
Triaj epidemiologic după vacanţă
Pentru a evita răspândirea bolilor infecţioase şi parazitare în colectivităţile şcolare, odată cu începerea noului semestru, în această lună, s-a desfăşurat triajul epidemiologic al preşcolarilor şi elevilor hunedoreni.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în prima săptămână de şcoală, au fost examinaţi 38.836 de elevi din judeţ. Triajul epidemiologic a fost efectuat de către cei 17 medici şcolari hunedoreni, ajutaţi de doctorii de familie.
Cu afecţiuni infecţioase sau parazitare

În urma controalelor efectuate, în judeţ au fost depistaţi 436 de copii cu diferite afecţiuni, din care 187 cu angine (faringoamigdalite acute), 15 cu boli infecţioase şi parazitare şi 11 cu micoze. Cele mai multe cazuri înregistrate au privit, însă, epidemiile de păduchi sau râie. În acest sens, au fost depistate 214 cazuri de pediculoză, cele mai multe în Valea Jiului, 68 de elevi, dar şi în Deva, 75, Hunedoara, 42, în zona Orăştie, 27, şi două la Geoagiu. Tot în Valea Jiului au fost depistate şi opt cazuri de scabie, iar la Hunedoara, unul. „După recontrolul ce s-a efectuat la zece zile, nu au mai fost depistate boli infecţioase şi parazitare. Deci, la această oră, în judeţul Hunedoara, medicii şcolari nu au mai semnalat cazuri de pediculozăşi de scabie”, a declarat Cecilia Birău, director executiv adjunct în cadrul DSP Hunedoara.
Mai puţine cazuri faţă de primul semestru
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DSP Hunedoara, numărul de copii depistaţi cu diferite afecţiuni în această lună este mai mic faţă de cel înregistrat la începutul anului şcolar, în septembrie 2012. În urma controalelor efectuate atunci, rezulta un număr de 483 de cazuri cu diferite afecţiuni. Tot atunci, numărul elevilor cu păduchi era de 268, iar incidenţa bolilor infecţioase şi parazitare era dublă faţă de această perioadă. În scădere este şi numărul cazurilor de scabie: la începutul semestrului trecut afectaţi de această boală erau 15 copii.
Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să se prezinte cu copiii la medicul de familie în cazul în care prezintă semne şi simptome de boală acută infecţioasăşi/sau parazitară (febră, dureri abdominale, dureri musculare, cefalee, roşeaţă la nivelul tegumentelor, semne de grataj, agitaţie) pentru a primi tratament adecvat. Acest lucru contribuie la menţinerea stării de sănătate corespunzătoare în colectivităţile de copii şi tineri.