Actualitate
Percheziții, inclusiv în județul Hunedoara, într-un dosar de delapidare și spălare de bani. Prejudiciu de peste 66 milioane de lei

Zeci de percheziții au fost efectuate, astăzi, de polițiști într-un dosar de delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. Vizați ar fi administratorii unei firme, împreună cu alte persoane implicate într-un proiect dedicat energiei regenerabile. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu care depășește 66 de milioane de lei.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, au pus, miercuri, în aplicare 66 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Alba, Argeş, Teleorman, Hunedoara, Ilfov şi în municipiul Bucureşti. În documentarea activităţilor au acordat sprijin şi poliţişti din cadrul Secţiei Regionale Poliţie Transporturi Timişoara – Biroul Investigaţii Criminale.
“Activităţile s-au desfăşurat într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii, în folos propriu, şi spălarea banilor. Din probele administrate a reieşit faptul că, începând cu anul 2018, în judeţul Timiş, două persoane, administratori ai unei societăţi comerciale, împreună cu alte persoane angrenate într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată, în scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea infracţiunilor menţionate anterior”, a informat într-un comunicat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Transferuri de criptomonede
Liderii grupării de criminalitate organizată ar fi acţionat în mod coordonat şi specializat, punând în aplicare un mecanism infracţional de însuşire şi folosire, cu rea credinţă, a fondurilor societăţii care, ulterior, ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.
Potrivit anchetatorilor, probele administrate au relevat că, la grupul infracţional organizat, ar fi aderat şi alte persoane, specialişti în domeniile informatic, contabil şi fiscal, care ar fi constituit eşalonul secund al reţelei infracţionale. “În perioada 2018 – 2020, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupării de criminalitate organizată şi-ar fi însuşit şi ar fi folosit din patrimoniul firmei, în interesul lor şi pentru alţii, prin mai multe transferuri către portofele virtuale, a peste 25.000 de unităţi ale unei criptomonede atrase în cadrul proiectului energetic, cu consecinţa producerii unui prejudiciu de peste 66.000.000 de lei (17.700.000 de USD). Însuşirea şi folosirea valorilor societăţii s-ar fi realizat prin transferul monedelor virtuale din portofelul societăţii către portofelele controlate de către membrii grupului infracţional sau persoane şi societăţi afiliate structurii de criminalitate organizată. În paralel cu externalizarea frauduloasă a fondurilor societăţii, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a bunurilor sau valorilor delapidate, în perioada 2018 – 2024, membrii grupării ar fi procedat la schimbarea de monede virtuale în monedă fiduciară pe care ar fi transferat-o în conturi bancare. Ulterior, membrii grupului infracţional precum şi persoane sau societăţi apropiate de aceştia, ar fi efectuat retrageri din conturi şi de la ATM-urile cu criptomonede, utilizând valorile astfel obţinute la achiziţionarea de bunuri (imobile, autoturisme, excursii), creditarea societăţilor, acordarea unor sume de bani cu împrumut apropiaţilor şi angajaţilor unităţii care ar fi avut cunoştinţă de provenienţa ilicită a banilor precum şi raportări fictive cu privire la obţinerea de câştiguri din tranzacţionarea de criptomonedă”, se mai arată în comunicatul IGPR.
Au fost puse în executare 15 mandate de aducere, faţă de persoane fizice şi reprezentanţii legali ai unor persoane juridice, audierile urmând a se desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Piteşti, Alba, Cluj, Oradea, Craiova şi unităţilor subordonate, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş.
Actualitate
Intervenție promptă a pompierilor în Lupeni: Pericol eliminat în urma prăbușirii unor elemente de balcon

Panică într-un cartier de locuințe din Lupeni, după ce bucăți dintr-un balcon deteriorat au început să cadă, punând în pericol trecătorii. În cursul acestei după-amiezi, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara din Petroșani și Lupeni au intervenit rapid pentru a preveni o posibilă tragedie.
Alarma a fost dată de un locatar al blocului, îngrijorat de starea avansată de degradare a balconului unui apartament. La momentul sosirii echipajelor, deja căzuseră fragmente de lemn și bucăți de geam, ceea ce amplifica riscul ca întregul balcon să se prăbușească peste pietonii sau copiii aflați în apropiere.
După evaluarea situației, pompierii din Lupeni au delimitat zona și s-au asigurat că nicio persoană nu este expusă unui pericol direct. Ulterior, cu ajutorul unei autospeciale pentru intervenții la înălțime, echipajele au reușit să îndepărteze elementele instabile ale construcției, eliminând astfel riscul ca acestea să cadă în continuare.
Intervenția promptă a salvatorilor a prevenit un posibil accident grav și a readus siguranța în zonă. Reprezentanții ISU Hunedoara reamintesc cetățenilor importanța semnalării rapide a oricărei situații care poate pune în pericol siguranța publică.
FOTO: ISU HUNEDOARA
Actualitate
Pompierii alpiniști din Hunedoara, în elita salvatorilor europeni: participare la „Rescue Great Day 2025” în Spania

Două dintre cele mai bine pregătite cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, plutonier adjutant șef Spătaru Iulian și plutonier adjutant șef Albu Marian, reprezintă România la prestigioasa competiție internațională „Rescue Great Day 2025”, care se desfășoară în perioada 24-27 aprilie în Sevilla, Spania.
Cei doi pompieri alpiniști fac parte din lotul național de intervenție al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), format din 12 salvatori de elită proveniți din județele Alba, Botoșani, Brașov, Cluj, Sibiu, Timiș, București-Ilfov și Hunedoara. Prezența lor la acest eveniment confirmă nivelul ridicat de pregătire profesională și recunoașterea de care se bucură în rândul specialiștilor din domeniul salvărilor din medii dificile.
„Rescue Great Day” este una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate alpinismului de intervenție, reunind experți și echipe de salvare din întreaga lume. Scenariile tactice propuse de organizatori simulează situații reale de risc, în care participanții trebuie să demonstreze măiestria în aplicarea tehnicilor de acces în coardă, salvare și evacuare a victimelor din spații greu accesibile – de la înălțimi și structuri metalice, până la puțuri, șanțuri, râuri sau arbori.
Participarea salvatorilor hunedoreni la această competiție nu este doar un motiv de mândrie locală, ci și o validare a investițiilor continue în pregătirea profesională a personalului ISU. „Este o onoare pentru noi ca doi dintre colegii noștri să participe la un astfel de eveniment internațional. Este dovada concretă a profesionalismului și dedicării lor”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Competiția nu doar că testează limitele fizice și psihice ale participanților, ci și consolidează cooperarea internațională în domeniul intervențiilor în situații de urgență.
ISU Hunedoara le urează mult succes colegilor lor și își exprimă încrederea că vor reprezenta România cu demnitate și curaj în fața celor mai experimentate echipe de salvatori din lume.
FOTO: FACEBOOK ISU HUNEDOARA
Actualitate
FOTO+VIDEO: Pompierii hunedoreni au salvat viața a două suflete neajutorate

Astăzi, pentru pompierii hunedoreni, misiunile de salvare a doi cățeluși aflați în pericol au avut un final fericit. După două operațiuni atente, pompierii Detașamentelor din Deva și, respectiv, Petroșani au salvat o cățelușă și un cățel care se aflau în medii ostile vieții.
Salvatorii din Deva au scos dintr-un canal aflat în curtea unei gospodării din localitate o cățelușă care a căzut de la o înălțime de 2 metri și era în pericol să se înece.
Intervenția a fost destul de dificilă pentru că deschiderea la suprafață a canalului era prea mică pentru ca un pompier să poată să pătrundă în interior și să ajungă la cățelușa speriată și care lătra fără încetare, cerând ajutor. În final, salvatorii au reușit să o scoată teafără la suprafață.
La Petroșani, aproximativ în același timp, pompierii au salvat un cățel rămas blocat într-un gard metalic. Pentru a putea fi eliberat, echipajul a folosit echipament specific intervențiilor pentru descarcerare.
Intervenția rapidă a salvatorilor a dus la recuperarea în siguranță a cățelului care se afla în pericol să nu mai poată respira. Și această misiune de salvare a unui animal aflat într-o situație care ar fi putut să-i pună viața în pericol, s-a încheiat cu succes.
Când pleacă în astfel de misiuni, pompierii acționează cu profesionalismul și dedicarea care-i caracterizează, pentru că: ”Nicio viață nu trebuie să rămână în pericol!”
FOTO+VIDEO: ISU Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Accident în Defileul Jiului: Femeie rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina. Un pompier aflat în trafic, în timpul liber, i-a acordat primul ajutor
- Actualitatecu o zi in urma
Se caută personal medical la Penitenciarul Deva. Care sunt condițiile
- Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de instabilitate atmosferică. Este vizat și județul Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vreme extremă în vestul și centrul țării: ploi torențiale, vijelii și grindină anunțate pentru 23 aprilie
- Actualitatecu o zi in urma
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise
- Comunitatecu 23 de ore in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam
- Actualitatecu 2 zile in urma
Complexul Energetic Valea Jiului lansează licitația pentru proiectarea lucrărilor de închidere și ecologizare a unităților miniere