Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

Planuri mărețe! Ce proiecte sunt pe punctul de a se finaliza la Hațeg și ce investiții noi are administrația locală în pregătire

Publicat

pe

Administrația publică locală din orașul Hațeg are planuri mărețe pentru anul în curs, dar și pentru cei care urmează. Cu bani europeni, în principal, dar și cu fonduri de la bugetul local, se urmărește dezvoltarea zonei. La momentul actual, la Hațeg sunt în derulare mai multe proiecte, unele aflându-se într-un stadiu avansat sau chiar pe punctul de a se finaliza. În paralel, Primăria pregătește investiții noi, importante, în prezent, eforturile reprezentanților administrației publice locale fiind concentrate pe obţinerea de fonduri pentru realizarea acestora. Se dorește, printre altele, construirea unui corp nou de clădire la Spitalul Orășenesc Hațeg, o clădire modernă, cu cinci etaje, pe acoperișul căreia vor ateriza elicopterele medicale. De asemenea, orașul Hațeg ar putea avea și o zonă de promenadă amenajată pe malul râului Galbena. Pentru aceste planuri, conducerea Primăriei Hațeg a făcut deja primii pași.

„Avem în vedere mai multe proiecte”, spune Adrian Puşcaş, primarul oraşului Haţeg, care a adus în discuţie investiţia privind reabilitarea, modernizarea şi extinderea Spitalului Orăşenesc din localitate, proiect aflat, la acest moment, în etapa de proiectare. „Pot să vă spun că, zilele trecute, am avut o întâlnire cu proiectanţii. Este vorba despre un proiect, realizat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), care cuprinde, inclusiv, construirea unui nou corp de clădire, cu cinci etaje, în curtea interioară a Spitalului Orăşenesc Haţeg. Se dorește modernizarea tuturor interioarelor spitalului, iar în nouă clădire ar urma să fie mutate mai multe secţii medicale (…) Vorbim despre o clădire modernă, cu heliport. Proiectul este aprobat, a fost inclus pe lista-sinteză la CNI. La acest moment, ne ocupăm de proiectare, urmând ca după aceea, să depune proiectul și să așteptăm finanțarea”, a declarat edilul -şef al oraşului Haţeg.

Spitalul Orăşenesc Haţeg mai beneficiază de un proiect important, privind eficientizarea din punct de vedere energetic (reabilitare termică), investiţie realizată cu ajutorul banilor europeni. Potrivit primarului Adrian Puşcaş, lucrările din cadrul acestui amplu proiect sunt executate în proporţie de 98 la sută. În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură de ultimă generaţie a Ambulatoriului Integrat de Specialitate a Spitalului Orăşenesc Haţeg, un alt proiect realizat tot cu ajutorul fondurilor europene, acesta se află, în prezent, în faza de licitaţie, iar conducerea primăriei speră ca, până la finele lunii august anul acesta, proiectul să se finalizeze.

Reabilitarea zonelor verzi și a parcurilor publice este un alt proiect ce se doreşte a fi implementat în orașul Hațeg. Reprezentanți ai Primăriei și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au efectuat, săptămâna trecută, o vizită în teren în vederea demarării acestei investiţii ce vizează reabilitarea Parcului Central din Piața Unirii, reabilitarea și reamenajarea zonelor verzi din zona blocurilor de locuințe. În cadrul acestui proiect, autorităţile locale intenţionează să amenajeze şi o mică faleză pe malul râului Galbena.

Continuă modernizarea Parcului copiilor

Pe de altă parte, în această perioadă, se lucrează la reabilitare termică a trei blocuri din oraş, investiţie realizată tot cu bani europeni. În ceea ce priveşte şcoala gimnazială construită de la zero în Haţeg, tot cu fonduri de la Uniunea Europeană, se înregistrează întârzieri în execuţia lucrărilor, termenul de finalizare fiind prelungit până la data de 31 mai 2022.

Continuă lucrările de modernizare a Parcul copiilor din Haţeg, cel mai mare parc de acest gen din localitate, care nu a mai fost reabilitat de o perioadă lungă de timp. Lucrările de modernizare, realizate cu bani de la bugetul local, ar putea fi finalizate până la finele lunii mai, mai spune primarul oraşului Haţeg, Adrian Puşcaş. În altă ordine de idei, tot cu fonduri din bugetul propriu, autorităţile locale mai anunţă că se lucrează la modernizarea de străzi laterale în localitatea aparţinătoare Silvaşu de Jos. „Vorbim despre trei străzi. Anul trecut, am finalizat una dintre acestea. Am demarat lucrările la cea de-a doua stradă, pe care sperăm să o terminăm cât mai repede”.

Advertisement

Mai trebuie spus că, în oraşul Haţeg se lucrează la construirea unui bloc ANL, cu 37 de unităţi locative. Se preconizează că imobilul, ridicat pe strada Victor Babeş din localitate, va fi finalizat în vara acestui an.

Gaz metan pentru localitatea Nălaţvad

Referitor la investiţia care vizează înființarea rețelei de distribuție gaz metan în localitatea Nălațvad -realizată cu bani de la bugetul local, aceasta are un stadiu avansat de execuţie, de aproximativ 80 la sută. „Cu siguranță, cetățenii satului Nălațvad vor avea gaz metan în case, în iarna ce va urma”, a mai declarat Adrian Puşcaş, primarul oraşului Haţeg.

Advertisement

Actualitate

Atenționare meteorologică. Cod galben de vânt puternic și viscol în mai multe regiuni ale țării

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben, valabilă astăzi, 10 ianuarie, în intervalul orar 14:00 – 23:00. Fenomenele vizate includ intensificări ale vântului și viscol, în special în zonele montane.

Potrivit meteorologilor, vântul va avea viteze de 50–70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La altitudini mari, rafalele vor depăși 70–90 km/h, provocând viscol și reducând semnificativ vizibilitatea.

Zonele montane, cele mai afectate
În zonele de munte, condițiile meteorologice vor fi deosebit de dificile, cu vânt puternic și viscol care ar putea afecta activitățile în aer liber și transporturile. Este recomandată prudență maximă pentru turiștii aflați la altitudini mari și evitarea traseelor periculoase.

Evoluția fenomenelor meteorologice
Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor persista în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie), cu viteze de 40–50 km/h în zona montană, dar și în sudul și estul țării.

Autoritățile recomandă cetățenilor să se informeze în permanență asupra stării vremii și să ia măsuri de siguranță, în special în zonele montane sau acolo unde condițiile de transport pot fi afectate.

FOTO: Salvamont Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Un bursuc filmat în Parcul Național Retezat: Biodiversitatea spectaculoasă a unui colț de natură sălbatică

Publicat

pe

Redactat de

Camerele de monitorizare instalate în Parcul Național Retezat au surprins imagini inedite cu un bursuc în habitatul său natural. Reprezentanții parcului au distribuit aceste imagini, subliniind bogăția biodiversității din această arie protejată, situată în județul Hunedoara.

Mozaicul de habitate naturale sau puțin modificate de intervenția umană face din Parcul Național Retezat un refugiu pentru 55 de specii de mamifere, ceea ce reprezintă peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Printre speciile emblematice care își găsesc adăpost aici se numără râsul, ursul brun și lupul, carnivore mari europene esențiale pentru menținerea echilibrului ecosistemelor.

Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este una dintre cele 22 de arii protejate din România și o destinație importantă pentru conservarea naturii. Datorită diversității habitatelor, de la păduri seculare la pajiști alpine și lacuri glaciare, acest parc continuă să atragă atenția cercetătorilor și pasionaților de natură din întreaga lume.

În plus față de rolul său de conservare, Retezatul reprezintă o atracție turistică de renume, oferind vizitatorilor ocazia de a observa flora și fauna sălbatică în mediul lor natural. Întâlnirea cu un bursuc – mamifer discret și nocturn – evidențiază eforturile continue de protejare a faunei locale și de menținere a biodiversității.

Aceste imagini oferă un nou prilej de a aprecia frumusețea și valoarea unică a Parcului Național Retezat, un loc unde natura încă își urmează cursul firesc, iar speciile sălbatice trăiesc în armonie cu peisajele spectaculoase ale Munților Retezat.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Campanie de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților derulată de ITM Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a desfășurat, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, o serie de acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul campaniei, au fost vizate atât drepturile individuale și colective ale angajaților, cât și reglementările referitoare la protecția lucrătorilor și a reprezentanților acestora.

Astfel, inspectorii de muncă au ajuns la 57 de angajatori mici și mijlocii și 853 de salariați, oferindu-le informații esențiale despre drepturile lor, precum și despre clauzele obligatorii din contractele individuale și colective de muncă. Detalii importante au fost oferite și despre dreptul de asociere, negociere colectivă și acțiune colectivă, drepturi care sunt reglementate de Codul Muncii și care trebuie respectate de toți angajatorii.

Campania a avut un impact semnificativ asupra înregistrării a 32 de noi contracte colective de muncă, contribuind la consolidarea dialogului social în județul Hunedoara. Aceste acțiuni s-au desfășurat pe parcursul întregii perioade februarie – decembrie 2024, în cadrul unei campanii naționale ce a avut drept scop creșterea nivelului de informare al angajatorilor și salariaților.

În paralel, în luna decembrie 2024, inspectorii de muncă au organizat și o sesiune de informare dedicată angajatorilor cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime. La evenimentul care a avut loc pe 10 decembrie la sediul ITM Hunedoara din Deva, au participat 38 de angajatori, care au fost informați cu privire la obligațiile legale de a emite aceste documente pentru salariații lor.

De asemenea, în cadrul controalelor efectuate, 76 de angajatori și 90 de salariați au fost informați despre condițiile în care se pot solicita adeverințele de vechime, iar toate informațiile necesare pot fi accesate în continuare pe site-ul oficial al ITM Hunedoara.

Această serie de acțiuni reprezintă un pas important în promovarea unui mediu de muncă transparent și în asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale angajaților din județul Hunedoara.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate