Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

„Picaţii” la Bac vor la muncă în străinătate sau să se distreze la mare

Publicat

pe

Ce fac absolvenţii de liceu din judeţ fără diplomă?

Câţiva dintre elevii hunedoreni s-au înscris pentru sesiunea de toamnă, însă nu pun mare preţ pe învăţat, deşi profesorii s-au oferit să-i pregătească

Sute de tineri din Valea Jiului, care nu au luat examenul maturităţii îşi fac planuri cum să îşi petreacă vacanţa.

Câţiva s-au înscris pentru sesiunea din toamnă, iar alţii deja îşi fac actele să plece la cules de castraveţi.

„Vreau soare şi mare. După aia văd eu”

Advertisement

06_Bac_VS_01_6ae48dc595Situaţia tinerilor absolvenţi de liceu este una dezastruoasă, iar examenul de Bacalaureat i-a împărţit în elevi cu diplomă şi fără. Profesorii de la liceele din Petroşani la care promovabilitatea a fost catastrofală se gândesc cum să facă să îi ajute pe cei “picaţi”, în timp ce aceştia încă visează. „Plec în Belgia. Deja am decis. Îmi depun totuşi dosarul pentru sesiunea din toamnă, dar o să îmi caut acolo de lucru”, spune un absolvent „picat” la examenul de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroşani.

Aici, din peste 300 de tineri, doar vreo 20 au luat Bacalaureatul, iar alţii deja şi-au făcut actele să plece la muncă în străinătate. „Sunt vreo 15 care deja au venit să le semnăm actele ca să plece la cules de castraveţi în străinătate. Asta e situaţia”, spun profesorii lor.

Unii cred că vor lua examenul la toamnă şi apoi vor urma o facultate. „Mă voi medita particular şi o să iau examenul. Mi-au lipsit câteva sutimi. Apoi mă înscriu la facultate. Dacă nu, eu voi merge la o postliceală sanitară, unde mă primeşte şi fără diplomă de Bacalaureat”, spune o elevă care ieri îşi depunea dosarul pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. În schimb alţii iau în râs ideea de şcoală. „Plec la mare! Nu îmi pasă acum decât de soare. Apoi văd eu!”, spunea tot ieri un tânăr care venise la liceu să îşi depună dosarul.

Dascălii vor să-i mediteze. Dar pe cine?

Profesorii înceară să îi ajute pe elevii care nu au luat Bac-ul în prima sesiune şi deja gândesc o strategie pentru a-i medita. Asta chiar dacă experienţa anilor trecuţi a demonstrat că tinerii nu vin la pregătire, iar profesorii se agită degeaba. „De luni (n.r. ieri) am început înscrierile. Ne-am consultat cu colegii care intră în concediu în perioada următoare, pentru a vedea care poate veni la meditaţii. Din experienţa anului trecut, însă, bănuim că prezenţa elevilor nu va fi foarte mare, dar noi le oferim această şansă în ideea de a avea o promovabilitate mai bună. Văd că azi (n.r. ieri) au venit deja cu dosare, pentru că în iulie, din 305 candidaţi înscrişi, au promovat 22, din care jumătate sunt din seria curentă, iar restul din anii precedenţi. Promovabilitatea a fost mică din cauza lipsei de interes a elevilor. Suntem printre ultimii din judeţ”, spune Gabriela Rus, director adjunct al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida din Petroşani. Aceasta mai spune că elevii de aici nu au venit la orele de pregătire pentru Bacalaureat nici în timpul anului.

Profesorii sunt îngrijoraţi de indiferenţa cu care tinerii tratează această etapă din viaţa lor. „Ei speră să îşi găsească un loc de muncă mai repede, deşi nu ştiu unde, că în Vale nu sunt locuri de muncă. În străinătate au plecat deja câţiva în agricultură şi cam atât”, a mai adăugat Gabriela Rus.

Advertisement

somaj-absolventiŞomaj sau cursuri de calificare

Ajutor le oferă elevilor din judeţ fără diplomă de „Bac” şi Agenţia  Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, aceştia mai având aproximativ o lună să se înscrie în rândul şomerilor. Dacă o fac, pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, iar în funcţie de preferinţele lor, Centrul de Formare Profesională de la Petroşani poate organiza cursuri de calificare în orice domeniu. „În această perioadă, ei se pot înregistra la agenţiile locale ale AJOFM Hunedoara, pentru şomaj în termen de 60 de zile. Apoi pot avea o altă şansă de a-şi schimba profesia sau specializarea, prin cursuri gratuite. Vă spun, însă, că, din păcate, nu prea sunt interesaţi tinerii, pentru că nu conştientizează şi încă nu s-au lovit de problemele reale. În schimb, pe parcurs, vor veni spre noi, dar acum gândul lor e la vacanţă sau să plece din ţară. Noi avem 32 de ocupaţii în care îi putem califica, în construcţii, industrie textilă, alimentară, comerţ, iar dacă vor şi altceva, la cererea lor, noi putem să ne autorizăm şi în altă meserie”, a declarat Dorina Uifălean, şefa Centrului de Formare Profesională de la Petroşani.

Promovabilitatea în judeţul Hunedoara la examenul de Bacalaureat a fost de 53,8 la sută, respectiv 58,42  la sută pentru promoţia curentă şi 36,46 la sută pentru elevii din cele anterioare.

 

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate