
„Ziua Numărului Unic European de Urgenţă” a fost marcată, ieri, şi la Deva. Cu acest prilej, reprezentanţii serviciului au prezentat şi o statistică îngrijorătoare: hunedorenii sună cu miile, dar cei mai mulţi o fac fără motiv
Nu de puţine ori, operatorii sunt nevoiţi să suporte telefoanele primite de la anumite persoane care, fie din plictiseală, fie din distracţie pun muzică, cer sfaturi sau înjură
Ieri a fost zi de sărbătoare pentru angajaţii dispeceratului 112 din judeţul Hunedoara şi nu numai. Şi asta, fiindcă s-a sărbătorit „Ziua Numărului Unic European de Urgenţă”, celebrată, în fiecare an, în 11 februarie. Cu această ocazie, operatorii au primit vizita unor copii care au putut să vadă cum arată dispeceratul, cei mici primind, totodată, şi explicaţii referitoare la modul de utilizare al acestui serviciu. Sărbătoarea a fost şi un bun prilej de a mai face, încă o dată, un apel către cei care sună abuziv la acest număr să nu încarce inutil liniile de urgenţă, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) Hunedoara au prezentat şi o statistică referitoare la numărul de apeluri primite, pe parcursul anului trecut trecut, precum şi în luna precedentă din 2013. Cifrele sunt îngrijorătoare şi arată că mai mult de 70 la sută dintre cei care au apelat la 112 au făcut-o în mod nejustificat.
Doar un sfert reale
Aproape fiecare locuitor al judeţului Hunedoara a sunat, în 2012, la 112, dacă e să ne luăm după numărul de apeluri primite care se apropie de cifra 370.000. Dintre acestea, doar aproximativ 29 la sută au fost reale, adică 108.958 apeluri, restul, de 259.694, fiind false. „Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale”, spune colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii (STS) Hunedoara.
În cele mai multe dintre situaţiile reale anunţate, anul trecut, 112, a fost necesară intervenţia ambulanţei (57,95 la sută, cu 73.480 de cazuri), urmată de poliţie (24,81 la sută, cu 31.455 de cazuri), pompieri şi SMURD (14,04 la sută, cu 17.808 de cazuri) şi jandarmerie (3,20 la sută, cu 4.061 de cazuri).
Nici anul acesta nu a început prea bine pentru operatorii de la 112 care, în ianuarie, au primit aproape 24.000 de apeluri false, din cele circa 32.000 recepţionate în total.
Autorităţile fac un apel apel la locuitorii puşi pe glume să nu mai apeleze abuziv la numărul unic de urgenţă, reamintind că la 112 se sună doar atunci când este vorba cu adevărat de o urgenţă.
[notification type=”standard”]
SANCŢIONAŢI. 17 hunedoreni, amendaţi, anul trecut, pentru că „s-au jucat” cu telefonul
Autorităţile îi găsesc destul de greu pe cei care sună în mod nejustificat la 112, ţinând operatorii ocupaţi în timp ce alte persoane au, într-adevăr, nevoie de ajutor, pentru că în majoritatea cazurilor se sună de pe cartele preplătite neînregistrate pe numele utilizatorilor. Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, un număr de 17 hunedoreni au plătit pentru că au sunat degeaba la 112. “Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele preplătite. Urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, anul trecut, 17 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112”, mai spune colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al STS Hunedoara.
[/notification]
[notification type=”standard”]
„Musafiri” de-o şchioapă la dispecerat
Pentru că a fost ziua numărului unic european de urgenţă, câteva zeci de copii de la o şcoală din Deva au putut vedea, ieri, „pe viu” cum arată dispeceratul 112, aflat în incinta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara.
Micuţilor li s-a explicat specificul şi modul de funcţionare al dispeceratului 112 şi cel corect de apelare. De asemenea, copiii au aflat când trebuie să apeleze numărul de urgenţă, ce să facă dacă sună din greşeală la 112 şi ce să anunţe dacă apelează la acest număr. În plus, spre bucuria lor, ei au avut ocazia să vadăşi dotările autospecialelor de intervenţie ale poliţiei, ambulanţei, SMURD, Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
Numărul european de urgenţă a fost lansat în anul 1991, pentru a oferi un serviciu unic pentru apelurile de urgenţă disponibil în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE). Parlamentul European şi Comisia Europeană au adoptat o hotărâre cu privire la numărul european de urgenţă 112 şi au declarat ziua de 11 februarie „Ziua Numărului Unic European de Urgenţă 112”. Acţiuni similare cu cea de ieri, de la IPJ Hunedoara, s-au organizat în aproape toate dispeceratele 112 din ţară.
Pe de altă parte, pe parcursul anului trecut, prin intermediul Centrului Operaţional şi Apeluri de Urgenţă 112 al IPJ Hunedoara s-au preluat circa 32.000 de apeluri de la cetăţeni, fiind necesară intervenţia în aproape a jumătate din cazuri, dintre care în 14.177 de situaţii poliţiştii au acţionat sub 10 minute. Cazurile sesizate prin 112 la care au intervenit poliţiştii hunedoreni au constat, în principal, în situaţii de violenţă, furturi, tâlhării, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi evenimente rutiere.
[/notification]