Un frumos exemplar de pisică sălbatică a fost surprins de camerele cu senzori de mișcare amplasate în pădurile din Parcul Național Defileul Jiului. Un animal, destul de retras, atunci când vine vorba de interacțiunea cu omul, pisica sălbatică poate fi admirată în voie, dar, mai mult în fotografii.
„Pentru iubitorii de pisici… pisica sălbatică (Felis silvestris) surprinsă de o cameră cu senzor de mișcare pe raza Parcului Național Defileul Jiului. Pisica este un mamifer carnivor solitar si teritorial, care se hrănește cu rozătoare mici, iepuri, păsări, dar nu refuză nici reptile, pești sau insecte. Atacă însă și iezii de căprioară. Dacă nu reuşeşte să vâneze, se hranește cu carcasele mai mari lăsate de animale de pradă”, au precizat reprezentanții Parcul Național Defileul Jiului, pe pagina de Facebook.
Pisica sălbatică, un prădător cu simțuri excelente
Pisica sălbatică europeană, pe care unii specialişti o văd strămoaşa directă din care au evoluat în urma procesului de domesticire unele rase de pisici actuale precum pisica de pădure norvegiană, este o specie cu trecut îndelungat pe Bătrânul Continent. În ambianța sa nativă, pisica sălbatică poate să se obșinuiască ușor cu arii de râspandire diverse: savană, stepă și pădure. Indivizii sălbatici sunt cenușii sau bruni și au dungi negre. Pot să ajungă 45–80 cm de lungime, coada de 25–40 cm și masa de 3–8 kilograme. Pisica sălbatică, la fel ca râsul, este un animal singuratic, dar în perioada împerecherii poate fi întâlnită și în grupuri. Este un prădător înzestrat cu simţuri excelente, iar auzul şi văzul sunt cu adevărat remarcabile. Atacă ca orice felină clasică, după o pândă îndelungată, sau după un furişat abil, urmat de un salt exploziv. Dacă ratează, nu-şi mai urmăreşte prada scăpată, ci îşi conservă energia pentru o nouă tentativă de vânătoare. Aleargă bine, dar pe distanţe scurte. Asemeni tuturor felinelor, anduranţa şi rezistenţa fizică la alergat nu este punctul său forte.
Sursa foto: Facebook/Parcul National Defileul Jiului