Actualitate
Oferta educațională a UPET, adaptată cerințelor de pe piața muncii
Universitatea din Petroșani se orientează către viitorul educațional al studenților, continuând să ofere oportunități remarcabile pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din Valea Jiului și din alte regiuni.
Cu specializări diversificate și solicitate, instituția se distinge prin accentul pus pe angajabilitatea absolvenților săi.
Prof. univ. dr. Radu Sorin Mihai, rectorul UPET, subliniază că majoritatea absolvenților găsesc rapid locuri de muncă, fie în Valea Jiului, prin parteneriatele cu mediul economic local, fie în diverse locații din țară și din străinătate. Oferta academică a universității include domenii precum inginerie, automatică-calculatoare, economie, administrație publică și asistență socială, toate fiind alese nu doar pentru relevanța lor academică, ci și pentru cerințele pieței muncii.
„Universitatea din Petroșani oferă specializări atractive și căutate pentru că ținem cont de necesitățile pieței. Ne concentrăm pe pregătirea studenților pentru a fi imediat angajabili, într-o piață a muncii din România și din afara ei, care are nevoie mare de absolvenți cu învățământ superior,” a explicat rectorul.
Prin aceste eforturi, Universitatea din Petroșani se angajează să furnizeze educație de calitate și să faciliteze integrarea absolvenților pe piața muncii, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a regiunii și a țării.
Actualitate
Filipineză, găsită într-un lan de porumb. Plecase de la domiciliul concubinului
O femeie de origine filipineză a fost găsită într-un lan de porumb.
La data de 13 septembrie 2024, în jurul orei 18:30, Poliția Municipiului Orăștie a fost sesizată prin intermediul SNUAU 112, de către un bărbat din comuna Beriu, cu privire la faptul că, concubina sa de 45 de ani, de cetățenie filipineză, ar fi plecat voluntar de la domiciliu într-o direcție necunoscută.
După primirea apelului de urgență, polițiștii sprijiniți de către jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara împreună cu lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, au întreprins de îndată, activități de căutare și depistare a persoanei dispărute.
Având în vedere că, femeia de 45 de ani, nu cunoaște limba română și condițiile meteorologice erau nefavorabile (timp ploios și lăsarea serii), echipele de salvare și căutare s-au mobilizat și au efectuat activități specifice de căutare și depistare a femeii de cetățenie filipineză.
În jurul orei 22:00, în urma desfășurării acestor activități, poliţiştii au depistat femeia de 45 de ani, într-un lan de porumb aflat în proximitatea imobilului în care aceasta locuiește împreună cu concubinul său.
Întrucât aceasta a stat în ploaie, a fost preluată și transportată de către un echipaj medical la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale și evaluare a stării de sănătate.
În continuare, polițiștii efectuează cercetări cu privire la cauzele și circumstanțele în care s-a produs acest eveniment.
Actualitate
Aniversare cu emoții, la 79 de ani
O deveancă în vârstă de 79 de ani a fost sărbătorită, vineri, 13 septembrie 2024, de Direcția de Asistență Socială Deva. Femeia face parte din grupul celor 18 persoane care beneficiază de serviciul social „Îngrijiri personale la domiciliu pentru persoane vârstnice” și se află în evidența instituției de 17 ani.
Elena Ciurariu a venit pe lume la 12 zile după încheierea oficială a celui de-al Doilea Război Mondial. S-a născut în localitatea Deleni, din județul Vaslui – într-o familie cu 5 copii.
La 19 ani, s-a mutat la Deva, ca să fie mai aproape de una dintre surori. De mai bine de două decenii, este văduvă. Nu are copii, iar prietenii sunt din ce în ce mai puțini. Trăiește dintr-o pensie de urmaș, de 1.632 de lei și își împarte timpul între casă și banca din fața blocului, unde să mai schimbă câte o vorbă cu vecinii.
Astăzi, parcă nici n-ar crede că a trecut atâta vreme din existența ei, dacă nu și-ar aminti cu dor de anii în care sănătatea i-a permis să se descurce singură. „La anu’ fac 80 de <primăveri> și nu prea știu cum a trecut timpul!”, își spune, emoționată, femeia.
De două ori pe săptămână, Elena Ciurariu este vizitată de un repezentant al Direcţiei de Asistenţă Socială Deva, din cadrul serviciului social care îi asigură îngrijiri personale la domiciliu. Pe scurt, femeia primește o mână de ajutor de care are nevoie la cumpărături, la plata facturilor și la vizitele în cabinetele medicale, pe care nu le mai poate face de una singură.
În prezent, 18 persoane cu vârste între 70 și 89 de ani, din municipiul Deva, beneficiază de serviciile de îngrijiri personale la domiciliu acordate de DAS Deva.
Serviciul social este asigurat gratuit persoanelor cu venituri de până la 1.281 de lei. Dacă nivelul venitului depășește acest prag, serviciul se acordă cu plata unei contribuții lunare între 1% și 35% din valoarea venitului, care se stabilește în funcție de nivelul acestuia și de standardele de cost pentru serviciile sociale, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
Mai multe informații despre tipurile de servicii de îngrijiri personale la domiciliu acordate vârstnicilor și categoriile de persoane care pot beneficia de acestea pot fi consultate pe pagina de internet a Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Servicii sociale sau accesând link-ul: https://dasdeva.ro/index.php/servicii_sociale/detaliu/70.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Carduri de 2.000 de lei pentru copii născuți după 12 aprilie 2024. Unde se depun cererile și cine beneficiază de sprijinul material
Șase categorii de mame defavorizate, printre care și cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot beneficia de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, acordate din fonduri externe nerambursabile, în perioada 2024 – 2027.
Sprijinul material în valoare de 2.000 de lei se acordă pentru copii născuți începând cu data de 12 aprilie 2024, dar nu mai târziu de 3 luni de la nașterea copilului. Valoarea tichetului social va fi acordată într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut, iar banii pot fi folosiți doar pentru achiziționarea de produse necesare îngrijirii copilului.
Cine poate BENEFICIA de sprijinul material – conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2024:
– mame care au stabilit dreptul la venit minim de incluziune
– mame cu dizabilități
– mame minore
– mame aflate temporar în situații critice de viață (ex.: victime ale calamităților, ale violenței domestice etc.), stabilite prin anchetă socială
– mame care nu au acte de identitate
– mame cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care dețin permis de ședere temporară valabil, cu adresă completă
În cazul beneficiarilor care au domiciliul sau reședința în municipiul Deva, CERERILE pentru acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți se depun la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etajul 1) – Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială, Compartimentul Alocații, Indemnizații, Stimulent și vor fi însoțite de următoarele DOCUMENTE:
– Carte de identitate / Carte de indentitate provizorie
– Certificat de naștere copil
– Certificat de încadrare în grad de handicap (unde este cazul)
– Permis de ședere temporară cu adresă completă, valabil (în cazul cetățenilor străini sau apatrizilor proveniți din zona conflictului armat din Ucraina)
PROGRAMUL de depunere a cererilor și documentelor justificative:
– luni – joi, între orele 8:00 – 11:00 și 14:00 – 16:00
– vineri, între orele 8:00 – 11:00
Lista persoanelor din municipiul Deva care beneficiază de sprijinul material în valoare de 2.000 de lei se actualizează lunar, de către Direcția de Asistență Socială Deva.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0799.992.311 și 0254.218.030 / Tasta 1 (Compartiment Alocații, Indemnizații, Stimulent), de luni până joi – între orele 8:00-11:00 și 14:00-16:00 și vineri – între orele 8:00-11:00.
DE REȚINUT! Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pot fi folosite în termen de 6 luni de la data emiterii, doar într-o reţea de magazine afiliate. Acestea nu permit retragere de numerar sau preschimbare în numerar, ci doar cumpărarea de produse de îngrijire pentru nou-născuţi.
IMPORTANT! Potrivit OUG nr. 34/2024, măsura de sprijin material este completată de măsuri auxiliare, care vor fi puse în aplicare de serviciile publice de asistență socială. Acestea constau în activități care au ca scop reducerea deprivării materiale și care pot include indicații de îngrijire a nou-născutului, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși etc.
Direcţia de Asistenţă Socială Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cinci persoane rănite în urma unui accident produs pe DJ 687, la Peștișu Mare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UPET: Viitori studenți așteptați la specializarea de Topografie Minieră
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacolul “Fierarii”, care se va juca la Deva, își modifică ora de începere. Patru mari actori, pe scena Centrului Cultural
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Aninoasa: Copacul cu lalele, un simbol al zonei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Aici nu mai vin, vă jur” – expoziție de fotografie, cu lucrări semnate de Victor Ioan, la Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Acțiune de amploare a polițiștilor pentru combaterea evaziunii fiscale. Săli de fitness, farmacii, cabinete și clinici medicale din județ, controlate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări de întreținere a digurilor pe Râul Mureș la Deva și Brănișca
-
Economiccu 3 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,1%, în august 2024