Actualitate
Plusuri și minusuri pentru hunedorenii de la naționalele de juniori

Echipele naționale de juniori ale României au fost implicate, zilele trecute, în mai multe acțiuni. Tinerii fotbaliști au evoluat atât în partide oficiale, cât și în meciuri amicale.
La U20, pe locul șase în Europa
Printre convocații la loturi s-au numărat și jucători hunedoreni, care fie joacă aici, fie sunt originari din județ, fie s-au lansat în fotbal de pe aceste meleaguri. La naționala U20, selecționerul Costin Curelea i-a convocat, printre alții, pe fundașul Ionuț Pop, de la Corvinul, și pe fostul portar al Hunedoarei, Ștefan Lefter, acum la U Cluj, pentru ultimele două meciuri din UEFA Elite League la această categorie de vârstă. România a pierdut cu 1-0 în Polonia și a câștigat, pe teren propriu, cu 3-1, în fața Turciei, și a încheiat competiția pe poziția a șasea. Lefter a fost titular în ambele meciuri, fiind schimbat pe parcurs, iar Pop a fost în primii 11 în jocul cu Polonia și a intrat pe teren în partea a doua în cel cu Turcia. Câștigătoare a fost Germania, urmată de Anglia și Italia, iar pe patru a încheiat Portugalia. Polonia a fost pe cinci, la egalitate de puncte cu România, dar cu golaveraj mai bun, iar pe ultimele două poziții s-au situat, în ordine, Cehia și Turcia.
Echipa U19, mai bună decât Elveția U20
La U19 selecționerul Ion Marin l-a convocat pe stoperul Emanuel Marincău, de la Mainz, din Germania, care are origini hunedorene, fiind fiul lui Raul Marincău și nepotul lui Pavel Marincău, nume cunoscute microbiștilor din județ, atât tatăl, cât și bunicul jucând pe același post. Echipa U19 a jucat două meciuri amicale în Spania, cu Elveția U20, și l-a câștigat pe primul, cu 1-0, în cel de-al doilea fiind egal, scor 3-3, iar Marincău a fost integralist în ambele partide. Pentru aceste meciuri a fost selecționat și fostul fundaș central de la CSM Deva, Mario Bărăitaru, acum la CSM Slatina, însă acesta, accidentat fiind, nu a putut onora convocarea.
Una caldă, două reci la U18
La U18, Adrian Dulcea a convocat doi jucători ai Corvinului, portarul Bogdan Ungureanu și atacantul Darius Grigore, pentru un turneu amical care s-a desfășurat în Croația și la care au participat patru echipe, jucând fiecare cu fiecare. În primul meci România a învins Croația, cu 1-0, însă le-a pierdut pe celelalte două, fiind învinsă cu 2-1 de Turcia și cu 3-1 de Elveția. Ungureanu a fost integralist în meciurile cu Croația și Turcia, iar în cel cu Elveția a rămas pe bancă, în vreme ce Grigore a intrat pe teren din postură de rezervă în primele două întâlniri, iar la cel de-al treilea nu a fost trecut pe foaia de joc.
La U17, tot în Liga B
În fine, selecționerul Nicolae Grigore l-a convocat, la echipa U17, pe portarul Alexandru Glodean, format la CSM Deva și acum la CSU Craiova, pentru meciurile din grupa 1 a Ligii B a Campionatului European 2024-2025 la această categorie de vârstă, care au avut loc în Scoția. Acolo România a învins Liechtenstein cu 10-0, a pierdut de la Scoția, cu 0-2, și a câștigat, cu 3-0, cu Macedonia de Nord. Echipa U17 a terminat grupa pe doi și a ratat promovarea în Liga A a Campionatului European U19, ediția 2026-2027, acolo unde a mers Scoția. Pentru România, care va juca tot în Liga B, la turneul din Scoția Glodean a fost integralist în toate jocurile. La loturile U21 și U 16 nu au fost convocați hunedoreni, iar naționala U15 nu a avut acțiuni în această perioadă.
Actualitate
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou

Structura din lemn a podului de la intrarea principală în Castelul Corvinilor a fost refăcută, pe toată durata lucrărilor accesul publicului în incinta impunătorului monument medieval nefiind permis. S-a lucrat intens, în schimburi prelungite, inclusiv pe timp de noapte. Elementele din lemn ale podului au fost înlocuite, iar „Legenda vie a Transilvaniei” poate fi acum vizitată din nou.
Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de cinci milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).
Construit în fața Turnului nou de poartă, podul de la intrarea principală în Castelul Corvinilor are o lungime de 60 de metri și este așezat pe patru stâlpi din piatră cu înălțimi variabile, cel mai înalt măsurând aproximativ 20 de metri.
Podul are o poveste interesantă. “Până la Matia Corvin nu exista acest pod. Intrarea se făcea prin spatele castelului. Undeva pe la 1480, dacă nu greșesc, a fost construit acest pod. Practic, erau două segmente, unul mai lung din cei 60 metri, și un pod scurt, care era un pod mobil. În momentul în care castelul suferă acel mare incendiu din 1854, podul este distrus în totalitate, el este refăcut pe urmă, dar fără structura aceea mobilă. Ceea ce vedem astăzi este o versiune a podului reconstruit, modernizat în anii 1950, 1960. De atunci nu a mai avut loc nicio lucrare la structura de rezistență a podului. El are o lungime de 60 de metri, cu o lățime de peste trei metri, se sprijină pe patru piloni de piatră”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu. -Video
Potrivit edilului – șef, muncitorii au lucrat la structura de rezistență a podului, dar și la curățarea fațadei castelului. “Aici vorbim despre un proiect pe fonduri europene, așa numita axă “Drumul castelelor”. Este, cred că, singurul castel din România care a fost acceptat la finanțare pe această axă. Constructorii au cerut închiderea podului pentru o săptămână ca să poată să înlocuiască absolut tot ce era de înlocuit. (…) Și-au dat interesul, au lucrat și noaptea și, în momentul de față, putem să primim vizitatori la castel”, a mai declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.
Foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Actualitate
Expoziția Internațională “INVENTCOR”, la a șasea ediție, la Deva. Lucrări din peste 35 de țări, prezentate

Zeci de invenții, proiecte de cercetare, din peste 35 de țări, vor fi prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, ce se va desfășura în perioada 3 – 5 aprilie 2025, la Deva.
Evenimentul, organizat de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.
„INVENTCOR 2025” va cuprinde peste 450 de lucrări din peste 35 de țări, lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul va include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.
În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: inovație, ecologie, sănătate,antreprenoriat, artă și altele.
„INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.
Primăria Municipiului Deva susține acest eveniment remarcabil, care contribuie activ la dezvoltarea comunității și la promovarea valorilor educaționale și inovative la nivel local și internațional.
Program:
- 3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
- 4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
- 5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)
Acces vizitatori:
- 3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
- 4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
Actualitate
Complexul “Aqualand” Deva, închis luni, pentru lucrări de mentenanță

Complexul acvatic „Aqualand” din Deva va fi închis pentru public luni, 31 martie 2025, în vederea efectuării unor lucrări de mentenanță la sistemul de încălzire a apei, au informat reprezentanții administrației publice locale.
“Aceste lucrări implică oprirea furnizării apei calde, motiv pentru care complexul va rămâne închis până la finalizarea acestora”, au precizat cei de la Primăria Deva.
Complexul “Aqualand” Deva se va redeschide marți, 1 aprilie 2025, conform programului normal de funcționare:
• Luni: 14:00 – 21:00
• Marți – Vineri: 09:00 – 21:00
• Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 21:00
- Actualitatecu o zi in urma
Proiect ambițios la Hunedoara: Aproape nouă hectare din apropierea Castelului Corvinilor pot deveni grădină urbană
- Actualitatecu 2 zile in urma
O nouă victorie pentru handbalistele de la CSȘ Petroșani
- Actualitatecu o zi in urma
Începe DNS la rugby
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bugetul Devei pe anul 2025, aprobat. Primarul Lucian Ioan Rus: „Este un buget echilibrat”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Jurnalistul Nicolae Gavrea lansează o nouă carte despre sport
- Actualitatecu 3 zile in urma
Robert Muzsic, liderul PMP filiala Hunedoara, îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo: Cod roșu de precipitații abundente și ninsori viscolite în vestul Carpaților Meridionali
- Actualitatecu 2 zile in urma
Primăria Hunedoara a obținut finanțarea europeană pentru modernizarea Parcului Central şi a zonelor adiacente