
Campania naţională de screening continuă în judeţ
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), de la demararea campaniei naţionale de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi până în prezent, în judeţ au fost testate 1.650 de hunedorence dintre care 1.579 au şi primit rezultatele.

Acestea şi-au prelevat probe în unul din spitalele mari din judeţul Hunedoara care au în dotarecentre de recoltare a materialului celular cervical. „De la 1 decembrie s-a reînceput activitatea în cadrul programului centrul de recoltare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva şi, de asemenea, a fost validat şi Spitalul Municipal Lupeni. Până în prezent din cele 1.650 de hunedorence testate 1.579 au primit rezultatele”, a declarat Cecilia Birău, directorul adjunct în cadrul DSP Hunedoara.
Medicii de familie, invitaţi să se înscrie în program
Pentru a beneficia de testarea Babeş-Papanicolau, gratuită în cadrul programului naţional de screening de depistarea precoce a cancerului de col uterin, traseul pe care trebuie să-l efectueze hunedorencele până la examenul propriu zis este simplu.Acestea trebuie să se prezinte la medicul de familie care va informa pacienta, îi va elibera un formular care va asigura înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Odată recoltate probele, acestea vor fi trimise în laboratoarele medicilor anatomapatologi iar rezultatele finale vor fi comunicate ulterior de medicul de familie. „Până la această oră au fost împărţite medicilor de familie incluşi în program aproximativ 6.850 de fişe pentru participarea femeilor eligibile. În judeţ sunt circa 142 de centre de informare şi consiliere (medici de familie), iar cei care nu au depus dosarele pentru validare, până la această oră, sunt invitaţi să se înscrie pentru participare”, a mai spus Cecilia Birău.
Specialiştii din cadrul DSP Hunedora recomandă tuturor femeilor efectuarea testului privind cancerul de col uterin cu atât mai mult cu cât România se află pe locurile fruntaşe din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această maladie. Iar judeţul Hunedoara nu face rabat de la aceste statistici triste. „La nivel naţional mortalitatea dictată de această boală este foarte ridicată. Problema e că încă femeile românce se ruşinează să se prezinte la medic pentru astfel de analize. Aceasta este şi cauza pentru care multe dintre ele, stau cu fişele primite de la medici de familie şi nu se prezintă mai departe la centrele de recoltare. În 2009, de exemplu, în judeţ doar o treime din cazurile depistate se aflau în stadiul curabil, iar în 2011 din cele 77 de cazuri depistate doar 22 erau în stadiu curabil şi asta din cauza faptului că nu s-au prezentat la timp la medici când încă se mai putea face ceva. Pe parcursul anului 2012 şi până la finele lui au fost înregistrate 81 de cazuri noi cu cancer de col uterin”, a mai spus Cecilia Birău.