Connect with us
Data: 28/03/2024
.

Actualitate

Parlamentarul hunedorean Iulius Firczak, despre situația din piața asigurărilor și, mai ales, a exploziei prețurilor la polițele RCA

Publicat

pe

Scumpirea prețurilor polițelor de răspundere civilă auto (RCA) îi nemulțumește pe șoferi care se plâng de o majorare aberantă, după ce unii dintre ei au ajuns să plătească aproape dublu pentru reînnoirea asigurării mașinilor. Parlamentarul hunedorean, deputatul Iulius Firczak, din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR), este de părere că trebuie să se găsească rapid o soluție pentru modificarea prețului la RCA, prin modificarea legii existente. Parlamentarul a oferit câteva soluții pentru reglementarea tarifelor la polițele RCA și a explicat și de ce au explodat prețurile pe piață.

Într-o postare publicată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, parlamentarul hunedorean Iulius Firczak, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a relatat că a primit numeroase mesaje de la cetățeni îngrijorați de creșterea explozivă a prețurilor RCA.

Asigurarea RCA este exagerat de scumpă! De ce plătim atât de mult pentru ceva ce nu folosim deloc? De ce au explodat prețurile în halul acesta? În loc să folosească banii dați pe RCA pentru mine, pentru sănătatea și bunăstarea mea, statul mă obligă să îi dau unor firme ce dau țepe, care nu despăgubesc la timp și care fac speculă și profită de orice pentru a mări prețul”, sunt întrebări primite de la oameni care s-au trezit că trebuie să achite prețuri aproape duble, în unele cazuri, sau chiar și mari, pentru asigurarea autoturismelor, după falimentul City Insurance.

De ce au explodat prețurile?

În opinia deputatului hunedorean Iulius Firczak, prețurile la polițele RCA au explodat pentru că „cei care trebuiau să-și facă treaba nu și-au făcut-o”, principalii vinovați pentru actuala situație fiind Parlamentul, dar și Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF). „Parlamentarii, miniştrii şi toţi cei care trebuiau să pună umărul la modificarea legii RCA au preferat în schimb să stea degeaba, ca floarea în geam. ASF şi ai săi angajaţi au ignorat cu talent corectarea greșelilor din acest sector, dar şi supravegherea atentă a pieţei. Service-urile continuă să umfle facturile cu sume astronomice pentru manoperă și închirierea mașinilor de schimb, sume decontate tot de noi cei care plătim polița RCA”, este de părere deputatul hunedorean.

Advertisement

Contactat telefonic de „Servus Hunedoara”, deputatul Iulius Firczak, a declarat că Parlamentul nu a fost în stare să corecteze legea din 2017, iar, de cealaltă parte, ASF a eșuat în supravegherea pieței și în corectarea erorilor de pe piață. „Aceștia sunt principalii vinovați, după care mai sunt și alte probleme generate de către cei care au profitat de situația aceasta din piață și aici vorbim despre o parte dintre service-urile auto”, a declarat parlamentarul hunedorean.

Deputatul UCRR a oferit câteva soluții, afirmând că este necesară modificarea de urgență a legii RCA pentru protejarea consumatorilor așa cum, de altfel, acesta a și propus încă din 2017, de la apariția ei. Iulius Firczak consideră ASF trebuie să sancționeze și să amendeze la timp greșelile din piață. Totodată, o altă soluție propusă de către deputatul hunedorean ar fi și introducerea unui mecanism unic centralizat de sesizare a daunelor sub administrarea BAAR, precum și clarificarea conflictului de interese în ceea ce priveste reprezentarea clientului pe un dosar de daună pentru ca asiguraţii să nu se mai trezească cu facturi umflate și, nu în ultimul rând, răspundere penală pentru firmele de asigurări care încalcă în mod repetat legislația.

Plafonarea prețurilor poate aduce sancțiuni de la UE

Deputatul Iulius Firczak mai este de părere că plafonarea prețurilor polițelor RCA nu este o soluție pentru reglementarea actualei situații, o astfel de măsură fiind riscantă deoarece poate aduce sancțiuni din partea Uniunii Europene. „Aud rostogolită ideea plafonării preţului RCA. Acest lucru nu va rezolva în niciun fel problemele din piaţă, UE va amenda România, iar peste şase luni ne vom trezi cu un preţ şi mai mare pentru RCA. Acest proiect, pus în dezbatere publică, nu va face altceva decât să ne arunce înapoi în spirală și să o luăm de la început din 2016 cu plafonarea și să ne învârtim, din nou, în același cerc vicios în care unii se fac că fac treaba asta și alții profită și scot bani frumoși. Vorbim despre o parte dintre asiguratori și service-uri auto. Dar, în toată spirala aceasta și a problemei prețurilor din piață, singurii care plătesc sunt consumatorii și care, din păcate, au tot dreptul să fie exasperați și să acuze pe toată lumea (…) Este nevoie de profesionalism şi implicare, nu de populism şi indiferenţă dacă vrem soluţii, dacă vrem să-i ajutăm cu adevărat pe cetăţeni, nu doar să ne prefacem că o facem!”, a mai spus parlamentarul hunedorean Iulius Firczak, deputat UCRR.

Advertisement

Scumpirea polițelor RCA îi nemulțumește pe posesorii de autoturisme, dar i-a uimit până și pe cei care activează în companiile de brokeraj în asigurări.

Advertisement

Actualitate

Licitația pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, anulată

Publicat

pe

Redactat de

CNAIR a anulat licitația de 100 de milioane de lei pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, care leagă DN 7 Valea Oltului de DN 66 Defileul Jiului.

Singura ofertă, depusă de constructorul IMFALT din Turcia, a fost declarată neconformă și procedura va fi reluată la CNAIR, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova. Oferta IMFALT a fost depusă pe 26 februarie și a fost respinsă pe 20 martie.

Contractul vizează modernizarea în zona montană de la Vidra până la limita dintre județele Vâlcea și Hunedoara. Constructorul turc a lucrat la proiecte precum Autostrada Izmir-Aydin și Ankara-Nigde. Proiectul, cu o durată de 20 de luni, prevede execuția a șapte noi poduri peste Lotru sau afluenți ai Lotrului. Studiul geotehnic, realizat în 2020, prezintă starea de degradare a DN 7 A.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Percheziții la posesorii de arme. Au fost ridicate mai multe trofee

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au desfășurat activități procedurale într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor.

Activități procedurale desfășurate de polițiști, într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor

„La data de 27 martie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară (pe raza municipiului Lupeni și a orașului Uricani) emise de Judecătoria Petroșani, în cadrul unui dosar penal ce privește săvârșirea infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Cu ocazia celor două percheziții, la locuința unui bărbat din Lupeni, polițiștii au găsit două arme de vânătoare și muniția eferentă, toate deținute legal, în baza permisului de armă, precum și două articole pirotehnice, tip baterie de artificii, din categoria F2, deținute fără drept, un trofeu (craniu de lup) deținut fără drept și un căprior mascul, ținut în captivitate, fără drept”, transmite IPJ Hunedoara.

Advertisement

De asemenea, de la imobilul unui bărbat din Uricani polițiștii au ridicat mai multe trofee de vânat (cranii de cerb, de lup, busturi de căpriori și de capră neagră, blană de lup etc.) – toate fiind deținute fără drept.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Foto: IPJ Hunedoara

Advertisement

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Petrila: Pași pentru finalizarea Muzeului Momârlanului

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările la Muzeul Momârlanului din orașul Petrila sunt aproape finalizate. Pentru partea de construcție stadiul este de 99%. În acest moment  se efectuază lucrări la partea exterioară a muzeului și la iluminatul ornamental.

Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, este optimist și spune că obiectivul de investiții poate fid at în folosință în apripierea lunii iunie.

”La Muzeul Momârlanului lucrările sunt realizate în proporție de 90-95%, cel puțin partea de construcție este finalizată în proporție de 99%. Acum se lucrează la amenajarea terenului, la panourile informative și la iluminatul ornamental. Undeva în luna iunie sau mai repede, obiectivul de investiții poate fi dat în folosință. în acest moment chiar dacă au rămas sume mai mici, noi am etapizat acel proiect iar în acest moment nici nu a fost finalizat ghidul de finanțare pentru acea parte de etapizare. În momentul în care va fi finanțat ghidul vom continua cu restul de execuție”, a declarat Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK  DAN GAVRILĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate