Actualitate - Eveniment
Politica din județul Hunedoara – “gheață la mal” (IV)
De vreun an politicienii hunedoreni au fost preocupați de campanii electorale și de alegeri, iar apoi de savurarea succesului sau de oblojirea rănilor după eșec.
Nici acum, după venirea primăverii, politicienii din județ nu par a fi ieșit din starea de letarge instituită după scrutinurile de anul trecut.
Membrii PSRO, încurcați de propriul de propriul partid
Am analizat, până acum, așa-zisele mișcări a partidelor cu reprezentare parlamentară, chiar dacă nu toate au „aleși ai neamului” trimiși de electoratul din județ la Casa Poporului, respectiv PSD, PNL, ALDE, UDMR, PMP, USR și UCRR, dar mai sunt și altele care activează, vorba vine, pe meleagurile hunedorene. Unul dintre acestea este PSRO, care a câștigat alegerile locale la Deva. Formațiunea înființată de Mircea Geoană a reușit să câștige primăria Deva, prin Mircia Muntean, care a revenit în fotoliul de edil-șef al reședinței de județ după un periplu prin Parlament, dar și pe la mai multe partide, și are șișase consilieri locali, inclusiv viceprimarul Răzvan Mareș. PSRO s-a dorit a fi o aletrnativă la PLR-ul lui Tăriceanu, devenit, între timp, ALDE, prin fuziunea cu PC, dar nu a avut aceleași rezultate la nivel național. Dacă ALDE a intrat în alianță cu PSD, PSRO ar fi trebuit să facă același lucru cu PNL. PSRO nu a participat la alegerile parlamentare, dar în județul Hunedoara Mircia Muntean, casre i-a condus pe liberali până în urmă cu vreo cinci -șase ani, a fost folosit ca un fel de locomotivă pentru candidații PNL. Rezultatele PNL nu au fost strălucite, deși în Hunedoara s-a obținut un procentaj mai mare decât media pe țară, dar activitatea PSRO în județ a încetat, de fapt, după alegerile locale, diu inuie 2016. Atunci PSRO a făcut alianță în Consiliul Local (CL) Deva cu PSD, care funcționează, iar apoi s-au alăturat acțiunilor PNL, lucru care nu pare a deranja pe nimeni, cât toată lumea din legislativul reședinței de județ, din care mai fac parte și reprezentanți ai ALDE și UDMR nu are nimic de pierdut. Practic, cei din PSRO se „cer” în PNL, dar acest lucru nu se poate, tocmai din cauza existenței propriului partid. Primarul Mircia Muntean ar putea scăpa mai ușor de PSRO, o excludere, de exemplu, din partid, la solicitarea președintelui organizației județene, Răzvan Mareș, care îi este viceprimar, neînsemnând și pierderea mandatului de edil – șef. Dar Mircia Muntean, conform actualului statut al PNL, nu poate reveni printre liberali până nu își rezolvă problemele din justiție, având, la această oră, două condamnări cu suspendare, nefiind definitive, procesele, încurcate rău de tot, fiind pe rol. Mai complicat este în cazul consilierilor locali care, în caz de excludere din partid, își pierd funcțiile. Singura soluție pentru ca membrii hunedoreni ai formațiunii să aibă liberate de mișcare deplină ar fi radierea PSRO din Registrul partidelor politice, dar și acest lucrru se face mai greu, deși nu este imposibil de găsit și o variantă pe „repede înainte”.
PER, remorcă a PSD
În municipiul Hunedoara întâlnim, în CL, alt partid neparlamentar, PER, care a făcut alianță tot cu PSD. Rezultatele la „locale” au fost excepționale în municipul de pe Cerna, ca și cele ale PSRO în Deva, liderul organizației județene a PER, Bogdan Radu Giurgiu, având al treilea scor în scrutinul pentru funcția de primar. Apoi și ecologiștii, mulțumiți de situație, au lăsat-o mai moale. Au mai apărut în alegerile parlamentare, cu candidați cvasi – necunoscuți pe liste, care au reușit, totuși, să obțină mai mult de un procent în județ, și cu o propunere de dezbatere privind legalizarea prostituției și cam atât. În plus, fiind văzuți ca o remorcă a PSD, mai fac unele atacuri la adresa adversarilor politici ai social – democraților de pe Cerna pe care aceștia, din varii motive, nu le fac.
Oare le mai țineți minte?
Pe hârtie, în județ mai funcționează câteva partide, unele chiar foste parlamentare, dar puțini își mai aduc aminte de ele. PNȚCD, de exemplu, care nu a participat în alegeri în nume propriu, a rămas și fără sediul din Deva, aceasta fiind ultima știre despre partid. PRM continuă să fie într-o cădere liberă, și necontrolată, în ciuda declarațiilor optimiste ale liderilor din județ, partidul mai având ceva priză în Valea Jiului și în câteva comune, unde a mai prins ceva posturi de consilieri locali. Situația este chiar mai grea în PSR, care nu a obținut nici măcar cât PRM, despre socialiști mai auzindu-se câte ceva doar în preajma alegerilor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu PRU, partidul înființat de Sebastian Ghiță, care nu a reușit să facă pragul parlamentar, cel mai cunoscut reprezentant al formațiunii în județ fiind Mihail Nicolae Rudeanu, fost președinte al CJ, dar și ex-lider al PSD și UNPR. Ghiță este dispărut, dar Victor Ponta, cu care cei din PRU au crezut, greșit, inclusiv cei din Hunedoara, că îi va ajuta în strângerea de voturi, precum PNL cu Dacian Cioloș, este tentat să părăsească PSD. Dacă Ponta va înființa un nou partid, pe scheletul PRU, probabil, pe modelul defunctului UNPR, cu „sprijin” din partea aripii PC din ALDE și a unor nemulțumiți din rândul social – democraților, rămâne de văzut. În schimb, însă, dacă se va forma o astfel de formațiune, care să sprijine Guvernul, așa cum arătam, pe modelul UNPR, și cu oameni în Parlament, atunci partidul va deveni extrem de frecventabil și pentru liberali dar, mai ales, pentru cei din USR, care cam încep să o lase mai moale cu principiile și merg pe propriul interes. Dar ce va fi, rămâne de văzut.
Actualitate
FOTO| Târg caritabil de Crăciun, la CNP „Regina Maria” din Deva. Fondurile strânse, dăruite unei fetițe care are nevoie de o operație
A fost atmosferă de sărbătoare, vineri, în curtea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, unde a avut loc tradiționalul târg de Crăciun, organizat în scop caritabil. Și în acest an, evenimentul a adus împreună copii, părinți și bunici, alături de cadrele didactice. Decorațiuni, care mai de care mai frumoase, realizate cu multă imaginație, dar și delicii dulci și alte bunătăți de sezon, au fost scoase la vânzare. Toți banii strânși vor fi dăruiți unei fetițe de 10 ani, elevă la această unitate de învățământ, care are nevoie de o intervenție chirurgicală în străinătate.
Elevii au pregătit bunătăți dulci, ornamente de Crăciun și alte produse specifice sărbătorilor de iarnă
„Bazarul lui Moș Crăciun” s-a deschis în curtea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva aproape de orele prânzului. Felicitări, oameni de zapădă, globuri, căsuțe, podoabe pentru bradul de Crăciun, confecționate de copii, cu mâinile lor și cu multă creativitate, din diferite materiale, dar și multe alte ornamente și decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă au umplut standurile claselor.
De la târg, nu au lipsit merele caramelizate, turta dulce, ceaiul cald, prăjiturile împachetate, ciocolată caldă cu bezele și multe alte bunătăți de sezon, iar copiii și-au făcut reclamă la propriile produse cum au știut ei mai bine. Elevi, profesori și părinți, toată lumea s-a implicat. S-au purtat negocieri, iar vânzarea a mers ca pe roate.
Eveniment cu o misiune nobilă
Toate fondurile rezultate în urma vânzării produselor în cadrul evenimentului vor fi direcționate pentru ajutorarea unei fetițe de 10 ani, elevă în clasa a treia, care are nevoie de o operație realizată în Turcia. Micuța Elena a fost diagnosticată cu Sindromul Pfeiffer, o afecțiune rară și complicată, iar intervenția chirurgicală este singura șansă pentru a avea o viață fără suferință. Cazul ei a fost prezentat și de Asociația Umanitară „Speranță pentru România”.
Pe lângă târgul organizat în curtea instituției de învățământ, luni seara va avea loc și un concert caritabil susținut de elevi și profesori ai Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva. Intitulat „Colindăm pentru oameni, dăruim pentru vieți”, concertul se va desfășura începând cu ora 18:00, la Teatrul de Artă din Deva.
„Ne bucurăm de prezența atâtor oameni făcători de bine în această perioadă a anului. Am organizat acest târg caritabil de Crăciun sau bazar, ca în fiecare an. Anul acesta, ne-am îndreptat atenția către o elevă din clasa a treia, pe care dorim să o sprijinim în demersurile sale medicale. În plus de această activitate, luni, organizăm un concert caritabil la Teatrul de Artă și, pe această cale, invit părinții și toți oamenii de bine care doresc să sprijine și să salveze o viață. Ne dorim ca în fiecare an să profităm de aceste momente frumoase, momente minunate, care ne aduc mai aproape de Dumnezeu și ne fac să îndeplinim ceea ce ne-am propus, iubirea față de oameni și ajutorarea lor”, a declarat, pentru SERVUS HD TV, profesorul Gabriel Tripa, directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.
Târgul caritabil de Crăciun de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva se organizează în fiecare an, înaintea sărbătorilor de iarnă, și este un eveniment îndrăgit de cei mici, cât și de cei mari, în cadrul căruia magia Crăciunului se împletește cu generozitatea și dorința de a dărui.
Actualitate
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
În cursul zilei de ieri, polițiștii Serviciului Investigații Criminale și ai Biroului Investigații Criminale Deva, cu sprijinul Serviciului Criminalistic, au desfășurat două percheziții domiciliare pe raza municipiului Deva.
În urma activităților procedurale, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat în vârstă de 53 de ani, domiciliat în municipiul Deva. Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de instigare publică, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal (art. 368, alin. 1).
Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
Polițiștii continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele în care a fost comisă fapta.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara reafirmă angajamentul ferm de a preveni și combate orice fapte ce amenință ordinea publică sau siguranța comunității.
Actualitate
Festin muzical oferit și în acest an, în pragul Crăciunului, de elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva
Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva oferă publicului devean momente muzicale pregătite cu mult entuziasm și dăruire.
Astfel, astăzi, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Biserica Catolică „Sf. Anton” din Deva, va avea loc Concertul de Crăciun susținut de orchestra de chitare „Rozeta”, coordonată de prof. Csaba Varga, formată din elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” și elevii Parohiei Romano-Catolice. Ansamblul propune spre audiție publicului un program format din opusuri din literatura muzicală universală și colinde, precum și miniaturi muzicale, solo-uri și duete.
Marți, 17 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Concertul de Crăciun va aduce pe scenă ansablurile vocal-intrumentale de muzică ușoară „Art Adventure” și „Art Band alături de Orchestra Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.
„Art Adventure” reunește elevi talentați de la secțiile instrumentale și canto muzică ușoară, sub atenta coordonare a prof. Lorant Bravyak și, alături de trupa „Art Band” – compusă din profesorii: Lorant Bravyak (chitară), Lucian Mârza (bas), Delia Ștefoni (clape), Gabriel Hărăguș (colaborator – tobe) și eleve de la clasa de canto muzică ușoară a prof. Andreea Bogdan, Maria Copăcian și Florentina Pârva- , vor oferi publicului un program divers din repertoriul internațional. “Orchestra, înființată de regretatul profesor Radu Stan, coordonată în prezent de prof. Bianca Pienariu, reunește elevii claselor 6-12 de la secțiile coarde, suflători și pian și interpretează în cadrul acestui eveniment adaptări ale unor lucrări din repertoriul clasic și al muzicii de film, orchestrate cu dăruire și talent de însuși inițiatorul orchestrei, prof. Radu Stan. Prin marea varietate a repertoriului și genurilor abordate, Concertul de Crăciun promite să-și poarte ascultătorii într-o atmosferă de excepție”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Mult așteptatul concert al corurilor liceului, la Biserica „Immaculata” din Deva
În ziua următoare, miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Biserica Greco-Catolică „Immaculata” Deva va găzdui mult așteptatul Concert de Crăciun al Corurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță”.
“Corul de copii „Arlechino”, pregătit de hăruitele profesoare Florentina Pârva și Delia Ștefoni, împreună cu corurile „Lira” și „Orfeu”, dirijate de talentatul prof. Adrian Vinars și acompaniate la pian de prof. Delia Ștefoni își vor uni glasurile și vor înălța sufletele ascultătorilor prin colinde ale căror mesaj purtător de speranță străbate veacurile. Spre deliciul publicului, concertul coral va fi presărat cu momente instrumentale oferite de elevii și profesorii Liceului. Apreciem întregul colectiv de elevi și profesori pentru dăruirea și efortul investite în pregătirea acestor concerte și mulțumim instituțiilor care sprijină Liceul de Arte „Sigismund Toduță” în desfășurarea lor: Primăria și Consiliul Local Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Biserica Catolică „Sf. Anton”și Biserica Greco-Catolică „Immaculata””, a mai transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu o zi in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
20 de ani de la înființarea IGSU. Evenimente speciale organizate de ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor