Connect with us
Data: 20/04/2025
.

Actualitate - Eveniment

Peste 460 de locuri libere în liceele din judeţ, după a doua etapă de repartizare

Publicat

pe

Un număr de 13 absolvenţi de gimnaziu din judeţul Hunedoara au reuşit să „prindă” un loc la liceu în cadrul celei de-a doua etape de repartizare computerizate. Dintre aceştia, o singură candidată a avut media de admitere peste 7, restul fiind admişi la liceu cu medii cuprinse între 4,13 şi 2,58. A treia etapă de admitere în învăţământul liceal de stat, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din cele anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015, se va desfăşura între 4 şi 5 septembrie.

Pe de altă parte, între 28 – 31 iulie vor fi rezolvate de comisia judeţeană de admitere situaţiile speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată.

 

Ofertă şcolară supraevaluată

 

Advertisement

Absolvenţii de gimnaziu din judeţ care nu au participat la primele două etape de admitere la liceu au la dispoziţie 468 de locuri libere în unităţile de învăţământ. Asta pentru că o bună parte a liceelor şi-au supraevaluat oferta de şcolarizare pentru anul 2014 – 2015, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara. Majoritatea locurilor disponibile este în clase cu profil tehnologic, însă restanţierii mai au şansa să prindă un loc şi la licee teoretice cum ar fi cel din Ilia sau Colegiul Naţional „Decebal” din Deva şi „Aurel Vlaicu” din Orăştie.

Advertisement

Actualitate

Momârlanii din Valea Jiului dau startul nedeilor în prima zi de Paște

Publicat

pe

Redactat de

În inima Văii Jiului, comunitățile momârlanilor marchează sărbătoarea Paștelui printr-un obicei ancestral: debutul nedeilor – sărbători tradiționale cu rădăcini adânci în identitatea locală.

Aceste petreceri câmpenești, desfășurate în jurul bisericilor, devin an de an un prilej de bucurie, reîntâlnire și întărire a legăturilor comunitare.

Prima nedeie are loc chiar în duminica Paștelui, la Dâlja, și este urmată, în zilele următoare, de cele organizate în Sălătruc, Maleia, Jieț și la Biserica Sânonilor – cea mai veche lăcaș de cult din Valea Jiului. În Duminica Tomii, momârlanii, alături de barabe, urcă la Câmpu lui Neag pentru una dintre cele mai așteptate nedei ale anului, desfășurată în vatra satului.

Pregătirile încep dis-de-dimineață, când bărbații îmbrăcați în port popular pregătesc mâncarea la foc de lemne, în ceaune de aramă. Mesele se umplu cu bucate tradiționale – ciorbă și tocăniță de oaie, varză călită și nelipsitul păsat cu brânză, o rețetă specifică zonei, făcută din mălai, unt și brânză de oi.

Atmosfera este completată de muzică tradițională și dansuri populare, iar obiceiurile străvechi atrag atenția atât localnicilor, cât și vizitatorilor. Unul dintre cele mai spectaculoase este „pușcatul cu țeavă de carbid” – o demonstrație de ingeniozitate și forță, prin care se produce o explozie controlată din carbid și apă.

Mai mult decât simple petreceri, nedeile reprezintă o formă de respect față de trecut și un simbol al continuității culturale. Pentru momârlani, acestea sunt „zile de veselie” menite să șteargă grijile anului și să aducă lumină și speranță în comunitate.

Advertisement

Prin păstrarea cu sfințenie a acestor tradiții, momârlanii din Valea Jiului oferă o lecție valoroasă despre identitate, solidaritate și apartenență. Fiecare nedeie devine astfel o sărbătoare a spiritului locului și a rădăcinilor care unesc generații.

FOTO: Ziarul Exclusiv

Citeste mai mult ...

Actualitate

Stropi de primăvară și voie bună. Tradiția udatului, păstrată cu sfințenie în a doua zi de Paște

Publicat

pe

Redactat de

În multe comunități din România, mai ales în Transilvania, tradiția udatului în a doua zi de Paște aduce veselie, culoare și o notă aparte sărbătorilor pascale.

Tinerii, îmbrăcați în costume populare sau ținute festive, se adună pentru a respecta un obicei vechi de secole: stropirea fetelor și femeilor tinere cu apă sau parfum, un gest simbolic menit să aducă purificare, fertilitate și noroc în noul an.

Originile acestui obicei se pierd în negura timpului, fiind legate de ritualuri precreștine de primăvară, care celebrau renașterea naturii și a vieții. Cu trecerea anilor, tradiția s-a împletit cu semnificațiile creștine ale Paștelui, fiind asociată cu bucuria Învierii și începutul unui nou ciclu.

În sate precum cele din județele Cluj, Mureș sau Harghita, tinerii pornesc în grupuri de dimineață și merg din casă în casă, unde rostesc versuri și cer „permisiunea de a uda”.

În schimbul stropirii, gazdele îi răsplătesc cu ouă roșii, prăjituri sau chiar un păhărel de pălincă. În unele locuri, fetele poartă un șorț special pe care băieții lipesc bancnote – o formă modernă a obiceiului de altădată.

Deși în orașe tradiția a pierdut din intensitate, în mediul rural ea este păstrată cu sfințenie și transmisă din generație în generație. Pentru mulți tineri, udatul nu este doar un joc simbolic, ci și o ocazie de socializare și, uneori, începutul unei povești de dragoste.

Advertisement

Psihologii spun că păstrarea acestor obiceiuri are un rol important în menținerea identității culturale și a coeziunii comunitare, oferind un prilej de bucurie colectivă într-un cadru festiv.

Tradiția udatului rămâne astfel un strop de autenticitate și un simbol al speranței, într-o lume care are tot mai multă nevoie de legături profunde, de comunitate și de rădăcini.

FOTO: ChatGPT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Mihai Bobonete și Mihai Rait revin la Deva cu un nou spectacol de comedie. Show-ul de stand-up comedy „Life is life”, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”

Publicat

pe

Redactat de

Îndrăgiții actori de comedie Mihai Bobonete și Mihai Rait revin la Deva cu un nou show de stand-up comedy. Spectacolul „Life is lifeva avea loc sâmbătă, 7 iunie 2025, de la ora 19:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

“Show-ul de stand-up comedy „Life is Life” aduce pe scenă povești savuroase din viața de zi cu zi, în stilul deja consacrat al lui Bobonete – natural, direct și extrem de amuzant. În deschidere, Mihai Rait încălzește atmosfera cu glume pe gustul tuturor, pregătind publicul pentru o seară plină de bună dispoziție”, se arată într-un comunicat transmis de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Accesul la spectacol se face pe baza biletului, care poate fi prezentat: tipărit, alb-negru sau color sau pe telefon, prin scanarea codului QR. Este interzisă filmarea spectacolului – orice înregistrare neautorizată reprezintă o încălcare a legii, totodată, spectatorii fiind rugați să păstreze telefoanele pe modul silențios sau vibrații și să le folosească doar în caz de urgență. Organizatorii precizează că spectacolul este interzis minorilor sub 16 ani.

Biletele sunt disponibile la casieria Centrul ui Cultural „Drăgan Muntean” Deva, după următorul program: luni și vineri: 11:00 – 14:00, miercuri: 14:00 – 17:00, online, pe platforma iabilet.ro

Cei doi actori din „Las Fierbinți” – Mihai Bobonete și Mihai Rait, au mai fost prezenți la Deva și în vara anului trecut, cu un alt spectacol de comedie de succes.

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJARE

Alpaccess angajeaza schelari in Deva. Oferim: contract pe durata nedeterminata, tichete de masa. Relatii la telefon: 0752.421.764.

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate