Actualitate - Eveniment
PESTE UN SECOL DE CULTURĂ. Teatrul de Artă din Deva celebrează 113 ani de la primul spectacol

Teatrul de Artă din Deva sărbătorește 113 ani de la primul spectacol jucat pe scena instituției culturale emblematice. Momentul va fi marcat printr-un eveniment cultural de excepție, menit să amintească publicului importanța și istoria de peste un secol a teatrului devean.
La 23 aprilie 1911, la Teatrul Orășenesc Deva (Városi Színház) Comitatul Hunedoarei, Imperiul Austro-Ungar, se juca primul spectacol, „Prologul” lui Váradi Antal. Se împlinesc 113 ani de atunci, iar momentul va fi marcat, într-un mod cu totul special.
Cu ocazia aniversării, publicul este invitat, marți, 23 aprilie, de la ora 18:30, la un eveniment cultural de excepție care include dezvelirea unei plachete, un scurt discurs din partea oficialităților locale, moment urmat, de la ora 19:00, de spectacolul „Interludii” de Eugene O’Neill, în regia celebrului Alexander Hausvater.
Arc peste timp. De la „Prologul” lui Váradi Antal, în 1911… la „Interludii”, de Eugen O’Neill – în 2024
„Teatrul din Deva 113 ani… e mult?…e puțin? Cetatea noastră care a dat și numele localității a fost atestată prima dată acum 754 de ani, mai precis în 1269 ca și Castrum Deva însă prima proclamare a orașului a avut loc în 1848 când Deva a avut primul consiliu ales și și-a luat destinul în propriile mâini. Sfârșitul secolului 19 a marcat o explozie arhitecturală, lucru nemaivăzut până în zilele noastre și anume … 1886 Primăria Deva, 1890 Palatul Prefecturii, 1895 Spitalul Orășenesc, 1899 Palatul Justiției. Pe locul fostului local Redut demolat în 1910 s-a ridicat în nici doi ani clădirea care în prezent adăpostește Teatrul de Artă din Deva și ce este demn de menționat este faptul că majoritatea fondurilor au fost donații publice. Greu de crezut sau acceptat în 2024…dar dorința de cultură civilizatoare a fost foarte mare. Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau Maghiar de inspirație Secession Vienez. Aceasta capodopera arhitecturală aflată astăzi pe lista monumentelor istorice a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți, Komor Marcell și Dezső Jakab specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa. În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentat spectacolul lui Váradi Antal, intitulat Prologul. După aceea a fost interpretată opereta Obsitos de Emerich Kalman. De menționat este și faptul că a funcționat ca și cinematograf cu numele Urania unde au rulat primele filme mute din Comitatul Hunedoarei. De-a lungul timpului a suferit numeroase intervenții, fiind necesare lucrări de reparații și modernizare, dar în principiu a rămas la fel, o sală de spectacole specială cu o arhitectură interioară tubulară de operă vieneză cu cupolă și cupoletă ce favorizează o acustică perfectă ce o diferențiază net de alte construcții similare.
Astăzi teatrul are 400 de locuri, este teatru de repertoriu cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică (130 producții în ultimii 13 ani)”, declară managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.
De-a lungul timpului, prestigioasa instituție de cultură a avut mai multe denumiri, în diferitele etape ale existenței sale: Teatrul Orășenesc, Ansamblul de Cântice și Dansuri, Teatrul de Estradă, Teatrul Arta, Teatrul de Stat de Estradă, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Județean Hunedoara și, în prezent, Teatrul de Artă Deva.
Managerul Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu: „Prezența unui teatru într-o localitate este un simbol al valorii, al apartenenței culturale la marea familie europeană”
Managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, consideră că „prezența teatrului într-o localitate este un indicator de civilizație și progres, un mijloc de educație permanent și un factor de apartenență culturală în marea familie europeană”.
„Este o onoare pentru noi să lucrăm în acest teatru, aș vrea să adaug pentru început. Continuăm ce s-a început în urmă cu în jur de 113 ani și, din punctul meu de vedere, la cote maxime, pentru că Teatrul de Artă din Deva se afirmă tot mai mult pe scena culturală românească și nu numai, deoarece avem turnee în Europa, mai ales, în țări importante, cum ar fi Belgia, Germania. Chiar luna viitoare, vom pleca cu opt spectacole în Germania (…) De ce este important să avem teatru?, pentru că, din punctul meu de vedere, prezența unui teatru într-o localitate este un simbol al valorii, al apartenenței culturale la marea familie europeană, este un indicator de civilizație și progres, un mijloc de educație permanent. De aceea, nu am lăsat această dată, de 23 aprilie, să treacă întâmplător și vrem să amintim publicului de vechimea și de importanța teatrului devean. În acest sens, inaugurăm printr-o plachetă care va fi amplasată pe fațada teatrului și vom prezenta un spectacol cu totul special, ultima noastră premieră – „Interludii” de Eugen O Neill, în regia celebrului Alexander Hausvater. Bucuria mea este să fie cât mai mulți oameni prezenți la acest eveniment și să ne bucurăm împreună de această instituție de cultură prestigioasă care este și un monument arhitectonic. (…) Importantă este prezența publică. Teatrul este făcut pentru oameni, în primul rând”, a declarat managerul Teatrului de Artă Deva, regizor, dr. Mihai Panaitescu.
Publicul, invitat să trăiască emoțiile spectacolului „Interludii”
Piesa „Interludii”, scrisă de Eugene O’Neill, laureat al Premiului Nobel, adaptată de Alexander Hausvater, este o co-producție a Teatrului de Artă Deva cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani.
“Nina, protagonista spectacolului, evoluează de la o americancă obișnuită, fata unui profesor universitar, la o femeie excepțională care sacrifică totul pentru bărbații iubiți. Spectacolul urmărește trei generații diferite, în perioada dintre cele două războaie mondiale, generații care definesc toate tipurile de relații dintre un bărbat și o femeie (violența, brutalitatea, pasiunea și romantismul). „Acest spectacol este recomandat doar acelor spectatori care sunt în căutarea iubirii și nu se opresc din a spera că o vor găsi, până la ultimul strop de energie! Noi, cei care am creat acest spectacol, avem un scop bine definit: ca fiecare din noi să-și găsească emotivitatea și să o utilizeze pentru a forma un cuplu care se iubește.” – regizor Alexander Hausvater.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Diana Dănilă, Daniel Cergă, Aurelian Culea, Armand Crișan, Robert Vladu, Simona Codreanu, Roxana Olșanschi, Cristina Lazăr, Lorin Presecan, Gianina Iconaru, Viorica Bulgac, Patricia Buraga, Dumitru Stegărescu. Spectacolul este regizat de reputatul regizor de talie mondială Alexander Hausvater. Mircea Octavian Kiraly semnează muzica din spectacol. Costume: Wilhelmina Kuron Bekesi. Decor: Alexandru M. Radu. Asistent regie: Radu Rădoi. Lighting design: Alex Dancu. Asistent coregrafie: Melinda Muradin.
Cu ocazia evenimentului festiv, intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.
Actualitate
A murit Papa Francisc

Papa Francisc, vocea săracilor care a remodelat Biserica Catolică, dar care s-a confruntat cu o rezistență acerbă, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul.
Moartea lui Papa Francisc, care a devenit primul pontif latino-american în 2013 și a fost unul dintre cei mai în vârstă papi din istoria Bisericii, a survenit la câteva săptămâni după ce a fost externat dintr-un spital din Roma, unde s-a luptat cu un caz grav de pneumonie la ambii plămâni.
Echipa sa medicală a declarat că starea lui se stabilizase, permițându-i să continue convalescența la reședința sa Casa Santa Marta din Vatican. La două săptămâni după ce a părăsit spitalul, el i-a încântat pe credincioși apărând surprinzător în Piața Sfântul Petru
Actualitate
Momârlanii din Valea Jiului dau startul nedeilor în prima zi de Paște

În inima Văii Jiului, comunitățile momârlanilor marchează sărbătoarea Paștelui printr-un obicei ancestral: debutul nedeilor – sărbători tradiționale cu rădăcini adânci în identitatea locală.
Aceste petreceri câmpenești, desfășurate în jurul bisericilor, devin an de an un prilej de bucurie, reîntâlnire și întărire a legăturilor comunitare.
Prima nedeie are loc chiar în duminica Paștelui, la Dâlja, și este urmată, în zilele următoare, de cele organizate în Sălătruc, Maleia, Jieț și la Biserica Sânonilor – cea mai veche lăcaș de cult din Valea Jiului. În Duminica Tomii, momârlanii, alături de barabe, urcă la Câmpu lui Neag pentru una dintre cele mai așteptate nedei ale anului, desfășurată în vatra satului.
Pregătirile încep dis-de-dimineață, când bărbații îmbrăcați în port popular pregătesc mâncarea la foc de lemne, în ceaune de aramă. Mesele se umplu cu bucate tradiționale – ciorbă și tocăniță de oaie, varză călită și nelipsitul păsat cu brânză, o rețetă specifică zonei, făcută din mălai, unt și brânză de oi.
Atmosfera este completată de muzică tradițională și dansuri populare, iar obiceiurile străvechi atrag atenția atât localnicilor, cât și vizitatorilor. Unul dintre cele mai spectaculoase este „pușcatul cu țeavă de carbid” – o demonstrație de ingeniozitate și forță, prin care se produce o explozie controlată din carbid și apă.
Mai mult decât simple petreceri, nedeile reprezintă o formă de respect față de trecut și un simbol al continuității culturale. Pentru momârlani, acestea sunt „zile de veselie” menite să șteargă grijile anului și să aducă lumină și speranță în comunitate.
Prin păstrarea cu sfințenie a acestor tradiții, momârlanii din Valea Jiului oferă o lecție valoroasă despre identitate, solidaritate și apartenență. Fiecare nedeie devine astfel o sărbătoare a spiritului locului și a rădăcinilor care unesc generații.
FOTO: Ziarul Exclusiv
Actualitate
Stropi de primăvară și voie bună. Tradiția udatului, păstrată cu sfințenie în a doua zi de Paște

În multe comunități din România, mai ales în Transilvania, tradiția udatului în a doua zi de Paște aduce veselie, culoare și o notă aparte sărbătorilor pascale.
Tinerii, îmbrăcați în costume populare sau ținute festive, se adună pentru a respecta un obicei vechi de secole: stropirea fetelor și femeilor tinere cu apă sau parfum, un gest simbolic menit să aducă purificare, fertilitate și noroc în noul an.
Originile acestui obicei se pierd în negura timpului, fiind legate de ritualuri precreștine de primăvară, care celebrau renașterea naturii și a vieții. Cu trecerea anilor, tradiția s-a împletit cu semnificațiile creștine ale Paștelui, fiind asociată cu bucuria Învierii și începutul unui nou ciclu.
În sate precum cele din județele Cluj, Mureș sau Harghita, tinerii pornesc în grupuri de dimineață și merg din casă în casă, unde rostesc versuri și cer „permisiunea de a uda”.
În schimbul stropirii, gazdele îi răsplătesc cu ouă roșii, prăjituri sau chiar un păhărel de pălincă. În unele locuri, fetele poartă un șorț special pe care băieții lipesc bancnote – o formă modernă a obiceiului de altădată.
Deși în orașe tradiția a pierdut din intensitate, în mediul rural ea este păstrată cu sfințenie și transmisă din generație în generație. Pentru mulți tineri, udatul nu este doar un joc simbolic, ci și o ocazie de socializare și, uneori, începutul unei povești de dragoste.
Psihologii spun că păstrarea acestor obiceiuri are un rol important în menținerea identității culturale și a coeziunii comunitare, oferind un prilej de bucurie colectivă într-un cadru festiv.
Tradiția udatului rămâne astfel un strop de autenticitate și un simbol al speranței, într-o lume care are tot mai multă nevoie de legături profunde, de comunitate și de rădăcini.
FOTO: ChatGPT
- Actualitatecu 2 zile in urma
Update: Femeia a fost găsită decedată
- Actualitatecu 20 de ore in urma
A murit Papa Francisc
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tradiția ciocnitului ouălor de Paște. O practică plină de semnificații și legături ancestrale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim
- Actualitatecu 2 zile in urma
Retezatul Hațeg, ultima calificată în Final Four
- Actualitatecu 2 zile in urma
Momârlanii din Valea Jiului dau startul nedeilor în prima zi de Paște
- Actualitatecu 19 ore in urma
Incendiu puternic la o casă din satul Tărățel. Focul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Mihai Bobonete și Mihai Rait revin la Deva cu un nou spectacol de comedie. Show-ul de stand-up comedy „Life is life”, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”