Connect with us
Data: 24/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

PESTE UN SECOL DE CULTURĂ. Teatrul de Artă din Deva celebrează 113 ani de la primul spectacol

Publicat

pe

Teatrul de Artă din Deva sărbătorește 113 ani de la primul spectacol jucat pe scena instituției culturale emblematice. Momentul va fi marcat printr-un eveniment cultural de excepție, menit să amintească publicului importanța și istoria de peste un secol a teatrului devean.

La 23 aprilie 1911, la Teatrul Orășenesc Deva (Városi Színház) Comitatul Hunedoarei, Imperiul Austro-Ungar, se juca primul spectacol, „Prologul” lui Váradi Antal. Se împlinesc 113 ani de atunci, iar momentul va fi marcat, într-un mod cu totul special.

Cu ocazia aniversării, publicul este invitat, marți, 23 aprilie, de la ora 18:30, la un eveniment cultural de excepție care include dezvelirea unei plachete, un scurt discurs din partea oficialităților locale, moment urmat, de la ora 19:00, de spectacolul „Interludii” de Eugene O’Neill, în regia celebrului Alexander Hausvater.

Arc peste timp. De la „Prologul” lui Váradi Antal, în 1911… la „Interludii”, de Eugen O’Neill – în 2024

Teatrul din Deva 113 ani… e mult?…e puțin? Cetatea noastră care a dat și numele localității a fost atestată prima dată acum 754 de ani, mai precis în 1269 ca și Castrum Deva însă prima proclamare a orașului a avut loc în 1848 când Deva a avut primul consiliu ales și și-a luat destinul în propriile mâini. Sfârșitul secolului 19 a marcat o explozie arhitecturală, lucru nemaivăzut până în zilele noastre și anume … 1886 Primăria Deva, 1890 Palatul Prefecturii, 1895 Spitalul Orășenesc, 1899 Palatul Justiției. Pe locul fostului local Redut demolat în 1910 s-a ridicat în nici doi ani clădirea care în prezent adăpostește Teatrul de Artă din Deva și ce este demn de menționat este faptul că majoritatea fondurilor au fost donații publice. Greu de crezut sau acceptat în 2024…dar dorința de cultură civilizatoare a fost foarte mare. Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau Maghiar de inspirație Secession Vienez. Aceasta capodopera arhitecturală aflată astăzi pe lista monumentelor istorice a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți, Komor Marcell și Dezső Jakab specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa. În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentat spectacolul lui Váradi Antal, intitulat Prologul. După aceea a fost interpretată opereta Obsitos de Emerich Kalman. De menționat este și faptul că a funcționat ca și cinematograf cu numele Urania unde au rulat primele filme mute din Comitatul Hunedoarei. De-a lungul timpului a suferit numeroase intervenții, fiind necesare lucrări de reparații și modernizare, dar în principiu a rămas la fel, o sală de spectacole specială cu o arhitectură interioară tubulară de operă vieneză cu cupolă și cupoletă ce favorizează o acustică perfectă ce o diferențiază net de alte construcții similare.

Advertisement

Astăzi teatrul are 400 de locuri, este teatru de repertoriu cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică (130 producții în ultimii 13 ani)”, declară managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.

De-a lungul timpului, prestigioasa instituție de cultură a avut mai multe denumiri, în diferitele etape ale existenței sale: Teatrul Orășenesc, Ansamblul de Cântice și Dansuri, Teatrul de Estradă, Teatrul Arta, Teatrul de Stat de Estradă, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Județean Hunedoara și, în prezent, Teatrul de Artă Deva.

Managerul Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu: „Prezența unui teatru într-o localitate este un simbol al valorii, al apartenenței culturale la marea familie europeană”

Managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, consideră că „prezența teatrului într-o localitate este un indicator de civilizație și progres, un mijloc de educație permanent și un factor de apartenență culturală în marea familie europeană”.

Este o onoare pentru noi să lucrăm în acest teatru, aș vrea să adaug pentru început. Continuăm ce s-a început în urmă cu în jur de 113 ani și, din punctul meu de vedere, la cote maxime, pentru că Teatrul de Artă din Deva se afirmă tot mai mult pe scena culturală românească și nu numai, deoarece avem turnee în Europa, mai ales, în țări importante, cum ar fi Belgia, Germania. Chiar luna viitoare, vom pleca cu opt spectacole în Germania (…) De ce este important să avem teatru?, pentru că, din punctul meu de vedere, prezența unui teatru într-o localitate este un simbol al valorii, al apartenenței culturale la marea familie europeană, este un indicator de civilizație și progres, un mijloc de educație permanent. De aceea, nu am lăsat această dată, de 23 aprilie, să treacă întâmplător și vrem să amintim publicului de vechimea și de importanța teatrului devean. În acest sens, inaugurăm printr-o plachetă care va fi amplasată pe fațada teatrului și vom prezenta un spectacol cu totul special, ultima noastră premieră – „Interludii” de Eugen O Neill, în regia celebrului Alexander Hausvater. Bucuria mea este să fie cât mai mulți oameni prezenți la acest eveniment și să ne bucurăm împreună de această instituție de cultură prestigioasă care este și un monument arhitectonic. (…) Importantă este prezența publică. Teatrul este făcut pentru oameni, în primul rând”, a declarat managerul Teatrului de Artă Deva, regizor, dr. Mihai Panaitescu.

 


Publicul, invitat să trăiască emoțiile spectacolului „Interludii”

Advertisement

Piesa „Interludii”, scrisă de Eugene O’Neill, laureat al Premiului Nobel, adaptată de Alexander Hausvater, este o co-producție a Teatrului de Artă Deva cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani.

“Nina, protagonista spectacolului, evoluează de la o americancă obișnuită, fata unui profesor universitar, la o femeie excepțională care sacrifică totul pentru bărbații iubiți. Spectacolul urmărește trei generații diferite, în perioada dintre cele două războaie mondiale, generații care definesc toate tipurile de relații dintre un bărbat și o femeie (violența, brutalitatea, pasiunea și romantismul). Acest spectacol este recomandat doar acelor spectatori care sunt în căutarea iubirii și nu se opresc din a spera că o vor găsi, până la ultimul strop de energie! Noi, cei care am creat acest spectacol, avem un scop bine definit: ca fiecare din noi să-și găsească emotivitatea și să o utilizeze pentru a forma un cuplu care se iubește.” – regizor Alexander Hausvater.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Diana Dănilă, Daniel Cergă, Aurelian Culea, Armand Crișan, Robert Vladu, Simona Codreanu, Roxana Olșanschi, Cristina Lazăr, Lorin Presecan, Gianina Iconaru, Viorica Bulgac, Patricia Buraga, Dumitru Stegărescu. Spectacolul este regizat de reputatul regizor de talie mondială Alexander Hausvater. Mircea Octavian Kiraly semnează muzica din spectacol. Costume: Wilhelmina Kuron Bekesi. Decor: Alexandru M. Radu. Asistent regie: Radu Rădoi. Lighting design: Alex Dancu. Asistent coregrafie: Melinda Muradin.

Cu ocazia evenimentului festiv, intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Advertisement

Actualitate

“Bucurie în Mișcare”, în acest weekend, în Parcul Cetății din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Acțiuni sportive și distractive, în acest weekend, în Parcul Cetății din municipiul Deva. Iubitorii de mișcare în aer liber sunt așteptați, sâmbătă și duminică, în 25 și 26 mai, pentru a lua parte la o mulțime de jocuri și activități, în cadrul unei noi ediții a festivalului „Bucurie în mișcare”, eveniment coordonat local de Clubul „Evoluţii”, condus de Alexandra Marcu.

“Club Evoluţii” cu Alexandra Marcu, Asociația 11even și Kaufland România vă invită la festivalul “Bucurie în Mișcare” Deva! Nu avem bere și mâncare, avem doar distracție și mișcare! Demonstrații sportive, baschet, fotbal, jocuri tip exatlon, panou de cățărat, tenis de masă, ateliere și jocuri pentru copii, trageri la țintă tip airsoft, tragere cu arc cu ventuze, face painting și multe altele”, au transmis organizatorii.

„Bucurie în Mișcare” este un program care, de 12 ani, promovează sportul și mișcarea în comunicare. Festivalul își propune să aducă împreună copii și părinții, tineri care împărtășesc aceleași pasiuni, entități locale active în zona sportului și a mișcării, într-un proiect viu, extrem de ofertant și divers, pentru a-i inspira să își creeze oportunități de mișcare care să le aducă bucurie.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Încep „Serbările Cetății”. Alina Eremia, The Motans și alți artiști vor concerta, în această seară

Publicat

pe

Redactat de

Alina Eremia, The Motans, Feli și Zdob și Zdub, dar și alți îndrăgiți artiști vor susține concerte, la „Serbările Cetății 2024, eveniment ce are loc de astăzi, 24 mai, și până duminică, 26 mai, în reședința de județ.

Serbările Cetății Deva 2024” debutează în această seară, când pe scena amplasată în Piața Cetății, din municipiu, vor urca, începând cu ora 18:00, Art Adventure, Quas, The Story, Alina Eremia și The Motans.

Distracția va continua și mâine seară, când, de la aceeași oră, respectiv 18:00, vor cânta Roxana Olșanschi, Florin Mureșan, Vremuri, Gino & Band, iar apoi apoi devenii prezenți în Piața Cetății o vor putea asculta pe Feli, după care Zdob și Zdub va susține un concert, urmat de un foc de artificii. În cele două seri, spectacolul va fi prezentat de Ciprian Andrica și Dragoș Pascuta.

Ultima zi a evenimentului, duminică, 26 mai, va fi dedicată, ca de obicei, iubitorilor de folclor, pe scenă urmând să urce, începând cu ora 17:00, Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Amalia Otea, Bianca Sîrb, Ovidiu Pâs, Lorena Cheregi, Letiția Mihuțiu, Simi Belea, Cristina Muntean, Ovidiu Olari, Ana Almășana Ciontea, Ansamblul „Silvana Junior” (Conducerea muzicală: Andrei Crișan. Coregrafia: Andrei Gabor), Aida Busuioc, Gabi Nicolae, Marius Trif, Bianca Munteanu și Radu Poenari, Lorena Pascu, Nelu Ban Fîntînă, Nicolae Flaviu Cristea, Ciprian Roman, acompaniază „Formația Aida Busuioc”. Spectacolul va fi prezentat de colega noastră Ioana Popescu.

“În acest an, mai mult ca oricând, ne-am propus să aducem în fața dumneavoastră și să promovăm cât mai mult artiștii locali. În acest sens, pe lângă trupele locale care vor concerta în primele două zile, duminică, muzica populară va fi reprezentată în mare parte de artiști deveni, precum și de ansamblul reprezentativ al orașului nostru, care anul viitor va împlini o jumătate de veac de activitate neîntreruptă, Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean””, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Advertisement

Serbările Cetății” sunt organizate de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Deva și Centrul Cultural”Drăgan Muntean” Deva, și au loc în fiecare an, la începutul verii.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Avram Iancu, o nouă provocare inedită. Ce vrea să facă bibliotecarul din Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

În contextul aniversării a 200 de ani de la nașterea marelui erou național Avram Iancu, un nou eveniment de excepție se profilează în peisajul sportiv românesc: dubla traversare a Canalului Mânecii.

Această încercare remarcabilă vine la momentul potrivit, aducând un omagiu nu doar memoriei marelui lider al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania, ci și performanței și curajului sportivilor români.

La vârsta de 48 de ani, vârsta la care Avram Iancu a părăsit această lume, bibliotecarul petroșănean Avram Iancu, cunoscut pentru revoluționarea înotului românesc în ape deschise, se pregătește să scrie o nouă pagină în istoria acestui sport. Cu 10 ani în urmă, el a dat prima bătălie în Canalul Mânecii, marcând un moment semnificativ în cariera sa sportivă și în istoria înotului românesc.

”Proiectul principal al anului. DUBLĂ TRAVERSARE A CANALULUI MÂNECII. În contextul istoric actual,  200 de ani de la nașterea marelui nostru erou național Avram Iancu, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea Crăișorului, micuțul Avram Iancu a împlinit 48 de ani, vârsta la care Eroul Național a murit,  se împlinesc 10 ani de când am revoluționat înotul românesc în ape deschise, 10 ani de când am dat prima bătălie în Canalul Mânecii. Doresc să marchez acest ceas aniversar în mod deosebit, iar acest înot este singurul înot care îmi poate aduce emoțiile și trăirile necesare fericirii.
Fiind „Anul Avram Iancu” voi dedica cel mai important înot românesc în ape deschise, din toate timpurile, marelui AVRAM IANCU”, arată bibliotecarul petroșănean, Avram Iancu, pe pagina sa de Facebook.

Avram Iancu, bibliotecarul din municipiul Petroșani cunoscut pentru aventurile sale în apele deschise, a anunțat că doar 37 de înotători au reușit performanța de a realiza o dublă traversare a Canalului Mânecii, alăturându-se celor 2484 de înotători care au traversat acest canal legendar.

FOTO: Avram Iancu

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate