Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate

Pentru al 10-lea an, scriitorul Laurian Stănchescu pornește în Marșul Național în cinstea lui Avram Iancu

Publicat

pe

Scriitorul și jurnalistul Laurian Stănchescu pornește, joi, 10 septembrie, în marșul dedicat marelui erou național, Avram Iancu. Cu toate că, se confruntă cu probleme de sănătate, poetul român a decis să nu renunțe la această acțiune care se bucură de multă prețuire, în special din partea moților de rând din Apuseni, și să o ducă mai departe „cât mă ține sângele și puterea de viață”, după cum spune Laurian Stănchescu, inițiatorul acestei manifestări. Evenimentul precede, încă din anul 2010, Serbările Naționale de la Țebea, care vor avea loc duminică, 13 septembrie.

Însoțit de un grup de circa 15 persoane, oameni de cultură, între care medici și profesori, poetul va porni pe un traseu de aproape 100 de kilometri, din localitatea Vidra, județul Alba, unde s-a născut marele erou național, și până la Țebea, unde este înmormântat „Crăișorul Munților”.

Laurian Stănchescu a decis să nu renunțe și să continue organizarea acestui marș național, deși, la un moment dat, dezamăgit de clasa politică și de autorități, s-a gândit, cu tristețe, să pună punct. „Nu vreau să las memoria martirilor pe seama politicienilor pentru că am văzut ce pot, ce fac, care este, de fapt, atitudinea lor față de istoria și cultura națională. Am zis că trebuie să continui dacă am primit această misiune de la Dumnezeu, acest dar, trebuie să îl duc până la capăt. Așa cum sunt eu, în căruciorul cu rotile, am reușit să trec prin Parlament și proiectele Avram Iancu, Mihai Viteazul și Horea, Cloșca și Crișan -Martiri și Eroi ai Națiunii Române. Sunt proiectele mele, votate în Parlament, semnate și promulgate de președintele Klaus Iohannis și mi-am propus să duc până la capăt acest marș național, cât mă ține sângele și puterea de viață”, spune scriitorul și jurnalistul Laurian Stănchescu.

Este pentru al 10-lea an când, înaintea Serbărilor Naționale de la Țebea, poetul român, însoțit de „o mână” de români, pornește în acest marș dedicat memoriei marelui erou național Avram Iancu. În premieră, în acest an, i se alătură un grup de participanți din județul Mureș. Îmbrăcați în frumoasele straie populare, aceștia vor mărșălui, începând de mâine, de la casa „Crăișorului” din Vidra de Sus și până la Țebea.

„Avram Iancu trebuie să fie înconjurat de moți, nu de garduri de metal!”

Ca de obicei, marșul inițiat de poetul Laurian Stănchescu cuprinde mai multe manifestări în amintirea eroului naţional Avram Iancu. După o frumoasă ceremonie, ce se va desfășura, vineri, 11 septembrie, la monumentul Avram Iancu din centrul orașului Câmpeni, „Crăișorul Munților” va fi omagiat și a doua zi, sâmbătă, 12 septembrie, la biserica din Ribița și la Brad. „Este vorba despre biserica străveche de 600 de ani de la Ribița, unde Avram Iancu avea obiceiul, când se retrăgea spre Baia de Criș, să se ducă să se închine. Și Horea, Cloșca și Crișan, înainte de a începe Revoluția s-au dus și s-au închinat în această biserică. Există și documente”, a mai spus poetul român.

Participanții la marșul organizat în cinstea lui Avram Iancu vor ajunge la Țebea, locul în care este înmormântat Avram Iancu, în ajunul serbărilor naționale, organizate anual în memoria „Crăișorului Munților”, în cea de-a doua duminică din septembrie.  „O să am un cuvânt greu de spus la Țebea, pe 13 septembrie. Îl voi ruga public pe președinte să ordone ca toate gardurile de metal care sunt ridicate acolo, între moți și mormântul lui Avram Iancu, să fie culcate la pământ. „Crăișorul” s-a luptat și a murit pentru drepturile și libertatea românilor… Este impropriu! Este îngrozitor să desparți moții cu garduri de metal de Eroul Național. În 1919, Regele Ferdinand l și Regina Maria s-au închinat la sfântul mormânt fără jandarmi în jurul lor și fără garduri de protecție. Erau înconjurați doar de dragostea moților și de ultimii luptători din oastea „Crăișorului”!”, a mai declarat scriitorul și jurnalistul Laurian Stănchescu.

Advertisement

Actualitate

Mai multe afișe electorale au fost rupte, la Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

În data de 11 mai 2024, autoritățile din Petroșani au fost alertate cu privire la un incident ce a avut loc în centrul municipiului.

Potrivit informațiilor primite de la Poliția Municipiului Petroșani, persoane necunoscute au fost raportate că ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918. Sesizarea a venit din partea unui candidat la funcția de primar al municipiului Petroșani.

”La data de 11 mai 2024, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la faptul că, persoane necunoscute ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Petroșani.
În acest caz polițiștii au demarat cercetări specifice, în vederea identificării autorilor faptei și luarea măsurilor legale ce se impun”, transmite IPJ Hunedoara.

Eforturile sunt concentrate în direcția identificării și sancționării celor implicați în această acțiune ilegală.

FOTO: Captură Mondo TV

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tradiția nedeilor a continuat la Petrila

Publicat

pe

Redactat de

Ieri, în Duminica Tomi, la Petrila a fost ultima nedeie cu ocazia sărbătorilor Pascale din acest an. Nedeia a fost organizată de către locuitorii din Cimpa.

”Hristos a înviat! Nici cimpenii nu se lasă mai prejos! În Duminica Tomi ei încheie salba nedeilor din orașul Petrila, cu ocazia sărbătoririlor pascale”, arată Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK VASILE JURCA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Liga 3: Jiul Petroșani a pierdut cu 8-6!!!

Publicat

pe

Redactat de

În weekend-ul recent încheiat s-au disputat meciurile etapei a VIII-a, antepenultima din play-out-ul Ligii 3 de fotbal. În seria 7 Jiul Petroșani a jucat în deplasare, la FCU 2 Craiova.

Scor de polo

În seria 7 lucrurile sunt clare încă de la jumătatea play-out-ului, fiind cunoscute deja cele două retrogradate, cel puțin pe hârtie, fiind vorba despre FCU2 Craiova, adversara Jiului, și CSO Turceni. În atare condiții, rezultatele din ultimele runde sunt cel puțin bizare, așa fiind și în cazul meciului în care a evoluat Jiul, echipa din Petroșani pierzând cu 8-6! După nici jumătate de oră trupa din Vale conducea cu 3-0, prin golurile lui June, Geangălă și Pencea, iar până la pauză gazdele au redus din handicap prin Manea, iar Jiul intra la vestiare cu 3-1, însă repriza a doua avea să fie halucinantă. Între minutele 50 și 54 petroșănenii primesc patru goluri, autori fiind Sârbu, în două rânduri, Duță și Ilie, iar FCU 2 Craiova conducea cu 5-3! După o oră de joc Jiul reduce din handicap, prin Pocioian, dar în următoarele zece minute gazdele mai înscriu de trei ori, prin Manea, Sîrbu și Ilie, iar scorul devenea 8-4 pentru craioveni. Ultimele zece minute sunt ale echipei vizitatoare, care mai înscrie de două ori, prin Michel și June, iar meciul dintre FCU 2 Craiova și Jiul Petroșani se încheie cu un scor de polo, 8-6 în favoarea gazdelor!

Alte rezultate bizare

Și în celelalte jocuri rezultatele au fost bizare. Astfel, liderul, Universitatea 2 Craiova, a învins, acasă cu 12-0, a treia clasată, Voința Lupac, iar „lanterna roșie”, CSO Turceni, cu doar două puncte în sezonul reglar, a ajuns, acum, la 18, după succesul de pe teren propriu, cu 3-2, în fața poziției secunde, Gilortul Cărbunești. Etapa viitoare programează vineri, de la ora 18:00, meciurile Jiul – Universitatea și Lupac – Cărbunești, iar sâmbătă, de la aceeași oră, FCU – Turceni.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate