
Apel către ministrul Muncii
Ortacii ieşiţi din câmpul muncii nu mai vor să stea cu mâna întinsă la CNH pentru a-şi primi subvenţiile la curent şi bonurile de cărbune
Foştii mineri din Valea Jiului caută sprijin la Bucureşti, pentru ca gratuităţile lor să nu mai fie plimbate de la un minister la altul.
Ei ar vrea ca acestea să fie direct pe cuponul de pensie, deci se vor adresa Ministerului Muncii.

Au un proiect de hotărâre
Pensionarii din Valea Jiului îi cer sprijinul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, pentru ca bonificaţiile lor să nu mai fie purtate pe la toate ministerele. Asta pentru a avea pe viitor certitudinea că nu şi le vor pierde. „Noi am conceput un proiect de hotărâre de guvern pe care l-am trimis actualului Executiv, primului Ministru şi ministrului Muncii, pentru a adopta această hotărâre. Vrem să nu mai depindem de Minsterul Economiei şi de Societatea Naţională de Închideri de Mine (SNÎM). Aceşti bani să fie transferaţi. Pentru că nu cerem nimic. Vrem ca asta să se întâmple din 1 ianuarie 2014 şi ne punem mari speranţe în doamna Mariana Câmpeanu, care, în principiu a fost de acord”, a declarat Ioan Hortopan, preşedintele Ligii Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului (LSPMVJ).
Pentru subvenţiile pe care pensionarii minieri le primesc la energia electrică, conform contractului colectiv de muncă, efortul bugetar al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) depăşeşte suma de zece milioane de lei. În Valea Jiului sunt aproximativ 14.000 de pensionari mineri şi fiecare primeşte subvenţii pentru cei 3.000 de KW la energia electricăşi câte 3 bonuri de cărbune pentru energia termică.
[notification type=”standard”]
Decontul la curent, din 15 februarie
Facturile ortacilor pensionari referitoare la consumul de energie electrică trebuie depuse le sediile unităţilor miniere din Valea Jiului, până la mijlocul lunii viitoare. Periodic, ortacii acum pensionari sunt aşteptaţi la unităţile miniere de care au aparţinut, pentru a depune facturile cu consumul de energie electrică. În baza unui protocol încheiat cu firma de distribuţie a energiei, foştii mineri plătesc mai puţin pentru curent, după ce o parte le este subvenţionată de Societatea Naţională de Închideri de Mine (SNIM). „Până la 15 februarie, rog toţi pensionari mineri să-şi depună facturile pentru decontul energiei electrice consumate, pentru ca să se facă statistica necesară, aşa încât, după 15 februarie să putem intra în posesia banilor”, a declarat Ioan Hortopan, preşedintele LSPMVJ.
Şi cei care primesc bonuri de cărbune, trebuie să treacă pe la unităţile miniere de care aparţin. „De asemenea, rog toţi pensionarii să meargă să îşi ridice bonurile de cărbune, aferente anului 2012, iar legat de cele pentru 2013, până în iulie avem speranţe că le vom primi şi pe acelea”, a mai spus Hortopan.
[/notification]