, până în 2013, nu mai puțin de 256 de absolvenți au devenit doctori la Petroșani, fiind cea mai prolifică perioadă în acest sens. „De anul trecut, universitatea a cumpărat un soft antiplagiat și de atunci s-a mai ținut o singură teză, pentru că s-au schimbat procedurile, iar acea teză a fost verificată cu acel soft și nu au fost probleme”, a declarat prof. dr. ing. habil Eduard Edelhauser, prorector al Universității din Petroșani și coordonator de doctorate la această instituție de învățământ superior.
Ce „vedete” au susținut teza de doctorat la Petroșani
La Petroșani și-au susținut tezele de doctorat și actualul primar al municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, ca și soția sa Monica, fostul prefect al județului Hunedoara Aurelian Serafinceanu, omul de afaceri Alin Simota, acum căutat de Interpol, Michael Melczer, consilier al directorului CEH, Pompiliu Budulan, fost prefect al județului Hunedoara, dar și o mare parte a profesorilor de la această școală superioară din Petroșani, ca și actualul rector, profesorul universitar Sorin Radu. Prima teză de doctorat a fost susținută la Universitatea din Petroșani în anul 1962 și îi aparține profesorului Iosif Fodor, fiind vorba despre un studiu dedicat mineritului de lignit. „Școala doctorală ființează de mai bine de 50 de ani. Avem actualmente 20 de conducători de doctorat. Ei au fost, pe parcursul istoriei, aproximativ 60. O parte ne-au părăsit, alții sunt la pensie, iar, ca număr de doctori, care au absolvit la Petroșani, majoritatea în domeniul mine, petrol și gaze, sunt circa 700. Numărul nu este mare, că sunt 50 de ani. Școala de la Petroșani a avut momente când a avut doar patru doctori activi, acum suntem peste 12 activi. Avem și cinci domenii de doctorat, însă, în decursul celor 50 de ani, am avut un singur domeniu, așa cum am spus: Mine, petrol și gaze, care se mai regăsea doar la Ploiești. Au fost teze mai mult în domeniul ingineresc, după cum și domeniile au fost toate în științe inginerești, respectiv Electrotehnică, Ingineria Sistemelor, sau Inginerie Industrială. Au fost teme care s-au bazat pe cercetări și realizări practice, sau pe modele matematice și aveau la bază o perioadă lună de realizare. Actualmente, teza durează trei ani, dar puțini reușesc să le finalizeze în această perioadă”, a mai spus profesorul Eduard Edelhauser.
Români din diaspora, la doctorat în Valea Jiului
Marile centre universitare din România primesc burse în valoare de 25.000 de lei, însă, dacă acolo ajung între 100 și 600 de burse, la Petroșani s-au dat maximum 10. Restul sunt nefinanțate și de aici există și diferența de număr de doctori, pentru că cei mai mulți preferă marile centre cum este Clujul, sau Bucureștiul, Timișoara ori Iași. Profesorii de la Petroșani se mândresc acum, că, de o săptămână, au atras și diaspora. „În cazul Universității din Petroșani avem opt studii doctorale de acest gen, patru cu bursă și patru fără. Colocviile de doctorat s-au încheiat săptămâna trecută și am reușit, pentru prima dată, să atragem cinci români din disaporă, care, de asemena, au adus cinci burse doctorale. Deci, avem 13 burse doctorale”, a mai precizat profesorul Edelhauser.
Din diaspora au venit la Petroșani să își facă studiile de doctorat o studentă din Basarabia, altul din Olanda, unul din Norvegia și doi din Germania.
Actualitate
FOTO| Târg caritabil de Crăciun, la CNP „Regina Maria” din Deva. Fondurile strânse, dăruite unei fetițe care are nevoie de o operație
A fost atmosferă de sărbătoare, vineri, în curtea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, unde a avut loc tradiționalul târg de Crăciun, organizat în scop caritabil. Și în acest an, evenimentul a adus împreună copii, părinți și bunici, alături de cadrele didactice. Decorațiuni, care mai de care mai frumoase, realizate cu multă imaginație, dar și delicii dulci și alte bunătăți de sezon, au fost scoase la vânzare. Toți banii strânși vor fi dăruiți unei fetițe de 10 ani, elevă la această unitate de învățământ, care are nevoie de o intervenție chirurgicală în străinătate.
Elevii au pregătit bunătăți dulci, ornamente de Crăciun și alte produse specifice sărbătorilor de iarnă
„Bazarul lui Moș Crăciun” s-a deschis în curtea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva aproape de orele prânzului. Felicitări, oameni de zapădă, globuri, căsuțe, podoabe pentru bradul de Crăciun, confecționate de copii, cu mâinile lor și cu multă creativitate, din diferite materiale, dar și multe alte ornamente și decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă au umplut standurile claselor.
De la târg, nu au lipsit merele caramelizate, turta dulce, ceaiul cald, prăjiturile împachetate, ciocolată caldă cu bezele și multe alte bunătăți de sezon, iar copiii și-au făcut reclamă la propriile produse cum au știut ei mai bine. Elevi, profesori și părinți, toată lumea s-a implicat. S-au purtat negocieri, iar vânzarea a mers ca pe roate.
Eveniment cu o misiune nobilă
Toate fondurile rezultate în urma vânzării produselor în cadrul evenimentului vor fi direcționate pentru ajutorarea unei fetițe de 10 ani, elevă în clasa a treia, care are nevoie de o operație realizată în Turcia. Micuța Elena a fost diagnosticată cu Sindromul Pfeiffer, o afecțiune rară și complicată, iar intervenția chirurgicală este singura șansă pentru a avea o viață fără suferință. Cazul ei a fost prezentat și de Asociația Umanitară „Speranță pentru România”.
Pe lângă târgul organizat în curtea instituției de învățământ, luni seara va avea loc și un concert caritabil susținut de elevi și profesori ai Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva. Intitulat „Colindăm pentru oameni, dăruim pentru vieți”, concertul se va desfășura începând cu ora 18:00, la Teatrul de Artă din Deva.
„Ne bucurăm de prezența atâtor oameni făcători de bine în această perioadă a anului. Am organizat acest târg caritabil de Crăciun sau bazar, ca în fiecare an. Anul acesta, ne-am îndreptat atenția către o elevă din clasa a treia, pe care dorim să o sprijinim în demersurile sale medicale. În plus de această activitate, luni, organizăm un concert caritabil la Teatrul de Artă și, pe această cale, invit părinții și toți oamenii de bine care doresc să sprijine și să salveze o viață. Ne dorim ca în fiecare an să profităm de aceste momente frumoase, momente minunate, care ne aduc mai aproape de Dumnezeu și ne fac să îndeplinim ceea ce ne-am propus, iubirea față de oameni și ajutorarea lor”, a declarat, pentru SERVUS HD TV, profesorul Gabriel Tripa, directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.
Târgul caritabil de Crăciun de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva se organizează în fiecare an, înaintea sărbătorilor de iarnă, și este un eveniment îndrăgit de cei mici, cât și de cei mari, în cadrul căruia magia Crăciunului se împletește cu generozitatea și dorința de a dărui.
Actualitate
Deveanul acuzat de instigare publică în mediul online, pus sub control judiciar
Bărbatul de 53 de ani, din Deva, acuzat de instigare publică în mediul online, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, bărbatul ar fi folosit rețeaua de socializare pentru a lansa un apel public la comiterea de acțiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale.
“Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara efectuează cercetări într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunii de instigare publică, prev. de art. 368 alin. (1) din Codul penal, constând în aceea că suspectul B.M.L. a folosit reţeaua de socializare FACEBOOK pentru a lansa un apel direct şi public la comiterea de acţiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale. Astfel, în data de 06.12.2024, inculpatul B.M.L, utilizând contul de FACEBOOK, a publicat un material video prin care instigă publicul la comiterea unor acte de violenţă extremă împotriva persoanelor din cadrul Curţii Constituţionale. În acest clip video, inculpatu1 B.M.L. a solicitat public omorârea personalului Curţii Constituţionale prin executarea „la zid” şi a cerut în mod direct sprijin pentru a obţine arme de foc necesare asasinatului, spunând că doreşte să realizeze personal execuţia”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
În cauză, au fost efectuate două percheziţii domiciliare, bărbatul fiind, în prima fază, reținut pentru 24 de ore. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a dispus în cazul său luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.
„Punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie”, precizează procurorii.
Actualitate
Deva: Începe plata pentru personalul din secțiile de votare, de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024
Începând de marți, 17 decembrie 2024, va începe plata indemnizațiilor și a indemnizațiilor de protocol pentru președinții, locțiitorii, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator ai acestora și informaticienii, aferente participării la alegerile pentru președintele României, Senat și Camera Deputaților din anul 2024, au informează reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.
“Între 17 și 20 decembrie 2024, Primăria Municipiului Deva va efectua plățile pentru cele 46 de secții de votare care au funcționat în cadrul alegerilor menționate. Plățile vor fi realizate atât prin transfer electronic, cât și pentru persoanele care au optat să își ridice personal banii de la casieria Primăriei Municipiului Deva, situată în Piața Unirii, nr. 4, în camerele nr. 21 și nr. 23”, arată reprezentanții Primăriei Deva.
Reprezentanții Primăriei Deva mai transmit că indemnizațiile vor fi eliberate personal pe baza actului de identitate valabil (în original), sau, după caz, pe baza procurii notariale, în cazul în care persoana care ridică indemnizația nu este cea înscrisă în statul de plată. Persoana împuternicită va trebui să prezinte actul de identitate.
Programul pentru plata indemnizațiilor:
- Marți, 17 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Miercuri, 18 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Joi, 19 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Vineri, 20 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu o zi in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 3 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
20 de ani de la înființarea IGSU. Evenimente speciale organizate de ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor