
Ce fac absolvenţii de liceu din judeţ fără diplomă?
Câţiva dintre elevii hunedoreni s-au înscris pentru sesiunea de toamnă, însă nu pun mare preţ pe învăţat, deşi profesorii s-au oferit să-i pregătească
Sute de tineri din Valea Jiului, care nu au luat examenul maturităţii îşi fac planuri cum să îşi petreacă vacanţa.
Câţiva s-au înscris pentru sesiunea din toamnă, iar alţii deja îşi fac actele să plece la cules de castraveţi.
„Vreau soare şi mare. După aia văd eu”
Situaţia tinerilor absolvenţi de liceu este una dezastruoasă, iar examenul de Bacalaureat i-a împărţit în elevi cu diplomă şi fără. Profesorii de la liceele din Petroşani la care promovabilitatea a fost catastrofală se gândesc cum să facă să îi ajute pe cei “picaţi”, în timp ce aceştia încă visează. „Plec în Belgia. Deja am decis. Îmi depun totuşi dosarul pentru sesiunea din toamnă, dar o să îmi caut acolo de lucru”, spune un absolvent „picat” la examenul de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroşani.
Aici, din peste 300 de tineri, doar vreo 20 au luat Bacalaureatul, iar alţii deja şi-au făcut actele să plece la muncă în străinătate. „Sunt vreo 15 care deja au venit să le semnăm actele ca să plece la cules de castraveţi în străinătate. Asta e situaţia”, spun profesorii lor.
Unii cred că vor lua examenul la toamnă şi apoi vor urma o facultate. „Mă voi medita particular şi o să iau examenul. Mi-au lipsit câteva sutimi. Apoi mă înscriu la facultate. Dacă nu, eu voi merge la o postliceală sanitară, unde mă primeşte şi fără diplomă de Bacalaureat”, spune o elevă care ieri îşi depunea dosarul pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. În schimb alţii iau în râs ideea de şcoală. „Plec la mare! Nu îmi pasă acum decât de soare. Apoi văd eu!”, spunea tot ieri un tânăr care venise la liceu să îşi depună dosarul.
Dascălii vor să-i mediteze. Dar pe cine?
Profesorii înceară să îi ajute pe elevii care nu au luat Bac-ul în prima sesiune şi deja gândesc o strategie pentru a-i medita. Asta chiar dacă experienţa anilor trecuţi a demonstrat că tinerii nu vin la pregătire, iar profesorii se agită degeaba. „De luni (n.r. ieri) am început înscrierile. Ne-am consultat cu colegii care intră în concediu în perioada următoare, pentru a vedea care poate veni la meditaţii. Din experienţa anului trecut, însă, bănuim că prezenţa elevilor nu va fi foarte mare, dar noi le oferim această şansă în ideea de a avea o promovabilitate mai bună. Văd că azi (n.r. ieri) au venit deja cu dosare, pentru că în iulie, din 305 candidaţi înscrişi, au promovat 22, din care jumătate sunt din seria curentă, iar restul din anii precedenţi. Promovabilitatea a fost mică din cauza lipsei de interes a elevilor. Suntem printre ultimii din judeţ”, spune Gabriela Rus, director adjunct al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida din Petroşani. Aceasta mai spune că elevii de aici nu au venit la orele de pregătire pentru Bacalaureat nici în timpul anului.
Profesorii sunt îngrijoraţi de indiferenţa cu care tinerii tratează această etapă din viaţa lor. „Ei speră să îşi găsească un loc de muncă mai repede, deşi nu ştiu unde, că în Vale nu sunt locuri de muncă. În străinătate au plecat deja câţiva în agricultură şi cam atât”, a mai adăugat Gabriela Rus.
Şomaj sau cursuri de calificare
Ajutor le oferă elevilor din judeţ fără diplomă de „Bac” şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, aceştia mai având aproximativ o lună să se înscrie în rândul şomerilor. Dacă o fac, pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, iar în funcţie de preferinţele lor, Centrul de Formare Profesională de la Petroşani poate organiza cursuri de calificare în orice domeniu. „În această perioadă, ei se pot înregistra la agenţiile locale ale AJOFM Hunedoara, pentru şomaj în termen de 60 de zile. Apoi pot avea o altă şansă de a-şi schimba profesia sau specializarea, prin cursuri gratuite. Vă spun, însă, că, din păcate, nu prea sunt interesaţi tinerii, pentru că nu conştientizează şi încă nu s-au lovit de problemele reale. În schimb, pe parcurs, vor veni spre noi, dar acum gândul lor e la vacanţă sau să plece din ţară. Noi avem 32 de ocupaţii în care îi putem califica, în construcţii, industrie textilă, alimentară, comerţ, iar dacă vor şi altceva, la cererea lor, noi putem să ne autorizăm şi în altă meserie”, a declarat Dorina Uifălean, şefa Centrului de Formare Profesională de la Petroşani.
Promovabilitatea în judeţul Hunedoara la examenul de Bacalaureat a fost de 53,8 la sută, respectiv 58,42 la sută pentru promoţia curentă şi 36,46 la sută pentru elevii din cele anterioare.