Actualitate
Pastorala Preasfințitului Părinte Episcop Nestor la praznicul Învierii Domnului
† NESTOR,
Prin Harul lui Dumnezeu,
Episcopul Devei şi Hunedoarei
Preacucernicului cler,
Preacuviosului cin monahal şi
Dreptmăritorilor creştini:
Frățească îmbrăţişare cu prilejul slăvitului praznic al Învierii Domnului!
Hristos Cel Înviat – Biruitorul morții sau câtă moarte mai poate răscumpăra o singură Înviere?
HRISTOS A ÎNVIAT!
Dreptmăritori creștini,
În această noapte sfântă lumina risipește încă o dată întunericul, mai întâi în chip văzut, prin făclia pe care o ținem în mână cu credință, iar mai apoi lăuntric și tainic, prin emoția care ne cuprinde sufletul luminat de osteneala postului și care așteaptă cu bucurie proclamarea biruinței vieții asupra morții.
Totuși, în aceste clipe, în care mărturisim „omorârea morții” și cântăm într-un glas „Hristos a Înviat”, oameni încă mor și va mai trece vreme neștiută până când, la Învierea cea de obște, ieșirea deplină din întunericul morții și intrarea în lumina vieții se va arăta în toți cei ce cred în Hristos, Domnul Cel Răstignit și Înviat.
În așteptarea acelei promisiuni profețite de Însuși Hristos: „Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu are viaţă veşnică şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi” (Ioan 6, 54), moment în care poarta morții va fi sfărâmată și cei adormiți din veac se vor alătura celor vii de pe pământ, cerul și pământul se împărtășesc permanent de binecuvântările ce izvorăsc din mormântul cel de viață făcător al lui Hristos, semn al refacerii unității dintre lumea văzută și cea nevăzută, rod al Întrupării, al Pătimirii, al Morții și al Învierii Fiului lui Dumnezeu.
Iubiți frați întru Hristos Domnul,
Moartea a pătruns în lume ca o consecință a căderii omului în păcatul neascultării, păcat săvârșit de protopărinții noștri Adam și Eva în Rai. Învierea lui Hristos – eveniment unic în istoria lumii – a însemnat înnoirea firii omenești. Ea trebuie trăită și prăznuită ca un fapt existențial întru nădejdea propriei noastre învieri. Prin Învierea lui Hristos moartea și viața capătă un alt sens. Viața adevărată nu mai este definită de suma evenimentelor istorice, ci de comuniunea conștientă și vie cu Dumnezeu, așa cum sfârșitul acestei vieți nu înseamnă moarte, ci un somn temporar – adormire. Adevărata moartea este îndepărtarea omului de Hristos. Noul Adam a omorât moartea prin Înviere făcându-se cale spre Înviere oricărui trup, după cum spune Sfântul Vasile cel Mare în Anaforaua din cuprinsul Dumnezeieștii sale Liturghii, zicând: „Înviind a treia zi şi cale făcând oricărui trup la învierea cea din morţi”.
Omul însă, înstrăinat de Dumnezeu, înlănțuit de păcat, orbit de dorința de a deveni prin sine „dumnezeu” și robit de patima stăpânirii pământești, a căutat de-a lungul timpului să devină chiar și stăpân al morții, dar nu pentru a o birui împreună cu Hristos, ci pentru a o manipula ca armă de dominare a lumii, o lume care nu îi aparține, ci pe care a primit-o în dar de la Dumnezeu.
De la relatarea biblică a morții lui Abel, ucis de către fratele său Cain, până în prezent ni se adeverește faptul că omul nu este doar victimă a morții, ci a devenit el însuși mesager al acesteia, astfel că amenințarea morții vine adesea în lume chiar prin om, în diferite forme: războiul armat, legalizarea eutanasiei și a avortului, armele chimice, și alte forme de violență care au ca finalitate sfârșitul vieții.
După câteva decenii de binecuvântată pace în lume, criza războiului din Ucraina, precum și cea din Orientul Apropiat și Milociu, sunt mărturii concrete ale faptului că omul înțelege cât se poate de greșit darul vieții, devenind slujitor al morții. Omul căzut, negăsind calea spre ridicare din păcat și conștientizând neputința de a genera de unul singur viața și de a o permanentiza în raport cu timpul, a ales să controleze moartea, o realitate pe care o poate impune altora prin libertatea primită de la Dumnezeu și de care profită în mod eronat spre nenorocirea altora (spre exemplu, atentatele de tot felul, care au avut ca rezultat victime nevinovate aflate în locul nepotrivit la momentul nepotrivit).
În mijlocul unei asemenea realități Hristos cel Înviat, Dumnezeu-Omul, Se face omului cale spre biruința morții, El Însuși fiind Viața, iar prin Învierea Sa din morți îi oferă acestuia posibilitatea aceleiași biruințe, însă doar împreună cu El și prin El. Viața devine astfel biruitoare asupra morții și, împreună cu Hristos, omul dobândește și el puterea de a se înălța mai presus de moarte, trecând prin moarte de la viața cea vremelnică la viața veșnică.
Iubiți creștini hunedoreni,
Moartea, de orice fel și în orice moment al vieții, aduce întristare, durere și suferință greu de mângâiat, însă speranța învierii făgăduită de Hristos repoziționează moartea pentru cei credincioși, într-o manieră pozitivă, ca fiind doar o mutare a omului la o nouă viață:
„Că din moarte la viață
Și de pe pământ la cer
Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi,
Cei ce-I cântăm cântare de biruință”.
Prin Învierea Sa din morți Hristos a biruit nu doar propria moarte, ci a sfărâmat stăpânirea morții asupra întregii omeniri și asupra întregii lumi create, acționând atât retrospectiv, cât și anticipat în curgerea timpului până la sfârșitul acestui veac. În Persoana lui Iisus Hristos s-a realizat o lucrare unică și irepetabilă: printr-o singură moarte s-a biruit moartea tuturor celor din veac adormiți și printr-o singură Înviere s-a pecetluit făgăduința învierii tuturor oamenilor în Ziua cea de apoi, pentru veșnicie.
Oricâtă moarte va mai fi pe pământ până la sfârșitul acestei lumi, nu va putea sta împotriva biruinței vieții, statornicită odată pentru totdeauna prin Hristos cel Înviat, pentru că Fiul lui Dumnezeu, prin Jertfa Sa de pe Cruce și Învierea Sa din morți, a anulat nu doar moartea, ca realitate tragică a existenței umane, ci l-a subjugat chiar pe stăpânitorul morții, adică pe diavolul, a cărui lucrare devine neputincioasă împotriva celor ce cred și Îi urmează lui Hristos.
Pentru noi, cei credincioși, Hristos cel Înviat transformă moartea într-o punte, care unește viața vremelnică a omului cu cea veșnică și, tot prin moarte, întâlnirea tainică a omului cu Hristos, realizată aici pe pământ, în timp, sub chipul primirii Sfintei Euharistii, se desăvârșește în veșnicie printr-o comuniune deplină în Împărăția Cerurilor.
Părintele Dumitru Stăniloae remarcă faptul că Hristos a schimbat conținutul morții, transformând-o într-o pătrundere deplină de Izvorul Vieții, dăruindu-ne Trupul Său Înviat în Sfânta Euharistie. Conștientizarea acestui dar mai presus de fire îl face pe imnograf să exclame:
„O, Paştile cele mari şi preasfinţite, Hristoase!
O, înţelepciunea şi Cuvântul şi Puterea lui Dumnezeu!
Dă-ne nouă să ne împărtăşim cu Tine, mai adevărat,
În ziua cea neînserată a Împărăţiei Tale!”
Iubiți frați creștini,
În aceste zile de praznic să fim mulțumitori Bunului Dumnezeu că ne-a adus la cunoștința cea adevărată, ne-a risipit frica morții și ne-a făcut părtași Învierii Sale, arvună a învierii noastre. Să ne împodobim sufletul cu bucuria praznicului și să avem comuniune sfântă cu toți: pe cei dragi ai noștri să îi iubim, pe cei ce ne greșesc să îi iertăm, pe cei lipsiți să îi miluim și, având inima luminată de Hristos cel Înviat, să răspândim în jurul nostru pace și bunăvoire.
Vă îmbrățișez cu dragoste de frate și de părinte și Vă vestesc bucurie sfântă prin cuvânt de biruință, temelie nezdruncinată a credinței noastre strămoșești:
HRISTOS A ÎNVIAT!
Vă spune al vostru arhipăstor, de tot binele doritor,
către Domnul rugător pentru mântuirea tuturor,
† NESTOR,
Episcopul Devei şi Hunedoarei
Actualitate
Noutăți din comuna Pui
Din luna octombrie administrația publică locală din comuna Pui și-a preluat atribuțiunile. Prezent, săptămâna trecută, în emisiunea SPUNE CE CREZI, deifuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, noul primar al comunei Pui, Ovidiu Ciolea, a vorbit despre lucrurile cu care se confruntă la început de mandat, dar și despre planurile de viitor.
Datoriile se vor stinge, iar proiectele începute vor fi finalizate
În prima parte a emisiunii, Ovidiu Ciolea a vorbit despre problemele existente în comună și modalitățile de rezolvare, fiind vorba despre datorii și de proiecte nefinalizate, dând asigurări că aceste aspecte vor fi reglementate. “Avem datorii, ca și mai toate UAT-urile, mai mari sau mai mici. Deci cam peste tot sunt probleme. Nu vreau să vorbesc de sume, dar datoriile sunt destul de consistente la Pui, dar îmi doresc să le reglăm în timp. Sunt și unele proiecte nerealizate. Mai avem de făcut recepții la unele proiecte. Este vorba despre proiecte bune, care ajută la dezvoltarea comunei. Avem, de exemplu, grădinița cu program prelungit, lucrare începută de mult timp, dar e bine că s-a încheiat și putem da drumul activității începând cu anul școlar viitor. De asemenea, mai este canalizarea în Hobița, Uric și Râu Bărbat, la fel un proiect foarte bun, dar nerecepționat, însă este în termen și îl vom finaliza. Ar mai fi căminul cultural de la Ponor, care mai trebuie finalizat și recepționat. De asemenea, mai sunt și câteva drumuri, lucrările la acestea nefiind recepționate de prin 2028 – 2019, dar sperăm să le finalizăm. Le luăm pe rând, pe fiecare”, a spus Ovidiu Ciolea.
Rezolvarea problemei terenurilor întăbulate greșit, o prioritate
Primarul din Pui a vorbit și despre o chestiune ce trebuie rezolvată urgent, fiind vorba de corectarea întăbulării terenurilor, care nu este conformă cu realitatea. „În momentul de față ne confruntăm cu o problemă ce necesită o rezolvare destul de urgentă, fiind vorba despre terenuri. Mai exact de terenurile care au fost întăbulate la lucrările de la conducta de gaz BRUA ce trece prin comună. Acolo sunt decalaje foarte mari, mai ales în ce privește suprapunerea unor suprafețe. Este vorba despre circa 500 de terenuri, care trebuie remăsurate. Întăbularea a fost făcută greșit. Fără a acuza fosta conducere a comunei, din ce am vorbit cu oamenii, dar și cu firma care a executat măsurătorile și cu angajații Primăriei, a fost o lipsă de comunicare. Dacă se comunica, nu cred că se ajungea aici. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm cu prioritate”, a precizat primarul din Pui.
Este nevoie de colaborare în Consiliul Local pentru dezvoltarea așezării
Ovidiu Ciolea a mai vorbit și despre proiecte de viitor, subliniid că este nevoie de colaborare în Consiliul Local, așa cum există cu angajații Primăriei, pentru dezvoltarea comunei. „Oamenii din Primărie își fac treaba destul de bine și nu sunt probleme în acest sens. Lucrez cu aceeași angajați, care au răms pe posturile lor, și colaborez foarte bine cu dânșii și, din câte am înțeles, acest lucru este reciproc. În ce privește Consiliul Local am oarece probleme, fiind în minoritate, legate de unele proiecte, dar sper că cei care sunt majoritari vor vota pentru binele comunei. Sunt proiecte care trebuie derulate în viitor. Unul dintre acestea este introducerea gazului metan, iar când se va deschide sesiunea de proiecte pe acest domeniu vom depune documentația. De asemenea, avem încă drumuri neasfaltate sau care necesită pietruire. La fel este și cu alimentarea cu apă, aproape jumătate din satele comunei nefiind legate la rețea. La acest capitol problemele cele mai mari sunt în Fizești și Federi. Satele de munte ale comunei, unde trebuie să găsim o sursă de captare a apei. Când este secetă, cum a fost și în vara acestui an, locuitorii de acolo s-au confruntat cu lipsa apei. Sper ca toate aceste probleme să le putem rezolva în viitor. Îmi doresc ca în viitor să atragem și investitori, pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri”, a declarat Ovidiu Ciolea.
Pregătiți de iarnă și de sărbători
Primul din Pui a discutat și despre subiecte de sezon, precum venirea iernii și pregătirile de sărbători. „Încălzirea se face, în general, cu lemne, și nu cred că vor fi probleme. Cu siguranță, însă, nu vor fi probleme la instituțiile publice, în special la școli. De asemenea, suntem pregătiți și pentru deszăpeziri și nu cred că iarna ne va lua prin surprindere. Legat de sezonul rece, în decembrie așteptăm, cu toții, sărbătorile. În comună va fi iluminat festiv, vor fi brazi împodobiți și sperăm ca micuții să primească și cadouri de Crăciun din partea administrației. Le doresc concetățenilor mei toate cele bune și sărbători cu multe bucurii și îi asigur de colaborare și sprijin total din partea mea, a precizat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui, în emisiunea SPUNE CE CREZI difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV.
Actualitate
CCR a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, pe 8 decembrie
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 8 decembrie.
“În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00