Actualitate
Pera Bulz, „îmblânzitorul taragotului”, la ceas aniversar
Numele lui Pera Bulz este sinonim cu taragotul. Nenea Pera, așa cum îi spun cei mai tineri ca maestrul, este un virtuoz al acestui instrument, iar astăzi împlinește 78 de ani.
Poveste de film
Născut pe 2 august 1946, la Vața de Jos, Pera Bulz, de meserie maistru miner, este unul dintre cei mai mari taragotiști ai României, alături de Dumitru Fărcaș și Luca Novac, rămânând, din păcate, singurul în viață din această tripletă de aur. În 2014 a fost printre primii aleși de UNESCO, și nu doar din România, să poarte titulatura de „Tezaur uman viu”. A cucerit numeroase premii și a fost distins pentru performanțele sale artistice, printre altele nenea Pera fiind decorat și cu Medalia „Meritul Cultural”, clasa a III-a. Dar, până a ajunge aici a fost multă muncă, dublată de pasiune pentru muzică și dragoste pentru taragot.
Povestea lui Pera Bulz este una fascinantă. Pentru hunedoreanul Pera Bulz, taragotul este o moştenire de familie. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, în familia sa, a existat întotdeauna un taragotist. În viaţa lui nenea Pera şcoala şi muzica au avut o mare importanţă. „În clasa a patra a venit un învăţător, pe nume Buzaş, un adevărat meseriaş al viorii. Pe atunci se organizau tot felul de concursuri muzicale. La Vaţa de Jos, în clasele mai mari, la o repetiţie, s-a rupt o coardă de la vioară şi m-a pleznit peste faţă. Atunci m-am «supărat» pe vioară şi m-am apucat de clarinet. Îmi făcuse tata unul dintr-o ţeavă şi o pâlnie. Acel clarinet, pe care am învăţat să cânt, îl mai am şi acum”, povesteşte, zâmbind, Pera Bulz.
De la „Muzica de la Tătărăști” la „Taraful de la Vața”
În comuna Vaţa de Jos au fost tot timpul buni suflători. Pe aceştia i-a auzit şi Pera Bulz şi, de atunci, şi-a descoperit marea dragoste: taragotul. „În clasa a şaptea tot tata mi-a cumpărat un taragot din lemn, care avea o tonalitate foarte frumoasă. Cu acest instrument am participat la numeroase concursuri şi am câştigat o mulţime de premii”, spune rapsodul. În 1966, Pera Bulz a avut prima apariţie la radio, iar în 1974 a debutat pe micul ecran. De altfel, de peste 50 de ani, Pera Bulz conduce celebrul taraf de la Vața care, de-a lungul timpului, a suferit mai multe transformări. „Începusem deja să cânt pe la botezuri. Instrumentiştii mai în vârstă mă luau cu ei şi la nunţi. Am intrat în prima formaţie, „Muzica de la Tătărăşti”. Cântam cu ei peste tot, ca să învăţ, că aveam de la cine. Intrumentişti – numai unul şi unul. La şcoala profesională, am făcut şi cursuri de muzică, inclusiv fanfară militară, dar mai câștigasem premii și cât am fost copil. În 1960, un învăţător pe nume Aurel Corf a înfiinţat Taraful de la Vaţa. A adunat în el instrumentişti din toate satele locului. Apoi s-a îmbolnăvit și l-a lăsat pe mâna mea. Erau și alte vremuri. Eram atunci 50 de instrumentişti de toţi. Se minuna lumea de noi când mergeam la spectacole. Nu pierdeam niciun concurs”, spune Pera Bulz.
Din neamul lui Arsenie Boca
Acesta mai are un mic secret. „Vin din familia părintelui Arsenie Boca. Mama mi-a povestit că ne tragem din această familie. Părintele, însă, a dispărut din sat când eu eram mic. Probabil că a vrut ca familia și apropiații săi să nu aibă de suferit. Oricum, ceva tot ni se trage de la el. Ne simțim ocrotiți și simțim că succesul și rugăciunile ni se trage de la părintele Arsenie Boca. Pe-ai noştri i-a binecuvântat Dumnezeu cu câte un talent. Mie mi-a dat cântarea”, e convins vestitul taragostist din Ţara Moţilor.
Instrumentul, la fel de celebru ca interpretul
Pera Bulz ţine la taragot ca la ochii din cap. E mai vechi de 100 de ani şi povesteşte că-l are de când s-a întors din armată, de la un instrumentist din Banat. „Cum am suflat în el, mi-am dat seama că am pus mâna pe un instrument preţios. Bănăţeanul era om în vârstă. Nu mai cânta de mult, dar tot îi venea greu să se despartă de taragot. Nici fiu-său şi nici nepotu-său n-au vrut să cânte şi atunci mi-a spus că vrea să-l dea unui tânăr care să fie mândru de el”, îşi aminteşte taragotistul despre piesa estimată la 10.000 de euro şi apreciată cândva drept cel mai bun taragot din România.
S-au găsit destui dornici să i-l cumpere, dar nu l-ar da pentru nimic în lume. „E greu să mai găsesc altul la fel. Cine mai face astăzi taragoturi? Pentru un instrument ca ăsta ai nevoie de lemn scump – abandos sau trandafir. Primii care l-au meşterit au fost ungurii, iar noi l-am importat de la ei, prin 1920. S-a fabricat un timp la Budapesta, dar afacerea s-a închis. Prin anii ‘80, a existat o fabrică şi la Bucureşti, dar nici asta n-a ţinut mult”, explică Pera Bulz despre instrumentul inventat de maghiari şi care s-a întâmplat să-şi afle celebritatea în muzica populară românească.
A cutreierat lumea cu țarinile moților
Cu taraful și taragotul, Pera Bulz a cutreierat lumea. Are amintiri frumoase, chiar dacă unele au fost neplăcute inițial. „Aceste amintiri sunt ca acelea din armată. Pe moment sunt neplăcute, dar apoi iei partea frumoasă a lucrurilor. Așa a fost în Franța, de exemplu, când am cântat la mai multe instrumente, fiind ca omul – orchestră. Baiul mare a fost cu cimpoiul. Unuia din grup i-a venit ideea ca, pentru a nu se usca burduful, să pună lapte în el. Ei bine, laptele s-a stricat și vă dați seama ce-a fost pe scenă. Am cântat și pe la sovietici, înainte de 1989. Faini băieți, puneau purcei pe masă mai tot timpul, dar ne-au și umplut geamantanele cu statui mici de-ale lui Lenin, că ne dădeau din astea după fiecare spectacol. Am fost și la Hanoi, că ne-a auzit ambasadorul Vietnamului, la Cinciș, cu „Doina lui Iancu”, melodia mea de suflet, și nu s-a lăsat până nu de-a dus acolo, departe, în Asia, pentru vreo două săptămâni. Și am mai fost în multe alte locuri cu Taraful de la Vața, marcă înregistrată la OSIM, și cu țarinile moților”, mai spune Pera Bulz.
I-a încântat pe toți președinții României
Taragotistul Pera Bulz este printre puținii interpreți care au cântat pentru toți președinții României, indiferent de regim. Odată ajuns cunoscut, Pera Bulz a început să fie invitat să cânte pentru potentaţii vremurilor. Taraful de la Vaţa era foarte cunoscut şi trebuia să fie prezent la toate venirile lui Ceauşescu în judeţ. „La ultima vizită în judeţ lui Ceauşescu trebuia să-l aşteptăm pe peronul gării din Petroşani. Eram peste 50 de inşi în taraf. La un moment dat, Elena Ceauşescu scoate capul pe geam, ne vede şi spune: «Nicule, uite-i pe ţăranii ăia frumoşi!».
De asemenea, nenea Pera a încântat urechile și președinților post – revoluționari. ”Pe vremea FDSN, am cântat pentru Ion Iliescu. Cu regretatul Drăgan Muntean i-am cântat şi lui Emil Constantinescu. Lui Traian Băsescu i-am cântat la Simeria, când era în campanie electorală. Am cântat și la Cotroceni, când am fost decorat de Klaus Iohannis. Acesta mi-a promis că vine pe la Vața, dar încă nu a ajuns. Poate vine după încheierea mandatului”, spune Pera Bulz.
În fața multor celebrități
De asemenea, Pera Bulz a început să fie invitat să cânte și pentru alți potentaţi ai vremurilor. „I-am cântat lui Alexandru Drăghici, care era ministru de interne pe vremea comuniștilor, la Valea Lungă, la o cabană. La intrarea în sală am fost controlaţi până la piele. La acea sindrofie am băut „marmeladă” de vin cu sifon. Apoi, când a fost cu Iliescu, le-am cântat lui Nicolae Văcăroiu și Adrian Năstase. La Vața, sau la București, sau cine mai știe pe unde, am cunoscut mulți oameni importanți, și le-am cântat. Ar fi vorba despre Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Cataramă, Teodor Meleșcanu, moț de-al nostru, de la Brad, Ilie Năstase, mână largă, George Copos, care avea numai carduri la el, prințul Paul și mulți alții”, îşi continuă nenea Pera şirul amintirilor.
Tradiția merge mai departe
În branşa muzicanţilor, mai există o tradiţie: instrumentul se lasă moştenire urmaşilor. Pera Bulz e gata s-o respecte, chiar dacă nu alege deocamdată cine din familia lui va duce mai departe povestea taragotului. Fiul său, Eugen, cântă la saxofon, iar nepotul Darin e solist vocal, dar, din fericire, în ultima vreme, după o perioadă în care muzica autentică, pe care o cântă Pera Bulz, o fost într-un plan secundar, au apărut tineri taragotiști de mare perspectivă.
Cântă mai departe
Chiar dacă, în ultima vreme, se confruntă cu ceva probleme de sănătate, nenea Pera nu renunță la cântat. „Odată cu înaintarea în vârstă au apărut și ceva probleme de sănătate. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom trece și peste astea. Pasiunea pentru cântat o am în continuare, chiar dacă, acum, merg mai rar la evenimente publice. Am fost, chiar luna trecută, la «Festivalul taragotului», de la noi, de la Vața, și m-am simțit foarte bine pe scenă. Voi cânta cât voi mai putea și mi-aș dori să fac acest lucru și în fața viitorului președinte”, mai spune nenea Pera.
Familia, pe primul loc
Viața de muzicant nu e ușoară, însă acest lucru nu i-a afectat viața de familie lui Pera Bulz, așa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri. De câte ori vorbește despre cariera sa, celebrul instrumentist, care trăiește și acum în localitatea sa natală, în satul Basarabasa, nu uită să amintească și de cea care îi este alături de zeci de ani, soția sa, distinsa tanti Jenica. „Nu puteam să ajung unde am ajuns fără să o am alături pe soția mea, Jenica, căruia nu am cuvinte să îi mulțumesc. Suntem o familie frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu. Prea multe nu prea mai avem ce să ne dorim. Totuși, la 78 de ani, îmi doresc să devin și străbunic. În rest, să avem parte de pace, liniște și să fim sănătoși”, își încheie povestea Pera Bulz.
La mulți ani, maestre!
Actualitate
La Băița investițiile nu au intrat în vacanță
Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.
Infrastructura rutieră se modernizează
Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. Și chiar dacă a fost perioada de concedii, investițiile derulate de administrația reconfirmată din Băița nu au intrat în concediu. “Recent am reușit să finalizăm un proiect privind infrastructura rutieră. Astfel, au fost finalizate lucrările de modernizare de drumuri în satul Peștera, proiect derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” și cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei. Acesta a prevăzut modernizarea drumurilor din satul Peștera, pe o lungime de 4.008 metri, în proiect fiind cuprinse execuția de 4 podețe si 185 metri liniari de ziduri de sprijin. A fost o promisiune făcută în campania electorală și mă bucur că am reușit să o îndeplinesc chiar înainte de începerea următorului mandat. Pe aceeiași sursă de finanțare au început construirea de podețe peste pârâul Căian în satele aparținătoare Lunca și Hărțăgani. Valoarea acestei investiții este de circa 1,5 milioande lei, iar termenul de finalizare este primul trimestru al anului viitor”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Băița, Damian Diniș.
Noi dotări la școală
Nu este niciun secret faptul că în Băița funcționează una dintre cele mai moderne școli gimnaziale din județul Hunedoara, iar acest lucru este valabil nu doar la nivelul localităților din mediul rural. „Prin prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 am reușit, în uirmă cu doi ani, să facem o modernizare amplă a școlii gimnaziale din localitatea reședință. Sălile de clasă sunt unele moderne, reabilitate și dotate cu toate cele necesare, iar grupurile sanitare așișderea. De asemenea, au fost realizate lucrări la partea exterioară a clădirii, la acoperiș, a fost schimbată și șarpanta, a fost realizată și o mansardă și a fost izolată termic întreaga clădire. Totodată, s-au efectuat reparații și la sălile de clasă din cele două corpuri de clădire clase primare, dar și de clasele V-VIII, la ambele clădiri. În vacanța de vară s-au făcut întreținerile curente, iar elevii au început anul școlar în cele mai bune condiții. În plus, în această săptămână vom finaliza și lucrările la terenul sintetic pe care l-am amenajat în curtea școlii”, a precizat Damian Diniș, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Băița.
Ecologie și sport
La Băița, fostă localitate minieră, există o preocupare permanentă pentru protecția mediului înconjurător și pentru un stil de viață sănătos. Astfel, în Băița va fi marcată, pe 21 septembrie, Ziua Națională a Curățeniei. În cadrul programului intitulat „Let’s do it, Romania” se vor face acțiuni de ecologizare pe raza comunei, administrația din Băița, ai căror reprezentanți se vor implica activ, și de această dată, în activități, urmând a pune la dispoziție materialele necesare. Totodată, la Băița continuă și activitatea fotbalistică, echipa locală Șoimul având un început bun de sezon, atât în Liga 4, cât, mai ales, în faza județeană a Cupei României, fiind calificată în sferturi.
Actualitate
Primarul comunei Șoimuș, apel la solidaritate pentru oamenii loviți de inundațiile din județele Vaslui și Galați. „Este momentul să dăm o mână de ajutor!”
Apel la solidaritate pentru familiile grav afectate de inundațiile care au lovit județele Vaslui și Galați. Numeroase gospodării au fost măturate de ape și au provocat daune de neimaginat. Primarul comunei hunedorene Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a făcut un apel către comunitatea locală pentru ajutorarea oamenilor din cele două județe din estul țării, unde viiturile au făcut prăpăd, în ultimele zile.
“Dragi locuitori ai comunei Șoimuș, vă rog să demonstrăm că suntem alături de semenii noștri din Vaslui și Galați. Vedem cu toții în ce situație se afla acele familii, cred că am putea fiecare să ajutăm cu ce putem pe semenii noștri. Pe lângă ajutorul autorităților am putea să ne mobilizăm și noi să îi sprijinim pe semenii noștri. Cred că am putea strânge la sediul primăriei ajutoare pentru compatrioți noștri loviți de aceste inundații. Aceste ajutoare pot fi în mâncare (produse neperisabile: conserve, zahăr, ulei, etc.), apă potabilă, pături, perne. Este momentul să dăm o mână de ajutor!”, este apelul primarului comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.
Acesta a mai transmis că ajutoarele strânse din comuna Șoimuș vor fi transportate înspre oamenii din zonele sinistrate vineri, 20 septembrie 2024.
Coordonator al acestei campanii este Cristina Irimie – tel. 0729.801.882.
Actualitate
Autolaboratorul mobil pentru monitorizarea calității aerului, instalat la intrarea în Hunedoara
Calitatea aerului din municipiul Hunedoara este monitorizată, iar cetățenii interesați pot vizualiza valorile pe ecranele analizatoarelor instalate în laboratorul mobil.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara a anunțat, ieri, că a instalat autolaboratorul mobil, tot în municipiul Hunedoara, la intrarea în oraş, pe Bulevardul Dacia, nr.28. “Prin intermediul laboratorului mobil vor fi analizaţi indicii de calitate a aerului: praf (PM10 şi PM 2,5), compuşi ai sulfului, compuşi ai azotului, compuşi ai benzenului şi monoxidul de carbon.Vor fi determinate valorile medii la 24 ore, obţinute din valorile orare măsurate şi se vor raporta la valorile limită admise, la 24 ore, pentru fiecare indicator”, au transmis, prin intermediul unui comunicat, reprezentanții APM Hunedoara.
Laboratorul mobil va staţiona în acea locaţie până joi, 19 septembrie 2024, ora 13:00. “Orice persoană interesată poate vizualiza pe ecranele analizoarelor instalate în laboratorul mobil, valorile momentane ale indicilor de calitate a aerului monitorizaţi, în intervalul orar 11:00 – 13:00. Pentru informaţii suplimentare, puteţi să vă adresati APM Hunedoara pe adresa: office@apmhd.anpm.ro, telefon:0254/215445”, se mai arată în același comunicat al APM Hunedoara.
Autolaboratorul mobil al APM Hunedoara a fost instalat, până la mijlocul săptămânii trecute, în parcarea unui hotel din municipiul de pe Cerna.
Autolaboratorul mobil a intrat, în urmă cu câteva luni, în dotarea APM Hunedoara, fiind destinat monitorizării indicilor de calitate a aerului.
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Zăpada s-a așternut, la mijloc de septembrie, în zonele montane înalte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vetuța Stănescu: ”PSD este în epoca isteriei politice, după ce și-a dinamitat electoratul fidel din județul Hunedoara”
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 76, în apropiere de Vălișoara
-
Actualitatecu o zi in urma
A început construcția unei școli ecologice în comuna Pestișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Universitatea din Petroșani, printre instituțiile acreditate pentru formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Plt. adj. șef Mircea Aurelian Cofaru, desemnat ”Pompier de onoare al anului 2024”
-
Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 16 – 20 septembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
14 septembrie, Ziua Națională a Muntelui