
S-A SPART „BUBA”! Doctori hunedoreni implicaţi într-o mare hoţie, comisă în cârdăşie cu farmacişti. Ei prescriau în fals reţete pentru bolnavi, care erau decontate la CJAS, încasând importante sume de bani
Între cei cărora li s-au mai pus cătuşe la mâini se aflăşi preşedintele Organizaţiei Municipale a PC Hunedoara, Tatiana Făgădar, implicatăşi ea, conform anchetatorilor, în înşelăciune, dar şi un fost consilier local din oraşul de pe Cerna, precum şi câţiva distribuitori de medicamente

Medicul Elisabeta Mezo, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, dar şi doctorul, cu aceeaşi specializare, Alina Maura Popa, au fost arestaţi preventiv într-un dosar de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani cu produse farmaceutice. Alături de cei doi medici hunedoreni, în spatele gratiilor au mai ajuns alte şase persoane, între care şi Tatiana Făgădar, preşedintele Organizaţiei Muncipale a PC Hunedoara, care face parte şi din conducerea judeţeană a unui lanţ de farmacii, precum şi doi administratori de farmacii din oraşul de pe Cerna şi încă unul din Deva. De asemenea, s-a mai emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pentru un fost consilier local din Hunedoara, în mandatul trecut din partea PC, Mihai Drăgoescu, implicat şi el, conform anchetatorilor, în această înşelăciune de proporţii. Totul, în urma unor percheziţii ce au avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce poliţiştii au aflat cu ce se ocupau medicii şi farmaciştii implicaţi, mai precis, cum reuşeau aceştia „să stoarcă” o grămadă de bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, în baza unor reţete pentru bolnavi, completate în fals, care nu se onorau niciodată, însă erau decontate.
Descinderile şi modul de operare
După o anchetă care a durat un an, ofiţerii de la „Crimă Organizată”, împreună cu procurorii DIICOT, au descins, vineri dimineaţă, la prima oră, în 16 locaţii, dintre care la patru farmacii şi două cabinete medicale din judeţele Hunedoara, Timişşi Sibiu. Vizaţi au fost mai mulţi medici şi farmacişti suspectaţi că au obţinut importante sume de bani din completarea în fals a sute de reţete ce au fost decontate la CJAS, doctorii primind de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume, în funcţie de numărul medicamentelor prescrise, ce urmau să fie decontate.
Potrivit şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, membrii grupării acţionau pe mai multe paliere. Pe de o parte, medicii prescriau în fals reţete, care erau duse la farmacii şi apoi decontate la Casa de Sănătate, banii fiind însuşiţi. „În fapt, în urma investigaţiilor efectuate în acest caz, s-a stabilit faptul că, în perioada 1 ianuarie 2010 -31 martie 2012, doi medici din cadrul unui spital din judeţul Hunedoara au completat în fals, câteva sute de reţete pentru bolnavi, după care le-au predat către trei societăţi comerciale din municipiile Hunedoara şi Deva, ce deţineau farmacii. Aceste reţete au fost depuse, ulterior, spre decontare la CJAS Hunedoara, încasându-se, astfel, prin înşelăciune, importante sume de bani. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor banii, în funcţie de numărul medicamentelor prescrise, ce urmau să fie decontate”, a spus comisarul şef Traian Berbeceanu.
El a mai arătat că, membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa unei părţi din sumele provenite din înşelăciune, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute. “Pe lângă activităţile de falsificare a reţetelor şi inducerea în eroare a reprezentanţilor CJAS Hunedoara, administratorii celor trei farmacii au înregistrat în evidenţele contabile facturi din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise în mod fals şi decontate. Emitentele acestor înscrisuri, de asemenea, false, erau alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop (firme fantomă), care, ulterior, au fost înstrăinate unor cetăţeni din judeţul Iaşi, aceştia fiind de acord să semneze actele de cesionare în schimbul primirii unor sume modice. De asemenea, din cercetări a reieşit că administratorii au mai înregistrat în contabilitatea farmaciilor şi alte cheltuieli fictive, tot în baza unor facturi fiscale emise de firmele folosite în acest scop, reprezentând diverse prestări servicii neefectuate în realitate şi achiziţionări nereale de bunuri. Astfel, şi-au însuşit sumele înscrise ca şi contravaloare a acestor prestaţii şi achiziţii, sustrăgându-se totodată, de la plata TVA către bugetul consolidat al statului”, a mai declarat sursa citată.
Prejudiciu imens
Anchetatorii mai zic că, pentru a ascunde realitatea şi a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat, de mai multe ori, actele de gestiune ale medicamentelor, încercând, în acest mod, să inducă în eroare organele de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. Totodată, au întocmit acte fictive din care rezulta în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de către o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice. Totodată, în cauză este cercetatăşi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, întrucât este suspectată că a primit 10.000 – 15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l pe acesta că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor.
Prejudiciul creat, stabilit până în prezent, este de aproximativ trei milioane de lei ( din care 1,3 milioane de lei – înşelăciune la casa de asigurări de sănătate, 1,4 milioane de lei – delapidare şi 140.000 de lei spălare de bani). Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii ca prejudiciul total depăşeşte 11 milioane de lei.
„Sunt nevinovată”
La finalul percheziţiilor, un număr de 35 de persoane – medici, farmacişti, asistenţi de farmacie şi distribuitori de produse farmaceutice, au fost ridicate şi duse la sediul DIICOT din municipiul Deva pentru audieri. În faţa anchetatorilor a fost adus, pentru a „da cu subsemnatul”, şi liderul PC Hunedoara, Tatiana Făgădar, care a declarat că nu se consideră vinovată. De asemenea, şi soţul ei a fost adus la sediul DIICOT din Deva, acesta declarând: „Nu ştiu de ce ne-au adus aici. Soţia mea nu deţine farmacii. Este doar angajata unui lanţ de farmacii şi sunt convins că nu a făcut nimic ilegal”.
Suspectând faptul că preşedinta Organizaţiei Municipale a PC Hunedoara ar fi beneficiat de decontările făcute, în baza reţetelor false, de către CJAS, procurorii i-au ridicat Tatianei Făgărar autoturismul acesteia, un Porsche Cayenne.
Audieri maraton
Audierile s-au întins pe durata a circa 12 ore, iar printre care au trebuit să dea explicaţii în faţa anchetatorilor s-a numărat şi grefiera de la Tribunalul Hunedoara, care l-ar fi informat pe unul dintre cei doi medici ce au prescris reţete false că instanţa a aprobat cererea procurorilor de interceptare a convorbirilor sale telefonice.
În final, la capătul audierilor, s-a dispus reţinerea a nouă dintre cele peste 30 de persoane ridicate în urma percheziţiilor, între care şi a Tatianei Făgădar şi a celor doi medici oncologi, Elisabeta Mezo şi Alina Maura Popa. Grefiera de la tribunal şi soţul acesteia, fost şofer la aceeaşi instituţie, au fost lăsaţi în libertate.
Sâmbătă după-amiază, cele nouă persoane reţinute în acest caz au fost duse în faţa instanţei de la Tribunalul Hunedoara cu propunere de arestare preventivă, şedinţa de judecată începând în jurul orei 16:00 şi finalizându-se târziu, în noapte. Magistraţii s-au pronunţat la ora 01:07, aceştia acceptând propunerea procurorilor DIICOT. Astfel, ei au emis mandate de arestare preventivă pe 29 de zile (de la data de 7 aprilie şi până în 5 mai 2013) pe numele Tatianei Făgădar, consilier local şi preşedinte a Organizaţiei Municipale a PC Hunedoara, soţului acesteia, Iulian Făgădar, medicului Elisabeta Mezo, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean din Deva, doctorului oncolog Alina Maura Popa, soţului acesteia, Călin Popa, fost ofiţer SRI. De asemenea, alături de aceştia au mai fost arestaţi preventiv Dumitru Ciprian Ban şi Cristian Ion Doţiu, administratori la o farmacie din Hunedoara, Ramona Goia, administratorul unei farmacii din Deva, şi Adriana Enuţa, care ţinea contabilitatea firmelor implicate. În plus, magistraţii au emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Mihai Tudor Drăgoescu, fost consilier local PC în mandatul trecut la Hunedoara care, conform anchetatorilor, ar fi înfiinţat trei firme „fantomă”, pe numele cărora emitea facturi false, dar şi intermedia legăturile între medici şi farmacişti.
Acţiunea pentru destructurarea acestui grup infracţional a fost efectuată de DIICOT -Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia şi SCCO Hunedoara, cu sprijinul BCCO şi SOS Timişoara. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii (SRI).