Turiștii care ajung la Lupeni, în Valea Jiului, pot descoperi povestea principalelor obiective turistice din oraș și din zonă, prin utilizarea codurilor Q.R. (Quick Response Code). Plăcuțe cu astfel de coduri au fost amplasate pe mai multe monumente, biserici, inclusiv la Tunelul Sfinților Ortodocși de la Straja, în cadrul unui proiect derulat de către Asociația „Călător prin România”, în parteneriat cu Primăria Lupeni. Prin scanarea codurilor de pe plăcuțele informative amplasate oricine poate afla detalii privind istoria monumentului sau clădirii respective.
„Venim cu o super veste (…). Toți cei care vor trece prin Lupeni (Hunedoara) vor putea acum să afle istoria și legendele de aici. Fiecare dintre obiectivele turistice din Lupeni au fost marcate cu plăcuțe cu coduri Q.R. multilingve (33 limbi). Practic, turiștii și locuitorii pot veni lângă monument, scanează plăcuța și pot afla povestea direct pe telefon. (…) Lupeni și împrejurimile sunt superbe! Turiștii vor descoperi o localitate prin care a trecut M.S. Carol I, Rege al României, o zonă cu o vastă istorie minieră și vor afla despre sacrificiul minerilor. După explorare, se pot relaxa în natură, în liniște, unde vor beneficia și de o priveliște superbă”, au transmis reprezentanții Asociației „Călător prin România”.
Astfel de plăcuțe cu coduri Q.R. au fost amplasate pe Vârful Straja, al doilea ca mărime din Masivul Vâlcan, dar și la tunelul cu 365 de sfinţi, din stațiunea montană Straja, cel care a devenit o adevărată atracţie turistică. De asemenea, și la Schitul Straja, Palatul Cultural „Minerul”, Monumentul Eroilor „Lupeni 29”, Monumentul memorial – funerar, pe „Drumul Crucii”, la Crucea Eroilor, la Biserica de lemn ,,Pogorârea Sfântului Duh”, Biserica ,,Sfintele Femei Mironosițe”, Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” și la Biserica ,,Pogorârea Sfântului Duh”. “Sunt trei biserici pe care nu am reușit să le documentăm din cauza lipsei informațiilor. Vom căuta date și informatii despre ele și le vom promova ulterior”, au mai transmis cei de la Asociația „Călător prin România”.
Sursa foto: Călător prin România
Activitatea face parte din proiectul „Digitalizarea turismului din România”, prin care se dorește descoperirea, documentarea și promovarea capitalului turistic și cultural din România.