Connect with us
Data: 08/11/2024
.

Actualitate - Eveniment

Oaspeți din Republica Moldova, în județul Hunedoara. „Unirea prin cultură” ar putea da roade

Publicat

pe

Viceprimarul Municipiului Chișinău, din Republica Moldova, Angela Cutasevici, însoțită de directorul Direcției de Cultură din cadrul Primăriei Chișinău, Valentina Volontir, de Nina Molovata, specialist relații externe, și de președintele UNITEM, regizorul Alexandru Grecu, s-au întâlnit ieri cu vicepreședintele Ion Bădin și administratorul public Costel Avram, dar și cu reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.

La întâlnirea găzduită la Consiliul Județean Hunedoara, au fost prezenți și reprezentanții instituțiilor de cultură aflate în subordinea CJ Hunedoara, precum și inspectorul școlar general al ISJ Hunedoara, profesor Maria Ștefănie. Discuțiile s-au axat, în principal, pe direcțiile de colaborare și proiectele care pot fi dezvoltate în comun de către cele două părți, prin instituțiile aflate în subordine. Cultura, educația, sportul, politicile de tineret și protecția copilului sunt doar câteva dintre domeniile de interes pentru dezvoltarea de parteneriate durabile și schimburi de experiență.

„Cred cu tărie că tot ceea ce s-a construit până acum, toate proiectele începute împreună vor continua și se vor dezvolta. De asemenea, vom demara proiecte și colaborări noi, iar fiecare parte are câte ceva de învățat din experiența celeilalte. Festivalul pe care l-am găzduit în acest an, împreună cu Teatrul de Artă Deva este un punct de reper. Sunt deosebit de bucuros că ne-ați onorat cu prezența la acest eveniment și că, astăzi, ne întâlnim, aici, în acest cadru protocolar, pentru a ne prezenta activitatea și a ne cunoaște mai bine” a declarat vicepreședintele Ion Bădin, vicepreședinte al CJ Hunedoara. 

Viceprimarul Municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a transmis salutul primarului general Ion Ceban, prezent în urmă cu câteva luni la Deva într-o scurtă vizită în cadrul căreia a fost semnată o scrisoare de intenție în vederea încheierii unui acord de înfrățire.

„Este o ocazie și o oportunitate pentru noi să ne aflăm la Deva. Apreciem căldura, ospitalitatea pe care am găsit-o în județul dumneavoastră. Suntem bucuroși că avem prieteni aici, la Deva și ne dorim să dezvoltăm cât mai multe proiecte și parteneriate comune” a precizat viceprimarul Angela Cutasevici.

Vizită a delegației și la Primăria Deva

Advertisement

Delegația Primăriei Municipiului Chișinău a fost prezentă la finele acestei săptămâni la Deva, la Festivalul „Unire prin Cultură”, organizat de Teatrul de Artă Deva în colaborare cu Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale din Chișinău, entitate aflată în subordinea primăriei din capitala Moldovei.

„Am avut deosebita plăcere să primesc delegația din Republica Moldova condusă de viceprimarul Chișinăului, doamna Angela Cutasevici, care a venit la Deva însoțită de Valentina Volontin, directorul Direcției de Cultură a municipiului Chișinău și Nina Molovată, specialist relații externe. Alături de oaspeții din Moldova au venit la Primărie și Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă Deva și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara. Am discutat, în principal, despre dezvoltarea relațiilor culturale dintre cele două comunități românești aflate pe ambele maluri ale Prutului. Desigur, am vorbit și despre criza provocată de războiul de la granițele României și Republicii Moldova, despre modul în care refugiații ucraineni au fost ajutați de administrațiile locale. Cu promisiunea unei viitoare întâlniri la Chișinău, pe care o dorim să fie în vremuri de pace, le-am mulțumit oaspeților noștri și le-am oferit câteva suveniruri cu imagini din Deva de odinioară, semnate de maestrul Ștefan Popa-Popaʹs”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

 

Advertisement

Actualitate

Cele patru viori ale lui Enescu vor răsuna împreună, pe aceeași scenă, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Cele patru viori care i-au aparținut marelui violonist și compozitor George Enescu se vor afla, în premieră, împreună pe aceeași scenă la Deva, în cadrul unui turneu național. Concertul extraordinar intitulat „Vioara lui Enescu” va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, de la ora 19:00, în sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” din Deva.

Pentru prima dată în România, cele patru viori care au aparținut maestrului George Enescu, parte a patrimoniului Muzeului Național „George Enescu” din București, vor fi reunite pe aceeași scenă la Deva, în cadrul unui turneu național.

Cei patru violoniști care vor cânta pe aceste instrumente clasificate ca „Tezaur” sunt Gabriel Croitoru, care cântă la vioara Guarneri del Gesù „Catedrala”, Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul, Paul Răducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930, și Mircea Dumitrescu, pe o vioară Frères Pierre și Hippolyte Silvestre. Aceștia vor fi acompaniați de pianistul Horia Mihail, alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național „Vioara lui Enescu”, în urmă cu mai bine de un deceniu.

“Gabriel Croitoru, care cântă la vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 de peste un deceniu, va susține cel de-al 13-lea turneu național alături de alți violoniști de renume: Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul din 1931, Paul Răducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930, și Mircea Dumitrescu, pe o vioară Frères Pierre și Hippolyte Silvestre din 1835. La pian, artiștii vor fi acompaniați de Horia Mihail, solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. Turneul „Vioara lui Enescu”, cu o tradiție de peste un deceniu, va aduce sunetele unice ale acestor instrumente în orașe precum Iași, București, Galați, Deva, Bistrița, Brașov și altele, culminând cu evenimente dedicate comunităților românești din diaspora în decembrie”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

PROGRAM MUZICAL „VIOARA LUI ENESCU” 2024

• Pugnani-Kreisler – Preludiu și Allegro

Advertisement

• Poldini-Kreisler – Poupée valsante

Solist: Gabriel Croitoru

• Fr. Kreisler – Liebesleid

• Gr. Dinicu – Hora staccato

Solist: Paul Răducanu

Advertisement

• Fr. Kreisler – Liebesfreud

• Gr. Dinicu – Hora mărțișorului

Solist: Mircea Dumitrescu

• S. Dinicu – Reverie

• Gr. Dinicu – Ciocârlia

Advertisement

Solist: Simina Croitoru

• Ch. Dancla – Ah! vous dirai-je, maman!

• G. Enescu (arr. E. Girtain) – Balada

• P. Sarasate (arr. Croitoru) – Navarra

• Fr. Kreisler (arr. Croitoru) – Caprice viennois

Advertisement

Soliști: Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Paul Răducanu, Mircea Dumitrescu

Pian: Horia Mihail

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Marșul Cărții”, pentru al 15 -lea an, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

O nouă ediție, a XV-a, a evenimentului „Marșul Cărții” va avea loc joi, 7 noiembrie, la Hunedoara. Manifestarea, la care vor participa elevi de la școli din municipiu, se va desfășura între orele 13:00 și 15:00.

“Elevi din școlile municipiului vor duce veste despre cărți și lectură: liceenii, la Biblioteca Municipală și la Castelul Corvinilor; gimnaziștii, dintr-o școală în alta. Apoi vor discuta senin despre „cetitul cărților românești” în Sala albastră a Colegiului Economic „Emanuil Gojdu””, au informat reprezentanții Bibliotecii Municipale Hunedoara.

Manifestarea este organizată de Biblioteca Municipală și Primăria Hunedoara, în colaborare cu Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” şi Cercul metodic al profesorilor de limba şi literatura română, zona Hunedoara.

Marșul cărții” se desfășoară pentru al 15-lea an consecutiv, devenind o acțiune deja tradițională. Scopul acestuia este de a-i îndemna pe locuitorii municipiului Hunedoara la lectură. Evenimentul se bucură, în fiecare an, de un mare succes.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Nicolae al României, în vizită la Hunedoara. Proiectul “Istoria Regalității în Școli”, prezentat de însuși nepotul Regelui Mihai

Publicat

pe

Redactat de

Nicolae al României s-a aflat, din nou, într-o vizită la Hunedoara, ocazia cu care a prezentat albumul „Bunicul meu, Regele Mihai”. Evenimentul, desfășurat ieri în Sala Aula Magna a Facultății de Inginerie din municipiu, a făcut parte din turneul „Pe urmele bunicului Mihai I”.

 

Participanții au avut ocazia să vizioneze documentarul istoric „Maria, inima României”, evenimentul organizat de Rotary Club Hunedoara incluzând și o prezentare oficială și detaliată a albumului de fotografii „Bunicul meu, Regele Mihai”, publicat la Editura Vremea în 2021. Astfel, într-un dialog cu Nicolae al României, cei prezenți au putut afla detalii captivante din viața Ultimului Suveran al României, presărate cu amintiri și povestiri inedite. Manifestarea a fost o adevărată lecție „vie” de istorie.

Întrevedere cu primarul Dan Bobouțanu. Mesajul lăsat în “Cartea de Onoare” a municipiului

Înainte de eveniment, Nicolae al României a avut o întrevedere cu primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, pe parcursul căreia au fost evocate momente comune din istoria oraşului şi a Casei Regale. Reprezentanții Primăriei Hunedoara au informat că, pe parcursul întâlnirii a fost prezentat chiar şi un exemplar al ziarului „Timpul” în care era publicat actul de abdicare al Regelui Mihai I.

Advertisement

Nicolae al României a fost invitat să lase un mesaj în „Cartea de Onoare” a municipiului Hunedoara. „Vă mulţumesc pentru primirea frumoasă. Vă felicit pentru tot ceea ce aţi făcut în oraşul vostru şi faptul că de acum încolo oraşul va fi pus în valoare nu numai de cetăţeni ai oraşului dar şi de turişti. Mult succes în continuare! Nihil sine Deo!”, a scris Nicolae al României.

„Pe urmele bunicului Mihai I”

Proiectul intitulat „Istoria Regalităţii în Școli” este o iniţiativă interactivă prin care copiii și tinerii sunt ajutaţi să înţeleagă mai bine patrimoniul cultural lăsat moştenire de regii şi reginele României, dar care urmăreşte să înţeleagă mai bine şi provocările întâmpinate de noile generaţii într-o Românie aflată într-un continuu proces de schimbare.

Nicolae al României a mai fost prezent la Hunedoara și în urmă cu doi ani, în toamna lui 2022. La Castelul Corvinilor a fost prezentat, și la acel moment, albumul de fotografii „Bunicul meu, Regele Mihai”, în cadrul turneului „Pe urmele bunicului Mihai I”. Nicolae al României a semnat atunci în „Cartea de Oaspeți” de pe scaunul și la aceeași masă la care a stat și bunicul său, Regele Mihai I, în timpul ultimei sale vizite în Hunedoara, în anul 1997.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate