Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Actualitate

Ortacii de la minele neviabile s-au blocat în subteran

Publicat

pe

Huila „aprinde” Valea Jiului

Explotările Paroşeni, Petrila şi Uricani stau cu cărbunele „pe stoc”, iar cei care îl extrag din pământ se tem că nu vor mai avea locuri de muncă

Aproape 200 de mineri de la Paroşeni au intrat, joi dimineaţă, în mină, cu gândul de a nu ieşi, până nu află cui vor vinde cărbunii pe care îi scot. Asta au declarat liderilor lor în sala de apel, în timp ce responsabilii din administraţie au plecat să negocieze la Mintia, un eventual contract.

Ortacilor de la Paroşeni li s-au alăturat şi cei de la Minele Petrila şi Uricani, care s-au blocat, de asemenea, în subteran. La închiderea ediţie, protestul ortacilor nu era finalizat, aceştia refuzând, în continuare, să iasă la suprafaţă.

SNÎMVJ- CEH, unul „hăis”, altul „cea”

Advertisement
Minerii de la Paroşeni „au dat tonul” protestului de ieri

Minerii de la Paroşeni „au dat tonul” protestului de ieri

De o săptămână, minerii de la unităţile aflate pe program de închidere nu mai au cui să vândă huila şi o stochează. Dacă la Petrila ar mai fi loc în silozuri, la Paroşeni nu au unde să îl mai depoziteze, iar la Uricani, cărbunele a fost deversat în curtea minei şi există oricând pericolul de autoaprindere. „Am plecat dimineaţă (n.r. joi, 18 iulie), la Mintia, dar din datele pe care le am se pare că miercuri, în cadrul Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), la Bucureşti, s-ar fi luat decizia ca de la minele neviabile să nu cumpere cărbuni. Nu ştiu ce va întâmpla, iar, în ce mă priveşte, am avertizat ministerul de resortul despre situaţia existentă”, a declarat Petre Drăgoescu, directorul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului (SNÎMVJ).

În urma discuţiei, directorul CEH, Daniel Andronache, a declarat pentru Mediafax că a oferit o soluţie minerilor. „Pentru a debloca toată situaţia, luăm toată marfa în custodie, până îşi stabileşte preţul SNIMVJ. Din punctul meu de vedere, li se ia toată cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire şi demarăm livrările.Conducerea CEH vrea să încheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de cărbune pe care o vom prelua de la minele neviabile şi nici preţul gigacaloriei”, a declarat Daniel Andronache.

„Blocaţii” au primit hrană rece

Liderii minerilor au ţinut în permanenţă legătura cu cei din subteran şi spun că au prea mult cărbune pe stoc şi cer ca responsabilii să găsească o soluţie.„Am trimis la ora 12:00 colivia jos în mină, dar nu au vrut să urce. Eu am discutat cu ei dimineaţă, la 04:00 la pontaj, la fel şi cu cei care au venit la schimbul II, ca să îşi facă şutul şi mi-au spus că nici schimbul II nu va ieşi. Sunt hotărâţi să rămână blocaţi până când situaţia se va rezolva. Am vorbit şi cu colegii mei de la Uricani şi de la Petrila, iar minerii din schimburile II de la aceste unităţi se blochează şi ei”, a spus Laszlo Domokoş, preşedintele Sidicatului „Huila” din Valea Jiului.Minerii de la Paroşeni blocaţi în subteran au primit, joi după-amiază, pachete cu hrană rece, conţinând conserve, pâine şi brânză topită, dar şi apă, de la reprezentanţii Sindicatului „Huila”, câţiva ortaci ieşind la suprafaţă pentru a lua mâncarea.

Parlamentarii zonei cer soluţii

Scena politică e acum extrem de bulversată de problemele din minerit, iar parlamentarii de Hunedoara, care au averizat şi ei Guvernul despre situaţia din Valea Jiului, spun că se aşteptau la acest conflict. „Am făcut numeroase demersuri, interpelări, întrebări, discuţii cu miniştrii, moţiunea pe minerit prezentată în Parlament. Dacă nu se va lua o decizie, iar decizia se află în mâinile miniştrilor USL, se va ajunge la situaţii nedorite de acest gen, blocări în subteran, oameni în stradă şi cine mai ştie. În acest moment cer miniştrilor care au în subordine Valea Jiului să ia o decizie pentru a nu se ajunge la falimentarea zonei”, a declarat Monica Iacob Ridzi, deputat PP-DD de Valea Jiului.

Advertisement

Colegul său de Parlament, deputatul PSD Cristian Resmeriţă a declarat, la rândul său, că este imperios necesară o strategie şi deciziile trebuie luate cât mai repede. „Noi trebuie să ne bucurăm că avem Complexul Energetic Hunedoara cu cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni şi cu unităţile miniere viabile din Valea Jiului, Livezeni, Lonea, Vulcan, Lupeni. Eu înţeleg ca CEH să fie viabil, iar atunci şi managerul să obţină rezultate financiare pozitive. Eu sunt deputat de Valea Jiului şi mă gândesc şi la minerii care lucrează la minele viabile şi la cei care sunt încadraţi la cele neviabile. Eu sunt alături de oamenii de aici şi îi voi sprijini în toate demersurile pe care ei le vor decidă pentru rezolvarea problemelor”, a completat Resmeriţă.

 

 

Actualitate

Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori din toată țara, așteptați

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori, din toată țara, sunt așteptați în orașul de la poalele Cetății. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Limba engleză, clasele VII-XII, acțiune la care vor participa 522 de elevi din toată țara, selecționați în urma etapei județene a acestui concurs școlar, însoțiți de 60 de profesori coordonatori ai loturilor, precum și 60 de cadre didactice de renume din învățământul universitar și preuniversitar, reunite în cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Limba engleză.

“Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, începând cu orele 17:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, iar festivitatea de premiere a participanților distinși cu premii și mențiuni, se va desfășura miercuri, 1 mai 2024, începând cu orele 09:30, în aceeași locație. Elevii vor susține probele de concurs la Colegiul Național „Decebal” Deva, proba scrisă, în data de 28 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, iar proba orală, în data de 29 aprilie 2024, începând cu ora 9:30”, au informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Pe lângă activitățile specifice competiției, elevii participanți, însoțiți de profesorii lor, vor vizita obiective istorice, culturale și turistice din municipiul Deva și din județul Hunedoara.

“Olimpiada înseamnă competiţie, întâlnire a valorilor, măsurarea propriilor performanţe şi dorinţa firească de a cuceri noi teritorii ale domeniului pentru care elevii și-au descoperit o anume vocaţie şi pasiune. Este o comuniune a educaţiei în spiritul adevărului, binelui şi frumosului. Este o întâlnire a celor mai buni, aşteptată cu emoţie, cu bucurie neliniştită și cu voluptatea confruntărilor intelectuale. Le urăm un călduros Bun-venit participanților, succes deplin la această competiție frumoasă, sperând că se vor bucura de o ședere cât mai plăcută în orașul nostru!”, a declarat inspector școlar general, prof. dr. Maria Ștefănie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” – inaugurat la Brad, în prezența membrilor familiei regretatului poet

Publicat

pe

Redactat de

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” din municipiul Brad a fost inaugurat, sâmbătă, în prezența membrilor familiei regretatului poet, soția Carmen, fiica Ana -Maria și nepoata Alexandra, precum și a cunoscutului interpret de muzică folk Ducu Bertzi.

Amenajat într-o clădire aflată pe strada care îi poartă numele marelui poet român, Centrul Cultural „Adrian Păunescu” va găzdui activități culturale, sociale și educative.

“Centrul Cultural “Adrian Păunescu” a fost amenajat în clădirea reabilitată cu fonduri europene nerambursabile, care a a aparținut până în anul 2006 Minei Țebea, respectiv fosta cantină a minerilor situată pe strada Adrian Păunescu din municipiul Brad. Clădirea astfel salvată a devenit un spațiu unde se vor desfășura activități culturale, sociale și educative. Cu acest prilej, după inaugurarea centrului cultural, la sala Cinema Zarand BRAD a avut loc un spectacol de muzica și poezie intitulat ”Mărturie” susținut de Ana-Maria Păunescu, Ducu Bertzi și Constantin Neculae. Spectacolul a fost încărcat de emoție, fiind apreciat de publicul brădean iubitor de muzică folk și poezie”, a anunțat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Sursa foto: Florin Cazacu/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

12 tone de material antiderapant, în mai multe zone din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

În urma ninsorilor din ultimele ore, drumarii au fost nevoiți să intervină pe mai multe secțiuni de drum din Valea Jiului.

Astfel au fost răspândite peste 12 tone de material antiderapant pe  DN 66 și DN 7A în în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag.

”În cursul dimineții, pe raza de activitate a SDN Deva, s-a acționat cu 2 autoutilaje și s-au răspândit 12 tone material antiderapant pe DN 66 și DN 7A. Pe cele două drumuri, în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag, carosabilul este umed, cu zăpadă îmbibată cu material antiderapant”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate