Actualitate
Peste 13.800 de hunedoreni au solicitat subvenţii la încălzire
Ajutor pentru plata facturilor
Cei mai mulţi solicitanţi sunt din Deva, Brad şi municipiul de pe Cerna, iar majoritatea beneficiarilor se folosesc de gazul metan pentru a-şi face cald în locuinţe
Începând cu luna noiembrie şi până în luna martie a acestui an, hunedorenii cu venituri mici pot beneficia de subvenţii la facturile de gaze naturale, lemne sau energie termică pe bază de dosar.
Centralizate, la nivelul judeţului, numărul mediu de cereri depuse lunar de familii sau persoane singure, depăşeşte 13.000.
Ajutoarele la gaz vor fi plătite în curând
Potrivit şefului Agenţiei de Prestaţii Sociale, Octavian Băgescu, odată ce s-a dat „undă verde” depunerii dosarelor pentru subvenţionarea la încălzire, în luna noiembrie, în judeţ au fost înregistrate 4.861 de cereri în ceea ce priveşte ajutorul pentru lemne, 6.950 la gaze naturale şi 2.072 la energia termică, în total 13.883 de dosare. „În luna noiembrie, prima lună în care se acordă ajutoare pentru încălzire, la nivelului judeţului, pentru lemne au fost 4.861 de cereri care au şi fost plătite în decembrie însumând peste 1,8 milioane de lei. De asemenea, o mare parte din facturile la energia termică în cele şase localităţi din judeţ care mai beneficiază de această formă de încălzire au fost achitate în luna decembrie, iar restul, precum şi cele la gaze naturale, vor fi decontate în perioada următoare”, spune Octavian Băgescu.
Mai puţine faţă de anul trecut
Potrivit acestuia, cele mai multe cereri pentru ajutor la încălzirea centralizată au fost depuse în municipiile Deva şi Brad. În ceea ce priveşte încălzirea cu gaz, cele mai multe cereri au fost înregistrate în municipiul Hunedoara unde sunt peste 3.200 de beneficiari, 911 în Deva, 508 la Orăştie, 506 la Călan, 328 Simeria şi lista continuă. În ceea ce priveşte încălzirea cu lemne, 278 de brădeni şi-au depus dosare pentru acordare de ajutor, 222 la Orăştie şi 227 în localitatea Pui. Totuşi, potrivit aceloraşi surse, cererile de ajutor pentru cele trei forme de încălzire sunt mai puţine faţă de cele depuse anul trecut. „Anul acesta au fost depuse mai puţine dosare privind ajutorul la încălzire faţă de anul trecut. Numărul mediu lunar de beneficiari de anul trecut (2011-2012) s-a situat undeva la 16.598, din care aproximativ 2.300 la energie termică, 6.500 la lemne, majoritatea fiind la gaze naturale. Numai pentru lemne în cele cinci luni de iarnă, anul trecut au fost alocate aproximativ cinci milioane şi jumătate de lei”, a mai spus şeful Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Hunedoara.
Actualitate
Acțiune umanitară la ITM Hunedoara. Angajații s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe sinistrații din Galați
Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara vine în sprijinul cetățenilor din județul Galați afectați de inundațiilor puternice provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris.
În cadrul unei inițiative lansate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în parteneriat cu Inspecția Muncii, personalul I.T.M. Hunedoara, într-un gest de solidaritate și empatie față de persoanele afectate de recentele inundații din județul Galați, a demarat o acțiune umanitară de strângere de fonduri și achiziționare de produse necesare sinistraților.
“Angajații I.T.M. Hunedoara au răspuns prompt nevoilor stringente ale comunității din Galați, fondurile colectate fiind trimise către Inspecția Muncii, care coordonează spijinul pentru sinistrați. Este datoria noastră, atât ca instituție, cât și ca oameni, să oferim sprijin celor care se confruntă cu dificultăți. Prin această acțiune, ne dorim să fim alături de comunitățile care au fost grav afectate de dezastrele naturale și să le oferim o mână de ajutor pentru a depăși aceste momente grele”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara.
Actualitate
„Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024”, la Deva, Hunedoara și Petrila – în 27 septembrie
„Noaptea Cercetătorilor Europeni”, eveniment dedicat cercetătorilor și pasionaților de știință, va avea loc, în acest an, pe 27 septembrie, în 21 de orașe din România, inclusiv în județul Hunedoara, la Deva, Hunedoara și Petrila.
La Deva, Colegiul Național “Decebal” va fi gazda evenimentului. Cei mai prietenoși cercetători îi așteaptă pe toți pasionații de știință, începând cu ora 17:00, să deslușească împreună tainele științei în cele cele mai inedite și captivante moduri. Activități interactive, experimente trăsnite, ateliere de lucru, demonstrații și prezentări, expoziții și dezbateri sunt pregătite pentru publicul de toate vârstele.
Și la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, pasionații de inginerie, mecanică, tehnologie și robotică sunt așteptați, pe 27 septembrie, de la aceeași oră, respectiv 17:00, cu activități ce le vor stârni curiozitatea.
La Exploatarea Culturală Petrila – Sala „Ladislau Schimdt”, în aceeași zi, tot de la ora 17:00, publicul va fi invitat să se implice activ în activități ce vizează abilitățile viitorului și, totodată, să interacționeze cu ceilalți pasionați de știință, toate întrebările găsindu-și răspunsurile în dialogul științific dintre inițiați și amatori.
“Noaptea Cercetătorilor Europeni” este un eveniment ce se înscrie în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și care atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori, fiind apreciat de public, încă de la prima ediție în anul 2005. Ediția din acest an se organizează în 25 țări, iar peste 400 orașe din Europa și nu numai vor fi gazda evenimentului ce își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Actualitate
“Let’s Do It, Romania!”: Voluntari din întreg județul sunt așteptați, sâmbătă, la „Ziua de Curățenie Națională”
Deșeurile din mai multe areale naturale ale județului Hunedoara vor fi strânse sâmbătă, 21 septembrie, în cadrul unei noi ediții a amplei campanii de ecologizare, ce are loc la nivelul întregii țări, intitulată „Let‘s do it, Romania!”. Voluntari hunedoreni și din întreaga țara își unesc forțele în cel mai mare proiect de implicare socială din România, care își propune curățarea gunoaielor din arealele naturale într-o singură zi.
Județul Hunedoara se alătură, și în acest an, la „Ziua de Curățenie Națională”, eveniment ajuns la cea de-a XI-a ediție și care reunește 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari în lupta pentru o lume mai curată. Voluntarii hunedoreni sunt invitați la curățenie, pentru a reda frumusețea naturii, pentru a strânge deșeurile, dar și să petreacă o zi alături de oameni dornici să facă fapte bune.
Diana Eva Diniș, coordonator județul Hunedoara: „Fiecare gest contează, și cu fiecare voluntar care se alătură, facem un pas înainte spre o Românie mai curată și mai frumoasă”
„Voluntariatul reprezintă esența comunității și un mod prin care fiecare dintre noi poate contribui la o schimbare reală. Într-o lume unde provocările de mediu sunt din ce în ce mai complexe, este foarte important ca fiecare cetățean să se implice, să-și asume responsabilitatea pentru viitorul său și al generațiilor următoare. „Ziua de Curățenie Națională” nu este doar o zi în care adunăm deșeuri; este o acțiune de conștientizare și responsabilizare, un exemplu clar al puterii pe care o are implicarea colectivă. Fiecare gest contează, și cu fiecare voluntar care se alătură, facem un pas înainte spre o Românie mai curată și mai frumoasă. Voluntariatul, pentru mine, este un mod de viață. Fiecare persoană, indiferent de vârstă sau statut social, are capacitatea de a face o schimbare. În această zi, îmi doresc să vedem nu doar o curățenie fizică, ci și o trezire a conștiinței publice asupra importanței protejării mediului. Acesta este doar începutul unei mișcări mai ample de educare și de transformare a atitudinilor față de natură și resursele noastre. Împreună putem reuși! Vă invit să fiți parte din această schimbare și să ne alăturăm cu toții în efortul de a lăsa în urma noastră o lume mai curată și mai sănătoasă”, spune Diana Eva Diniș, coordonator județul Hunedoara – „Let‘s do it, România!”.
În județul Hunedoara se vor organiza acțiuni de ecologizare în următoarele localități: Aninoasa, Baia de Criș, Baru, Băcia, Băița, Bănița, Bătrâna, Beriu, Blăjeni, Boșorod, Brad, Brănișca, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Bunila, Burjuc, Cârjiți, Certeju de Sus, Deva, Dobra, General Berthelot, Geoagiu, Ghelari, Gurasada, Hațeg, Hărău, Hunedoara, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Luncoiu de Jos, Lupeni, Mărtinești, Orăștie, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Petrila, Petroșani, Râu de Mori, Ribița, Romos, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Sântămăria- Orlea, Șoimuș, Teliucu Inferior, Toplița, Totești, Uricani, Vața de Jos, Vulcan, Zam.
Instituția Prefectului Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara susțin evenimentul prin asigurarea logisticii și coordonarea la nivel județean. De asemenea, mai multe instituții și asociații partenere aduc nu doar sprijin logistic, ci și resurse umane valoroase – voluntari pregătiți și dornici să participe la curățenia județului. Parteneri: Direcția Silvică Hunedoara, Parcul Naţional Retezat, Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Ciclovina, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara, Sistemul Hidrotehnic Independent Petroşani, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi „Decebal” Hunedoara, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, Asociația AlerT În Deva și mulți alții.
Modalități de implicare:
-
Înscrie-te ca voluntar pentru „Ziua de Curățenie Națională” pe 21 septembrie 2024 accesând: https://app.letsdoitromania.ro/login
sau
-
Direct la cel mai apropiat punct de întâlnire și înregistrare a voluntariilor, în ziua de 21.09.2024, începând cu ora 09:00.
Lista puncte de întâlnire/înregistrare voluntari:
Nr. crt. | Localitate | Punct de intalnire |
1 | Aninoasa | Primăria Aninoasa |
2 | Baia de Criș | Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș |
3 | Baru | Primăria Baru |
4 | Băcia | Primăria Băcia |
5 | Băița | Primăria Băița |
6 | Bănița | Primăria Bănița |
7 | Bătrâna | Primăria Bătrâna |
8 | Beriu | Școala Gimnazială „Constantin Daicoviciu” Beriu |
9 | Blăjeni | Primăria Blăjeni |
10 | Boșorod | Primăria Boșorod |
11 | Brad | Primăria Brad |
12 | Brănișca | Primăria Brănișca |
13 | Bucureșci | Primăria Bucureșci |
14 | Bulzeștii de Sus | Primăria Bulzeștii de Sus |
15 | Bunila | Primăria Bunila |
16 | Burjuc | Primăria Burjuc |
17 | Cârjiți | Primăria Cârjiți |
18 | Certeju de Sus | Primăria Certeju de Sus |
19 | Deva | Platou Bejan |
20 | Dobra | Primăria Dobra |
21 | General Berthelot | Primăria General Berthelot |
22 | Geoagiu | Primăria Geoagiu |
23 | Ghelari | Primăria Ghelari |
24 | Gurasada | Şcoala Gimnazială Gurasada |
25 | Hațeg | Primăria Hațeg |
26 | Hărău | Primăria Hărău |
27 | Hunedoara | Restaurant „Ciuperca” – Pădurea Chizid |
28 | Lelese | Primăria Lelese |
29 | Lunca Cernii de Jos | Primăria Lunca Cernii de Jos |
30 | Luncoiu de Jos | Primăria Luncoiu de Jos |
31 | Lupeni | Primăria Lupeni |
32 | Mărtinești | Primăria Mărtinești |
33 | Orăștie | Primăria Orăștie |
34 | Orăștioara de Sus | Primăria Orăștioara de Sus |
35 | Pestișu Mic | Primăria Pestișu Mic |
36 | Petrila | Primăria Petrila |
37 | Petroșani | Primăria Petroșani |
38 | Râu de Mori | Primăria Râu de Mori |
39 | Ribița | Primăria Ribița |
40 | Romos | Primăria Romos |
41 | Sarmizegetusa | Primăria Sarmizegetusa |
42 | Sălașu de Sus | Primăria Sălașu de Sus |
43 | Sîntămărie Orlea | Primăria Sîntămărie Orlea |
44 | Șoimuș | Primăria Șoimuș |
45 | Teliucu Inferior | Primăria Teliucu Inferior |
46 | Toplița | Primăria Toplița |
47 | Totești | Primăria Totești |
48 | Uricani | Primăria Uricani |
49 | Vața de Jos | Primăria Vața de Jos |
50 | Vulcan | Primăria Vulcan |
51 | Zam | Primăria Zam |
„Let’s Do It, Romania!” este cea mai mare mișcare socială din țară, dedicată promovării curățeniei și protejării mediului, organizând evenimente de amploare și campanii educaționale ce mobilizează comunități întregi pentru a combate problema deșeurilor și a promova sustenabilitatea.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vandalism la „Vaporașul” din Șoimuș. Sunt căutați făptașii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat prădat de două ori, în zona gării din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lansarea unei noi cărți în “Anul Avram Iancu”: un omagiu istoric la Țebea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
PNL Hunedoara a dat startul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Microbuz cu șapte persoane, implicat într-un accident rutier, la Merișor. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Avarie. Zeci de străzi din Deva, fără apă, timp de câteva ore
-
Actualitatecu o zi in urma
Sensei Mircea Popa deschide un nou an de pregătire pentru tinerii karateka: oportunități pentru sportivii dedicați
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Locuințe pentru tineri, recepționate de ANL, în comuna Sântămăria – Orlea