Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Ultima ora

„Pădurenii Hunedoarei” şi-au prezentat portul şi obiceiurile

Publicat

pe

O prezentare în imagini vechi şi noi a „Ţinutului Pădurenilor”, lansarea unui volum de carte, precum şi proiecţia filmului privind obiceiurile de nuntă din această zonă au fost principale acţiuni din cadrul unui eveniment de excepţie derulat astăzi la Hunedoara.

Sub genericul „Pădurenii Hunedoarei”, la manifestare au participat elevi şi cadre didactice din localitate, dar şi oaspeţi din Ghelari şi Teliuc care au asistat la o prezentare dedicată Ţinutului Pădurenilor  susţinută de Rusalin Işfănoni, etnolog şi cercetător. Cei prezenţi au putut admira o colecţie de fotografii vechi ce datează de la începutul secolului al XX-lea şi tot  în cadrul manifestării a fost lansat volumul „Pădurenii Hunedoarei”.  Elevii oaspeţii au oferit un moment artistic prin cântece şi dansuri specifice Ţinutului Pădurenilor.

Citiţi mai multe detalii în ediţia tipărită de mâine.

Advertisement

Actualitate

Florentina Iușco ratează Olimpiada pentru dopaj!

Publicat

pe

Redactat de

Delegația României avea, inițial, în componență, 107 sportivi. Din păcate, însă, Florentina Iușco, de la CSM Deva, care era singura atletă ce urma să evolueze în două probe, la lungime și triplu, a fost suspendată pentru dopaj.

Decizia, una destul de bizară, a fost anunțată joi, 25 iulie. „Atleta română Florentina Iuşco nu va putea concura la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat, joi, parţial, un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) după un test pozitiv al sportivei la o substanţă interzisă, scrie Reuters. Iuşco, atletă care urma să evolueze la Paris la săritura în lungime şi triplusalt, a fost testată pozitiv la furosemid, un diuretic pe lista interzisă a AMA/WADA, într-un control antidoping în afara competiţiei în luna aprilie a anului trecut. Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a sancţionat-o însă cu o mustrare şi fără perioadă de ineligibilitate pe motiv că nu era vinovată sau nu a fost neglijenţa ei. Cu toate acestea, după ce AMA/WADA a făcut apel la această decizie a ANAD, TAS a stabilit că Iuşco a eşuat în demonstrarea standardul necesar pentru a i se acorda statutul de ”nevinovat sau neglijenţă semnificativă”, şi i-a impus o suspendare de doi ani începând cu 1 februarie 2024”, a anunțat Agerpres.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Probleme din cauza ploii: O parte din șosea, pe DN7, în sensul giratoriu de la Sântuhalm, acoperită de apă. Pompierii au intervenit

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii hunedoreni au intervenit, miercuri după-amiază, în mai multe zone unde s-au înregistrat probleme din cauza ploii. Pe Drumul Național (DN) 7, în sensul giratoriu de la Sântuhalm, o parte din șosea a fost acoperită de apă. Tot pe DN 7, la ieșirea din Deva un copac s-a prăbușit pe carosabil. De asemenea, curtea unei case din oraș a fost inundată. Probleme au fost și în alte localități din județ.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au informat că, în urma manifestării fenomenelor meteo prognozate, miercuri după-amiază, până la ora 18:00, pompierii militari au intervenit în mai multe situații de urgență.

Astfel, pompierii Detașamentului Deva au fost solicitați pe strada M. Sadoveanu din municipiu, unde curtea unei case a fost inundată ca urmare a precipitațiilor abundente. De asemenea, echipajul operativ a intervenit și pe DN 7, la ieșirea din oraș, unde un copac a căzut pe carosabil, blocând un sens de mers. Pompierii au acționat pentru segmentarea și degajarea materialului lemnos, circulația rutieră fiind reluată după finalizarea misiunii.

Tot pe DN7, în sensul giratoriu de la Santuhalm, o parte din șosea a fost acoperită de apă și traficul s-a desfășurat cu dificultate. Pompierii deveni au intervenit și în acest caz cu motopompe și, în aceste momente, nu mai sunt probleme.


Garda de Intervenție Geoagiu și Detașamentul Orăștie a acționat cu două autospeciale și cu motopompe atât în stațiunea Geoagiu Băi, unde magazia unei societăți comerciale a fost inundată, cât și în orașul Geoagiu, unde au fost semnalate inundații în anexele a două gospodării.

Și în localitatea Bretea Română, pe DN 66, patru stâlpi pentru cabluri de internet au căzut pe carosabil, iar pompierii Punctului de Lucru Bretea Română au intervenit pentru remedierea situației.

Advertisement

Reamintim că, județul Hunedoara se află sub avertizare meteo Cod portocaliu de averse torențiale până în această seară, la ora 21:00

Citeste mai mult ...

Actualitate

Un deținut încarcerat la Penitenciarul Deva a evadat -UPDATE

Publicat

pe

Redactat de

UPDATE| Bărbatul care a evadat din Penitenciarul Deva a fost depistat, luni seară, pe raza localității Sântandrei. 

Știrea inițială.

Un deținut încarcerat în Penitenciarul Deva a evadat astăzi, în jurul prânzului. Patrule ale unității de detenție și ale poliției îl caută pe bărbatul dispărut.

Absența deținutului a fost constatată în jurul prânzului. Acesta ar fi fugit de la un punct de lucru situat în apropierea penitenciarului.

Foto: IPJ Hunedoara

„Luni, în jurul orei 13:25, s-a constatat că deținutul Pascu Mădălin Vasile, în vârstă de 31 de ani, a părăsit punctul de lucru. În vederea capturării acestuia, au fost dispuse măsuri specifice, respectiv blocarea căilor de acces pe posibilele direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de echipe de căutare formate din personalul unității, precum și cooperarea cu Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) și Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ). A fost anunțată și Poliția de Frontieră”, a declarat Ionela Lazăr, purtător de cuvânt la Penitenciarul Deva.

La momentul evadării, bărbatul era îmbrăcat în tricou alb, pantaloni negri, încălțăminte cu dungi albe, polițiștii făcând un apel la persoanele care dețin informații utile cu privire la depistarea bărbatului să anunțe de urgență cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.

Advertisement

„La acest moment, poliţiştii cu sprijinul structurilor specializate în astfel de situaţii desfăşoară activităţi de căutare şi depistare a persoanei evadate. Persoanele care deţin informaţii utile cu privire la depistarea bărbatului sunt rugate să anunţe de urgenţă cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sune la numărul de urgenţă 112”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Deținutul evadat este din județul Mureș și își ispășea în Penitenciarul Deva, de la Bârcea Mare, o pedeapsă pentru infracțiunea de furt calificat.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate