Revista „Integrama Ortodoxia” este un proiect foarte interesant al unui tânăr hunedorean care a decis să aducă în faţa publicului informaţii despre lăcaşurile de cult ortodoxe, despre vieţile sfinţilor, despre icoanele Maicii Domnului, chiar şi rugăciunea „Tatăl Nostru”, într-un mod cu totul original: sub forma cuvintelor încrucişate.
Călin Bicăzan este originar din satul Streisângeorgiu, o localitate care aparţine de oraşul Călan, dar de câţiva ani locuieşte în Deva. Tânărul hunedorean este un fost jurnalist, care a lucrat mai mulţi ani în presa locală, dar a ales să lase în urmă ştirile şi reportajele pentru a se dedica pasiunii sale de-o viaţă: crearea de integrame.
Călin Bicăzan face integrame în doi timpi și trei mișcări, vocaţie pe care și-a descoperit-o când era doar un copil. Este printre puținii din țară care se pot mândri că pot face aşa ceva. De-a lungul timpului, a colaborat cu mai multe reviste de specialitate, mai mult a și lansat două reviste de acest gen, cu cuvinte încrucișate, realizate doar de el, prima în 2013, iar alta în 2019, integramele sale fiind publicate și în ziarele locale. Recent, împreună cu soţia sa, Diana, au luat hotărârea de a promova frumuseţea învăţăturii ortodoxe în cadrul unei reviste dedicate în totalitate acestei teme. Felul în care tânărul hunedorean s-a decis să promoveze credinţa este inedit.
64 de pagini- pline cu integrame pe teme religioase, sută la sută
“De câteva luni, lucrez la un proiect dedicat frumoasei ortodoxii, reprezentat prin crearea unei reviste de integrame de 64 de pagini pe teme religioase, sută la sută. Ideea mi-a venit în timp ce citeam acatistul Sfântului Efrem cel Nou de la Nea Makri către care, eu şi soţia mea, avem mare evlavie şi care a devenit prietenul şi ocrotitorul familiei noastre. Pentru binele pe care ni l-a făcut cu rugăciunile sale la Domnul Hristos, am căutat un mod de a-i mulţumi pentru binefacerile pentru noi. Multă vreme nu mi-am dat seama cum i-aş putea mulţumi Sfântului Efrem şi bunului Dumnezeu, altfel decât prin rugăciunea de mulţumire şi într-un aşa fel încât să afle şi alţii de cât bine ne-a făcut nouă Domnul. Şi uite aşa mi-a încolţit în minte o idee, care a prins tot mai mult contur şi pe care am bucuria să o prezint acum. Revista mea este una de cultură generală, în ea se regăsesc informaţii uzuale, nu este o revistă de dogmatică, pentru că nu am studii teologice, sunt doar informaţii simple, dar interesante, care îl provoacă pe dezlegător să le găsească. Spre exemplu, poate sunt puţini oameni care ştiu că numele din lume al Sfântului Efrem cel Nou a fost Constantinos Morfis, dar dezlegând integramele vor afla acest lucru şi tot felul de date despre acest mare trăitor din Grecia. Am îmbinat cele două mari bucurii ale mele, integramele şi ortodoxia şi a ieşit această revistă pe care eu o consider foarte frumoasă”, povestește tânărul hunedorean.
Felicitat de Arhiepiscopia Alba Iuliei
Revista a văzut deja lumina tiparului şi nu a trecut neobservată de înaltele feţe bisericeşti.
“Trebuie să recunosc că lucrul la această revistă mi-a adus satisfacţii. Am primit o scrisoare de felicitare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, iar pentru mine asta e ca o recunoaştere că am făcut un lucru bun, de calitate. Mă bucură tare mult acest lucru şi dacă ajută Dumnezeu, pe viitor am să încerc să fac şi numărul 2, pe care am să-l dedic Sfântului Mare Mucenic Mina. Trebuie să mai spun că revista „Integrama Ortodoxia” a fost deja preluată pentru vânzare de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar de curând şi Episcopia Caransebeşului s-a arătat interesată să difuzeze aceasta revistă către credincioşii de acolo şi am trimis deja câteva exemplare. Am fost căutat şi de Episcopia Severinului şi Strehaiei pentru a trimite câteva reviste acolo la catedrală, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Vreau să mulţumesc pe această cale şi părintelui Radu Trifon, consilier la sectorul cultural al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care, cu aprobarea Preasfinţitului Părinte Gurie, s-a implicat în prezentarea revistei mele către protopopiatele care ţin de episcopie şi, dacă rânduieşte Dumnezeu, în curând voi trimite câteva reviste şi spre lăcaşurile de cult hunedorene”, a mai spus Călin Bicăzan.
Structura revistei
Primul număr al acestei publicaţii îi este dedicat Sfântului Efrem cel Nou, un trăitor din Grecia anilor 1500 ale cărui sfinte moaşte au fost descoperite abia după o jumătate de mileniu. Acestuia îi sunt dedicate 11 pagini, apoi încep teme de interes general.
- pagina 1 este coperta pe care este prezentată icoana Sfântului Efrem cel Nou şi un titlu original în care T-ul din cuvântul ORTODOXIA este crucea Mântuitorului, iar X-ul crucea Sfântului Andrei.
- pe pagina 2 apare iconiţa Sfântului Efrem cel Nou pe care cititorul are posibilitatea să o decupeze şi să o lipească pe ce doreşte. În josul iconiţei apare Troparul sfântului.
- paginile 4-11 sunt dedicate în exclusivitate Sfântului Efrem cel Nou cu grile care cuprind date din viaţa acestui sfânt şi rugăciuni către el, date din viaţa maicii Macaria, cea care i-a descoperit sfintele moaşte, grile cu icosul 1 din Acatistul sfântului şi un text documentar la paginile 8-9 despre viaţa Sfântului Efrem.
- următoarele pagini conțin teme generale. Paginile 12-19 sunt dedicate lăcaşurilor de cult unde dezlegătorii vor afla informaţii despre fiecare mănăstire în parte. Care este hramul mănăstirii, ce sfinte moaşte sunt acolo, care sunt ctitorii, ce oameni cu viaţă sfântă s-au nevoit acolo etc. În numărul de faţă, Mănăstirile Prislop, Putna şi Sihăstria Putnei (toate materialele sunt ilustrate).
- paginile 20-21 sunt reprezentate de rugăciunea domnească, un model original de creare a unei grile de integrame care presupune citirea rugăciunii „Tatăl Nostru” prin dezlegarea ei începând cu grila din stânga sus şi terminând cu grila din dreapta jos. După dezlegarea celor două pagini rugăciunea „Tatăl Nostru” va putea fi citită fluent. Dacă ajută Dumnezeu din numărul următor vom putea citi astfel un psalm întreg.
- paginile 22-25 sunt dedicate Sfinţilor 70 de apostoli. Cei care vor dezlega cele patru pagini vor afla numele tuturor celor 70 de apostoli.
- paginile 30-31 cuprind un articol documentar legat de o mărturie despre minunile săvârşite de Sfântul Efrem cel Nou. Textele documentare sunt scrise de autorul revistei după o amplă informare.
- paginile 32-33 (mijlocul revistei) cuprind o grilă uriaşă pe două pagini cu Mănăstiri din Muntele Athos, fiecare mănăstire fiind ilustrată prin poza sa.
- paginile 34 şi 39 sunt rezervate Acatistului Sfântului Efrem cel Nou. Deci, cumpărătorul acestei reviste nu va avea doar grile de integrame, ci şi rugăciuni către sfântul respectiv.
Celelalte teme sunt:
- Cărţi de cult în Biserica Ortodoxă
- Cărţile Vechiului Testament
- Epistolele Sfântului Apostol Pavel
- Cele 9 cete îngereşti
- Sfinţi cu numele Ioan (în care fiecare sfânt e reprezentat prin icoana lui, iar în partea a doua a materialului avem şi pozele sfinţilor contemporani, pe care îi putem vedea prin intemediul fotografiei, nu doar reprezentaţi în icoană).
- Obiecte din Biserica Ortodoxă
- Icoane ale Maicii Domnului (o temă care va apărea în fiecare număr de revistă, în care fiecare icoană a Maicii Domnului va fi ilustrată printr-o poză în aşa fel încât dezlegătorul să vadă cum arată acea icoană, nu doar să descopere o titulatură din încrucişare).
- Fericirile
- Sfintele Taine
- Decalogul
- Mari duhovnici români (4 pagini, grilă ilustrată)
- Monede menţionate în Noul Testament.
- paginile 52-55 sunt rezervate unui fotoreportaj cu un pelerinaj pe care autorul revistei, Călin Bicăzan, l-a făcut împreună cu soţia sa, în judeţul Alba.
- Ultima pagină este o grilă în forma crucii Mântuitorului cu inscripţia INRI.
Apare la chioşcuri
De saptămâna viitoare, revista “Integrama Ortodoxia” va putea fi achiziţionată de la chioşcurile de ziare din ţară, dar şi direct de la autor. Persoanele care doresc să intre în posesia acestei reviste de integrame pot lua legătura cu autorul, Călin Bicăzan, la adresa de e-mail calinjv@yahoo.com.
