Connect with us
Data: 25/01/2025
.

Actualitate

Petrila 1840 – 2016, un an de la ultimul vagon de huilă – „Am încercat să fim tari, acolo sub pământ…”

Publicat

pe

Au vărsat o lacrimă, au vorbit despre ultimele decenii petrecute umăr la umăr, în lumea lor fără cer, iar vineri, la ora 10:00 fix, și-au dat jos casca și au privit nepunticioși la ultimul vagonet de huilă scos din pământ. Ar mai fi fost multe de spus, ar mai fi fost rezerve de cărbune, dar totul s-a sfârșit trist, într-o zi parcă prea însorită la Petrila. „Țara noastră aur poartă, nouă nimeni nu ne arată!”, asta a spus un miner care imediat ce a scos ultimul vagonet din mină, a ridicat un bulgăre de huilă deasupra capului și a lăsat lumea să privească spre ceea ce va fi mereu ultima zi de producție de la mina Petrila. Acum, la un an distanță, discursurile parcă macină pe dinăuntru și neputința sfâșâie interiorul oricărui om care a coborât cândva sub pământ.

„Cel puțin 20 de ani mai aveam de scos cărbuni. E o zi foarte tristă, fiindcă de aici ne câștigam pâinea de zi cu zi și ne pare foarte rău. O să încercăm să mergem la alte mine, unde ne primește și o să încercăm să continuăm, că mai avem câțiva ani până la pensie. Noi toți speram că o să ieșim la pensie de la mina Petrila. Am încercat să fim tari, acolo sub pământ, să ne organizăm între noi și să avem grijă de familiile noastre”, spunea, printre lacrimi, în urmă cu an, minerul ce a împins afară ultimul vagonet de cărbune, acum aruncat între mormanele de fier vechi.

Milioane de tone de huilă, „rezerve dovedite”

Teoria acelui miner a fost susținută și de specialiștii geologi, care au estimat rezerve importante în subteranul acestei mine. „În urma unui studiu elaborat de profesorii de la Universitatea din Petroșani între 2013-2014, am socotit, conform datelor avute la dispoziție, că, în perimetrele miniere active (Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni, Uricani) erau imobilizate 94 mil. tone huilă ca „rezerve dovedite”. La Petrila sunt estimări care arată că în subteran erau la acea vreme cam 80 – 90 milioane de tone de huilă”, a explicat Csaba Lorinț, șef lucrări în cadrul departamentului de Management, facultatea de Mine din Petroșani.

Nimeni nu a ținut cont de asta, iar politicienii s-au perindat mereu populist. Din când în când, câteun ministru a mers la Petrila, a coborât în subteran s-a minunat cât este greu și….atât.

Advertisement

La un an de la ziua în care s-a scos ultimul vagon cu huilă, mina Petrila zace în liniște, prea multă liniște…..

Advertisement

Actualitate

228 de persoane angajate, în decembrie 2024, cu sprijinul AJOFM Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 228 de persoane au fost încadrate în muncă, în cursul lunii decembrie 2024, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Dintre acestea, 102 sunt femei.

Din totalul persoanelor ocupate în perioada de referință, 106 persoane au peste 45 de ani, 36 persoane au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 11 persoane au între 30 – 35 ani, 35 persoane au între 25 și 30 de ani, iar 40 persoane sunt tineri sub 25 de ani. În baza de date a AJOFM Hunedoara, s-au înscris în luna decembrie 2024, ca persoane în căutare de loc de muncă, 46 tineri NEET, cu vârsta între 16 – 29 ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 167 provin din mediul urban, iar 61 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale, 77, urmate de cele fără studii sau cu studii primare și gimnaziale, 75. Numărul celor care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii este de 46, cei cu studii universitare sunt în număr de 28, iar cei cu studii postliceale sunt în număr de 4”, a informat AJOFM Hunedoara.

Potrivit reprezentanților instituției, din numărul total de persoane care au fost angajate, în luna decembrie 2024, prin intermediul AJOFM Hunedoara, 20 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. «Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre », precizează reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată. Astfel, în cursul lunii decembrie 2024, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 590 persoane.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ministrul Sorin Grindeanu: Forarea tunelurilor pentru urși de pe autostrada A1 Lugoj-Deva va începe în martie

Publicat

pe

Redactat de

Forarea tunelurilor pentru urși de pe autostrada A1 Lugoj -Deva, secțiunea Margina – Holdea, va începe în luna martie, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Se lucrează în acest moment. (…) Din discuțiile cu constructorul, am înțeles că, din luna martie se va intra la săparea efectiv a tunelurilor, ceea ce e un lucru bun. Și, e o altă temă pe care sper să o închidem în lunile care vin. Oricum, suntem în termen. Deci, în martie se va începe la săparea tunelurilor de pe Margina – Holdea”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, prezent joi la Timișoara.

Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. „Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens). Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim 1 metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor „umbrele de țevi” înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret. Se va lucra cu asigurarea unor măsuri deosebite pentru siguranța muncitorilor. Specialiștii în geologie vor fi mereu pe șantier pentru a clasifica natura terenului și indicarea tehnologiei de execuție”, transmiteau, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

Reamintim că, lotul 2 al A1 Lugoj – Deva are o lungime de 9,13 kilometri, dintre care 2,13 kilometri reprezintă celebrele tuneluri pentru urși și este singura porțiune lipsă din autostrada care leagă Sibiu de Nădlac. Contractul, în valoare de 1, 826 de miliarde de lei (fără TVA), semnat cu UMB, este finanțat preponderent prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest tronson de autostradă trebuie finalizat cel târziu în 2026.

 

Advertisement

 

Sursa foto: DRDP Timișoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiectul educațional „Construim meserii”. 1.800 de elevi din patru județe, între care și Hunedoara, implicați

Publicat

pe

Redactat de

Elevi de liceu din patru județe ale țării, între care şi Hunedoara, vor fi implicați în proiectul educațional „Construim meserii”, derulat de Junior Achievement (JA) şi Carmeuse.

Proiectul „Construim meserii”, aflat la ediția a treia, are scopul de a-i sprijini pe elevii de liceu în planificarea carierei şi dezvoltarea unui set de competenţe aliniate cerinţelor în continuă schimbare ale pieţei muncii.

„Iniţiativa va implica 1.800 de elevi, provenind în principal din judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Hunedoara. Proiectul include activităţi la clasă prin programul JA de orientare profesională, desfăşurate de profesori instruiţi de JA România. În cadrul programului la clasă, elevii îşi dezvoltă competenţele necesare pentru integrarea pe piaţa muncii şi pentru interviurile de angajare, prin activităţi de autoevaluare şi formare. Totodată, aceştia beneficiază de un modul educaţional dedicat meseriilor specifice domeniului de activitate al companiei partenere. Un element distinctiv al proiectului îl reprezintă implicarea voluntarilor Carmeuse, care devin profesori pentru o zi. Prin sesiuni de formare organizate atât faţă-în-faţă, cât şi online, aceştia contribuie activ la dezvoltarea abilităţilor participanţilor, susţinând totodată pregătirea lor pentru un viitor educaţional şi profesional de succes”, se arată într-un comunicat transmis de Junior Achievement. 

Proiectul „Construim meserii” se înscrie în cadrul iniţiativei globale derulate de Carmeuse şi Junior Achievement, având ca obiectiv sprijinirea tinerilor în procesul de orientare profesională şi alegere a carierei. În România, cea de-a doua ediţie a proiectului a reunit peste 1.700 de elevi şi profesori, consolidând astfel impactul educaţional al programului.

 

Advertisement
Foto: Junior Achievement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate