Actualitate
Ortacii de la minele neviabile s-au blocat în subteran
Huila „aprinde” Valea Jiului
Explotările Paroşeni, Petrila şi Uricani stau cu cărbunele „pe stoc”, iar cei care îl extrag din pământ se tem că nu vor mai avea locuri de muncă
Aproape 200 de mineri de la Paroşeni au intrat, joi dimineaţă, în mină, cu gândul de a nu ieşi, până nu află cui vor vinde cărbunii pe care îi scot. Asta au declarat liderilor lor în sala de apel, în timp ce responsabilii din administraţie au plecat să negocieze la Mintia, un eventual contract.
Ortacilor de la Paroşeni li s-au alăturat şi cei de la Minele Petrila şi Uricani, care s-au blocat, de asemenea, în subteran. La închiderea ediţie, protestul ortacilor nu era finalizat, aceştia refuzând, în continuare, să iasă la suprafaţă.
SNÎMVJ- CEH, unul „hăis”, altul „cea”
De o săptămână, minerii de la unităţile aflate pe program de închidere nu mai au cui să vândă huila şi o stochează. Dacă la Petrila ar mai fi loc în silozuri, la Paroşeni nu au unde să îl mai depoziteze, iar la Uricani, cărbunele a fost deversat în curtea minei şi există oricând pericolul de autoaprindere. „Am plecat dimineaţă (n.r. joi, 18 iulie), la Mintia, dar din datele pe care le am se pare că miercuri, în cadrul Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), la Bucureşti, s-ar fi luat decizia ca de la minele neviabile să nu cumpere cărbuni. Nu ştiu ce va întâmpla, iar, în ce mă priveşte, am avertizat ministerul de resortul despre situaţia existentă”, a declarat Petre Drăgoescu, directorul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului (SNÎMVJ).
În urma discuţiei, directorul CEH, Daniel Andronache, a declarat pentru Mediafax că a oferit o soluţie minerilor. „Pentru a debloca toată situaţia, luăm toată marfa în custodie, până îşi stabileşte preţul SNIMVJ. Din punctul meu de vedere, li se ia toată cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire şi demarăm livrările.Conducerea CEH vrea să încheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de cărbune pe care o vom prelua de la minele neviabile şi nici preţul gigacaloriei”, a declarat Daniel Andronache.
„Blocaţii” au primit hrană rece
Liderii minerilor au ţinut în permanenţă legătura cu cei din subteran şi spun că au prea mult cărbune pe stoc şi cer ca responsabilii să găsească o soluţie.„Am trimis la ora 12:00 colivia jos în mină, dar nu au vrut să urce. Eu am discutat cu ei dimineaţă, la 04:00 la pontaj, la fel şi cu cei care au venit la schimbul II, ca să îşi facă şutul şi mi-au spus că nici schimbul II nu va ieşi. Sunt hotărâţi să rămână blocaţi până când situaţia se va rezolva. Am vorbit şi cu colegii mei de la Uricani şi de la Petrila, iar minerii din schimburile II de la aceste unităţi se blochează şi ei”, a spus Laszlo Domokoş, preşedintele Sidicatului „Huila” din Valea Jiului.Minerii de la Paroşeni blocaţi în subteran au primit, joi după-amiază, pachete cu hrană rece, conţinând conserve, pâine şi brânză topită, dar şi apă, de la reprezentanţii Sindicatului „Huila”, câţiva ortaci ieşind la suprafaţă pentru a lua mâncarea.
Parlamentarii zonei cer soluţii
Scena politică e acum extrem de bulversată de problemele din minerit, iar parlamentarii de Hunedoara, care au averizat şi ei Guvernul despre situaţia din Valea Jiului, spun că se aşteptau la acest conflict. „Am făcut numeroase demersuri, interpelări, întrebări, discuţii cu miniştrii, moţiunea pe minerit prezentată în Parlament. Dacă nu se va lua o decizie, iar decizia se află în mâinile miniştrilor USL, se va ajunge la situaţii nedorite de acest gen, blocări în subteran, oameni în stradă şi cine mai ştie. În acest moment cer miniştrilor care au în subordine Valea Jiului să ia o decizie pentru a nu se ajunge la falimentarea zonei”, a declarat Monica Iacob Ridzi, deputat PP-DD de Valea Jiului.
Colegul său de Parlament, deputatul PSD Cristian Resmeriţă a declarat, la rândul său, că este imperios necesară o strategie şi deciziile trebuie luate cât mai repede. „Noi trebuie să ne bucurăm că avem Complexul Energetic Hunedoara cu cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni şi cu unităţile miniere viabile din Valea Jiului, Livezeni, Lonea, Vulcan, Lupeni. Eu înţeleg ca CEH să fie viabil, iar atunci şi managerul să obţină rezultate financiare pozitive. Eu sunt deputat de Valea Jiului şi mă gândesc şi la minerii care lucrează la minele viabile şi la cei care sunt încadraţi la cele neviabile. Eu sunt alături de oamenii de aici şi îi voi sprijini în toate demersurile pe care ei le vor decidă pentru rezolvarea problemelor”, a completat Resmeriţă.
Actualitate
Screening gratuit pentru scolioză: un pas important pentru sănătatea elevilor din Hunedoara
Direcția de Asistență Socială Hunedoara, în parteneriat cu balneo-fiziokinetoterapeutul Alexandra Nedeluși și echipa KineTeam, a lansat un program gratuit de screening pentru depistarea scoliozei la elevii din clasele V-VIII. Proiectul vizează diagnosticarea timpurie a afecțiunilor coloanei vertebrale și promovarea sănătății posturale în rândul tinerilor.
Prima etapă a avut loc la Școala Gimnazială Nr. 3, parte din Colegiul Economic „Emanuil Gojdu,” iar acțiunile vor continua în următoarele săptămâni la alte unități școlare din oraș. Elevii sunt evaluați doar cu acordul prealabil al părinților, asigurând astfel transparența și colaborarea familiei în procesul de prevenție.
Importanța diagnosticării precoce
Scolioza, o afecțiune care afectează aproximativ 2-3% dintre adolescenți, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții dacă nu este tratată corespunzător. Screeningul are ca scop identificarea semnelor timpurii ale deformării coloanei vertebrale și recomandarea unor măsuri adecvate de tratament, precum exercițiile de kinetoterapie, terapia cu corset sau alte intervenții personalizate.
Parteneriat pentru sănătate
Proiectul reflectă angajamentul Direcției de Asistență Socială Hunedoara și al echipei de specialiști de a sprijini sănătatea elevilor prin acțiuni voluntare. Cu ajutorul echipei KineTeam și al Alexandrei Nedeluși, acest demers contribuie la creșterea gradului de conștientizare în comunitate privind prevenția și tratamentul scoliozei.
Screeningul gratuit rămâne deschis tuturor elevilor din Hunedoara care se încadrează în grupa de vârstă vizată, continuând să sprijine comunitatea prin acțiuni de prevenție și educație.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Sfârșit de an cu vești bune din comuna Hărău
Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.
Proiecte în derulare și planuri de viitor
Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții este firească atenția pe care administrația publică locală din comuna hunedoreană Hărău o acordă pentru dezvoltarea rețelelor de utilități și de infrastructură. Administrația publică din Hărău a demarat lucrările de modernizare a iluminatului public. „În prima etapă se vor schimba toate corpurile de iluminat în localitățile Bârsău și Hărău urmând ca anul viitor să fie schimbate în Banpotoc și Chimindia. Promisiunile se respectă! De asemenea, avem și proiecte de viitor în ceea ce privește creșterea gradului de confort al locuitorilor. Astfel, ne propunem ca, în viitor, să înființăm un parc fotovoltaic, să realizăm o infrastructură de drumuri agricole, să continuăm modernizarea drumurilor de interes local și a străzilor, să construim o bază sportivă tip 2 în Bârsau și, nu în ultimul rând, să înființăm rețele de distribuție pentru gazul metan”, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.
Educația la loc de cinste
Și tânăra generație este, în mod firesc, în atenția administrației din Hărău. Elevii din comună fac schimburi de experiență cu cei de prin alte părți, iar procesul educativ se desfășoară la standarde moderne, prin investițiile realizate, dar și prin cele ce vor urma. „Am participat, cu mare plăcere la o întâlnirea a elevilor din Hărău cu colegi de-ai lor de la Colegiul Național ,,Decebal” din Deva. Cu această ocazie, echipa ,,Decebal Tech” ne-a demonstrat, cu Robotul Viitorului, că cele mai profunde experiențe vor apărea din tehnologia de mâine. Legat de educație doresc să mai anunț și că elevii din comuna Hărău vor beneficia de un microbuz electric nou.
Acest microbuz este complet electric, cu o autonomie de 294 km și o capacitate de 16 locuri, incluzând spații dedicate persoanelor cu dizabilități. Vehiculul este dotat cu sisteme moderne de siguranță, încălzire și aer condiționat, fiind gândit pentru a oferi confort și siguranță”, a precizat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei Hărău.
Termen prelungit pentru facilități fiscale
Vești bune vin și pentru contribuabilii din comuna Hărău. „Anunțam, nu cu mult timp în urmă, că, în conformitate cu Ordonanța Guvernului 107/2024 și Hotârârea Consiliului Local Hărău 51/2024 se instituie unele faciltăți fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Termenul inițial de plată a acestor impozite și taxe restante era de 25 noiembrie 2024, însă a fost prelungit până pe 19 decembrie anul curent. Astfel, contribuabilii pot achita impozitele și taxele restante până la data de 19.12.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actele normative mai sus enunțate, iar cei interesați pot depune cereri în acest sens la sediul Primăriei comunei Hărău. Menționez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a transmis primarul comunei Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.
Administrația, în formulă completă
Mai este de menționat și faptul că administrația publică din Hărău este, acum, în formulă completă. Astfel, a fost validat un consilier local pe un loc rămas vacant și, de asemenea, a fost ales viceprimarul comunei, în cazul acestuia, ca și al primarului, fiind vorba despre o realegere. „Cu ocazia primei ședințe ordinare a noului Consiliu Local al comunei Hărău, cea din luna noiembrie, a depus jurământul și ultimul dintre consilierii locali nou aleși, Dumitru Gelu Neculai, care a ocupat locul rămas vacant în urma retragerii mele, conform legii, din această postură de consilier. De asemenea, a fost ales și viceprimarul comunei, acesta fiind colegul meu Petru Moga, care își continuă activitatea în această funcție. Totodată, au fost stabilite și cele trei comisii care vor funcționa în cadrul Consiliului Local, respectiv cea economică-financiară, cea de învățământ-sănătate și cea de administrație publică”, a spus primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.
Actualitate
Autoturisme electrice pentru municipiul Hunedoara, prin AFM
Șase autoturisme electrice, marca Dacia Spring, vor deservi Primăria Municipiului Hunedoara și instituțiile din subordine. Acestea au fost obținute prin Programul „Rabla Plus” – secţiunea dedicată instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale.
Reprezentanții municipalității hunedorene au explicat că, în această secţiune a programului, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), nu a fost nevoie de predarea unor maşini vechi pentru a obţine un eco-tichet ci, pur şi simplu, s-au acordat eco-tichete primăriilor, cu principala condiţie de a se achiziţiona autoturisme ecologice. În cazul instituţiilor publice s-a aplicat şi principiul „primul venit – primul servit”. S-a procedat apoi la parcurgerea procedurii legale de achiziţie publică, fiind achiziționate astfel cele șase autoturisme.
„La Primărie aveam până acum doar două maşini, ambele de producţie autohtonă, una din 2014, cealaltă din 2019. Nu am dorit niciodată să cheltuim bani pe autoturisme, dar, dacă tot s-a ivit posibilitatea de la obţine gratuit prin programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu, ne-am spus că nu ar strica deloc. Ca să se înţeleagă foarte clar, Primăria Hunedoara nu a plătit niciun leu pentru achiziţionarea acestor maşini, ci doar a întocmit o serie de documente. Trei dintre aceste maşini vor fi folosite de Poliţia Locală, una este în uzul Direcţiei de Asistenţă Socială, o alta va fi folosită de administraţia Castelului Corvinilor iar cea de-a şasea va fi folosită de Direcţia Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei”, a explicat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Sursa foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 9 -15 decembrie, în județul Hunedoara. Află unde
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Informare meteo de ploi, ninsori la munte și vânt puternic, până luni seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 3 zile in urma
În mod oficial. Viitorii parlamentari de Hunedoara au fost confirmați de BEC
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Școala Ovid Densușianu din Hațeg, modernizată energetic
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”