Connect with us
Data: 19/04/2024
.

EDUCATIE

Orele de fizică vor fi mai atractive pentru elevii hunedoreni

Publicat

pe

Pe înţelesul tuturor

Una dintre cele mai grele şi neatractive materii predate atât în şcoala generală, cât şi în liceu este, de departe, fizica. Astfel că, o bună parte dintre profesorii hunedoreni care predau această materie, 100 la număr, s-au alăturat unui proiect pilot care schimbă modul de prezentare a fizicii în şcoli.

Modernizarea predării la clasă

Proiectul „Reforma predării fizicii în învăţământul preuniversitar” este implementat în opt judeţe printre care şi Hunedoara. Acesta este derulat de către Societatea Română de Fizică şi beneficiază de o finanţare în valoare de aproape 128.000 de dolari din partea „Romanian – American Foundation”. Scopul acestui proiect este de a contribui la reformarea curricumului de fizică şi a metodelor de predare, astfel încât să fie posibilă îmbunătăţirea competenţelor elevilor în ştiinţe exacte şi construirea de abilităţi necesare pe piaţa muncii. Astăzi, la Deva, va avea loc o discuţie despre reforma predării fizicii în care vor fi prezentate rezultatele obţinute de elevii şi profesorii din Hunedoara implicaţi în proiect şi metodele folosite. Evenimentul va fi găzuit de Inspectoratul Şcolar Hunedoara şi va debuta la ora 13:00.

Advertisement

Actualitate

Simpozioanele de la UPET, în perioada 23-25 mai

Publicat

pe

Redactat de

În aproximativ o lună de zile, la Universitatea din Petroșani, vor avea loc tradiționalele simpozioane studențești. Acestea sunt așteptate cu nerăbdare în fiecare an atât de către studenți cât și de către cadrele didactice venite din toată țara.

Simpozionul național studențesc ”Zilele Tehnicii Studențești Petroșani”, ediția 2024, va avea loc în perioada 23-25 mai.

”Universitatea din Petroșani și Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică organizează în perioada 23-25 mai 2024 simpozionul național studențesc: Zilele Tehnicii Studențești Petroșani; Ediția 2024. Cu această ocazie, dorim să continuăm o frumoasă tradiție și, totodată, să le oferim studenților cercetători în domeniile: automatică și calculatoare, inginerie electrică, inginerie energetică, ingineria transporturilor, inginerie mecanică și construcții de mașini un nou prilej de confruntare pe tărâmul științei. Formularul de înregistrare se poate completa până în data de 9 mai 2024”, informează reprezentanții Universității din Petroșani.

FOTO: FACEBOOK UNIVERSITATEA DIN PETROȘANI

Citeste mai mult ...

EDUCATIE

Începe înscrierea în învățământul primar

Publicat

pe

Redactat de

Cererile de înscriere în învăţământul primar se vor putea depune, în prima etapă, în perioada 11 aprilie – 14 mai, potrivit calendarului anunţat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit calendarului, între 14 şi 17 mai se vor procesa cererile-tip de înscriere şi se vor repartiza copiii la şcoala de circumscripţie.

Între 20 şi 27 mai se vor procesa cererile-tip prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

Pe data de 28 mai se va face repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri, şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.

În data de 29 mai vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi şi numărul de locuri rămase libere.

Advertisement

Înscrierile în cea de a doua etapă vor avea loc între 31 mai şi 7 iunie.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Actualitate

Marele Premiu la Concursul „Nicolae Brânzeu” și alte distincții obținute de elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au obținut rezultate deosebite la concursuri de specialitate desfășurate recent. Elevii de la secția de canto și instrumentală a liceului devean au fost răsplătiți cu premii importante, remarcându-se printre zeci de concurenți care și-au etalat talentul. Eleva Bianca Hărăguș (clasa a X-a, prof. Maria Copăcian) a cucerit Marele Premiu al Concursului de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”.

 

Weekendul care a trecut a fost trăit intens de elevii și profesorii de la secția de canto a Liceului, care au participat sâmbătă, 5 aprilie 2024 la a IX-a ediție a Concursului de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”. Evenimentul reprezintă totodată și un omagiu adus compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, personalitate marcantă a Aradului, prin vasta și remarcabila activitate în domeniul cultural. Concursul, organizat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, s-a desfășurat pe cinci secțiuni și s-a adresat tinerilor elevi și studenți, începând cu clasa a V-a, reunind la această ediție un număr de aproape 200 de participanți din 12 județe ale țării.

“Concurând alături de 35 de participanți la secțiunea canto clasic, elevii clasei de canto coordonată de prof. Maria Copăcian, acompaniați la pian de prof. Delia Ștefoni s-au distins prin interpretarea lor, fiind răsplătiți cu Premiul I – Rahela Buble (clasa a X-a), Premiul special pentru prestația scenică – Cristian Sicoe, și Mențiune – Teodora Iancu (ambii clasa a XI-a). Între cei 67 de concurenți de la secțiunea canto muzică ușoară și jazz, foarte bine apreciate au fost elevele liceului devean, Miriam Stroia (clasa a IX-a, prof. Maria Copăcian) obținând Premiul II, iar elevele Denisa Ludușan (clasa a IX-a, prof. Maria Copăcian), Alexandra Măluțan (clasa a X-a, prof. Andreea Bogdan) și Louisa Anemone Resiga (clasa a XII-a, prof. Andreea Bogdan) Premiul III. Dar între toți, cel mai tare a strălucit la această ediție eleva Bianca Hărăguș (clasa a X-a, prof. Maria Copăcian) ea cucerind cea mai înaltă distincție: Marele Premiu. Alături de aceștia, aprecierea noastră a tuturor se îndreaptă și către elevii și profesorii secției instrumentale a liceului, care au participat recent la concursuri online și au avut rezultate frumoase, ce le încununează munca și le aduc cinste”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Bianca Hărăguș – Marele Premiu

 

Buble Rahela – Premiul I –

 

 

Advertisement

Resiga Louisa Anemone – Premiul III

 

Stroia Miriam – Premiul II

 

Elevii Secției de Canto Clasic alături de prof. Maria Copăcian și prof. corepetitor Delia Ștefoni

Cezar Dan Negrea – Drucan (Clasa Pregătitoare, prof. coordonator Cristina Popa-Morait) este cel mai tânăr pianist care a concurat din partea Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva la Concursul Internațional de Pian și Orgă în cadrul Festivalului de Arte de la Snagov, desfășurat online în perioada 27 martie – 2 aprilie.

“Cezar a obținut Premiul II, concurând alături de copii din Italia și România la cea de-a 4-a ediție a concursului, ce s-a desfășurat pe 6 categorii de vârstă și a reunit 115 de concurenți din 15 țări și 3 continente. Juriul a fost format din profesori și pianiști, personalități ale vieții muzicale din țară și străinătate. Eleve la clasa de pian a profesoarei Andreea Bogdan, elevele Petra Maria Biro (clasa a III-a) și Sofia Rauca (clasa a V-a) au obținut Premiul I, respectiv Premiul II la Festivalul – Concurs „Virtuozii Primăverii”. Organizat de Asociația caritabilă „OMIS”, concursul a ajuns la a VII-a ediție și s-a desfășurat în 3 aprilie atât fizic cât și online pe 6 secțiuni instrumentale și 4 categorii de vârstă. Și pentru că întotdeauna la Arte este loc și pentru non-conformiști, aplaudăm reușita trupei de muzică ușoară a Liceului, Trupa „Art Adventure”, coordonată de prof. Bravyak Norbert Lorant, care a fost distinsă cu Premiul II la secțiunea online a Concursului Național de Interpretare „Live Artist”. Desfășurat în perioada 15-17 martie 2024, organizat de Școala Gimnazială de Arte nr. 2 din București împreună cu Studiourile Major Music, concursul s-a desfășurat pe două secțiuni (vocal și instrumental), atât fizic cât și online și a atras numeroși tineri, deopotrivă profesioniști și amatori. Între cei 150 de concurenți care și-au etalat talentul s-au numărat și elevii de la clasa de chitară a profesorului Bravyak Norbert Lorant, ei obținând rezultate remarcabile: Premiul I – Robert Rus (clasa a XI-a) și Premiul I cu excelență – Erwin Landt (clasa a X-a). Felicităm elevii premianți, apreciem munca lor susținută alături de profesorii lor dedicați și de familiile lor care îi sprijină și suntem bucuroși pentru reușitele lor admirabile”, mai spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate