Actualitate
PNL: Noile legi ale Educației pot schimba din temelii învățământul din România

Comunicat de presă PNL Hunedoara:
Noile legi ale Educației pot schimba din temelii învățământul din România
Propunerile din Legea Educației sunt rezultatul celei mai ample consultări naționale din domeniu și reprezintă fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România. Peste 10.000 de specialiști au lucrat în ultimii ani pentru a crea un cadru menit să ducă educația din România la un nou nivel – mai eficientă, mai accesibilă, mai flexibilă, mai incluzivă, mai bine pliată pe cerințele pieței, dar și pe nevoile elevilor, studenților, ale părinților și profesorilor.
Iar România are nevoie ACUM de reforma sistemului de educație. Există șansa de a reconstrui pe principii solide, sănătoase, în acord cu problemele și nevoile celor direct implicați, în acord cu vremurile pe care le trăim, în acord cu nevoia României de a avea generații de tineri bine pregătiți.
Potrivit propunerilor, Educația va primi 15% din bugetul general consolidat. Se va acorda o atenție burselor sociale și de merit. Pe componenta socială, se vor crea programe speciale pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar. Principiul este simplu: fiecare elev trebuie să aibă asigurat dreptul la educație, indiferent din ce mediu provine. Urmărirea traseului și a progresului unui elev vor fi mai ușor de făcut prin apariția portofoliului personal educațional. Acesta va începe de la grupa mijlocie din grădiniță și va fi folosit pentru a se vedea orientarea pe viitor a elevului, dar și care au fost problemele, provocările ori performanțele. La finalul gimnaziului, consilierul școlar și dirigentele vor emite părinților o recomandare care va avea în vedere opțiunile educaționale și profesionale ulterioare. Această recomandare va avea un caracter orientativ (nu unul obligatoriu). Ea va fi întocmită prin consultarea profesorilor de la clasă, a fișei matricole și a unei evaluări specifice.
Totodată, potrivit legii, profesorii vor avea un grad mai mare de autonomie în predare, pentru că își cunosc cel mai bine elevii, aptitudinile și nevoile acestora. Viitoarele cadre didactice vor da un examen la finalul stagiaturii și apoi vor putea susține concursul național pentru titularizare. Există în proiectul de lege o îmbunătățire clară. Profesorul debutant va avea un salariu egal cu cel mediu brut pe economie. Prin urmare, putem vorbi despre un salariu care se poate apropia de 4. 000 RON. O atenție sporită va fi acordată Centrului Național pentru Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică, ce va asigura continuarea formării profesorilor și a creșterii calității în actul educației. Astfel, aptitudinile profesorilor vor putea fi actualizate cu cerințele momentului.
O temă care a generat dezbateri este a titlurilor academice. În noua lege, plagiatul se sancționează cu retragerea titlului de doctor și sunt prevăzute mecanisme mai eficiente pentru identificarea abaterilor din doctorate. Iar regula generală este aceasta: etica și integritatea sunt priorități. La capitolul verificarea doctoratelor, schimbarea majoră este următoarea: se va înființa Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU), ca instanță supremă academică pentru verdicte în materie de abatere de la etica acordării de titluri. Concret, eventualele plagiate nu vor mai fi verificate de către CNADTCU, ci de către această comisie, dar după universitatea care a acordat titlul de doctor.
După constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor. Explicația este una simplă: instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/Master/Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale.
Legea Educației prevede și reducerea abandonului universitar prin instituirea unui program naţional de prevenire: Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Va exista și programul ”A doua şansă”, dar și implicarea cadrelor didactice, astfel încât studenții să nu abandoneze cursurile. Conform Ministerului Educaţiei, (PNRAU) ar urma să beneficieze de o finanţare anuală de 200 de milioane de lei.
Dar nu putem vorbi despre reforma învățământului superior fără o reformă a funcțiilor din acest domeniu. Astfel, potrivit noilor prevederi, mandatul de rector va fi de 5 ani, cu o limită de mandate asumată de fiecare universitate. Principiul autonomiei universitare manifestat în spiritul libertății academice trebuie să garanteze comunității universitare dreptul de a–și alege rectorul. Nicio altă funcție de conducere aleasă din universități nu are o limită de mandate prevăzută în lege. Nici președintele senatului universitar, nici prorectorii, nici decani, nici prodecanii, nici directorii de departament, nici membrii senatului universitar nu au un număr limitat de mandate.
Așadar, există suficiente modificări în proiectul propus, atât pentru mediul preuniversitar, cât și pentru mediul universitar, care pot duce Educația din România la standarde foarte înalte!
Actualitate
România, prima în Europa la Tae Kwon-do ITF, cu aport hunedorean

La Sarajevo, capitala Republicii Bosnia&Herțegovina, s-a disputat o nouă ediție a Campionatului European de Tae Kwon-do ITF, competiție la care au participat și practicanți de arte marțiale din România. Așa cum ne-au obișnuit, sportivii români au avut o comportare de excepție, terminând concursul pe primul loc în clasamentul pe națiuni, cu 44 de medalii, dintre care 13 de aur, 9 de argint și 22 de bronz.
La acest succes au pus umărul, în mod serios, și sportivi din județul Hunedoara. Cea mai medaliată dintre conjudețenii noștri a fost senioara Roxana Gheorghiță, de la Cristal Hațeg, unde este antrenată de Cosmin Oprescu, președintele federației autohtone de specialitate, care a urcat de patru ori pe podium, fiind campioană continentală la tehnici speciale echipe, medaliată cu argint la spargeri forță echipe și a treia în probele individuale de luptă și tehnici speciale.
La europene au fost prezenți și patru sportivi de la CS Pantera Neagră Petroșani, antrenați de Ionuț Lăscău, care au fost, la rândul lor, medaliați. Astfel, junioara Elena Șamotă a devenit campioană continentală cu echipa de tull și vicecampioană la tehnici speciale individual. Campion european este și juniorul Alexandru Ienulesc, cu echipa de tehnici speciale, iar sora acestuia, prejunioara Raluca Ienulesc este dublă medaliată cu bronz în probele pe echipe la luptă și, respectiv, tehnici speciale. De asemenea, cei din Vale și-au mai adăugat în panoplie și o medalie de argint, cucerită de senioara Anemona Nagy, cu echipa de spargeri forță. Debutant la această competiție a fost Raul Petca, de la ACS Red Tigers Călan, antrenat de Cristian Popa, care, deși nu a urcat pe podium, a avut o evoluție promițătoare.
Pe lângă primul loc în clasamentul cumulat pe națiuni, practicanții de Tae Kwon-do din România au mai fost primii în ierarhia generală a juniorilor la general și masculin, dar și la seniori băieți, și pe locul al treilea la în clasamentul general al seniorilor, în cel de la masculin de la aceeași categorie de vârstă, precum și al prejuniorilor.
Actualitate
A început proiectarea noului stadion din Hunedoara

Proiectul noului stadion de la Hunedoara face pași importanți pentru a deveni și realitate. Luni, 28 aprilie, a fost emis ordinul de începere a proiectării, iar marți, 29 aprilie, cei specializați în domeniu au făcut o primă vizită la faţa locului.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Vizită în teren
Compania Naţională de Investiţii a emis ordinul de începere a lucrărilor, mai precis a proiectării, în cadrul contractului de construire a noului stadion de la Hunedoara, semnat pe 15 aprilie 2025, cu asocierea de firme ce va realiza lucrarea. În cursul zilei de marți, 29 aprilie, reprezentanţii firmei de proiectare şi cei ai societăţii care s-a ocupat de studiul de fezabilitate pentru noul stadion au venit la Hunedoara pentru o primă serie de discuţii detaliate cu primarul Dan Bobouţanu şi specialişti din cadrul Primăriei.
Ultimul meci pe actuala arenă?
Reprezentanții municipalității de pe Cerna mai transmit că, după o discuţie avută la sediu, cu planşele în faţă, s-a făcut şi o vizită la actualul stadion, astfel încât proiectanţii să se familiarizeze şi mai bine cu situaţia din teren. În plus, conform reprezentanților Primăriei municipiului Hunedoara, meciul Corvinului din etapa a VI-a, penultima a play-out-ului din Liga 2, seria B, cu CSC Dumbrăvița, programat sâmbătă, 3 mai, de la ora 11:00, ar putea fi ultimul pe care „corbii alb-albaștri” îl dispută pe actuala arenă.
„A fost o întâlnire, cred eu, foarte utilă pentru că dorim să parcurgem corect fiecare pas. Este cel mai mare proiect de infrastructură derulat în municipiul Hunedoara din 1990 încoace, o investiţie în valoare de aproximativ 64 de milioane de euro din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Proiectul este unul destul de complex, având în vedere că noul stadion va fi unul la cele mai noi standarde şi trebuie ridicat pe amplasamentul vechiului stadion. În paralel cu proiectarea tehnică, făcută de firma desemnată, noi trebuie să ne ocupăm de demolare. S-ar putea ca partida de sâmbătă 3 mai 2025, să fie ultimul meci oficial jucat de Corvinul pe vechiul stadion. Repet: s-ar putea! Nu suntem încă foarte siguri, din cauză că trebuie desemnată firma care va face demolarea tot prin licitaţie şi mai sunt şi alţi factori care pot influenţa ritmul în care se parcurg etapele legale şi regulamentare”, a anunțat primarul Dan Bobouțanu, conform paginii oficiale a Primăriei municipului Hunedoara.
Deva, posibilă gazdă temporară pentru Corvinul
Pe de altă parte, edilii din Hunedoara au început demersurile pentru găsirea unei gazde temporare pentru Corvinul, o variantă luată în calcul fiind stadionul din Deva. „În paralel, se fac demersuri pentru a se licenţia pentru Liga a II-a stadionul de la Deva, locul în care dorim să ne „mutăm” până la inaugurarea noului stadion de la Hunedoara”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, conform unui comunicat de presă postat pe pagina oficială de socializare a administrației de pe malurile Cernei.
Actualitate
Senatorul PNL Călin Petru Marian: „Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri, pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”

O serie de proiecte legislative importante au fost votate, luni, în Senatul României. Printre acestea se numără cel care vizează Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.
“Astăzi, în Senatul României, am avut ocazia să votăm o serie de proiecte importante care vor contribui la dezvoltarea României și la consolidarea relațiilor internaționale. Printre acestea, mă bucur să menționez proiectul care va facilita integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și sprijinul pentru economia ucraineană respectiv ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri reprezintă pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și în sprijinirea coridoarelor de solidaritate pentru Ucraina”, a transmis senatorul PNL de Hunedoara Călin Petru Marian.
Acordul va permite fluidizarea traficului la frontiere, dar va sprijini și economia regională. „Aceste inițiative, realizate în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, sunt menite să fluidizeze traficul la frontiere și să sprijine economia regională. În paralel, se va pune un accent deosebit pe dezvoltarea infrastructurii necesare pentru ca acest proces să se desfășoare eficient și în condiții de securitate optimă, în conformitate cu standardele Schengen”, a mai transmis parlamentarul hunedorean.
În cadrul aceleiași ședințe, în plenul Senatului au mai fost dezbătute și avizate mai multe inițiative importante în domeniile administrației publice, muncii, apărării și politicii externe.
Foto: Călin Petru Marian/Facebook
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 28 aprilie – 2 mai, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 10 ore in urma
Mihai Leu, transportat la București în stare critică
- Actualitatecu o zi in urma
Elevi cu care ne mândrim! De la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, la universități de top din lume și din țară
- Actualitatecu o zi in urma
Adrian Zvîncă, numit secretar de stat în Ministerul Muncii. Senatorul PNL Călin Petru Marian: „O recunoaștere meritată a muncii și dedicării sale”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferul care ar fi provocat accidentul de la Petrila, reținut
- Actualitatecu o zi in urma
Vulcan. Dosar penal întocmit de polițiști și ordin de protecție provizorie emis față de un bărbat care și-ar fi amenințat concubina
- Actualitatecu 9 ore in urma
CARAVANA FOOD TRUCK FESTIVAL SOSEȘTE LA DEVA!
- Actualitatecu o zi in urma
Minerul Lupeni, tot mai aproape de barajul pentru Liga 2