Actualitate
Politicienii au dat năvală la Ţebea (GALERIE FOTO)
Ieri s-a organizat o nouă ediţie a tradiţionalei „Serbări naţionale Ţebea 2016”, manifestare la care au fost prezenţi mii de oameni.
Pe 10 septembrie s-au împlinit 144 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui erou naţional Avram Iancu. Ca de obicei, în ultimii 30 de ani, la Panteonul moţilor de la Ţebea, unde Crăişorul munţilor îşi doarme somnul de veci, s-a organizat un eveniment de evocare şi comemorare.
Momentele oficiale
„Serbările naţionale Ţebea 2016” au debutat cu acordarea onorului către Florin Iordache, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, cel mai înalt demnitar de stat prezent la manifestări. Conform protocolului, a urmat intonarea Imnului, iar apoi a fost oficiată o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu şi a celorlalţi martiri de la Revoluţia din 1848 – 1849, care a fost săvârşită de către un sobor de preoţi, în frunte cu Prea Sfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Apoi a urmat o evoocare istorică, a lui dr. Daniel Iancu, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, precum şi cuvântul de întâmpinare, rostit de Liviu Mihaiu Gorcea, primarul comunei Baia de Criş, de care aparţine Ţebea. „Doresc să adresez calde şi sincere mulţumiri cvelor prezenţi aici. Sunt convins că toţi cei de faţă au venit la Ţebea cu gândul şi sufletul curat, aşa cum au fost şi idealurile lui Avram Iancu”, a spus Gorcea
Cam de mâna a doua
A urmat, apoi, depunerea de coroane, unde politicienii au dat năvală. Din păcate, însă, de la nivel central reprezentarea a fost cam de mâna a doua. În afară de preşedintele Camerei, a mai depus coroane Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relaţşia cu Parlamentul, din partea premierului, celelalte instituţii, inclusiv Preşedinţia, fiind reprezentate de secretari, consilierti, adjuncţi, etc. Nu au lipsit liderii de partide din judeţ, dar şi toţi parlamentarii hunedoreni în funcţie, Mariana Câmpeanu, Haralambie Vochiţoiu, Dorin Păran, Natalia Intotero şi Carmen Hărău, dar şi hunedoreni aleşi în alte judeţe, precum Gheorghe Firczak
şi Benoni Ardelean, conducerea Consiliului Judeţean şi a Prefecturii. De asemenea, au participat preşedinţii PSD (Liviu Dragnea), PMP (Traian Băsescu) sau PND (Daniel Fenechiu), copreşedinţii liberali Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, şi „vicele” de la Alba, Florin Roman, şefi de instituţii deconcentrate din judeţ, primari şi viceprimari din Hunedoara şi Alba, dar şi alţi politicieni, unii fiind pe val, altora trecându-le vremea, Ecaterina Andronescu, Gheorghe Falcă, Theodor Athanasiu, Claudia Boghicevici, Gheorghe Barbu, Gelu Vişan, Dorel Onaca, Traian Igaş, Viorica Dăncilă, Laurenţiu Rebega, Mircea Chelariu sau Gheorghe Funar. La depunerea de coroane s-au auzit aplauze la cele ale veteranilor de război şi ale unui grup de români din comuna Vâlcele, din judeţul Covasna, iar cei de la UDMR nu au fost huiduiţi, semn că s-a intrat în normalitate.Şi tot normal a fost şi faptul că a fost semnal la telefonia mobilă, în anii trecuţi acesta fiind bruiat.
Muzică, mici şi bere
Apoi lumea s-a deplasat spre corturi şi tarabe, unde micii şi berea, dar şi virşlii, produs tradiţional al moţilor, s-au găsit din belşug, iar politicienii, care nu au făcut declaraţii în faţa publicului, au făcut „băi de mulţime”, pentru că se apropie alegerile parlamentare. Manifestarea s-a încheiat cu un grandios spectacol folcloric şi cu gândul la ediţia viitoare
Actualitate
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara s-au calificat în competiția „Destinația Anului”. Este vorba despre Castelul Corvinilor, Cetatea Devei – la categoria „Cultură și educație”, Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la categoria „Tărâmuri Fermecate”, și stațiunea Geoagiu – Băi, la categoria “Stațiuni Balneo-climaterice”.
În total, sunt peste 150 de destinații din toată țara calificate în ediția 2025, împărțite în șase categorii („Orașe care inspiră”, „Tărâmuri fermecate”, „Sate de poveste”, „Stațiuni Balneo-climaterice”, „Distracție și aventură”, „Cultură și educație”). Destinațiile calificate vor trece printr-o etapă de selecție riguroasă bazată pe criterii cantitative. Destinațiile finaliste vor fi anunțate oficial pe 25 ianuarie 2025, pe www.destinatiaanului.ro.
„Destinația Anului” este o competiție de interes național, organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța pentru Turism, Uniunea Consiliilor Județene din România, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova, Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice București și Asociația de Ecoturism din România (AER) și Mamaia.
În sezonul patru al competiției, printre câștigători au fost Castelul Corvinilor și Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, la două categorii foarte disputate – „Atracții Cultural – Educative”, respectiv „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.
Actualitate
Doi hunedoreni și un ieșean, bănuiți de mai multe spargeri în Alba -Iulia
Trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 27 ani, doi din județul Hunedoara, iar celălalt din județul Iași, au ajuns în spatele gratiilor, după ce ar fi dat mai multe spargeri în Alba -Iulia. Aceștia sunt bănuiți că ar fi sustras scule electrice în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei.
“Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că, în perioada 6 decembrie 2024 – 4 ianuarie 2025, trei bărbaţi, în vârstă de 27 de ani, din localitatea Răchiteni, judeţul Iaşi, 25 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, respectiv 20 de ani, din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara, ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta unor imobile aflate în construcţie, ar fi forţat sistemul de acces şi ar fi distrus geamurile unor autoturisme parcate în zona şantierelor sau pe spaţiul public, pe raza municipiului Alba-Iulia, de unde ar fi sustras scule electrice, produse electronice şi produse cosmetice, în valoare totală de aproximativ 93.000 de lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba.
Opt percheziții, pe raza județului Hunedoara
Pentru documentarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Orăştie, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, respectiv Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, au efectuat opt percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Hunedoara, la domiciliile persoanelor bănuite sau la imobilele utilizate în activitatea infracţională. “În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate scule electrice, produse cosmetice, articole vestimentare utilizate de autori, cu ocazia săvârşirii faptelor, telefoane mobile utilizate în activitatea infracţională şi alte bunuri de interes pentru cauză. Valoarea prejudiciului recuperat, până în prezent, este de aproximativ 20.000 de lei”, au mai informat reprezentanții IPJ Alba.
În cursul zilei de ieri, 10 ianuarie 2025, cei trei bărbaţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în vederea dispunerii măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea
Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.
La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.
Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.
La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.
La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.
După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.
Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară