Connect with us
Data: 20/06/2024
.

Actualitate

Peste 200 de elevi hunedoreni s-au întors la şcoală, plini de râie şi păduchi

Publicat

pe

Triaj epidemiologic după vacanţă

Pentru a evita răspândirea bolilor infecţioase şi parazitare în colectivităţile şcolare, odată cu începerea noului semestru, în această lună, s-a desfăşurat triajul epidemiologic al preşcolarilor şi elevilor hunedoreni.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în prima săptămână de şcoală, au fost examinaţi 38.836 de elevi din judeţ. Triajul epidemiologic a fost efectuat de către cei 17 medici şcolari hunedoreni, ajutaţi de doctorii de familie.

Cu afecţiuni infecţioase sau parazitare

Elevii au fost controlaţi de medicii şcolari sau de familie

Elevii au fost controlaţi de medicii şcolari sau de familie

În urma controalelor efectuate, în judeţ au fost depistaţi 436 de copii cu diferite afecţiuni, din care 187 cu angine (faringoamigdalite acute), 15 cu boli infecţioase şi parazitare şi 11 cu micoze. Cele mai multe cazuri înregistrate au privit, însă, epidemiile de păduchi sau râie. În acest sens, au fost depistate 214 cazuri de pediculoză, cele mai multe în Valea Jiului, 68 de elevi, dar şi în Deva, 75, Hunedoara, 42, în zona Orăştie, 27, şi două la Geoagiu. Tot în Valea Jiului au fost depistate şi opt cazuri de scabie, iar la Hunedoara, unul. „După recontrolul ce s-a efectuat la zece zile, nu au mai fost depistate boli infecţioase şi parazitare. Deci, la această oră, în judeţul Hunedoara, medicii şcolari nu au mai semnalat cazuri de pediculozăşi de scabie”, a declarat Cecilia Birău, director executiv adjunct în cadrul DSP Hunedoara.

Mai puţine cazuri faţă de primul semestru

Advertisement

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DSP Hunedoara, numărul de copii depistaţi cu diferite afecţiuni în această lună este mai mic faţă de cel înregistrat la începutul anului şcolar, în septembrie 2012. În urma controalelor efectuate atunci, rezulta un număr de 483 de cazuri cu diferite afecţiuni. Tot atunci, numărul elevilor cu păduchi era de 268, iar incidenţa bolilor infecţioase şi parazitare era dublă faţă de această perioadă. În scădere este şi numărul cazurilor de scabie: la începutul semestrului trecut afectaţi de această boală erau 15 copii.

Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să se prezinte cu copiii la medicul de familie în cazul în care prezintă semne şi simptome de boală acută infecţioasăşi/sau parazitară (febră, dureri abdominale, dureri musculare, cefalee, roşeaţă la nivelul tegumentelor, semne de grataj, agitaţie) pentru a primi tratament adecvat. Acest lucru contribuie la menţinerea stării de sănătate corespunzătoare în colectivităţile de copii şi tineri.

Actualitate

Județul Hunedoara rămâne sub Cod portocaliu de caniculă. “Valul de căldură va persista”

Publicat

pe

Redactat de

Județul Hunedoara se va afla și vineri, 21 iunie, sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

„Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Olteniei, în sud-vestul Munteniei, precum și în sudul Transilvaniei și al Crișanei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

ANM notează că în zilele viitoare valul de căldură se va extinde și intensifica.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ecologizare pe râul Aninoasa

Publicat

pe

Redactat de

Weekend-ul trecut, 25 de voluntari au colectat 50 de saci de deșeuri de pe râul Aninoasa, în cadrul unei acțiuni de igienizare organizate de asociațiile Urbanlab.vj și Pe Firul Apei, alături de grupul de inițiativă Aninoasa Noastră și Asociația Copii pentru Viitor.

Pe parcursul a patru ore, localnicii, reprezentanții autorităților locale și angajații Sistemului Hidrotehnic Petroșani – Apele Române Jiu au curățat un segment de 1,2 km al râului. Pe lângă deșeurile de mici dimensiuni, adunate în saci, au fost scoase și obiecte mari, precum trotinete, saltele, electrocasnice și resturi de materiale de construcții, înțepenite în albie sau pe maluri.

”25 de voluntari au colectat sâmbăta trecută 50 de saci de deșeuri de pe râul Aninoasa în cadrul acțiunii de igienizare organizată împreună cu asociația urbanlab.vj & Pe Firul Apei, grupul de inițiativă Aninoasa noastră și Asociatia Copii pentru Viitor. Timp de patru ore, localnici, reprezentanți ai autorităților locale, angajați ai Sistemul Hidrotehnic Petroșani – Apele Române Jiu au curățat 1,2 km de râu. Deșeurilor de mici dimensiuni, adunate în saci, li s-au adăugat cele de mari dimensiuni, înțepenite în albie sau pe maluri: trotinete, saltele, electrocasnice, resturi de materiale de construcții. Acțiunea face parte din evenimentele care se vor desfășura în timpul acestei veri în cadrul Rețelei Comunitare CuApeleCurate pentru implicarea comunității și autorităților privind poluarea apelor cu plastic. Mulțumim tuturor participanților care au luat atitudine și au strâns deșeurile din localitatea lor!”, informează cei de la Cu Apele Curate.

FOTO: FACEBOOK CU APELE CURATE

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara: Distribuirea abonamentelor gratuite pentru transportul public local începe în 25 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Autorităţile locale din Hunedoara anunţă că, în perioada 25 iunie -19 iulie 2024, la Piața Dunărea, în hala mare, se va face distribuirea abonamentelor gratuite pentru transportul public local pentru lunile iulie, august și septembrie 2024.

Distribuirea se va face de luni până vineri, între orele 07:00 și 14:00, iar pentru evitarea aglomerării distribuirea se va face pe litere și categorii de beneficiari: pensionari & persoane cu dizabilități + însoțitori + asistenți personali+ persoane fără venit + refugiați + veterani de război + văduve veterani de război+ revoluționari + deținuți politici conform tabelului alăturat”, au anunțat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Sursa: Primăria Hunedoara

Plafoane de venit în baza cărora se acordă călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun pe raza municipiului:

– 30 de călătorii pentru – pensionarii cu venituri mai mici de 2.561 lei/lună, inclusiv, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara;

– 20 călătorii pentru – pensionarii cu venituri cuprinse între 2.562 – 2753 lei/lună, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara;

– 16 călătorii pentru – pensionarii cu venituri cuprinse între 2.754 – 2945 lei/lună, cu domiciliul pe raza administrativ teritorială a municipiului Hunedoara.

Advertisement

Pe lângă pensionarii cu venituri mai mici de 2.945 de lei pe lună, de călătorii gratuite mai pot beneficia, conform prevederilor legale şi următoarele categorii de persoane: persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii/asistenţii personali ai acestora, persoanele fără venit, refugiaţii, veteranii de război, văduvele veteranilor de război, revoluţionarii şi foştii deţinuţi politici.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate