Simpozion internaţional pentru protejarea patrimoniului cultural, organizat a doua oară în judeţ
Evenimentul s-a întins pe parcursul a trei zile şi a cuprins, printre altele, dezbateri şi discuţii pe marginea braconajului arheologic şi distrugerea de monumente istorice
Staţiunea Geoagiu Băi găzduieşte până astăzi, 21 iunie, inclusiv, a doua ediţie a unui simpozion internaţional la care participă ofiţeri de poliţie, atât din ţară, cât şi din străinătate, cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural. Evenimentul, apreciat de poliţiştii hunedoreni ca fiind unul dintre cele mai importante organizate până acum în judeţ, cuprinde dezbateri cu tema „Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furtului şi traficului cu bunuri culturale mobile”, expuneri, dar şi vizitarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, a muzeului din Deva şi a Castelului Corvinilor de la Hunedoara.

Delegaţia prezentă la simpozion a făcut o vizită şi la muzeul din Deva unde a văzut brăţările dacice din aur, sustrase din Munţii Orăştiei şi recuperate de statul român
Invitaţi numai „unul şi unul”
Printre participanţii la simpozion se numără chestorul Vasile Viorel, din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), director al Direcţiei de Investigaţii Criminale, comisar şef Lăcrămioara Petrescu – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol România, comisar şef Margareta Arsenescu, din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale (IGPR), Liliana Ţolaş, manager la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Augustin Lazăr, procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, Fabrizio Panone, ofiţer în cadrul Unităţii Opere de Artă din cadrul Secretariatului General Interpol, dr. Monica Sechelariu, preşedinte Fundaţia Collegium XXI, precum şi poliţişti operativi specializaţi în prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului din mai multe ţări europene, printre care Austria, Italia, Franţa, Macedonia, Republica Moldova şi Ungaria. De asemenea, la simpozion participă ofiţeri de poliţie cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din 11 judeţe ale ţării.
Programul celor trei zile ale simpozionului a inclus şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Hunedoara prin vizitarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (cu ghidaj muzeografic asigurat de experţi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi dezbateri in situ pe marginea problemelor legate de braconajul arheologic şi distrugerea de monumente istorice), vizitarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi a Castelului Huniazilor din municipiul Hunedoara.
„Suntem onoraţi”
Şeful IPJ Hunedoara, comisarul Liviu Dumitru Gabriel, declară că se simte onorat că un eveniment de o asemenea amploare are loc în judeţ pentru a doua oară. „Valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural aflat pe teritoriul judeţului şi experienţa profesională dovedită, în timp, de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara au fost criteriile care au stat la baza organizării acestui simpozion internaţional în judeţul nostru. (…) Activitatea ofiţerilor noştri nu ar fi fost încununată de succes fără sprijinul Ministerului Public şi implicarea ofiţerilor IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale, ai celor din structurile similare din celelalte judeţe şi, nu în ultimul rând, fără cooperarea internaţională a unor organisme precum Interpol, prezente astăzi alături de noi la acest simpozion”, a declarat şeful IPJ Hunedoara.
Simpozionul a fost organizat de IGPR şi IPJ Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Clubul Inspectorilor Şefi din Poliţia Română (CISPOL) şi Fundaţia Collegium XXI.