Deși arată ca un mic orășel, fosta localitate minieră, care are în componență satele Cinciș – Cerna, Izvoarele, Teliucu Superior, colonia Frontul II și așezarea de resedință, Teliucu Inferior, cu o populație de circa 2.300 de locuitori, și-a păstrat statutul de comună.
Evenimente importante la “Săptămâna Europeană a Sportului”
Localitatea, situată în mirificul Ținut al Pădurenilor, este cunoscută nu doar pentru trecutul ei mineresc și siderurgic, pentru că și în acest domeniu comuna Teliucu Inferior are o frumoasă tradiție, ci și prin alte aspecte. Astfel, conform unor istorici, aici s-a născut mama legendarului voievod transilvănean Iancu de Hunedoara, iar pe raza comunei întâlnim și lacul de acumulare Cinciș. De asemenea, tot din comuna Teliucu Inferior sunt originari și doi mari fotbaliști ai României, ambii cu prezențe în echipa națională, respectiv Aurel Țicleanun Remus Vlad. Cel din urmă a primit, recent, titulul de “Cetățean de Onoare al comunei Teliucu Inferior”, alături de campionii europeni la canotaj Cosmin Pașca, Florin Goleșie și Adrian Hurth. Tradiția din acest domeniu este dusă mai departe și în prezent, când se află, în plină desfășurare, “Săptămâna Europeană a Sportului”, iar în comuna Teliucu Inferior au fost organizate, cu sprijinul administrației publice locale, evenimente importante. “Cronologic vorbind, acțiunile din cadrul “Săptămânii Europene a Sportului”, organizate de Primăria comunei Teliucu Inferior, au demarat cu un turneu de volei, care s-a desfășurat la baza sportivă din satul aparținător Cinciș – Cerna. Au urmat, apoi, în colaborare cu Școala Gimnazială din centrul de comună, o competiție fotbalistică, precum și “Atletism Open Teliucu Inferior 2023”, la stadionul din așezarea localitatea omonimă. Ne bucurăm că am putut organiza aceste competiții și, mai ales, de faptul că mulți localnici au făcut sport”, a declarat Daniel Gheorghe Sorin Pupeză, primarul comunei hunedorene Teliucu Inferior.
De la 1 octombrie se ridică deșeurile nemenajere de la domiciliu
Sportul este strâns legat și de un stil de viață sănătos, care impică și protejarea mediului înconjurător. În acest sens, edilii din Teliucu Inferior anunță că, de la începutul lunii viitoare, prin intermediul Primăriei, cetățenii vor putea evacua diverse deșeuri nemenajere. “De la data de 1 octombrie 2023 Primăria comunei Teliucu Inferior vine în sprijinul cetățenilor prin punerea la dispoziție a unei camionate prin care să se poată evacua din gospodării diverse deșeuri. Este vorba despre moloz, respectiv resturi de cărămidă, țiglă, bolțari, ciment, piatră, pământ, gresie, fainață, rigips, dar nu și polistiren sau deșeuri metalice, obiecte de mobilier, adică dulapuri, uși, paturi, canapele, precum și deșeuri vegetale, compuse din crengi și resturi de grădină. Colectarea se va face la cerere, în cazul unor cantități mai mari, la numerele de telefon 0728.158.792, 0728.158.790 sau 0254.738.105, ori în fiecare zi de marți, dacă sunt solicitări în acest sens”, a transmis primarul din Teliucu Inferior, Daniel Gheorghe Sorin Pupeză.
Episcopul Nestor, cetățean de onoare
Tot pe partea socială, administrația publică locală din comuna hunedoreană Teliucu Inferior se preocupă și de acțiunile privind viața culturală, sănătatea și spiritualitatea. Astfel, a fost organzată o nouă ediție a „Zilelor comunei Teliucu Inferior”, dar și o campanie gratuită de analize medicale, pentru locuitorii din toate satele aparținătoare, care s-a încheiat în această săptămână. Un alt eveniment important, în ceea ce privește viața sirituală, de această dată, a avut loc chiar în această lună. „Noi, ca și administrație publică locală, am fost alături de credincioși la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Izvoarele, parohia Cinciș. Duminică, 17 septembrie 2023, duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a târnosit biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Izvoarele, parohia Cinciș, Protopopiatul Deva, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu soborul slujitor. Cu această ocazie am avut desosebita onoare și plăcere de a-i conferi titlul de “Cetățean de Onoare al comunei Teliucu Inferior” Prea Sfințitului Părinte Nestor, Episcop al Devei și Hunedoarei. De asemenea, s-a acordat aceset titlu, post-mortem, și părintelui paroh Crăciun Opre”, a precizat primarul Daniel Gheorghe Sorin Pupeză.
Proiecte de dezvoltare a comunei
În comună sunt și multe proiecte de dezvoltare, aflate în diferite stadii de implementare. “Pe PNRR avem un proiect de reabilitare a Centrului de Servicii Publice și Sociale de la școala veche, de lângă primărie, unul privind digitalizarea comunei, prin dotarea administrației cu aparatura necesară și achiziționarea de camere de supraveghere, iar un altul cu asigurarea de componente IT pentru Școala Gimnaială din centrul de comună. Tot la această școală avem, în curs de finalizare, amenajarea vestiarelor de la baza sportivă, proiectul fiind unul pe PNDL. Pe PNI avem și două artere rutiere ce urmează a fi modernizate, fiind vorba despre DC 105, în Izvoarele, și DC 107 B, care face legătura cu drumul județean spre Prislop, dar și proiectul de extindere a rețelei de gaz metan în Teliucu Superior și Frontul II. Pe AFM avem semnat contract de finanțare pentru două stații de reîncărcare în Cinciș Cerna și Teliucu Inferior, și lucrăm la un proiect ce vizează reabilitarea Centrului de Afaceri din centrul de comună. Tot în lucru avem un proiect, pe Fondul de Modernizare, pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, și așteptăm deschiderea sesiunii de depunere a documentației. Totodată, în regim de urgență, se lucrează la proiectul tehnic pentru un nou pod în Frontul II, cel vechhi fiind afectat de recentele viituri, finanțarea urmând a fi una guvernamentală. Și, nu în ultimul rând, suntrem în așteptarea Hotărârii de Guvern prin care zona Cinciș Cerna să fie declarată stațiune turistică”, a mai spus Daniel Gheorghe Sorin Pupeză, primarul din Teliucu Inferior.
