Connect with us
Data: 10/09/2024
.

Actualitate

Ortodoxia, în cuvinte încrucişate. Un tânăr hunedorean a lansat o revistă de integrame pe teme religioase, create chiar de el

Publicat

pe

Revista „Integrama Ortodoxia” este un proiect foarte interesant al unui tânăr hunedorean care a decis să aducă în faţa publicului informaţii despre lăcaşurile de cult ortodoxe, despre vieţile sfinţilor, despre icoanele Maicii Domnului, chiar şi rugăciunea „Tatăl Nostru”, într-un mod cu totul original: sub forma cuvintelor încrucişate.

Călin Bicăzan este originar din satul Streisângeorgiu, o localitate care aparţine de oraşul Călan, dar de câţiva ani locuieşte în Deva. Tânărul hunedorean este un fost jurnalist, care a lucrat mai mulţi ani în presa locală, dar a ales să lase în urmă ştirile şi reportajele pentru a se dedica pasiunii sale de-o viaţă: crearea de integrame.

Călin Bicăzan face integrame în doi timpi și trei mișcări, vocaţie pe care și-a descoperit-o când era doar un copil. Este printre puținii din țară care se pot mândri că pot face aşa ceva. De-a lungul timpului, a colaborat cu mai multe reviste de specialitate, mai mult a și lansat două reviste de acest gen, cu cuvinte încrucișate, realizate doar de el, prima în 2013, iar alta în 2019, integramele sale fiind publicate și în ziarele locale. Recent, împreună cu soţia sa, Diana, au luat hotărârea de a promova frumuseţea învăţăturii ortodoxe în cadrul unei reviste dedicate în totalitate acestei teme. Felul în care tânărul hunedorean s-a decis să promoveze credinţa este inedit.

64 de pagini- pline cu integrame pe teme religioase, sută la sută

“De câteva luni, lucrez la un proiect dedicat frumoasei ortodoxii, reprezentat prin crearea unei reviste de integrame de 64 de pagini pe teme religioase, sută la sută. Ideea mi-a venit în timp ce citeam acatistul Sfântului Efrem cel Nou de la Nea Makri către care, eu şi soţia mea, avem mare evlavie şi care a devenit prietenul şi ocrotitorul familiei noastre. Pentru binele pe care ni l-a făcut cu rugăciunile sale la Domnul Hristos, am căutat un mod de a-i mulţumi pentru binefacerile pentru noi. Multă vreme nu mi-am dat seama cum i-aş putea mulţumi Sfântului Efrem şi bunului Dumnezeu, altfel decât prin rugăciunea de mulţumire şi într-un aşa fel încât să afle şi alţii de cât bine ne-a făcut nouă Domnul. Şi uite aşa mi-a încolţit în minte o idee, care a prins tot mai mult contur şi pe care am bucuria să o prezint acum. Revista mea este una de cultură generală, în ea se regăsesc informaţii uzuale, nu este o revistă de dogmatică, pentru că nu am studii teologice, sunt doar informaţii simple, dar interesante, care îl provoacă pe dezlegător să le găsească. Spre exemplu, poate sunt puţini oameni care ştiu că numele din lume al Sfântului Efrem cel Nou a fost Constantinos Morfis, dar dezlegând integramele vor afla acest lucru şi tot felul de date despre acest mare trăitor din Grecia. Am îmbinat cele două mari bucurii ale mele, integramele şi ortodoxia şi a ieşit această revistă pe care eu o consider foarte frumoasă”, povestește tânărul hunedorean.

Felicitat de Arhiepiscopia Alba Iuliei

Revista a văzut deja lumina tiparului şi nu a trecut neobservată de înaltele feţe bisericeşti.

“Trebuie să recunosc că lucrul la această revistă mi-a adus satisfacţii. Am primit o scrisoare de felicitare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, iar pentru mine asta e ca o recunoaştere că am făcut un lucru bun, de calitate. Mă bucură tare mult acest lucru şi dacă ajută Dumnezeu, pe viitor am să încerc să fac şi numărul 2, pe care am să-l dedic Sfântului Mare Mucenic Mina. Trebuie să mai spun că revista „Integrama Ortodoxia” a fost deja preluată pentru vânzare de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar de curând şi Episcopia Caransebeşului s-a arătat interesată să difuzeze aceasta revistă către credincioşii de acolo şi am trimis deja câteva exemplare. Am fost căutat şi de Episcopia Severinului şi Strehaiei pentru a trimite câteva reviste acolo la catedrală, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Vreau să mulţumesc pe această cale şi părintelui Radu Trifon, consilier la sectorul cultural al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care, cu aprobarea Preasfinţitului Părinte Gurie, s-a implicat în prezentarea revistei mele către protopopiatele care ţin de episcopie şi, dacă rânduieşte Dumnezeu, în curând voi trimite câteva reviste şi spre lăcaşurile de cult hunedorene”, a mai spus Călin Bicăzan.

Advertisement

 

Structura revistei

Primul număr al acestei publicaţii îi este dedicat Sfântului Efrem cel Nou, un trăitor din Grecia anilor 1500 ale cărui sfinte moaşte au fost descoperite abia după o jumătate de mileniu. Acestuia îi sunt dedicate 11 pagini, apoi încep teme de interes general.

  • pagina 1 este coperta pe care este prezentată icoana Sfântului Efrem cel Nou şi un titlu original în care T-ul din cuvântul ORTODOXIA este crucea Mântuitorului, iar X-ul crucea Sfântului Andrei.
  • pe pagina 2 apare iconiţa Sfântului Efrem cel Nou pe care cititorul are posibilitatea să o decupeze şi să o lipească pe ce doreşte. În josul iconiţei apare Troparul sfântului.
  • paginile 4-11 sunt dedicate în exclusivitate Sfântului Efrem cel Nou cu grile care cuprind date din viaţa acestui sfânt şi rugăciuni către el, date din viaţa maicii Macaria, cea care i-a descoperit sfintele moaşte, grile cu icosul 1 din Acatistul sfântului şi un text documentar la paginile 8-9 despre viaţa Sfântului Efrem.
  • următoarele pagini conțin teme generale. Paginile 12-19 sunt dedicate lăcaşurilor de cult unde dezlegătorii vor afla informaţii despre fiecare mănăstire în parte. Care este hramul mănăstirii, ce sfinte moaşte sunt acolo, care sunt ctitorii, ce oameni cu viaţă sfântă s-au nevoit acolo etc. În numărul de faţă, Mănăstirile Prislop, Putna şi Sihăstria Putnei (toate materialele sunt ilustrate).
  • paginile 20-21 sunt reprezentate de rugăciunea domnească, un model original de creare a unei grile de integrame care presupune citirea rugăciunii „Tatăl Nostru” prin dezlegarea ei începând cu grila din stânga sus şi terminând cu grila din dreapta jos. După dezlegarea celor două pagini rugăciunea „Tatăl Nostru” va putea fi citită fluent. Dacă ajută Dumnezeu din numărul următor vom putea citi astfel un psalm întreg.
  • paginile 22-25 sunt dedicate Sfinţilor 70 de apostoli. Cei care vor dezlega cele patru pagini vor afla numele tuturor celor 70 de apostoli.
  • paginile 30-31 cuprind un articol documentar legat de o mărturie despre minunile săvârşite de Sfântul Efrem cel Nou. Textele documentare sunt scrise de autorul revistei după o amplă informare.
  • paginile 32-33 (mijlocul revistei) cuprind o grilă uriaşă pe două pagini cu Mănăstiri din Muntele Athos, fiecare mănăstire fiind ilustrată prin poza sa.
  • paginile 34 şi 39 sunt rezervate Acatistului Sfântului Efrem cel Nou. Deci, cumpărătorul acestei reviste nu va avea doar grile de integrame, ci şi rugăciuni către sfântul respectiv.

Celelalte teme sunt:

  • Cărţi de cult în Biserica Ortodoxă
  • Cărţile Vechiului Testament
  • Epistolele Sfântului Apostol Pavel
  • Cele 9 cete îngereşti
  • Sfinţi cu numele Ioan (în care fiecare sfânt e reprezentat prin icoana lui, iar în partea a doua a materialului avem şi pozele sfinţilor contemporani, pe care îi putem vedea prin intemediul fotografiei, nu doar reprezentaţi în icoană).
  • Obiecte din Biserica Ortodoxă
  • Icoane ale Maicii Domnului (o temă care va apărea în fiecare număr de revistă, în care fiecare icoană a Maicii Domnului va fi ilustrată printr-o poză în aşa fel încât dezlegătorul să vadă cum arată acea icoană, nu doar să descopere o titulatură din încrucişare).
  • Fericirile
  • Sfintele Taine
  • Decalogul
  • Mari duhovnici români (4 pagini, grilă ilustrată)
  • Monede menţionate în Noul Testament.
  • paginile 52-55 sunt rezervate unui fotoreportaj cu un pelerinaj pe care autorul revistei, Călin Bicăzan, l-a făcut împreună cu soţia sa, în judeţul Alba.
  • Ultima pagină este o grilă în forma crucii Mântuitorului cu inscripţia INRI.

Apare la chioşcuri

De saptămâna viitoare, revista “Integrama Ortodoxia” va putea fi achiziţionată de la chioşcurile de ziare din ţară, dar şi direct de la autor. Persoanele care doresc să intre în posesia acestei reviste de integrame pot lua legătura cu autorul, Călin Bicăzan, la adresa de e-mail calinjv@yahoo.com.

Advertisement

Actualitate

Zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Pe 8 septembrie 2024, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică, un prilej de bucurie și rugăciune în întreaga țară. Tradițiile străvechi, slujbele speciale și pelerinajele organizate în această zi marchează importanța acestei sărbători în sufletele credincioșilor, care o cinstesc pe Maica Domnului ca ocrotitoare și mijlocitoare a harurilor divine. Atmosfera spirituală reunește comunități întregi în biserici și mănăstiri.

A fost zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam,  unde a fost serbată ocrotitoarea, Maica Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi a săvârşit taina Sfântului Maslu.
Printre credincioșii prezenți în număr mare la eveniment s-au aflat: dr. Gheorghe Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), Iulius Firczak – deputat U.C.R.R., Maria Bocicor, președintele Filialei Hunedoara a U.C.R.R. și consilier local U.C.R.R. la Zam.

Atmosfera spirituală reunește comunități

„Doamne ajută! În data de 8 septembrie a acestui an, de Naşterea Maicii Domnului, biserica din Pojoga şi-a serbat ocrotitoarea, pe Maica Domnului, Naşterea Maicii Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi, alături de credincioşi, am săvârşit Taina Sfântului Maslu.
Iar după aceasta, sigur, am participat cu toţii la o gapă frăţească la căminul din localitate. Masa şi toate cele ce au fost necesare pentru hram au fost făcute de domnul preşedinte al rutenilor, domnul dr. Firczak Gheorghe, căruia îi mulţumesc din suflet pentru tot sprijinul şi ajutorul pe care îl conferă tuturor activităţilor pe care noi le desfăşurăm în Parohia Pojoga, cu Filia Sălciva şi datorită faptului că în aceste două sate este o comunitate închegată de ruteni, comunitate ce domnul Firczak Gheorghe o reprezintă şi sigur, nu doar pe acestea, ci toţi beneficiem, ruteni şi localnici, de ajutorul pe care domnul preşedinte îl oferă, ori de câte ori, îl solicităm. Îi mulţumim şi dânsului, mulţumim şi domnului deputat Iulius Firczak, pentru că şi dânsul a fost prezent alături de noi la această sărbătoare a satului.
Le mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi şi dumneavoastră pentru buna colaborare şi interesul cu care sigur de fiecare dată veniţi în ajutorul şi sprijinul nostru.

Domnului deputat Iulius Marian Firczak, i-am acordat o icoană, ca un simbol şi chiar i-am oferit-o pe Maica Domnului, pentru că domnul Iulius Firczak mai poartă şi numele de Marian, ceea ce îl face să fie un sărbătorit în data de 8 septembrie. Ca o recunoştinţă din partea noastră şi ca un lucru de bun prisos, am crezut de bine să-i dăm o icoană cu Maica Domnului, care sigur, să-l sprijine, să-l ajute, să-l ferească de ispite, greutăţi, necazuri şi să fie totdeauna aşa sub sprijinul şi ocrotirea Maicii Domnului”, a declarat Preotul Paroh Florin Suba.

 

Advertisement

„De fiecare dată sunt alături de comunitatea de ruteni și români din satele Pojoga, Sălciva și nu numai. Mă bucur că am putut sa fiu prezent, și de această dată, la această sărbătoare creștină și cu această ocazie doresc să le mulțumesc tuturor celor prezenți. Totodată, mulțumesc din suflet pentru darul prețios, icoana Maicii Domnului, pe care preotul paroh Florin Suba mi-a oferit-o în semn de recunoștință și ocrotire. Acest gest îmi aduce o profundă bucurie și mă onorează. Icoana va rămâne un simbol al legăturii noastre sufletești și al valorilor pe care le împărtășim. Fie ca rugăciunile noastre să fie mereu însoțite de binecuvântarea și ocrotirea Maicii Domnului!”

Cu stimă și prețuire, deputat Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Iulius Marian Firczak

Citeste mai mult ...

Actualitate

Zi de meciuri în faza județeană a Cupei României

Publicat

pe

Redactat de

Miercuri, 11 septembrie, de la ora 17:30, se vor desfășura ultimele meciuri din etapa a doua din grupele fazei județene a Cupei României la fotbal. Aceste meciuri sunt din grupele 3 și 4.

La Certej și Vulcan

În grupa 3 se dispută jocurile ACS Certej – Victoria Călan și CSM Vulcan – CFR Simeria. Dintre acestea echipa din Certej evaluează în eșalonul al cincilea, iar celelalte competitoare joacă în Liga 4. În prima etapă Vulcanul a câștigat la Călan, cu 3-1, iar Simeria a trecut, acasă, cu 4-2 de Certej. În ultima etapă se vor juca meciurile Certej – Călan și Vulcan – Simeria.

Duel la distanță între Geoagiu și DMO

În grupa 4 vom asista la un dialog la distanță între primele clasate din Liga 4, Gloria Geoagiu și Unirea DMO. Ambele combatante vor evolua pe teren propriu cu echipe din Liga 5, DMO urmând a juca cu Real Sântandrei, iar Geoagiu cu Ponorul Vața. În prima etapă Geoagiu a câștigat cu 13-0 la Sântandrei, iar DMO s-a impus la Vața cu scorul de 6-0. Meciurile ultimei runde vor fi Vața – Sântandrei și derby-ul DMO – Geoagiu.

Sistemul de desfășurare

Sunt patru grupe de câte patru formații fiecare în această fază a competiției. Se joacă fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, gazdele fiind stabilite prin tragere la sorți. În sferturile de finală sunt calificați direct cei de la Aurul Brad, finaliști ediția trecută. Din grupe merg mai departe câștigătoarele și cele mai bune trei clasate de pe locurile secunde. În grupa 1 conduce Retezatul Hațeg, cu 6 puncte, urmată de Dacia Orăștie și Zarandu Crișcior, ambele cu 3, și Minerul Uricani, cu 0. În grupa 2 clasamentul este Șoimul Băița (6 puncte), Inter Petrila, Unirea General Berthelot (ambele 3) și CSM Deva (0).

Citeste mai mult ...

Actualitate

România, punctaj maxim în Nations League

Publicat

pe

Redactat de

Echipa națională de fotbal a României are un debut foarte bun în actuala ediție a UEFA Nations League. Formația pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, are punctaj maxim în grupa din care face parte.

3-1 cu Lituania

Al doilea meci cu Lucescu pe banca tehnică, revenit la cârma naționalei după 38 de ani, a însemnat al doilea meci câștigat. Într-un meci contând pentru a doua etapă din Divizia a treia a Nations League, România a învins, pe stadionul Steaua din București, reprezentativa Lituaniei. Tricolori au deschis repede scorul, prin Valentin Mihăilă, în minutul 4, însă au fost egalați până la pauză prin reușita lui Kucys, din minutul 32, iar la vestiare s-a intrat cu un rezultat de egalitate, scor 1-1. Victoria s-a conturat pe final, când România a înscris prin Răzvan Marin, din penalty, în minutul 87, și Alexandru Mitriță, în minutul 90+2. În celălalt meci al rundei, selecționata Kosovo a câștigat, cu 4-0, în deplasare, în Cipru. În urma acestor rezultate România conduce în grupă cu șase puncte, fiind urmată de Kosovo și Cipru, ambele cu trei, și Lituania, cu zero. Reamintim că în prima etapă România a câștigat în Kosovo, cu 3-0, iar Cipru s-a impus în Lituania cu 1-0.

Hunedorenii, pe bancă

La succesul cu Lituania au contribuit și trei hunedoreni, însă toți de pe bancă. Pe lângă Mircea Lucescu, din staff-ul tehnic mai face parte, ca antrenor cu portarii, și fostul goalkeaper de la Jiul Petroșani, Leontin Toader. De asemenea, din lotul de jucători a făcut parte și mijlocașul Andrei Artean, născu la Hunedoara, însă acesta nu a fost utilizat, fiind rezervă atât în Kosovo, cât și în meciul cu Lituania.

Programul viitor

Următoarele meciuri din Nations League se vor juca în luna octombrie. Astfel, pe 12 octombrie România va întâlni, în deplasare, echipa Ciprului, în aceeași zi mai fiind programat și meciul dintre Lituania și Kosovo. Apoi pe 15 octombrie tricolorii se vor deplasa în Lituania, celălalt meci al zilei fiind Kosovo – Cipru. România va juca ultimele două meciuri din Nations League pe teren propriu, pe Arena Natională din București, în cursul lunii noiembrie. Primul dintre aceste meciuri va fi pe 15 noiembrie, cu Kosovo, în celălalt joc al grupei urmând a se confrunta Cipru și Lituania. În fine, în ultimul joc din grupa B a diviziei a treia din Nations League, pe 18 noiembrie, România va întâlni Cipru, iar Kosovo va primi vizita celor din Lituania.

Cu gândul la Campionatul Mondial

Meciurile din Nations League sunt importante în economia calificării la Campionatul Mondial de peste doi ani. În preliminariile pentru mondialele din 2026 vor fi 12 grupe de câte patru sau cinci echipe. Câștigătoarele se vor califica direct la competiția ce va fi organizată de SUA, Mexic și Canada. Echipele clasate pe poziția secundă, plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League vor juca în play-off. Acest lucru înseamnă o calificare ca și certă în play-off pentru câștigătoarele de grupe din divizia terță a Nations League. Și asta întrucât, după toate probabilitățile, echipele ce vor merge direct peste Ocean vor fi din primele două divizii ale Nations League.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate