Actualitate
„Piticii” giganţi ai Ţării Haţegului au fost reproduşi în mărime naturală
Vizită printre dinozauri
În „Săptămâna Europeană a Geoparcurilor», organizatorii au pregătit pentru curioşi o expoziţie cu fosile şi reproduceri ale animalelor preistorice dispărute
Iubitori ai animalelor din Cretacic sau simplii curioşi au avut ocazia, ieri, de vedea pe viu câteva exemplare de fosile ale animalelor care au populat Ţara Haţegului. Vizitatorii au putut afla noi informaţii despre cum arăta zona în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani.
Ţara Haţegului a ajuns cunoscută la nivel mondial datorită dinozaurilor pitici care au populat zona în perioada Cretacicului, când aceasta era o insulă în Marea Tetis. Primele cercetări asupra dinozaurilor din zonă au fost făcute de baronul Franz Nopcsa la sfârşitul secolului al XIX – lea, după ce sora sa a găsit fosilele unor reptile în jurul castelului familiei, din Sânpetru. Cercetările au fost reluat mult mai târziu, în anul 1977, de către paleontologul Dan Grigorescu.
Dinozauri pitici şi reptile zburătoare
În prezent, se cunosc zece specii diferite de dinozauri din Ţara Haţegului, alături de tot atâtea alte vertebrate şi peste 20 de tipuri de gastropode. «Cel mai feroce predător avea dimensiunea unui curcan, iar cel mai mare dinozaur descoperit până acum măsoară aproape şase metri. „Elopteryx nopcsai” este singura specie de dinozauri carnivor din insula Haţegului, aceştia aveau dimensiuni reduse şi cântăreau vreo 20 de kilograme. Ei vânau doar în haită pentru a reuşi să îşi doboare prada. Magyarosaurus Dacus reprezintă cel mai mare dinozaur pitic descoperit în zonă, acesta măsurând undeva la şase metri. Avea gâtul şi coada lungă şi semăna cu cei pe care îi vedem în filme că mănâncă direct din copaci”, povesteşte administratorul de patromoniu al Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, Cristian Ciobanu. Tot în zona Haţegului a fost descoperit şi craniul unei reptile zburătoare, numită Hatzegopteryx, care face parte din grupul pterosaurilor. Fragmente asemănătoare cu această specie au fost găsite şi în Mexic, astfel specialiştii susţin că era o reptilă migratoare veşnic în căutare de noi surse de hrană. Craniul descoperit măsoară trei metri, o lungime neobişnuită chiar şi pentru cele mai mari animale terestre. Cu aripile deschise, specia atingea 12 metri, mărime care îl face cel mai mare zburător care a trăit pe pământ.
Ouă vechi de milioane de ani
De departe cel mai valoros exponat prezentat ieri la Haţeg, a fost un cuib cu ouă aparţinând dinozaurului Telmatosaurus Transylvanicus. Acestea au o vechime de 65 de milioane de ani, şi provin din perioada Cretacic Superioară. „Descoperirea cuibului de ouă de dinozaur a fost un lucru rar întâlnit. Acest fapt a fost posibil în această zonă datorită mărimii reduse a dinozaurilor, ouăle dinozaurilor mari aveau o membrană subţire, care nu a rezistat în timp. Pe lângă acest cuib, în situl de la Tuştea au mai fost descoperite aproximativ 100 de ouă de dinozauri pitici”, susţine administratorul de patrimoniu al Geoparcului, Cristian Ciobanu.
“Valea Dinozaurilor” va fi deschisă vizitatorilor
Evenimentele în Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului se vor ţine lanţ vara aceasta. În 23 iunie va fi inaugurată “Casa Dinozaurilor Pitici” din satul Sânpetru. Aceasta va reprezenta punctul de pornire al traseului turistic denumit generic „Valea Dinozaurilor” care cuprinde mai multe situri unde au fost descoperite urme ale vieţii din Cretacic. „Suntem pe ultima sută de metri cu lucrările de amenajare a Casei Dinozaurilor din Sânpetru. Aici vizitatorii vor găsi reproduceri de dinozauri, o dinoramă cu tot ce însemna floră şi faună în perioada cretacicului. De asemenea, vor fi fosile de dinozaur însă prezentate într-un mod didactic, pentru a reuşi să arătăm cum ajungem de la descoperirea unui os să vedem animalul întreg”, adaugă Cristian Ciobanu.
[notification type=”standard”]
Concursul Discovery, câştigat de elevi din Petros, comuna Baru
Echipa formată din elevii claselor a VII-a şi a VIII-a şi coordonată de Dan Matei, din cadrul Şcolii Gimnaziale Petroş, comuna Baru, au reuşit să aducă în prim plan originea speciilor de dinozauri pitici din Ţara Haţegului şi evoluţia lor de-a lungul timpului. Proiectul lor s-a clasat printre câştigătorii concursului „Târgul de dinozauri”, organizat de Discovery,
[/notification]
Actualitate
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
În urma rezultatelor centralizate la nivel național după primul tur al alegerilor prezidențiale, în topul preferințelor românilor s-a aflat Călin Georgescu, care a candidat ca și independent. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.
Diferență mică între primii doi clasați
În total au fost 14 candidați înscriși în cursa electorală, aici fiind inclus și Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care s-a retras din competiție în favoarea hunedorencei Elena Valerica Lasconi, prezidențiabil propus de USR. Prezența la vot la nivel național a fost de 9.465.257 de persoane, adică un procent de 52,55% dintre alegători, județul Hunedoara fiind sub această medie. Mai exact la urne s-au prezentat 170.330 de hunedoreni din totalul celor 363.541 de persoane cu drept de vot, procentajul fiind de 46,85%. În urma numărătorii voturilor din județul Hunedoara Călin Georgescu, cu un procentaj de 22,34%, s-a clasat pe primul loc, având 37.117 de voturi. Pe locul al doilea, la mică distanță, cu 22,09%, s-a clasat Ion Marcel Ciolacu, de la PSD, votat de 36.706 de hunedoreni, diferența dintre primii doi clasați fiind de 411 voturi. Pe locul al treilea, cu un procentaj de 18,64%, a fost prezidențiabilul AUR George Nicolae Simion, votat de 30.973 de hunedoreni.
Alți trei candidați cu peste 5%
În preferințele hunedorenilor a urmat Elena Valerica Lasconi, de la USR, cu un procent de 14,61, respectiv 24.283 de voturi. Pe locul al cincilea la nivelul județului Hunedoara, cu un procentaj de 8,20%, s-a clasat candidatul PNL Nicolae Ionel Ciucă, care a fost votat de 13.626 de persoane. A depășit procentul de 5%, respectiv 5,97%, și candidatul independent Mircea Dan Geoană, votat de 9.926 de hunedoreni. Pe locul al șaptelea este un alt independent, Cristian Diaconescu, cu 3,23%, respectiv 5.379 de voturi. Propunerea UDMR pentru prezidențiale, Hunor Kelemen, a strâns 25 din sufragii, fiind votat de 3.330 de hunedoreni. În fine, ultimul candidat care a obținut mai mult de un procent, adică 1,68%, este Cristian Vasile Terheș, de la PNCR, care a primit, în județul Hunedoara, 2.794 de voturi.
Cinci prezidențiabili sub un procent
Ceilalți cinci candidați au obținut sub un procent, Top 10 în județul Hunedoara fiind încheiat de Ana Birchall, candidat independent, cu 0,49% sau 820 de voturi. Urmează Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care a renunțat, așa cum arătam mai sus, la candidatură, acesta obținând, și în condițiile date un procentaj de 025;5, transpus în 418 voturi. Al doisprezecelea în preferințele hunedorenilor, cu 0,17%, a fost Sebastian Constantin Popescu (PNR), care a obținut 297 de voturi. Alexandra Beatrice Bertalan Păcuraru, de la PADN a obținut un procentaj de 0,14%, respectiv 249 de voturi. Cel mai mic procentaj în județul nostru, de 0,11% l-a obținut Silviu Predoiu, de la PLAN, cu 188 de voturi.
Fruntașii și codașii de la urne
Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Bătrâna, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 114,77%. De asemenea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 102,30%, s-a consemnat și în comuna Cerbăl. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 39,85%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 48,37, iar cei mai puțini, respectiv 36,10, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 59,51%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 36,49%, la Uricani.
Surprize, surprize
Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, Călin Georgescu a câștigat în 21 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Beriu, Boșorod Brănișca, Cârjiți, Certeju de Sus, Dobra, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Orăștioara de Sus, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș și Vețel. Ion Marcel Ciolacu a câștigat alegerile în municipiile Brad și Vulcan, în orașele Geoagiu și Hațeg și în comunele Baia de Criș, Băcia, Băița, Bătrâna, Bretea Română, Bucureșci, Burjuc, Cerbăl, Crișcior, Ghelari, Gurasada, Hărău, Ilia, Lăpugiu de Jos, Lelese, Mărtinești, Răchitova, Râu de Mori, Ribița, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Sântămăria Orlea, Toplița, Totești, Vața de Jos, Vălișoara și Vorța, adică în 31 de localități din județul Hunedoara. George Simion s-a impus în cinci localități hunedorene, fiind vorba despre municipiul Petroșani, în orașul Aninoasa și în comunele Pui, Rapoltu Mare și Zam. Ncolae Ionel Ciucă a fost pe primul loc în opțiunile electoratului în 11 comune din județul Hunedoara, fiind vorba despre Balșa, Baru, Bănița, Blăjeni, Buceș, Bulzeștii de Sus, Bunila, Densuș, Lunca Cernii de Jos, Pestișu Mic și Tomești. În fine, Elena Valerica Lasconi a obținut cele mai multe voturi dintre competitori în municipiul Deva, reședința de județ. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 8 decembrie.
Actualitate
Râsul, carnivorul enigmatic al Retezatului, monitorizat în habitatul său natural
Parcul Național Retezat continuă să fie un sanctuar pentru biodiversitate, adăpostind 55 de specii de mamifere, ceea ce reprezintă peste 23% din totalul mamiferelor terestre ale Europei. Printre acestea se numără râsul, un vânător nocturn agil și discret, a cărui prezență simbolizează sănătatea ecosistemului montan.
Întâlnirile directe cu această specie timidă sunt rare, însă rangerii parcului reușesc să monitorizeze activitatea râsului prin urme și imagini surprinse cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate strategic.
”Întâlnirile în teren cu aceste specii timide sunt relative rare, dar le monitorizăm după urme, iar cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate în parc reușim să le surprindem în habitatul natural. Râsul (Lynx lynx), vânătorul iscusit nocturn, străbate suprafeţe mari, în zone inaccesibile omului, pe care îl evită precaut. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus). Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.
Retezatul, cu habitatele sale naturale sau puțin modificate de intervenția umană, oferă condiții ideale pentru supraviețuirea carnivorelor mari europene. Aceasta îl transformă într-un loc esențial pentru conservarea biodiversității, fiind un exemplu de armonie între natură și protecția activă a ecosistemelor.
Prin monitorizarea speciilor precum râsul, Administrația Parcului Național Retezat contribuie la cercetarea și conservarea biodiversității, reafirmând importanța acestui parc ca parte integrantă a patrimoniului natural european.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
USR anunță că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după numărătoarea paralelă
USR a anunțat, luni dimineață, că Elena Lasconi a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu un avans de câteva mii de voturi în fața candidatului PSD, Marcel Ciolacu.
“Avem de făcut un anunț important, poate cel mai important din istoria recentă a țării. Pe baza numărătorii paralele realizate de USR, România are şansa unui nou început, după 35 de ani, pentru că Elena Lasconi a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu un avans de câteva mii de voturi faţă de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Facem un apel public către Marcel Ciolacu să facă gestul democratic de a-şi recunoaşte înfrângerea”, a declarat, luni dimineață, Cristian Seidler, într-o conferință de presă susținută la sediul USR.
Potrivit datelor oficiale de pe site-ul AEP, în acest moment, după centralizarea a 99,95 la sută din voturi, Elena Lasconi se află pe locul al doilea cu 1.770.628 de voturi (19,17%). Marcel Ciolacu este pe locul al treilea cu 1.769.168 voturi (19,15%). Călin Georgescu se menține pe primul loc.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu o zi in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă