
La solicitarea acestuia, vârstnicul a virat suma de 1.400 de lei în contul unei persoane indicate de către impostor, chipurile, pentru a-şi putea ridica un premiu în bani, despre care a aflat (cam) târziu că era fictiv
Un pensionar din Orăştie a rămas fără 1.400 de lei, după ce s-a încrezut într-un şarlatan care l-a sunat pe „fix”, acasă, şi s-a recomandat ca fiind directorul unei companii de telefonie.
„Felicitări, aţi câştigat!”
Individul de la celălalt capăt al firului i-a spus bărbatului de 65 de ani că este câştigătorul unei extrageri aniversare, premiul având valoarea de 3.000 de euro. Pentru a intra în posesia premiului, „directorul” i-a cerut vârstnicului să transfere pe numele unei persoane indicate de către acesta suma de 1.400 de lei. Zis şi făcut. Pensionarul a virat banii, gândindu-se că a dat norocul peste el. Doar că, mai târziu, a aflat că a căzut victimă unei înşelăciuni grosolane şi s-a adresat poliţiştilor.
Bărbatul şi-a dat seama că a fost păcălit abia când a fost contactat din nou pentru a i se spune că a mai „câştigat” încă un premiu, şi mai valoros. „Părţii vătămate i s-a comunicat faptul că, în cadrul altei extrageri, a câştigat suma de 8.000 de euro, dar, pentru a intra în posesia acestuia premiu, trebuie să depună 2.600 de lei pe numele altei persoane. Având suspiciunea că a fost înşelat, bărbatul a refuzat să mai transfere bani”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara.
Grijă mare
Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz şi încearcă să-l găsească acum pe şarlatan. Ei le recomandă oamenilor să nu trimită bani pentru încărcarea unor cartele pre-plătite la telefoanele mobile şi să nu dea curs unor amăgiri legate de câştiguri de premii la concursuri la care nici măcar nu au participat.
Oamenii legii aduc în prim plan o metodă de înşelătorie folosită de un grup de persoane care contactează la întâmplare cetăţeni pe telefonul fix sau mobil, fie prin sms, şi se recomandă a fi reprezentanţii unor firme de telefonie, de electrocasnice, producători de automobile şi, anunţă pe cel sunat că este “fericitul câştigător” al unor bunuri sau premii în lei sau euro. Pentru a intra în posesia premiului, „norocosul câştigător” trebuie fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon. În mod clar, banii odată transferaţi sunt pierduţi iar „fericitul câştigător” se transformă în păgubit. “Deoarece acest mod de operare este tot mai des întâlnit, vă rugăm să manifestaţi prudenţă atunci când o persoană străină vă cere să vă daţi datele personale (CNP, serie şi număr de buletin, adresa) sau să achitaţi diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii. Nu luaţi în considerare eventualele mesaje sau apeluri telefonice în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs/sondaj organizat, de regulă, de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie. De asemenea, nu trimiteţi date personale sau copii după buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax şi nu acceptaţi în niciun caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost desemnat câştigător”, a mai spus Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.