Actualitate
Poliţişti din mai multe state, dar şi de la Interpol, s-au adunat la Geoagiu Băi
Simpozion internaţional pentru protejarea patrimoniului cultural, organizat a doua oară în judeţ
Evenimentul s-a întins pe parcursul a trei zile şi a cuprins, printre altele, dezbateri şi discuţii pe marginea braconajului arheologic şi distrugerea de monumente istorice
Staţiunea Geoagiu Băi găzduieşte până astăzi, 21 iunie, inclusiv, a doua ediţie a unui simpozion internaţional la care participă ofiţeri de poliţie, atât din ţară, cât şi din străinătate, cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural. Evenimentul, apreciat de poliţiştii hunedoreni ca fiind unul dintre cele mai importante organizate până acum în judeţ, cuprinde dezbateri cu tema „Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furtului şi traficului cu bunuri culturale mobile”, expuneri, dar şi vizitarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, a muzeului din Deva şi a Castelului Corvinilor de la Hunedoara.
Invitaţi numai „unul şi unul”
Printre participanţii la simpozion se numără chestorul Vasile Viorel, din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), director al Direcţiei de Investigaţii Criminale, comisar şef Lăcrămioara Petrescu – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol România, comisar şef Margareta Arsenescu, din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale (IGPR), Liliana Ţolaş, manager la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Augustin Lazăr, procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, Fabrizio Panone, ofiţer în cadrul Unităţii Opere de Artă din cadrul Secretariatului General Interpol, dr. Monica Sechelariu, preşedinte Fundaţia Collegium XXI, precum şi poliţişti operativi specializaţi în prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului din mai multe ţări europene, printre care Austria, Italia, Franţa, Macedonia, Republica Moldova şi Ungaria. De asemenea, la simpozion participă ofiţeri de poliţie cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din 11 judeţe ale ţării.
Programul celor trei zile ale simpozionului a inclus şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Hunedoara prin vizitarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (cu ghidaj muzeografic asigurat de experţi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi dezbateri in situ pe marginea problemelor legate de braconajul arheologic şi distrugerea de monumente istorice), vizitarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi a Castelului Huniazilor din municipiul Hunedoara.
„Suntem onoraţi”
Şeful IPJ Hunedoara, comisarul Liviu Dumitru Gabriel, declară că se simte onorat că un eveniment de o asemenea amploare are loc în judeţ pentru a doua oară. „Valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural aflat pe teritoriul judeţului şi experienţa profesională dovedită, în timp, de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara au fost criteriile care au stat la baza organizării acestui simpozion internaţional în judeţul nostru. (…) Activitatea ofiţerilor noştri nu ar fi fost încununată de succes fără sprijinul Ministerului Public şi implicarea ofiţerilor IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale, ai celor din structurile similare din celelalte judeţe şi, nu în ultimul rând, fără cooperarea internaţională a unor organisme precum Interpol, prezente astăzi alături de noi la acest simpozion”, a declarat şeful IPJ Hunedoara.
Simpozionul a fost organizat de IGPR şi IPJ Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Clubul Inspectorilor Şefi din Poliţia Română (CISPOL) şi Fundaţia Collegium XXI.
Actualitate
Serviciu social nou al DAS Deva: Îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități
Persoanele adulte cu dizabilități, din municipiul Deva, care nu au capacitatea de a se gospodări singure și de a îndeplini cerințele firești ale vieții de zi cu zi pot beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, acordate de Direcția de Asistență Socială Deva – indiferent de gradul de dizabilitate în care sunt încadrate.
Serviciile de îngrijire la domiciliul pentru persoane adulte cu dizabilități se acordă gratuit și au ca scop limitarea sau înlăturarea efectelor unor situații care pot afecta viața adulților cu dizabilități sau pot genera riscul de excluziune socială a acestora.
BENEFICIARI ai serviciului social pot fi:
– orice persoană adultă cu dizabilități, cu domiciliul sau reședința în municipiul Deva și localitățile aparținătoare, care deține un certificat valabil de încadrare în grad de handicap și nu a încheiat un contract de întreținere cu alte persoane sau asociații
-persoanele cu dizabilități, încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal – cu condiția ca serviciile sociale de care beneficiază să fie altele decât cele acordate de asistentul personal
– persoanele cu dizabilități, încadrate în grad de handicap accentuat sau grav, aflate în îngrijirea unui asistent personal profesionat – cu condiția ca serviciile sociale de care beneficiază să fie altele decât cele acordate de asistentul personal profesionist
Principalele SERVICII acordate:
-sprijin pentru îngrijire personală și a locuinței
-sprijin pentru hrănire și hidratare (efectuarea de cumpărături, pregătirea alimentelor pentru gătit, hrănire și hidratare, inclusiv prin utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces)
-integrare și participare socială și civică (însoțirea în mijloacele de transport și la anumite activități/evenimente desfășurate în familie sau comunitate, sprijin în activități de administrare și gestionare a bunurilor etc.)
-servicii medicale de recuperare și reabilitare (electroterapie, kinetoterapie, masaj, tratament injectabil)
Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități se realizează în baza unui contract, încheiat între Direcția de Asistență Socială Deva și beneficiarul serviciilor sau reprezentantul legal al acestuia. Condițiile de accesare a noului serviciu social, actele necesare pentru acordarea acestuia, criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor, conținutul contractului de acordare a serviciilor, drepturile și obligațiile părților și situațiile în care acordarea serviciului social încetează sau se suspendă pot fi consultate în Regulamentul de organizare și funcționare al serviciului social „Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități”, disponibil pe site-ul oficial al Direcției de Direcției de Asistență Socială Deva – https://dasdeva.ro, Secțiunea Servicii sociale.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numărul de telefon 0254.218.030, de luni până joi – între orele 8:00 – 16:30 sau vineri – între orele 8:00 – 14:00.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
UPDATE- Bărbatul a fost depistat pe raza municipiului Petroșani. Pe perioada dispariției, acesta nu a fost victimizat, a informat IPJ Hunedoara.
Știrea inițială
Un tânăr, în vârstă de 34 de ani, a fost dat dispărut de tatăl său, după ce a plecat de la locuința sa din Petroșani spre municipiul Deva și nu a mai revenit.
„Astăzi, în jurul orei 11:00, Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată de un bărbat din comuna Pui, despre faptul că fiul său, Creciunesc Doinel Mădălin (foto), de 34 de ani, din comuna Pui, ar fi plecat voluntar la data de 20 ianuarie 2025, în jurul orei 11:00, de la locuința sa din Petroșani spre municipiul Deva și nu a mai revenit. Polițiștii au demarat activități specifice de căutare și investigative, în vederea găsirii bărbatului, care a fost dat în urmărire națională”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Tânărul dat dispărut are o înălțime 1,80 m, păr șaten scurt, ochi căprui, având un cercel în urechea stângă. La momentul plecării voluntare, era îmbrăcat cu o geacă de culoare neagră și pantaloni jeans de culoare albastră.
Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla cel în cauză, sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
Actualitate
Ambulanță aflată în misiune, implicată într-un accident în Petroșani
O ambulanță aflată în misiune a fost implicată într-un accident rutier, astăzi, în jurul orei 13:15, pe podul de pe DN 66, în zona Livezeni din municipiul Petroșani.
“Din primele verificări, echipajul deplasat la fața locului a stabilit că un bărbat de 59 de ani, din municipiul Petroșani, nu ar fi acordat prioritate unei ambulanțe aflată în misiune. În urma impactului, autoturismul condus de bărbatul de 59 de ani a fost proiectat pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu un alt autovehicul, condus de o femeie de 64 de ani. Șoferii celor două autoturisme (bărbatul de 59 de ani și femeia de 64 de ani) au suferit leziuni, acordându-li-se îngrijiri medicale, fără a fi transportați la spital”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
-
Actualitatecu 10 ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu o zi in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”