Investiţie pentru siguranţă
Pe conducătorii auto şi pietoni, „vor fi cu ochii” mai mult de 60 de camere, montate în 23 de puncte intens circulate din reşedinţa judeţului
Un sistem ultraperformant de management al traficului a fost inaugurat ieri de autorităţile locale din Deva. Astfel municipiul reşedinţă este cel de-a şaselea oraş din România în care este implementat un astfel de sistem, alături de Bucureşti, Timişoara sau Zalău. Întreaga investiţie a fost finanţată din fonduri europene şi a avut o valoare de peste 13 milioane de lei.
Obiectivul general al proiectului a constat în îmbunătăţirea fluxului rutier, aflat într-o permanenţă creştere, şi a siguranţei cetăţeanului din Deva prin implementarea unui sistem cu control adaptiv de management al traficului urban. Astfel au fost modernizate următoarele artere principale: Calea Zarandului, strada Mihai Eminescu şi Avram Iancu şi bulevardele 22 Decembrie şi Decebal.
Unul la 150 de locuitori
Odată cu implementarea proiectului management al traficului din Deva au fost semaforizate un număr de 17 intersecţii, iar alte şase au beneficiat de modernizarea vechilor sisteme. Astfel, în acest moment în municipiul reşedinţă există 141 de semafoare pentru vehicule şi alte 166 pentru pietoni. Pentru că o bună parte a noilor semafoare au fost puse în funcţiune încă de săptămâna trecută, reacţiile negative din parte cetăţenilor nu au întârziat să apară, însă primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, susţine că toată lumea îşi va da seama de utilitatea acestui sistem în scurt timp. „Sunt convins că odată cu începerea şcolii, în toamnă, se va vedea cu adevărat utilitatea acestui sistem. Mi s-a reproşat prin oraş că am împânzit Deva cu semafoare care sunt inutile. Eu sunt sigur că toată lumea se va convinge de utilitatea lor în cel mai scurt timp”, susţine primarul municipiului Deva, Petru Mărginean. Pe de altă parte, reprezentanţii firmei care a implementat sistemul susţin că acesta este complet automatizat şi în acest moment „învaţă” traficul din oraş. În momentul în care va identifica care sunt arterele cu trafic intens, semafoarele vor avea mai mult timp „verde” pentru autovehiculele care circulă „pe” ele. Şi pentru pietoni semaforizarea s-a modernizat, în cele mai multe intersecţii aceştia vor avea la dispoziţie un buton special care, odată apăsat, va schimba în cel mai scurt timp culoarea semaforului. „În momentul în care un pieton va atinge butonul, semnalul este recepţionat de sistemul de management şi, în cel mai scurt timp posibil, i se va oferi prioritate pietonului în intersecţie”, susţine inginerul proiectant al sistemului Valentin Stan.
Deva, oraşul Big-Brother
Sistemul de management al traficului rutier este interconectat şi cu cel de supraveghere urbană, acest proiect fiind, la rândul său, în etapă finală de execuţie. În cel mai scurt timp un număr de 63 de camere de supraveghere vor sta cu „ochii” pe deveni, în 23 de puncte intens circulate din oraş. Centrul de comandă al acestui sistem este la Poliţia Locală Deva unde, non-stop, trei persoane supraveghează bunul mers al traficului şi atenţionează în anumite cazuri organele abilitate să intervină. „În centrul de comandă de la sediul Poliţiei Locale vor fi permanent trei persoane, doi operatori pentru supravegherea traficului şi un dispecer supervizor. Avem şi un telefon direct care poate fi apelat de către populaţie pentru a anunţa evenimentele nedorite, iar noi, în cel mai scurt timp, ne vom deplasa şi vom anunţa şi organele abilitate. De aici, noi poliţiştii locali vom veghea la siguranţa traficului şi a cetăţenilor din municipiul nostru”, a precizat şeful Serviciului Public de Poliţie Locală din Deva, Ilie Lavu.