Connect with us
Data: 28/03/2024
.

Actualitate

„Plouã” cu plângeri penale pentru „munca la negru” în judeţ

Publicat

pe

Vânează muncitorii angajaţi fără forme legale

ITM Hunedoara a trimis în faţa procurorilor încã doi administratori de firme şi a aplicat o grămadă de amenzi pentru alte nereguli descoperite

Ultimele controale efectuate de inspectorii hunedorenii au scos la ivealã noi neregului în ceea ce priveşte munca nedeclaratã, în cazul a doi dintre administratorii firmelor controlate fiind depuse plângeri penale.

Advertisement

Cuantumul amenzilor date de inspectorii de muncã în cazul celor cinci societãţi comerciale depistate cu nereguli se ridicã la 70.000 de lei.

Administrator la al doilea dosar penal

Inspectorii ITM Hunedoara continuă controalele în judeţ

Inspectorii ITM Hunedoara continuă controalele în judeţ00

Amenzi pentru munca nedeclaratã în valoare de 90.000 de lei şi douã dosare penale. Astfel poate fi descrisã activitatea derulatã în perioada 4- 12 martie de inspectorii de muncã hunedoreni. şn urma controalelor efectuate au fost descopetite cinci societãţi comerciale ce aveau la muncã un numãr total de şapte persoane fãrã forme legale de angajare, cuantumul total al amenzilor fiind de 70.000 lei. Douã dintre societãţile comerciale supuse controlului desfãşurau activitãţi pe raza autostrãzii Deva-Orãştie şi aveau sediile declarate în judeţele Constanţa şi respectiv Dâmboviţa. Mai mult, supus unui nou control în data de 12 martie, agentul economic din judeţul Dâmboviţa, ce efectueazã lucrãri pe şantierul autostrãzii Simeria-Orãştie nu a putut prezenta reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara contractele de angajare pentru 17 persoane. „Acest control a fost efectuat în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului (IJJ) Hunedoara. Au fost depistate un numãr de 19 persoane care lucrau taluzul autostrãzii, angajatorul prezentând în locul contractelor de muncã, „Registrul de zilieri” unde erau trecute şaptesprezece persoane. Conform legislaţiei muncii în vigoare, zilierii nu se pot folosi decât pentru munci de curãţenie şi nu pentru activitãţi de taluzare sau alte munci de pe şantier”, se aratã în comunicatul ITM Hunedoara. Pe cale de consecinţã, şi având în vedere cã societatea a mai fost controlatã şi anul trecut când au fost descoperite alte 7 persoane angajate „la negru”, administratorului i s-a fãcut o nouã plângere penalã, de aceastã datã pentru folosirea a 17 persoane la muncă forme legale..

Sancţiuni şi la o fabricã de mobilã

Advertisement

Un alt control, de aceastã datã la o fabricã de mobilã, cu sediul în comuna şoimuş a atras de asemenea sancţiuni drastice pentru administratorul firmei. şi în acest caz inspectorii de muncã au descoperit mai multe persoane care lucrau fãrã a avea încheiat un contract de angajare. Mai exact, din cei nouã angajaţi gãsiţi la punctul de lucru, opt persoane, lucrau fãrã forme legale de angajare, de mai bine de 10 zile. şi în acest caz inspectorii de muncã au depus o plângere penalã împotriva reprezentantului societãţii angajatoare.

Cu o contravenţie în valoare de 20.000 de lei s-a ales şi administratorul unei firme ce are ca domeniu de activitate creşterea pãsãrilor, reprezentaţii ITM Hunedoara gãsind, în urma controlului, efectuat doi şoferi care nu aveau întocmite acte legale de angajare.

De la începutul anului şi pânã la jumãtatea lunii martie 2013, inspectorii ITM Hunedoara au descoperit 27 de societãţi comerciale care foloseau pentru muncã „la negru” 85 de persoane. Ca urmare a celor constatate în timpul controalelor, şase dintre administratori care au folosit mai mult de cinci persoane fãrã contracte de muncã încheiate, s-au ales cu dosar penal.

Advertisement

[notification type=”standard”]

Pe locul opt pe ţară la nerespectarea normelor de protecţia muncii

Judeţul Hunedoara apare din nou în topul clasamentelor negative întocmite la nivel naţional. De aceastã datã vina aparţineagenţiilor economici hunedoreni care ignoră normele de protecţie muncii. Mai exact, valoarea totalã a sancţiunilor aplicate anul trecut de inspectorii care verificã respectarea acestor norme, plaseazã Hunedoara pe locul opt în topul judeţelor cu cele mai consistente şi numeroase sancţiuni. Astfel conform statisticilor, în urma unui numãr de 3.290 de controale efectuate anul trecut, de inspectorii de la Protecţia Muncii, în judeţ au fost acordate 155 de amenzi în valoare de peste un million de lei.

Advertisement

[/notification]

 

Advertisement

Actualitate

Licitația pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, anulată

Publicat

pe

Redactat de

CNAIR a anulat licitația de 100 de milioane de lei pentru modernizarea DN 7 A Brezoi-Transalpina-Petroșani, care leagă DN 7 Valea Oltului de DN 66 Defileul Jiului.

Singura ofertă, depusă de constructorul IMFALT din Turcia, a fost declarată neconformă și procedura va fi reluată la CNAIR, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova. Oferta IMFALT a fost depusă pe 26 februarie și a fost respinsă pe 20 martie.

Contractul vizează modernizarea în zona montană de la Vidra până la limita dintre județele Vâlcea și Hunedoara. Constructorul turc a lucrat la proiecte precum Autostrada Izmir-Aydin și Ankara-Nigde. Proiectul, cu o durată de 20 de luni, prevede execuția a șapte noi poduri peste Lotru sau afluenți ai Lotrului. Studiul geotehnic, realizat în 2020, prezintă starea de degradare a DN 7 A.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Percheziții la posesorii de arme. Au fost ridicate mai multe trofee

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au desfășurat activități procedurale într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor.

Activități procedurale desfășurate de polițiști, într-un dosar penal ce vizează săvârșirea unor infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor

„La data de 27 martie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară (pe raza municipiului Lupeni și a orașului Uricani) emise de Judecătoria Petroșani, în cadrul unui dosar penal ce privește săvârșirea infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Cu ocazia celor două percheziții, la locuința unui bărbat din Lupeni, polițiștii au găsit două arme de vânătoare și muniția eferentă, toate deținute legal, în baza permisului de armă, precum și două articole pirotehnice, tip baterie de artificii, din categoria F2, deținute fără drept, un trofeu (craniu de lup) deținut fără drept și un căprior mascul, ținut în captivitate, fără drept”, transmite IPJ Hunedoara.

Advertisement

De asemenea, de la imobilul unui bărbat din Uricani polițiștii au ridicat mai multe trofee de vânat (cranii de cerb, de lup, busturi de căpriori și de capră neagră, blană de lup etc.) – toate fiind deținute fără drept.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj, uz de armă letală fără drept și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Foto: IPJ Hunedoara

Advertisement

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Petrila: Pași pentru finalizarea Muzeului Momârlanului

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările la Muzeul Momârlanului din orașul Petrila sunt aproape finalizate. Pentru partea de construcție stadiul este de 99%. În acest moment  se efectuază lucrări la partea exterioară a muzeului și la iluminatul ornamental.

Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, este optimist și spune că obiectivul de investiții poate fid at în folosință în apripierea lunii iunie.

”La Muzeul Momârlanului lucrările sunt realizate în proporție de 90-95%, cel puțin partea de construcție este finalizată în proporție de 99%. Acum se lucrează la amenajarea terenului, la panourile informative și la iluminatul ornamental. Undeva în luna iunie sau mai repede, obiectivul de investiții poate fi dat în folosință. în acest moment chiar dacă au rămas sume mai mici, noi am etapizat acel proiect iar în acest moment nici nu a fost finalizat ghidul de finanțare pentru acea parte de etapizare. În momentul în care va fi finanțat ghidul vom continua cu restul de execuție”, a declarat Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK  DAN GAVRILĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate