
Huila „aprinde” Valea Jiului
Explotările Paroşeni, Petrila şi Uricani stau cu cărbunele „pe stoc”, iar cei care îl extrag din pământ se tem că nu vor mai avea locuri de muncă
Aproape 200 de mineri de la Paroşeni au intrat, joi dimineaţă, în mină, cu gândul de a nu ieşi, până nu află cui vor vinde cărbunii pe care îi scot. Asta au declarat liderilor lor în sala de apel, în timp ce responsabilii din administraţie au plecat să negocieze la Mintia, un eventual contract.
Ortacilor de la Paroşeni li s-au alăturat şi cei de la Minele Petrila şi Uricani, care s-au blocat, de asemenea, în subteran. La închiderea ediţie, protestul ortacilor nu era finalizat, aceştia refuzând, în continuare, să iasă la suprafaţă.
SNÎMVJ- CEH, unul „hăis”, altul „cea”

De o săptămână, minerii de la unităţile aflate pe program de închidere nu mai au cui să vândă huila şi o stochează. Dacă la Petrila ar mai fi loc în silozuri, la Paroşeni nu au unde să îl mai depoziteze, iar la Uricani, cărbunele a fost deversat în curtea minei şi există oricând pericolul de autoaprindere. „Am plecat dimineaţă (n.r. joi, 18 iulie), la Mintia, dar din datele pe care le am se pare că miercuri, în cadrul Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), la Bucureşti, s-ar fi luat decizia ca de la minele neviabile să nu cumpere cărbuni. Nu ştiu ce va întâmpla, iar, în ce mă priveşte, am avertizat ministerul de resortul despre situaţia existentă”, a declarat Petre Drăgoescu, directorul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului (SNÎMVJ).
În urma discuţiei, directorul CEH, Daniel Andronache, a declarat pentru Mediafax că a oferit o soluţie minerilor. „Pentru a debloca toată situaţia, luăm toată marfa în custodie, până îşi stabileşte preţul SNIMVJ. Din punctul meu de vedere, li se ia toată cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire şi demarăm livrările.Conducerea CEH vrea să încheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de cărbune pe care o vom prelua de la minele neviabile şi nici preţul gigacaloriei”, a declarat Daniel Andronache.
„Blocaţii” au primit hrană rece
Liderii minerilor au ţinut în permanenţă legătura cu cei din subteran şi spun că au prea mult cărbune pe stoc şi cer ca responsabilii să găsească o soluţie.„Am trimis la ora 12:00 colivia jos în mină, dar nu au vrut să urce. Eu am discutat cu ei dimineaţă, la 04:00 la pontaj, la fel şi cu cei care au venit la schimbul II, ca să îşi facă şutul şi mi-au spus că nici schimbul II nu va ieşi. Sunt hotărâţi să rămână blocaţi până când situaţia se va rezolva. Am vorbit şi cu colegii mei de la Uricani şi de la Petrila, iar minerii din schimburile II de la aceste unităţi se blochează şi ei”, a spus Laszlo Domokoş, preşedintele Sidicatului „Huila” din Valea Jiului.Minerii de la Paroşeni blocaţi în subteran au primit, joi după-amiază, pachete cu hrană rece, conţinând conserve, pâine şi brânză topită, dar şi apă, de la reprezentanţii Sindicatului „Huila”, câţiva ortaci ieşind la suprafaţă pentru a lua mâncarea.
Parlamentarii zonei cer soluţii
Scena politică e acum extrem de bulversată de problemele din minerit, iar parlamentarii de Hunedoara, care au averizat şi ei Guvernul despre situaţia din Valea Jiului, spun că se aşteptau la acest conflict. „Am făcut numeroase demersuri, interpelări, întrebări, discuţii cu miniştrii, moţiunea pe minerit prezentată în Parlament. Dacă nu se va lua o decizie, iar decizia se află în mâinile miniştrilor USL, se va ajunge la situaţii nedorite de acest gen, blocări în subteran, oameni în stradă şi cine mai ştie. În acest moment cer miniştrilor care au în subordine Valea Jiului să ia o decizie pentru a nu se ajunge la falimentarea zonei”, a declarat Monica Iacob Ridzi, deputat PP-DD de Valea Jiului.
Colegul său de Parlament, deputatul PSD Cristian Resmeriţă a declarat, la rândul său, că este imperios necesară o strategie şi deciziile trebuie luate cât mai repede. „Noi trebuie să ne bucurăm că avem Complexul Energetic Hunedoara cu cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni şi cu unităţile miniere viabile din Valea Jiului, Livezeni, Lonea, Vulcan, Lupeni. Eu înţeleg ca CEH să fie viabil, iar atunci şi managerul să obţină rezultate financiare pozitive. Eu sunt deputat de Valea Jiului şi mă gândesc şi la minerii care lucrează la minele viabile şi la cei care sunt încadraţi la cele neviabile. Eu sunt alături de oamenii de aici şi îi voi sprijini în toate demersurile pe care ei le vor decidă pentru rezolvarea problemelor”, a completat Resmeriţă.