Connect with us
Data: 20/06/2024
.

Actualitate

Patru fotbalişti de la Viitorul Constanţa, convocaţi la „Naţională”

Publicat

pe

Selecţionerul reprezentativei de fotbal a României, Victor Piţurcă, a anunţat lotul de jucători pentru stagiul de pregătire din Spania, din perioada 27 ianuarie – 7 februarie. Din cei 23 de jucători, toţi legitimaţi la cluburile din ţară, surprizele sunt convocările lui Buzbuchi (foto), Bălaşa, Chiţu şi Alibec, fotbalişti ai echipei Viiitorul Constanţa. În stagiul din Spania, România va juca două partide amicale, cu Polonia şi cu Australia.

Actualitate

Ecologizare pe râul Aninoasa

Publicat

pe

Redactat de

Weekend-ul trecut, 25 de voluntari au colectat 50 de saci de deșeuri de pe râul Aninoasa, în cadrul unei acțiuni de igienizare organizate de asociațiile Urbanlab.vj și Pe Firul Apei, alături de grupul de inițiativă Aninoasa Noastră și Asociația Copii pentru Viitor.

Pe parcursul a patru ore, localnicii, reprezentanții autorităților locale și angajații Sistemului Hidrotehnic Petroșani – Apele Române Jiu au curățat un segment de 1,2 km al râului. Pe lângă deșeurile de mici dimensiuni, adunate în saci, au fost scoase și obiecte mari, precum trotinete, saltele, electrocasnice și resturi de materiale de construcții, înțepenite în albie sau pe maluri.

”25 de voluntari au colectat sâmbăta trecută 50 de saci de deșeuri de pe râul Aninoasa în cadrul acțiunii de igienizare organizată împreună cu asociația urbanlab.vj & Pe Firul Apei, grupul de inițiativă Aninoasa noastră și Asociatia Copii pentru Viitor. Timp de patru ore, localnici, reprezentanți ai autorităților locale, angajați ai Sistemul Hidrotehnic Petroșani – Apele Române Jiu au curățat 1,2 km de râu. Deșeurilor de mici dimensiuni, adunate în saci, li s-au adăugat cele de mari dimensiuni, înțepenite în albie sau pe maluri: trotinete, saltele, electrocasnice, resturi de materiale de construcții. Acțiunea face parte din evenimentele care se vor desfășura în timpul acestei veri în cadrul Rețelei Comunitare CuApeleCurate pentru implicarea comunității și autorităților privind poluarea apelor cu plastic. Mulțumim tuturor participanților care au luat atitudine și au strâns deșeurile din localitatea lor!”, informează cei de la Cu Apele Curate.

FOTO: FACEBOOK CU APELE CURATE

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara: Distribuirea abonamentelor gratuite pentru transportul public local începe în 25 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Autorităţile locale din Hunedoara anunţă că, în perioada 25 iunie -19 iulie 2024, la Piața Dunărea, în hala mare, se va face distribuirea abonamentelor gratuite pentru transportul public local pentru lunile iulie, august și septembrie 2024.

Distribuirea se va face de luni până vineri, între orele 07:00 și 14:00, iar pentru evitarea aglomerării distribuirea se va face pe litere și categorii de beneficiari: pensionari & persoane cu dizabilități + însoțitori + asistenți personali+ persoane fără venit + refugiați + veterani de război + văduve veterani de război+ revoluționari + deținuți politici conform tabelului alăturat”, au anunțat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Sursa: Primăria Hunedoara

Plafoane de venit în baza cărora se acordă călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun pe raza municipiului:

– 30 de călătorii pentru – pensionarii cu venituri mai mici de 2.561 lei/lună, inclusiv, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara;

– 20 călătorii pentru – pensionarii cu venituri cuprinse între 2.562 – 2753 lei/lună, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara;

– 16 călătorii pentru – pensionarii cu venituri cuprinse între 2.754 – 2945 lei/lună, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara.

Advertisement

Pe lângă pensionarii cu venituri mai mici de 2.945 de lei pe lună, de călătorii gratuite mai pot beneficia, conform prevederilor legale şi următoarele categorii de persoane: persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii/asistenţii personali ai acestora, persoanele fără venit, refugiaţii, veteranii de război, văduvele veteranilor de război, revoluţionarii şi foştii deţinuţi politici.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Feeria de culori a gențienelor din Munții Retezat

Publicat

pe

Redactat de

În inima Munților Retezat, natura a desfășurat un spectacol impresionant de culori și forme, atrăgând atenția pasionaților de drumeții și a iubitorilor de fotografie. Gențienele, cunoscute pentru nuanțele lor vibrante de albastru, au transformat peisajul montan într-o veritabilă feerie de culori, oferind priveliști de neuitat.

Aceste flori delicate, ce aparțin genului Gentiana, sunt cunoscute pentru culorile lor intense, de la albastru electric la nuanțe mai subtile de mov și alb. În perioada de înflorire, gențienele acoperă pajiștile alpine și versanții stâncoși ai Munților Retezat, creând un tablou natural de o frumusețe rară.

Gențienele nu sunt doar un deliciu pentru ochi, ci și o specie protejată, fiind incluse pe lista plantelor rare și vulnerabile. Autoritățile și organizațiile de mediu din România depun eforturi considerabile pentru a proteja acest habitat fragil.

Munții Retezat, parte a Carpaților Meridionali, sunt recunoscuți nu doar pentru peisajele lor spectaculoase și biodiversitatea impresionantă, ci și pentru traseele montane variate, care oferă oportunități de explorare pentru toate nivelurile de dificultate. Parcul Național Retezat, înființat în 1935, găzduiește peste 20 de vârfuri de peste 2.000 de metri și mai mult de 80 de lacuri glaciare, fiecare contribuind la farmecul acestei regiuni.

Feeria de culori oferită de gențienele din Munții Retezat este un testament al frumuseții naturale nealterate, un spectacol vizual care merită să fie admirat și protejat. Fie că sunteți un iubitor de natură, un pasionat de drumeții sau un fotograf în căutare de peisaje unice, Munții Retezat vă așteaptă cu brațele deschise și o explozie de culori care vă va rămâne în suflet.

FOTO: FACEBOOK ATILLA DOBAI

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate