Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Actualitate

Peste 70 de cazuri de cancer de col uterin, depistate în județ

Publicat

pe

Aproape 1.800 de cazuri noi de cancer, de toate tipurile, au fost înregistrare în județul Hunedoara, pe parcursul anului 2019, dintre acestea 73 sunt de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU,) lansată în 2007, are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor aspupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijlocelor de prevenire. Derulată sub sloganul „Stop Cancerului de Col Uterin Vaccineaza-te acum!”, campania va continua efortul susţinut pentru reducerea riscului şi intensificarea prevenţiei CCU, în urma initiaţivei OMS de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018. În UE, România se afla într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei (32,8 cazuri noi/100.000 femei) şi a mortalităţii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Advertisement

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU. Screeningul cervical constă în depistarea fazelor precanceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fără internare, şi dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Rata mortalității a scăzut cu peste 30% în Europa     

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară – esenţiale în scăderea incidenţei CCU. Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră. Progresele recente la noi depind de Programul Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populaţie extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuşi că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Advertisement

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiţia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami şi să nu fi fost infectaţi anterior. Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanicolau după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin.

Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, celebrează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin prin diferite activităţi.

„Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV; vom desfășura și activități ale campaniilor: „Sănătatea mintală”, „Gripa nu se tratează cu antibiotice!”. Reflectarea largă a SEPCCU 2020 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile şi comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi preţioase de care depind generaţiile următoare. Cancerul de col uterin este o problemă gravă a sănătăţii publice în România”, a declarat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

 

Advertisement

Date statistice pentru județul Hunedoara, realizate de DSP Hunedoara:

  2019 2018 2017 2016
Total cazuri noi de cancer

 

1719 2557 1557
Advertisement

 

1610

 

Cancer de col 73 66 77 61

 

Advertisement

Actualitate

Călin Petru Marian, un lider dedicat oamenilor și comunității: ”Trebuie să clădim”

Publicat

pe

Redactat de

Într-o lume în care politica poate părea adesea distanțată de nevoile oamenilor și de comunități, Călin Petru Marian, candidatul Partidului Național Liberal pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, pune accent pe oameni, pe comunitate.

Cu o viziune orientată către oameni și cu o determinare neclintită, Călin Petru Marian aduce un suflu nou în politica locală.

Călin Petru Marian înțelege că forța unei comunități stă în oamenii săi și că progresul vine prin implicarea activă a fiecărui membru. Este un adept al ideii că politicile publice trebuie să fie centrate pe oameni și că partidele politice ar trebui să fie instrumente pentru a servi comunitățile, nu scopuri în sine.

“Mie îmi plac lucrurile grele și bătăliile grele. Dacă ar fi totul prea simplu, ar fi fără interes. Sunt omul care am făcut alpinism, iar în alpinism e greu să te urci pe vârfurile munților dacă nu ai un pic de adrenalină.

Politicile publice se fac prin oameni politici. Partidele sunt populate de oameni. Contează oamenii care sunt în echipăa partidului PNL.

Advertisement

Călin Petru Marian subliniază importanța construirii unui viitor mai bun pentru locuitorii Văii Jiului. El recunoaște potențialul inestimabil al acestei regiuni și se angajează să scoată Vulcanul și întreaga Vale a Jiului din anonimat. Pentru el, aceasta nu este doar o provocare politică, ci o misiune personală de a aduce prosperitate și dezvoltare într-o zonă cu oameni harnici și dornici de a-și vedea comunitatea înflorind.

“Când ajungi într-o funcție administrativă nu împarți oamenii în PNL, PSD, AUR sau UDMR. Toți sunt oameni. Dacă vrei să ai anumite rezultate și să fii mulțumit, e foarte important ca atunci când ajungi într-o funcție vremelnică, trebuie să lași ceva după tine.

Dan are capacitatea, are potențialul, determinarea și voința de a câștiga Vulcanul. Vulcanul și întreaga Vale a Jiului trebuie scoasă din anonimat. Aici există oameni cu suflet, oameni care vor să trăiască în Valea Jiului, oameni care nu vor să se mute din Valea Jiului. Ca să putem să ducem mai departe căruța asta a societății, trebuie să facem ceva pentru ei. Dacă nu au alternativă, pleacă, nu se uită înapoi. Au resentimente că își lasă părinții, copiii aici, dar trebuie să facem ceva, să clădim, să punem o cărămidă. Suntem oameni serioși. Aveți încredere în noi. Suntem oameni cu inima deschisă. Nici eu nu mă pricep la toate. Am nevoie de fiecare om pentru a putea face lucruri împreună. Nu este simplu, dar cu cât este mai greu, cu atât rezultatul victoriei va fi cu foarte multă adrenalină”, a mai spus Călin Petru Marian.

Călin Petru Marian nu promite soluții ușoare sau rapide, ci îndeamnă la colaborare și implicare activă. Acesta înțelege că pentru a reuși într-o astfel de misiune, este necesar să lucrăm împreună, să punem fiecare o cărămidă în construcția unui viitor mai bun.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva: Au fost aprobate criteriile de repartizare a locuințelor ANL

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local Deva a aprobat, joi, 28 martie 2024, forma finală a noilor criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuințe și în reparatizarea locuințelor ANL aflate în administrarea Direcției de Asistență Socială Deva.

Principala noutate face referire la situațiile în care titularul cererii de locuință își desfășoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă. În astfel de cazuri, acesta trebuie să facă dovada adresei la care își desfășoară activitatea, cu respectarea prevederilor legislației care reglementează munca la domiciliu.

Cererea de locuință se efectuează doar individual și în nume propriu.

Advertisement

Criteriile de ierahizare a dosarelor de locuință sunt stabilite prin punctaj și au în vedere situația locativă și civilă a solicitanților, starea de sănătate a acestora, vechimea cererii, venitul realizat, nivelul de educație, dar și situațiile locative sau sociale deosebite.

În cazul în care mai mulți solicitanți au înregistrat același punctaj, departajarea acestora se realizează pe baza a trei criterii:

– situația locativă constatată la momentul repartizării locuinței; prioritate va avea solicitantul a cărui situație locativă este sau poate deveni gravă

Advertisement

– vechimea cererii; prioritate va avea cererea cu o vechime mai mare

– punctajul acordat în baza criteriilor cu caracter de protecție socială (starea civilă și starea de sănătate)

Criteriile de acces la locuințe ANL:

Advertisement

-titularul cererii de locuință trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani, la data depunerii cererii, și care poate primi repartiție până la împlinirea vârstei de 40 de ani

-titlularul cererii de locuință și membrii familiei sale trebuie să nu dețină și să nu fi deținut o locuință în proprietate și, de asemenea, să nu fie chiriași într-o altă locuință proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a instituției în care își desfășoară activitatea, în municipiul Deva și localitățile aparținătoare.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE cu privire la locuințele pentru tineri, destinate închirierii se pot obține la numerele de telefon 0737.036.001 și 0755.878.451 (Serviciul Fond Locativ – Locuințe ANL), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 și vineri – între orele 8:00-14:00.

Advertisement

În prezent, Direcția de Asistență Socială Deva administrează un număr total de 137 de locuințe ANL, situate în trei imobile.

Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Jandarmi hunedoreni au donat sânge pentru semenii lor

Publicat

pe

Redactat de

Jandarmi, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, au participat la o acțiune de donare de sânge. Angajați ai IJJ Hunedoara au răspuns apelului și au donat, la Centrul de Transfuzie Sanguină, lichid vital. Acțiunea la care s-au alăturat jandarmii hunedoreni face parte din campania intitulată „Donează Sânge! Salvează o viață!”, derulată la nivel național.

“Anul acesta, pe data de 3 aprilie, se împlinesc 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pentru a marca acest moment aniversar, jandarmii hunedoreni au demarat activitățile dedicate sărbătoririi „Zilei Jandarmeriei Române”, prin participarea în cursul zilei de 27 martie, la o activitate de donare de sânge în cadrul campaniei naționale ,,Donează sânge! Salvează o viață!”. Prin fiecare donare de sânge, jandarmii hunedoreni încearcă să devină salvatori ai celor care luptă pentru viața lor. Gestul simplu, dar nobil, completează spiritul civic al fiecăruia dintre noi, dovedind empatia, dăruirea și respectul față de semenii noștri”, au transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

Sursa foto: IJJ Hunedoara

Jandarmii hunedoreni îndeamnă cât mai mulți oameni să facă acest gest umanitar. “Le mulțumim colegilor care și-au arătat disponibilitatea pentru a se implica în această inițiativă, precum și cadrelor medicale din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Deva pentru amabilitatea și căldura cu care ne întâmpină la fiecare activitate de donare. Totodată, dorim să lansăm un îndemn pentru toţi membrii comunităţii, să se alăture prin voluntariat acestor acţiuni umanitare, în scopul acordării unui real ajutor persoanelor aflate în dificultate”, au mai transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate