Actualitate
“Ora Pământului”, marcată la Hunedoara. Luminile stinse, simbolic, timp de o oră. Cercetașii au aprins gulguțe

Iluminatul arhitectural al Casei de Cultură și de pe Pietonala Corvin, precum și de pe strada George Enescu (parțial), din municipiul Hunedoara, a fost stins, sâmbătă seara, timp de 60 de minute, începând cu 20:30, pentru a marca „Ora Pământului”, acţiune iniţiată la nivel mondial, menită să atragă atenţia asupra încălzirii globale.
Și în acest an, municipiul Hunedoara s-a alăturat orașelor care au luat parte la „Ora Pământului” (Earth Hour), eveniment derulat la nivel internațional ce are ca scop conștientizarea opiniei publice asupra fenomenului încălzirii globale.
Astfel, sâmbătă seară, iluminatul pe Pietonala Corvin și parțial pe strada George Enescu, din Hunedoara, a fost oprit vreme de o oră. În tot acest timp, cercetașii din Hunedoara au aprins gulguțe.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
„Susţinem marcarea „Orei Pământului” şi la Hunedoara pentru că, indiferent dacă trăim într-un oraş mare sau mic, trebuie să avem aceeaşi responsabilitate faţă de echilibrul naturii. Fără acest echilibru, viaţa noastră, a tuturor, s-ar deteriora dramatic. Este de dorit ca astfel de acţiuni să stea la baza unor comportamente şi obiceiuri mult mai prietenoase cu mediul. De exemplu, este la îndemâna oricui ca, măcar o dată pe săptămână, să mai lăsăm maşina acasă şi să ne deplasăm pe jos, cu bicicleta ori cu autobuzul. Am făcut acest gest simbolic de a opri iluminatul arhitectural şi parte din iluminatul zonei pietonale Corvin pentru a ne reaminti nouă, în primul rând, faptul că resursele planetei nu sunt nelimitate şi că depinde de fiecare dintre noi, adulţii de astăzi, în ce fel de lume vor trăi copiii şi nepoţii noştri”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Actualitate
Ninsori și viscol în mai multe județe din țară: strat de zăpadă de până la 15 cm

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de ninsori și viscol, valabilă în intervalul 17 martie, ora 23:00 – 18 martie, ora 12:00.
Fenomenele vor afecta mai multe județe din sudul și centrul țării, unde se așteaptă o răcire semnificativă a vremii.
Zonele afectate
În Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt, precipitațiile vor deveni treptat predominant sub formă de ninsoare, determinând acumularea unui strat de zăpadă de 8-15 cm.
În Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, ninsorile vor fi însoțite de viscol, ceea ce va reduce semnificativ vizibilitatea și va îngreuna traficul.
Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor accentua senzația de frig, iar în zonele montane ninsoarea va fi abundentă.
Recomandări pentru populație
Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență și să fie echipați corespunzător pentru condiții de iarnă.
Pietonii trebuie să fie atenți la trotuarele alunecoase și la riscul de formare a poleiului.
Autoritățile locale sunt pregătite să intervină pentru deszăpezire și menținerea drumurilor practicabile.
Această schimbare bruscă a vremii vine după o perioadă de temperaturi mai ridicate, specifică începutului de primăvară, aducând un nou val de frig și iarnă autentică în mai multe regiuni ale țării.
foto: meteoplus
Actualitate
„Ora Pământului” va fi marcată, și în anul acesta, la Hunedoara. 60 de minute dedicate planetei

Municipiul Hunedoara se va alătura, și în acest an, orașelor care, pe data de 22 martie, vor lua parte la acțiunea “Ora Pământului”, mișcare inițiată la nivel mondial cu scopul de a atrage atenția asupra încălzirii globale.
Astfel, sâmbătă, 22 martie 2025, de la ora 20:30, iluminatul arhitectural al Casei de Cultură și de pe Pietonala Corvin, precum și de pe strada George Enescu (parțial), va fi oprit. În tot acest timp, Cercetașii României – Hunedoara vor aprinde gulguțe în zona Casei de Cultură și pe pietonală, pregătind și alte surprize pntru cei prezenți. „Sâmbătă – 22.03.2025, ne dăm întâlnire, ca de obicei, pe Pietonala Corvin, la Ora Pământului – Earth Hour, acasă la Hunedoara. Municipiul nostru se va alătura şi anul acesta oraşelor care vor lua parte la „Ora Pământului” (Earth Hour). Evenimentul reprezintă o acțiune simbolică, derulată la nivel internațional și are ca scop conștientizarea opiniei publice asupra fenomenului încălzirii globale”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
„Ora Pământului” , cel mai mare eveniment dedicat mediului, se sărbătoreşte anual în întreaga lume, în luna martie, la iniţiativa World Wide Fund for Nature, şi constă în stingerea luminii timp de o oră. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în anul 2007, la Sydney, în Australia, când două milioane de oameni și peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea față de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală. Din 2008, „Earth Hour” a devenit o mișcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii. România participă la „Ora Pământului” din 2009. Anul acesta, acest moment capătă o semnificație și mai puternică, pe 22 martie fiind marcată și „Ziua Mondială a Apei”.
Actualitate
Ziua Mondială a Apei și Ziua Mondială a Ghețarului: Apele Române Jiu trag un semnal de alarmă

Pe 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, Apele Române Jiu atrag atenția asupra necesității conservării ghețarilor, considerați rezervoare naturale esențiale de apă dulce pentru echilibrul climatic global. Anul acesta, o nouă zi internațională se adaugă calendarului evenimentelor dedicate mediului: 21 martie a fost declarată de ONU drept Ziua Mondială a Ghețarului, marcând importanța acestor ecosisteme fragile.
Datele recente sunt îngrijorătoare: 300 de miliarde de tone de gheață se topesc anual, iar ghețarii din Alpi, Pirinei, Asia Centrală și Anzi se micșorează într-un ritm alarmant de peste 25 de ani, punând în pericol resursele de apă potabilă ale populației.
Specialiștii subliniază că acțiunile de protecție sunt încă posibile. Reducerea poluării, economisirea apei și energiei, reciclarea și protejarea biodiversității sunt măsuri esențiale pentru încetinirea fenomenului de topire a ghețarilor și pentru menținerea echilibrului ecosistemelor.
FOTO: ROWATER.RO
- Actualitatecu 3 zile in urma
VIDEO: Intervenție în Defileul Jiului. Alpiniștii utilitari desprind bucățile de rocă periculoase
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ați văzut-o? Minora de 15 ani plecată voluntar dintr-un centru de plasament din Uricani, căutată de poliție -ACTUALIZARE: A fost găsită
- Actualitatecu 2 zile in urma
Pentru un trafic mai sigur. Mai multe indicatoare rutiere din comuna Vețel au fost mutate
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Furt dintr-o cafenea din Deva, surprins de camerele video. Suspectul, prins rapid de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedoara: Amenajarea albiei râului Cerna a intrat într-o nouă etapă
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Minerul Lupeni merge în play-off!
- Actualitatecu 3 zile in urma
VIDEO: Bărbat din Deva, arestat preventiv pentru furt calificat
- Actualitatecu 3 zile in urma
Reținut preventiv de către polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat